Hatalmas ígéretet tett az Acer Group: Nettó nulla szén-dioxid-kibocsájtású vállalattá válik 2050-re

0
713

2050-re kívánja elérni az Acer a mostanában több helyen is hallható „Net-Zero” szintet, azaz a nettó nulla szén-dioxid-kibocsájtást.

Az Acer Inc. vállalta, hogy 2050-re eléri a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, és bejelentette net-zero stratégiáját, mely kilenc irányvonalat vázol fel a működés, a termékek és szolgáltatások, valamint az értéklánc három fő pillére alatt. Ez a kilenc pont a következő:

  • az energiafogyasztás minimalizálása
  • megújuló energia felhasználása
  • széneltávolítás és ellensúlyozás
  • alacsony szén-dioxid-kibocsátású termékek és szolgáltatások
  • fenntartható anyagok használata
  • intelligens, körkörös és megújuló módszerek használata
  • elköteleződés a szén-dioxid-csökkentési célok, a környezetbarát gyártás és logisztika mellett
  • alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körkörös gazdaság megvalósítása, a karbon-lábnyom nullára redukálásának érdekében

Az Acer emellett hosszú távú vállalati áramvásárlási megállapodást (CPPA) írt alá megújuló energiára az Energy Helper TCC Corp.-nel, a Taiwan Cement Corp. leányvállalatával, amely évente mintegy 10 millió kilowattóra szélenergiát fog biztosítani. Ezzel az Acer elérheti azon célját, hogy 2035-re 100%-ban megújuló energiával működjön a vállalat.

“Amellett, hogy az Acer elkötelezte magát, hogy elérje a nettó nullát” – mondta Jason Chen, az Acer Inc. elnök-vezérigazgatója – “Earthion fenntarthatósági küldetésünkkel megvalósított átlátható ESG-jelentéseinkkel és tevékenységeinkkel globális elismerést szereztünk. Következő lépéseink pedig a következők lesznek. Globális szinten szén-dioxid-semlegesek akarunk lenni, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és intelligens termékeket fogunk tervezni, az ellátási láncban lévő partnereinkkel együttműködve fenntarthatóbbá tesszük ezt a szegmenst is, valamint végső célunk, hogy 2050-re Net-Zero vállalattá váljunk.”

Az Acer Net Zero stratégiája

2015 óta az Acer nyolc egymást követő évben több mint 40%-ban megújuló villamos energiát használt, amit saját napenergia-termelő telephelyek megépítésével és megújuló energia tanúsítványok vásárlásával ért el. Az Acer birtokolja Észak-Tajvan legnagyobb naperőművét, valamint Hollandiában, Németországban és Spanyolországban napenergia-termelő berendezéseket telepített. 2022-ben az Acer hosszú távú megújuló energiaforrásokról szóló CPPA-t írt alá a Taiwan Cement Corp.-nel, hogy 2025-ig elérje a 60%-os megújuló villamosenergia felhasználási szintet. Ezt később tovább bővítenék és 2035-re már 100%-ban megújuló energiát szerezne be a vállalat. És a finálé természetesen a címben is szereplő 2050-re való Net Zero minősítés elérése.

Ezeken kívül az Acer úgy számol, hogy 2030-ra eléri azon célját, miszerint 2019-hez képest 50%-kal csökkenti károsanyag-kibocsájtását. 2020 óta az Acer integrálta az éghajlattal kapcsolatos pénzügyi közzétételi keretrendszert (TCFD) a jelentési gyakorlatába, ennek köszönhetően jobban tudja kezelni a kockázatokat és kihasználni a lehetőségeket. Emellett szintén ezen keretrendszernek hála hatékonyabbá vált a vállalat éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének erősítése, valamint a belső szén-dioxid-ármechanizmus révén a különböző részlegek és globális műveletek ösztönzése a szén-dioxid-csökkentési intézkedések megtételére, energiahatékony termékek és szolgáltatások fejlesztésére, valamint az olyan megoldások jutalmazására, mint például a természetes megoldások és a szén-negatív technológiák bevezetése.

Környezetbarát termékek, amelyek megfelelnek az SDG-nek

A kereskedelemre, a gyártási kibocsátásra és hasonlókra kivetett szén-dioxid-adók nemzetközi trendjei azt jelentik, hogy a termékek szénlábnyoma közvetlenül befolyásolhatja költségeiket és versenyképességüket. Figyelembe véve a körkörös gazdaság koncepcióját, a termékek életciklusát és a környezeti hatások csökkentését célzó innovációkat, az Acer igyekszik egyensúlyt teremteni a termékmenedzsment és a környezeti teljesítmény között.

2022-ben egy karbonlábnyom-mérő eszközt vezetetett be az Acer saját termékeinek szén-dioxid kibocsájtásának monitorozására. Egy új Modern Standby energiagazdálkodási módot fejlesztettek ki, hogy a notebookok energiafogyasztását 39%-kal, az asztali számítógépek pedig 35%-kal csökkentsék a 2016-os bázisévhez képest.

Emellett az Acer környezetbarát Vero termékcsaládjának népszerűsége is tovább növekedett. A környezetbarát anyagok, mint a fogyasztás után újrahasznosított (PCR) műanyag és az óceánhoz kötődő műanyag (OBP), használatának kiterjesztése más termékkategóriákra folyamatban van. Cél, hogy körforgásos gazdaságot teremthessenek. Az Acer figyelembe veszi az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait (SDG) is.

Az ellátási lánc szereplőit is bevonják a folyamatokba

A világ egyik vezető ICT vállalataként az Acer egységes fellépésekkel igyekszik erősíteni a környezetre gyakorolt pozitív hatásokat – avagy inkább csökkenteni a negatívakat. A 2017-es Project Humanity kezdeményezéstől kezdve az alkalmazottak világszerte egységesen környezetbarát lépésekre törekedtek, ezzel megalapozva a vállalat Net Zero stratégiájának megvalósítását. 2021-ben az Acer elindította Earthion programját, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének koncepcióját kiterjessze a hasonlóan felelős gondolkodású emberekre. Emellett szoros együttműködésbe kezdett a beszállítókkal és partnerekkel, hogy az energiára, a terméktervezésre, a csomagolástervezésre, a gyártásra, a logisztikára és az újrahasznosításra összpontosítva tegyenek lépéseket a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

Az Acer célja, hogy optimalizálja a kommunikációt az ellátási láncban lévő partnereivel, bármilyen módon is történjen az, akár az éves ESG kommunikációs találkozókon, ad hoc üzleti találkozókon vagy CDP beszállítói képzéseken.

Ezenkívül az Acer ESG scorecard menedzsment mechanizmusa beépíti a beszállítók üvegházhatású gázkészletét, a szén-dioxid-gazdálkodást, a szén-dioxid-csökkentési intézkedéseket és a megújuló villamosenergia-használatot a beszerzési értékelésbe. Ez arra ösztönzi a beszállítókat, hogy kötelezzék el magukat a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás mellett, tűzzenek ki csökkentési célokat, mint például az RE100 vagy az SBT, és dolgozzanak ők is azon, hogy 2050-re elérjék a Net Zero szintet.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét