Így válassz notebookot 2023-ban!

0
3461

Ezen írásomban mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy laptopot/notebookot vásárolni kívánó olvasóinknak a legjobb tájékoztatást adjam. De ugyebár a laptopok piaca hatalmas, számos kategória létezik, azon belül pedig van olcsó és drága termék is – ezért végig fogunk menni az összes általános kategórián, úgymint:

Ezeken belül is lesz olcsó laptop, drága notebook, példákkal is szemléltetem majd, mit is kell keresni, ha nem akarsz zátonyra futni vásárláskor.

Általános útmutató

Kezdjünk pár általános gondolattal, döntéssel, amiket neked – vásárlónak – meg kell hoznod, mielőtt laptop vásárlásra adod a fejed. Ismerősek a következő kérdések?

Olcsó laptop? Drága laptop? Notebook vagy laptop? Milyen fajta? Milyen márka? Milyen teljesítmény? Lenovo? Acer? HP? Dell? stb. stb. – Ha épp vásárláson töröd a fejed, akkor biztosan.

El kell döntenünk tehát, hogy milyen kategóriájú gépet szeretnénk – nem, nem az árkategóriát, hanem magának a gépnek a felhasználási területét, ezeket pedig a fentebbi pontokba szedve láthatjuk.

Mikor már tudjuk milyen kategóriát szeretnénk, meg kell határoznunk egy nagyjábóli árat – itt jó ha kicsit rugalmasak maradunk, ugyanis számos alkalommal jöhet szembe olyan lehetőség, amikor egy kicsit drágábban sokkal jobb gépet kapunk ár/érték arányban.

Továbbá ami még fontos, szögezzünk le pár olyan tulajdonságot, amivel új laptopunknak mindenképp rendelkeznie kell. Például: világítós billentyűzete legyen, ne legyen túl nagy, sokáig bírja az akksija; vagy másik példa: fusson rajta 60 fps-sel a Hogwarts Legacy, de be tudjam vinni egyetemre is jegyzetelni. Ezek tényleg azok a tulajdonságai legyenek a gépnek, amit mindenképp szeretnél, ha rendelkezne vele új notebookod.

Mi a különbség a kategóriák között?

Üzleti gépek:

Ezen gépek esetében a gyártók nagyobb figyelmet szentelnek az anyaghasználatra, szívósságra és a biztonsági funkciókra. Az üzleti életben kiemelten fontos az adatbiztonság, illetve masszívabbak és strapabíróbbak otthoni társaiknál. Esetükben nem a dizájnos külső az elsődleges szempont. Cégeknél nem éri meg rizikózni azzal, hogy netán pár munkavállaló kiesik a munkából, csak mert eszközük meghibásodott. Ebben a kategóriában olyan extra funkciók és igények is helyet kaphatnak, mint a dokkolhatóság, speciális portok, 4G modem, por-; víz-;- ütésállóság, plusz akkumulátor, hosszabb garancia idő – helyszíni szerviz szolgáltatások és olyan anyaghasználat ami bírja a mindennapi terhelést.

Ezen kategóriába tartoznak például a Lenovo ThinkPad gépek.

Otthoni, általános használatú gépek:

Ezek a gépek szebbek, nagyobb figyelmet kap a dizájn. Itt a gyártók arra törekednek, hogy minden fogyasztó megtalálja a neki tetsző, igényeinek megfelelő terméket. Ebben a kategóriában legnagyobb a szórás, ugyanis a legolcsóbb gépektől a csillagos égig minden van.

Gamer gépek:

Sok szót ide nem fecsérelnék, kifejezetten videójátékok futtatására vannak kitalálva, gyakran plusz díszítések, fények, motívumok is feldobják a külsejüket. Legnagyobb különbség azonban a teljesítményben van, ugyanis ezek mindegyike a teljesítmény-orientált processzorokat és a különálló, hatalmas erőt kifejtő videókártyákkal van felszerelve. Emellett általában nagyobbak, kicsit nehezebbek társaiknál, ugyanis a nagy teljesítmény több hőt is jelent, a nagyobb hűtési megoldások pedig növelik a gépek súlyát.

Ide tartozik például az Acer Nitro és Acer Predator gépei, azonban számos példát hozhatnánk: Lenovo Legion, Dell Alienware, HP Omen, stb.

Mire figyeljünk a teljesítménynél?

Ezt a pontot különösen azoknak javaslom, akik olcsóbb gépekben gondolkodnak – ugyanis ha egy Ryzen 5/Core i5 van egy gépben, azzal nagyon mellé már nem lőhetünk.

Itt is minden a felhasználó igényeitől függ. Leginkább a pénztárcánk fogja eldönteni, mi kerül a motorháztető alá. Általános webböngészésre, videóchatelésre nem szabad túlgondolni a teljesítményt, bőven elég mindenből a belépőszint.

  • SSD: Nem untatnék senkit technikai leírásokkal, azonban 2023-ban véleményem szerint egy notebooknak rendelkeznie KELL SSD-vel. Pénztárcától függően választhatunk kapacitást, azonban mára szerintem ez a felhasználói élmény érdekében szükségszerű.
  • RAM: 4? 8? 16? Ismét hasonló szempontból közelítem meg a dolgot. Amennyiben nem csak a legalapvetőbb webböngészési és videóchatelési feladatokra vásárolunk gépet, javaslom, hogy 8 GB RAM mindenképp legyen benne. Általános felhasználásra ez bőven elég, játékra azonban már bőven kevés – belépő gamer gépekbe azonban ideális.
  • Processzor: Röviden összefoglalva, minél komolyabb feladatokat szeretnénk gépünkkel végezni, annál jobb processzorra lesz szükségünk. Amennyiben általános felhasználók vagyunk, felesleges az Intel i7 és AMD Ryzen 7-esek közül válogatni, viszont ha szeretnénk komolyan játszani, minden i5 és Ryzen 5-től indul, egészen i9 és Ryzen 9-ig.

Kell-e félni az AMD-től?

Nem, nem, nem és nem! Régebben hatalmas különbség volt az Intel és az AMD között, azonban ez mostanra elenyészett. Aki aktív olvasónk, az tudja, hogy mostanság nem ritka, hogy az AMD megveri az Intelt. Szoftveresen sincs már velük probléma, nyugodtan válasszunk AMD-t, ha szimpatikus egy ilyen alkatrésszel szerelt gép.

És akkor vegyük végig, példákkal…

Otthoni általános felhasználásra

Amennyiben otthoni filmezésre, böngészésre, facebookozásra, videónézegetésre stb. (összefoglalóan ezeket nevezem általános felhasználásnak) használjuk a gépet, nem kell gondolkodnunk drága és teljesítmény-orientált gépekben. Egy olcsó laptop is tökéletesen megteszi. Például ha kivárjuk, amikor laptop akció van, rendkívül olcsón kaphatunk hű társat magunk mellé.

Az sem akadály, ha fő felhasználási területünk az általános, de néha szeretnénk régebbi játékokkal játszani, vagy más, kicsit teljesítményigényesebb feladatokat végezni. Ekkor ha kicsit erősebb processzorral és mondjuk 4 helyett 8 GB RAM-mal, akkor még ezen feladatokkal simán meg fog birkózni. Például ez.

Otthoni gamer

Csak a pénztárcánk szablya meg a határokat! Ebben a kategóriában minden a pénzen múlik, ugyanis ki ne szeretne 30 helyett 60, 60 helyett 100, 100 helyett 150 FPS-sel játszani? Vagy ki ne szeretne „Low” helyett „High” beállításokon játszani?

Határozzuk meg, nekünk mi a kompromisszumos megoldás az ár/teljesítmény vonalon és úgy válasszunk!

A kategória alsóbb részében ilyen is van, fentebb azonban emilyen is. De fentebb is van még bőven…

Üzleti belépő

Nos, ez egy érdekes kategória, ugyanis belépő üzleti gépnek sok mindent lehet hívni. Ez egy köztes kategória azok számára, akik nem szeretnének vagyonokat elkölteni notebookra, azonban cégük működéséhez szükség van gép(ek)re. Árazásuk – ahogy a kategória nevében is benne van – olcsó, azonban a gépek tökéletesen használhatók mindennemű Excel, Word, meeting, stb. feladatokra.

Üzleti középkategória

Itt már feltűnik a legendás ThinkPad név is, olyan képviselőkkel, mint a ThinkPad „E” vagy „L” széria, illetve a Dell Latitude és a HP ProBook is jelen vannak. Ezek a gépek már fel vannak szerelve mindennel, amire az üzleti életben szükség van. Remek vétel egy ilyen gép mindenki számára, nem csak az üzleti szférában, ugyanis ezek a gépek bírják a gyűrődést – azonban nem olyan csinosak, mint kevésbé tartós konzumer társaik.

Ahhoz, hogy egy gép ide tartozzon, már rendes teljesítménnyel, valamint megfelelő biztonsági funkciókkal és strapabíróssággal is rendelkeznie kell.

Grafikai munkához

Mi tartozik ide? Bármi amiben bivalyerős videókártya van. Leginkább az Nvidia által gyártott régebbi GTX, illetve újabb RTX videókártyákkal vannak szerelve ezen gépek. A komoly videókártyához erős processzort társítanak, illetve ne feledjük a többi hardvert se! Itt már sok RAM-ra és szupergyors SSD-re is szükség van. Sok esetben egybe esik a gamer kategóriával, ugyanis a gamer gépek tökéletesen alkalmasak ezen felhasználásra is – kivételek mindig vannak.

Illetve ott vannak az Nvidia Quadro kártyák… Azt akinek tudnia kell, tudja mire való.

Videóvágáshoz 

Amennyiben professzionális vágó vagy, kizártnak tartom, hogy épp ezt olvasod – bár ki tudja. Ha otthoni videókat vágsz, vagy épp az SZFE-n tanulsz és néha vannak ilyen feladataid, tökéletesen megfelel számodra egy átlagos otthoni notebook, amiben van legalább 8 GB RAM és egy Intel Core i5/AMD Ryzen 5 processzor – persze ha erősebb van, az sose baj.

Az operációs rendszer kérdése

Nem, nem minden géphez jár operációs rendszer (azaz Windows). Amennyiben te olyan gépet választasz, amihez nincs Windows, neked kell rá telepítened – vagy jön a megszokott sztori, hogy „van egy ismerősöm, aki…”.

Tehát jól gondold meg, hogy kell-e neked Windows, tartsd szem előtt, hogy ezzel együtt a gép egy kicsit drágább lesz. Amennyiben nem aktiválod a Windowst, a jobb alsó sarokban folyamatosan ott fog idegesíteni a kis „Aktiválja a Windowst” felirat, de egyébként használható így is a rendszer.

Összegzés

Ha elolvastad és végig gondoltad írásomat, nagyjából letisztulhatott a fejedben, mit is szeretnél. Persze ha idegen tőled ez a világ, bármikor kérhetsz segítséget akár tőlünk, akár laptop üzletekben is, az eladóknál.

Lehetne még órákig a témáról írni, azonban az alapokat lefektettem, egy kis utánajárással és nézelődéssel már TE magadtól is tudsz választani. Vagy ha nem, de egy laptop üzlet eladójához már a cikk elolvasásával szerzett tudással mész be, díjazni fogja és sokkal könnyebben tud neked segíteni! 🙂

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét