Fullstack és Frontend fejlesztők – De mi a különbség?

0
118

A webfejlesztésen belül kétféle irányzatot különítünk el: a frontend, valamint a fullstack fejlesztést. Noha mindkét terület a webes alkalmazások fejlesztésével foglalkozik, a feladataik és a kompetenciáik nagymértékben különböznek egymástól. Az alábbi cikkben azt vesszük sorra, hogy pontosan miben is különbözik egymástól a két szakirány, és mikor melyiket lehet érdemes kitanulni.

Frontend fejlesztő

A frontend fejlesztők a webes alkalmazások látható részét készítik el. Feladataik közé tartozik:

  • a felhasználói felület (UI) kialakítása, amelynek alapját egy grafikus által készített statikus látványterv adja,
  • a design elemek honlapra történő implementálása,
  • a böngészőben futó kód megírása,
  • valamint a felhasználói élmény (UX) javítása.

Egy frontend fejlesztőnek magas szinten kell értenie a HTML-hez, a CSS-hez, illetve a Javascripthez, hiszen ezek a programok képzik a munkájának az alapját. Röviden tehát: a frontend fejlesztők azért felelnek, hogy a már kész weboldal mindenféle eszközön és böngészőben jól működjön és vonzó legyen.

Fullstack fejlesztő

A fent leírtakkal ellentétben a fullstack fejlesztők jóval sokoldalúbb szerepet játszanak a webfejlesztésben, hiszen egyszerre foglalkoznak kliensoldali (frontend), illetve szerveroldali (backend) kódolással.

A fent leírtakból kikövetkeztethető, hogy ez a szakma rendkívül széleskörű tudást és tájékozottságot követel, ám azok, akik rászánják az időt és az energiát az elsajátítására, sokkal nagyobb eséllyel fognak érvényesülni az informatikai piacon. Egy fullstack fejlesztő ugyanis nemcsak az olyan szerveroldali technológiákat használja rutinosan, mint az adatbázisok, hanem az olyan programnyelveket is gond nélkül megérti, mint a Python, a Ruby vagy a Node.js.

A fullstack fejlesztőknek tehát – a frontend fejlesztőkkel szemben – a teljes fejlesztési folyamattal tisztában kell lenniük, amelybe az adatkezelés éppúgy beletartozik, mint az üzleti logika, vagy a felhasználói felületek tervezése és kezelése.

Mikor melyik szakirányt célszerű választani?

Amikor valaki webfejlesztéssel szeretne foglalkozni, az első, amit el kell eldöntenie, hogy frontend vagy fullstack irányba induljon el. Rossz döntés tulajdonképpen nincsen, rengeteg előnye van mindkét területnek, de azért néhány támponttal mindenképpen szeretnénk szolgálni az alábbiakban.

  • Frontend fejlesztőnek akkor érdemes tanulni, ha érdekel minket a webdesign, a felhasználói felületek tervezése, és szeretünk különféle vizuális elemek megalkotásán, kivitelezésén dolgozni. Ezekhez mindenképp a HTML, a CSS és JavaScript alapjainak elsajátítása szükséges.
  • Fullstack fejlesztőknek pedig azok mennek elsősorban, akiket teljes egészében érdekel a webalkalmazások fejlesztésének folyamata, és érdeklik őket az adatbázisok, a szerveroldali technológiák és az üzleti logikával kapcsolatos munkák. Ha ez a lehetőség a szimpatikusabb számunkra, akkor kezdetnek érdemes lehet megtanulni egy backend nyelvet.

Mindkét szakmát is el lehet sajátítani?

Természetesen! Habár a két terület között rengeteg különbség van, ezek egyáltalán nem áthidalhatatlanok, sőt! Komoly előnyökhöz juthat az, aki mindkét irányzathoz szeretne érteni. Lássunk most ezek közül néhányat: 

Páratlan informatikai tudással fog rendelkezni

Egy frontend és egy fullstack fejlesztő tudása nagyon sokat ér a piacon. Éppen ezért komoly versenyelőnyt jelent, ha mindkét területen jártasak vagyunk, és ugyanannyira értünk a különféle webes látvány elemek megtervezéséhez és elkészítéséhez, mint az adatbázis-kezeléshez.

Programozás

Sokkal jobban tud kommunikálni a projekt többi résztvevőivel

A frontend és a fullstack fejlesztők szoros együttműködése komoly mértékben megnövelheti a munkafolyamat hatékonyságát. Épp ezért, ha mindkét területhez értünk, sokkal rugalmasabban tudjuk végezni a munkánkat, ráadásul hatékonyabban is kommunikálhatunk a csapat többi tagjával – ezzel is felgyorsítva a közös munkát.

Mindennek pedig a karrierünkre nézve is sok pozitív hozománya lehet. A nagyobb cégek ugyanis rendszeresen keresnek olyan szakembereket, akik teljes egészében képesek átlátni a webfejlesztés folyamatát, és nem csak egy-egy részterületen jártasak. A két területen szerzett tapasztalatnak köszönhetően nincs határ: rendszergazda, rendszerarchitektus, vagy akár projektmenedzser pozíciók is nyitottá válhatnak számunkra.

Összességében mind a frontend, mind pedig a fullstack fejlesztés izgalmakkal és kihívásokkal teli, emellett komoly anyagi lehetőségekkel kecsegtető munka lehet mindazok számára, akik egy kicsit is érdeklődnek a webfejlesztés iránt. Ha Te is ezen a területen szeretnél elhelyezkedni, akkor mindenképp érdemes jelentkezni egy alapozó kurzus egyikére.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét