HP Pavilion Power 15t teszt – Pavilion szteroidokon

0
398

Dell Inspiron 7560

A HP Pavilion Power 15t a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A gép megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben.

hp pavilion power 15t cimlap

Hirdetés

Áttekintés

A HP Pavilion sorozata az otthoni multimédiás gépek alsóközép kategóriájában versenyez. A Pavilionok egy része U-s CPU-val és belépő szintű VGA-val kerül a boltokba. Ezekkel a hardverekkel a hardcore játékon és a processzorigényes munkákon kívül mindenféle otthoni felhasználásnak meg tudnak felelni. Tesztünk alanya a HP Pavilion Power 15t, mely egy szinttel feljebb lép és jóval erősebb hardverrel a játékos gépek mezőnye felé kacsint.

  HP Pavilion Power
Processzor Intel Core I5 7300HQ
Videókártyák Intel HD Graphics 630
Nvidia Geforce GTX 1050 4GB
Memória 8 GB DDR4
Háttértár
Kijelző 15,6 1920 x 1080 IPS matt
Akkumulátor 70 Wh
Csatlakozók 3x USB3, 1x USB3.1, LAN, HDMI, headset, SD olvasó
Optikai meghajtó nincs
Méret 378 x 252 x 24 mm
Súly 2,2 kg
Ár (2018.12) 249.990 Ft (8.gen Intel CPU-val)

Külső

A HP Pavilion Power külsejét a fekete és a zöld színek határozzák meg. A fedlap matt fekete borítású, anyaga sajnos csak műanyag. Közepén zöld alapon díszeleg a HP logo. A gépet kinyitva elénk tárul a szálcsiszolt mintázatú csuklótámasz, mely fémből készült. Ez is fekete színű, a billentyűzet feliratozása és háttérvilágítása viszont már zöld.

hp pavilion power 15t logo

Csatlakozók

Az átlagnál valamivel jobb csatlakozókínálatot ad nekünk a HP Pavilion Power. Összesen négy USB portot kapunk, ebből három USB3-as, egy pedig 3.1-es Type C port. Ezen kívül HDMI, headset és SD kártyaolvasó került a gépbe és nem maradt le a vezetékes hálózati csatlakozó sem. Az elrendezés nem a legjobb, hiszen jobb oldalra, az egerező kézhez került több olyan csatlakozó is, amiből vezetékek fognak kilógni és ez kisebb asztalon zavaró lehet.

Elöl nincs semmi.

hp pavilion power 15t eleje

Jobb oldalon az SD olvasót, a Type C portot, egy USB3-at, a HDMI-t és a vezetékes LAN csatlakozót találjuk. Ezen kívül itt található a két visszajelző LED is, egyik a töltésről, másik a háttértár működéséről tájékoztat.

hp pavilion power 15t jobboldal

Hátul a kijelző zsanérja alatt található a hűtés kivezető nyílása.

hp pavilion power 15t hatulja

Bal oldalon a biztonsági zár és a headset csatlakozója közé került két USB3-as port.

hp pavilion power 15t baloldal

Alul egy viszonylag kicsi hűtőnyílást láthatunk.

hp pavilion power 15t alja

Beviteli eszközök

A gép billentyűzete egész jól sikerült. A matt, kicsit csúszós felület tapintása nem a legjobb, de a leütési visszajelzés határozott és az alátámasztás is megfelelő. A kiosztás tekintetében sajnos meg kell szoknunk, hogy a HP leállt az ISO, európai billentyűzetek gyártásával és minden újabb gépébe ANSI, amerikai kiosztás kerül. Ez azt jelenti, hogy az Enter egy soros, az Ű és a hosszú Í pedig más helyre költözött.

hp pavilion power 15t bill

A háttérvilágítás kellően erős, a zöld szín könnyen megszokható és kevésbé zavaró, mint mondjuk egy kék. Fokozatai nincsenek, csak ki és bekapcsolni tudjuk.

hp pavilion power 15t billvil

Az érintőpad elnyújtott alakú lett. Kellően hosszú, de függőlegesen meglehetősen keskeny. A gombok nincsenek elhatárolva, a kattintás hangja tompa puffanás inkább, a lenyomáshoz pedig a kényelmesnél azért valamivel több erő kell.

Hang és kommunikáció

A gép hangszórói a billentyűzet fölé kerültek, egy zöld lyukakkal borított sáv alá. Az elhelyezés egyszerre jelent előnyt és hátrányt is az oldalsó vagy az alsó elhelyezéshez képest. A HP Pavilion Power hangja notebook viszonylatban nem rossz. A gyártó már többször dolgozott együtt a híres Bang & Olufsen céggel, így van kellő tapasztalat a laptop hangszórók terén. Sajnos azonban csodát ők sem tudnak művelni. A magas hangok tiszták, a mély is feltűnik néha. A középtartománnyal van a legtöbb probléma, az megmaradt enyhén doboz hangnak. Az elhelyezésből adódóan a sztereó hatás erősen limitált, a gép szélein nem megy túl a színpad. Zenehallgatásra csak nagyon korlátozottan alkalmas. Előny, hogy maximális hangerőn sem hallunk torzítást.

A vezetékes kapcsolatokért a Realtek RTL8168 hálózati kártyája felel, a vezeték nélküli kommunikációt pedig az Intel Wireless AC 7265 végzi, mely két sávos és 4.2-es verziójú Bluetooth-tal rendelkezik.

Kijelző

A HP Pavilion Power kijelzője IPS paneles, 15,6-os méretben 1920×1080 pixelt vonultat fel. Színvisszaadása csak átlagos, professzionális képszerkesztésre nem alkalmas. A háttérvilágítás szabályozása nem PWM-mel történik, így az erre érzékenyeknek nem lesz problémája.

hp pavilion power 15t kijelzo

A kijelző fedlapja műanyag, így a stabilitás nem túl nagy, érdemes vigyázni a gép fedelére. A zsanérok könnyen mozognak, akár egy kézzel is kinyitható a gép. Nyitáskor a kijelző alsó része aláfordul a gépnek és megemeli azt. Ehhez kis zöld lábakkal is el van látva. A maximális nyitási szög megfelelően nagy.

hp pavilion power 15t maxnyitas

Processzor és videókártya

Nem a legfrissebb Intel hardvert kapta meg a tesztre érkezett HP Pavilion Power. Hetedik generációs chip dolgozik benne, de a rokon gépekhez képest ez nem U-s kétmagos, hanem HQ jelölésű négymagos I5-ös, az Intel Core I5 7300HQ. A négy maggal, Hyperthreading hiányában négy szálon dolgozó CPU alapórajele 2,5 GHz, mely turbó módban 3,5 GHz-ig képes felpörögni. Bár lassan két éves lesz, hiszen 2017. januárjában jelent meg, még mindig képes minden olyan feladatot ellátni, amire ezt a gépet szánták. Nem riad vissza akár egy kisebb videó vágásától és persze játékok alatt is állja a sarat. A gép már kapható 8. generációs processzorral is, így nem lesz akadálya annak, hogy a legfrissebb platformmal vigye haza a vásárló.

A videókártyát az Nvidia szállította, méghozzá a 10-es sorozatú, Pascal architektúrás Nvidia Geforce GTX 1050 kerlt a gépbe. Munkáját 4 GB GDDR5-ös memória segíti. A tesztelt játékokat képes volt futtatni közepes beállítások mellett, de a fix 60 FPS-hez már érdemesebb erősebb kártyát választani. Alkalmi játékra viszont megfelelhet az 1050-es.

hp pavilion power fps

Memória és háttértár

8 GB DDR4-es memória került a gépbe. A mai világban már örömhírként kell közölni, hogy a HP Pavilion Powerben nincs alaplapra forrasztott memória, hanem két hagyományos bővítőhely áll rendelkezésre. A gyári 8 GB ezek közül csak az egyiket foglalja el, így könnyen bővíthető a gép.

Sajnos a tesztgépbe csak egy lassú HDD került háttértárként, egy SSD-hez szokott felhasználónak rémálom ilyen gépet használni. Még akkor is, ha ez egy 7200-as fordulatszámú HDD, tehát valamivel gyorsabb, mint az ilyen gépekben megszokott 5400-as fordulattal rendelkező merevlemezek. De a jó hír az, hogy a 2,5-ös HDD-n kívül a HP gépe m.2 SSD foglalatot is tartalmaz, ahova érdemes már vásárláskor bepattintani egy gyors SSD-t, ezáltal növelve a gép használhatóságát.

hp pavilion power cdmark

Hűtés és üzemidő

A hűtés dupla ventilátoros, azonban csak két, a CPU és a VGA által közösen birtokolt hőcső szállítja a meleget a nem túl nagy szellőzőkhöz. Ennek ellenére túlmelegedési probléma nincs, legalábbis ezzel a hardverrel. I7-es processzor és erősebb videókártya valószínűleg már sok lenne ennek a hűtési megoldásnak. A ventilátorok alapjáraton kellően halkan működnek, de terhelés alatt kifejezetten hangos tud lenni a gép.

Az akkumulátor meglehetősen nagy, közel 70 Wh-s, így bár az erős hardver rendesen fogyaszt, játékos géphez képest egész jó üzemidőkre képes a HP Pavilion Power.

Akkumulátor és hőmérséklet
HP Pavilion Power 15t
Processzor   Intel Core I5 7300HQ
Grafikus vezérlő(k)   Intel HD Graphics 630
  Nvidia Geforce GTX 1050 4GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő   6 óra 10 perc
Játék, 10/10 fényerő   1 óra 10 perc
Hardver terhelés mértéke CPU GPU Zaj
Alapjárat   44 °C  n.a. Halk
Játék   83 °C 72 °C Hangos
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
26 29 29   29 30 30
26 28 30   36 27 29
26 28 29   26 26 29
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
32 40 40   32 48 44
30 32 40   36 30 42
27 30 35   26 30 42

HP Pavilion Power értékelés

A 240-280 ezer forintos kategóriában ritka a jó gép. Ez az ársáv a gyártók mumusa. Ennyi pénzért tehetnek a gépbe belépő szintű hardvert jó hűtéssel és jó anyaghasználattal. Azonban a gépeket elsősorban a hardver adja el, a vásárló a processzort és a vga-t nézi választáskor és csak otthon jön rá, hogy más, fontosabb tulajdonságai is vannak egy laptopnak.

A másik lehetőség, hogy erős hardvert pakolnak a gépbe, azonban ez drága és ahhoz, hogy a gép árát alacsonyan tartsák, máshol kell spórolni. Jellemzően olyan helyeken, ami nem látszik a webshop adatlapján. Ilyen a hűtés és az anyaghasználat.

A fentiekből születnek aztán az olyan gépek, amik a kifejezetten kerülendő kategóriát alkotják és a legtöbb ebbe az ársávba esik. Itt vannak azok az erős, H-s CPU-val szerelt, 10-es Pascal VGA-kkal ellátott laptopok, amik aztán terhelés alatt 90 fok fölé fűtik a belső alkatrészeket, a maximális órajeleket csak másodpercekig tudják tartani és 1-2 éves korukra elkezd lebomlani a ház, törik a zsanér, kifényesedik a billentyűzet.

A fentiek után elmondhatjuk, hogy a HP Pavilion Power 15t üdítő kivétel ebben a kategóriában. Anyaghasználata átlagos, a fém csuklótámasz mindenképp pozitívum. Hűtése ehhez a hardverhez megfelel, valószínűleg egy I7-es CPU-hoz és erősebb VGA-hoz már kevés lenne. A design visszafogott, mégis ad valamennyi “gamer” érzést. Az IPS kijelző és a világító billentyűzet pedig olyan figyelmességek, amik kellemesebbé teszik a gép használatát. A teljes értékű használathoz mindenképp érdemes már vásárláskor kérni bele egy SSD-t.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét