Fujitsu LifeBook A514 teszt

0
1144

Fujitsu LifeBook A514 teszt

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Az 1935-ben alapított japán Fujitsu az 1990-es évek végén kezdett hordozható számítógépeket gyártani, mégpedig a Siemens-szel kötött partnerség kerete alatt. A Fujitsu-Siemens márkanévvel forgalmazott gépek közül hozzánk elsősorban az olcsóbb változatok jutottak el, melyek jó pár kifogásolható tulajdonsággal rendelkeztek elsősorban a megbízhatóság terén. Sajnos ez oda vezetett, hogy a gépek a kerülendő kategóriába kerültek, pedig ekkoriban is gyártott a Fujitsu megbízható, jó gépeket a vállalati szektor számára.

2009-ben aztán gyökeresen megváltozott a helyzet, a cég szakított a Siemens-szel és megalakult a Fujitsu Technologies Ltd, a notebook gyártást új szemszögből közelítették meg és olyan gépekkel jelentek meg a piacon, melyek azóta az olcsó kategóriában is a legmegbízhatóbbak közé tartoznak. Itt, a legolcsóbb belépő kategóriában indul versenybe az A514, a kisvállalati felhasználásra szánt belépő alapgép.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Külső

Mint említettem, az üzleti kategória belépő szintjén vagyunk, ezért a gép külsejétől különösebb dizájnt vagy csillogást ne várjunk. Itt bizony a kőkemény célszerűség uralkodik, a gép teljes egészében fekete, durva felületű, matt műanyagból készült. Bár nem túl esztétikus, de sugallja, hogy ellenálló anyaggal van dolgunk és ezt tapasztalhatjuk is, sem karcolásoktól, sem ujjlenyomatoktól nem kell félteni a gépet. Az egyhangúságot egyedül a fedlap közepén található csillogó betétes Fujitsu logó töri meg.

Kinyitva a gépet elénk tárul a teljes értékű, numerikus paddal is ellátott billentyűzet, a matt kijelző és a bal alsó sarokban a visszajelző ledek sora. Itt érzek egy kis hiányt, azért 2015-ben lehetett volna szebb ledsort is tervezni, nem feltétlen ezek a nagy, 90-es éveket idéző világító bumszlik kellettek volna ide. Főleg úgy, hogy például a bekapcsológombnál lévő visszajelzőt meg tudták oldani elegáns, apró kerek leddel.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

A ház hagy némi kívánnivalót maga után, ami a merevítéseket illeti. A kijelző rész nyilván a vékony kialakítás és a műanyag miatt elég hajlékony, a közepén kifejezetten instabil, a kijelző épsége érdekében ne nyomkodjuk és ne tegyünk rá nehéz tárgyakat. Sajnos hajlik az alsó rész is. Ha nem is kiflibe, mint egyes konzumer gépeknél, de észrevehetően. Nyilván ez bele van építve a gép árába, mindenesetre ne számítsunk a fémvázas gépek merevségére.

Csatlakozók

Lassan kezdenek magukhoz térni a gyártók, egyre több gépnél lépi át az USB3 csatlakozók száma az USB2-ét, szerencsére itt is ez a helyzet, hiszen 3 USB3 csatlakozóra csak egy USB2 jut. Ráadásul az elosztást is jól csinálták a Fujitsunál, hiszen jobb oldalra került az USB2, amibe célszerű az egér vevőjét dugni, bal oldalra az összes USB3, így az azokba dugott pendrive vagy külső HDD nem zavarja az egerező kezünket.

Elöl a már említett, kissé őskövületnek látszó ledsort találjuk, sorrendben wifi, bekapcsolás, töltés, hdd, numlock és capslock visszajelzőkkel. Alatta az SD kártyaovasó nyílása látható.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Jobb oldalt külön van a fejhallgató és a mikrofon csatlakozója, ezen kívül az USB2, a dvd és a töltőcsatlakozó található itt.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Hátul az akku és a két zsanér található.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Bal oldalon hátulról előre a biztonsági zár, a gigabites LAN csatlakozó, a hűtés kivezetése, egy VGA, egy HDMI és 3 USB3 csatlakozó van.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Beviteli eszközök

A billentyűzet több szempontból is idézi a vállalati gépekre jellemző tulajdonságokat. A gombok felülete jóval kevésbé csúszik, mint konzumer gépeknél, illetve a lenyomás hossza is nagyobb, ezáltal nincs olyan érzésünk, mintha tablet kijelzőjén kellene gépelni. Nyilván a műanyag ház miatt nem lehet tökéletes az alátámasztás, különösen az Enter környékén figyelhetünk meg enyhe hullámzást, de ez csak azokat fogja zavarni, akik erősebben nyomják a billentyűket a kelleténél.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Apró zavaró tényező, hogy az ékezetes karakterek más betűtípussal vannak szitázva, mint az eredeti billentyűk, sőt, a hosszú í egy harmadik karaktertípust kapott, így teljes a káosz. De ez természetesen csak esztétikai hiba.

A touchpad terén sajnos már nem ilyen hagyománykövető a Fujitsu. A mai gépeknél szokásos, gombokkal egybeépített padot kapjuk. Működése pontos, kezelése megfelelő, a felület kialakítása pont jó, de azért nem ártott volna a gombokat külön tenni.

Hang, kommunikáció

A gép két hangszórója a billentyűzet tetejére került egy rácsozat alá. A felcsendülő hangról annyit érdemes tudni, hogy irodai használatra kiváló, de filmet és zenét ne ezeken keresztül akarjunk élvezni, mert az nem fog menni. Inkább vegyünk egy fülhallgatót. A webkameránk HD felbontású.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Kommunikáció terén a ma szokásos „pakkot” kapjuk: N-es wifi (Intel), 4.0-ás Bluetooth és gigabites LAN. Talán az egyetlen mínusz pont, ami vállalati gépeknél azért hasznos lenne, a 3G modem hiánya. De nyilván ennek is anyagi okai vannak.

Kijelző

Itt sajnos kőkeményen szembe jön velünk az olcsó kategória minden átka. Alacsony felbontású, nagyon kis függőleges betekintési szögű TN panelt kapunk, melynek egyetlen előnye a matt felület. Nincs mit szépíteni, ennyi pénzért sajnos ez jár. 

Fujitsu LifeBook A514 teszt

A nyitási szög sem kényeztet el minket, hiszen kifejezetten kis szögben nyílik a fedlap, a gépet ölben tartva nem nagyon tudjuk használni.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Processzor

Az Intel Haswell architektúrájának legkisebb I3-as cpu-ja dorombol a gépben, a 4005U. Teljesítménye alapfeladatokhoz elég, az 1,7 GHz-es órajel megbirkózik az internetezéssel, filmnézéssel, irodai munkákkal, de komolyabb terhelések esetén hosszas várakozási időkre készüljünk fel.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Grafikus kártya

A gép nem kapott dedikált vga-t, ami a felhasználási területet tekintve inkább előny, mint hátrány, hiszen melegedésben és akkuidőben is pozitív hatása van az integrált chip használatának. Jelen esetben a Haswell U széria HD Graphics 4400-as megoldása van a gépben, ami arra jó, hogy a Windowst megjelenítse és filmeket lejátsszon. Újabb játékokra nem alkalmas, régebbi, 4-6 éves címek alacsony beállítások mellett elmennek a gépen, de hangsúlyozom: ez a gép nem erre készült.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

4 GB DDR3 memória van a gépben gyárilag és van egy üres bővítőhelyünk is. A memória maximális mérete 16 GB lehet. A háttértár egy meglehetősen lassú HDD, mely a WD-től érkezett és 500GB a kapacitása. Fordulatszáma 5400 rpm és 8 Mb cache segíti a munkáját. Ezen kívül van DVD író is a gépben, amit például lehet SSD-re cserélni, ha veszünk egy megfelelő fiókot hozzá. A gép alján külön szerelőnyílást kapott a memória, de az egész hátlap is könnyen levehető, ekkor hozzáférünk a HDD-hez és a hűtés kitisztítása sem okoz gondot.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Fujitsu LifeBook A514 teszt   Fujitsu LifeBook A514 teszt

Fujitsu LifeBook A514 teszt   Fujitsu LifeBook A514 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gépben nincs nagy fogyasztású alkatrész, az energiatakarékos cpu nem sok munkát ad a hűtésnek, így aztán a ventilátor terhelés alatt is halk marad. A külső hőmérsékletek is a kényelmes kategórián belül vannak. A gép üzemideje kifejezetten jó, akár 6 órás filmnézést vagy 2 óra intenzívebb terhelést is várhatunk az amúgy átlagos, 48 Wh-s akkutól.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Értékelés

Vártam ezt a gépet, mert sok helyen hallom, hogy ez most a best buy ebben az árkategóriában, ha valaki általános (nem játékos) felhasználásra keres gépet. Azt kell mondanom, hogy ez így is van. Nyilván az olcsóságból ered néhány olyan tulajdonság, amivel együtt kell élni, ilyen az alacsony felbontású TN panel illetve a ház és a billentyűzet merevítéseinek hiánya, de összességében a Fujitsu A514 egy remek belépő gép, ellenálló külsővel, megfelelő és jól elhelyezett csatlakozókkal és a kategórián belül jónak számító billentyűzettel. A szerviztapasztalatok szerint a megbízhatósága is kiemelkedő és baj esetén a Fujitsu szervizszolgáltatása a legjobbak között van. Otthoni netezésre, kevésbé intenzív irodai használatra kiváló választás az A514-es.

Fujitsu LifeBook A514 teszt

Fujitsu LifeBook A514 teszt   Fujitsu LifeBook A514 teszt   Fujitsu LifeBook A514 teszt

Fujitsu LifeBook A514 teszt   Fujitsu LifeBook A514 teszt   Fujitsu LifeBook A514 teszt

Case

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét