Lenovo IdeaPad G500 teszt

0
2262

Visszaköltözött Magyarországra a Lenovo szervizhálózata: örülhetnek az IdeaPad tulajdonosok.

A Lenovo IdeaPad G500-at mint mindig, a Laptopszalonnak köszönhetjük.

Bevezető

A korábbi és egyben legnagyobb nézettségi adatokkal rendelkező Lenovo IdeaPad G580 tesztünk után itt van a várva várt G500. Őszinte leszek, én is epekedve vártam. Miben rejlik az Ideapad G580 sikerének a kulcsa? Nagyon egyszerű: saját súlycsoportjában egészen egyszerűen verhetetlen, de még komolyabb árkategóriás gépeket is maga mögé utasít, de azért a többire is rápirít legalább. Ezzel a szervizháttérrel, anyaghasználattal és hardverkonfigurációval mind a mai napig egyetlen gyártó sem volt képes felvenni a versenyt, igaz már fel-felbukkan néhány rivális, ilyen például a Dell Inspiron 5521 mely azonban kezdeti árcédulája miatt korántsem vált annyira közkedveltté. 

Termék megnevezése Lenovo IdeaPad G500
Processzor Intel Core i7-3612QM – 2,1/3,1 GHz (Ivy Bridge)
Lapkészlet Intel HM76
Memória 1x 4096MB DDR3 – 1600MHz
Kijelző 15.6″ HD (1366×768) fényes / glare
Grafika Intel HD Graphics HD4000 + AMD Radeon HD8750M – 2 GB GDDR3
Merevlemez Seagate Momentus 1000GB HDD
Optikai meghajtó PLDS DVD-RW DS8A9SH
Protok és csatlakozók LAN, D-sub, HDMI, 2 db USB 3.0, kombinált audio ki/és bemenet, 1 db USB 2.0, SD kártyaolvasó
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 720p
Akkumulátor kapacitása 6 Cella, 10,8V – 48Wh, 4400mAh
Méret 377 mm x 250 mm x 34 mm
Tömeg 2,6 kg
Operációs rendszer Free DOS
Fogyasztói ár (2013.08.) Operáció rendszer nélküli változat: 199.900 Ft
Garancia 24 hónap Lenovo „háztól-házig” garancia

A fentiekből látható, hogy amit a kezem közé kaptam, konkrétan a leginkább felszerelt G500-as, mely egyben előny és hátrány is. Előny, hiszen korrekt képet tudunk alkotni, hogy a széria sztárjának mik is a határai, van-e egyáltalán előrelépés a Core i7-es szerelt verzió esetén, ugyanis korábban már bizonyítottuk, hogy egy kicsivel gyengébb grafikus vezérlő mellett nem, de legalábbis nem igazán. Hátrány, hiszen a gyártó elsősorban belépőszintre tervezte ezt a noteszgépét, bruttó 200.000 HUF alá, ebbe viszont a jelenlegi konfiguráció korántsem fér bele és nem kapunk képet az i3/i5-el szerelt verziók teljesítményéről, melegedéséről. 

Külső, anyaghasználat

A külcsín alig változott, de ezt nem róhatjuk fel hátrányként a szériának. Persze viszonylagos, hogy kinek mi tetszik, de a robosztus megjelenés és a minőségi anyagok precíz összeszerelése komoly fegyvertény a G500-as mellett. A változások kimerülnek annyiban, hogy a külső borítás recés bevonatot kapott, melynek praktikuma, hogy nem vonzza az ujjlenyomatokat, főleg nem annyira mint az előad G580 szál-csiszolt alumínium hatását keltő műanyag fedlapja. 

Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt

Lenovo IdeaPad G500 teszt

A belcsín tekintetében hasonló mértékű változásról tudok nyilatkozni. A palmrest (csuklótámasz) alumínium borítást kapott, ám ezt ne úgy képzeljük el, hogy a belső rész egy tömör fémtömb. A készülék váza ugyan olyan műanyag, mint a külseje, csak a billentyűzetet körbeölelő része kapott egy hajszálvékony alumínium réteget melynek inkább esztétikai szerepe, mintsem pratikuma van. Összegzésképpen elmondható az anyaghasználatról, hogy azt kaptuk, amit vártunk és ez itt (ilyen árfekvésben) a maximum. 

Csatlakozók, portok

Talán unalomig ismételtek a következő sorok, de újdonsült olvasóinknak (is) segítségére lehet a következő néhány sor: csatlakozók és portok tekintetében a Lenovo G500 nincs elmaradva a mai trendek egyéb képviselőitől, ennek köszönhetően szinte mindent megtalálunk, amire szükségünk van. Csak a különleges igények nem kerülnek kielégítésre, mint a dokkoló és a soros portos csatlakozó. 

Lenovo IdeaPad G500 teszt

Töltés terén egy érdekességre kell felhívni az érdeklődő közönség figyelmét: olybá tűnik a Lenovo elérkezettnek látta az időt, hogy az eddig használatban levő töltőcsatlakozójában végrehajtsa a vérfrissítést, ennek eredménye egy, a korábbinál stabilabbnak tűnő megoldás.

Baloldal: hőkivezető nyílás, D-sub, LAN, HDMI, 2x USB 3.0, kombinált audio ki/ -és bemenet.

Lenovo IdeaPad G500 teszt

Jobboldal: újfajta töltőcsatlakozó, 1x USB 2.0 (kikapcsolt állapotban is tölthetjük USB-s eszközeinket) és az optikai meghajtó.

Lenovo IdeaPad G500 teszt

Szemből: működést jelző ledek és kártyaolvasó.

Lenovo IdeaPad G500 teszt

Hátulról: zsanérok, akkumulátor

Lenovo IdeaPad G500 teszt

Bővíthetőség

Ez igazán komoly fejtörést okozott a számomra, pedig nem ez volt az első noteszgép aminek a szétszerelésére vállalkoztam. Megfordítva egyetlen csavarral sem találkozunk, ami viszont még inkább kétségbeejtő volt, hogy az IdeaPad Z500-nál alkalmazott gumitalpak alatt levő csavarozással sem találkoztam. Az ötletekből kifogyva hívtam fel Baka Zoltán szervizvezetőt, akinek az instrukciói alapján végül sikerült az amit korábban lehetetlennek hittem: szétszedtem a G500-ast. A megoldás egyébként az akkumulátor alatt elrejtve található meg. 

Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt

Lenovo IdeaPad G500 teszt

Annyiban biztos vagyok, hogy ha Baka Zoltán nem tud segíteni, előbb töröm szét a készüléket, mintsem rájöjjek miféle „varázslatot” alkalmazott a Lenovo a G500-asban. Miután elém tárult a megoldás, már egyszerű dolgom volt: az akkumulátor eltávolítását követően ki kell szednünk két darab csavart, le kell húznunk a fedlapot, itt pedig már az ismerős látvány fogad minket, innentől már pofon egyszerű az HDD SSD-re való felturbózása és a RAM bővítés.

Szerviz és garancia

Egyre közelebb van Január és egyre biztosabb, hogy a Lenovo szervize Lengyelországból visszaköltözik hazánkba, melynek számos előnyét fogjuk élvezni. Erről bővebben a “Milyen notebookot / laptopot vegyek?” című írásunkban olvashat. Sajnos azonban az unalomig ismételt frázis az élet szabályairól itt is érvényes, e szerint pedig jobban járunk, ha csak azt kezeljük tényként, ami már megtörtént. Annyi bizonyos, hogy a jelenlegi esélylatolgatás végén hazánk felé billen a mérleg nyelve.

„Lenovo IdeaPad fronton a 2012. év tartogatott azért pár meglepetést, ugyanis a gyártó költségcsökkentés címén a Kelet és Közép – európai szervizszolgáltatásokat központosította egy szinte kimondhatatlan nevű Lengyel városkába (Bydgoszcz). Az átállást követő pár hónapban voltak ugyan fennakadások, de tapasztalatink szerint mára átlagosan 5 napos határidővel dolgozik az IdeaPad szervize. A Lenovo ezzel a lépésével nem csak saját költségeit csökkentette hanem, a felhasználónak is szerzett némi plusz kényelmet, hiszen csak fel kell hívnunk a 06-80-987-425-ös zöldszámot és elmondani a hibajelenséget az ügyfélszolgálatosnak. Másnap már számíthatunk is egy futár látogatására, aki elszállítja a rosszalkodó noteszgépet a szervizbe, majd annak elkészültével vissza is szállítja azt nekünk. A futárszolgálat az ország teljes területén ingyenes, ezzel mentesülünk a jelenlegi magas benzin és tömegközlekedési árak okozta kellemetlenségektől. Fontos megjegyezni, hogy ha a szervizelés folyamán bebizonyosodik, hogy a hibát szoftver vagy a cserélt alkatrész okozta, akkor a Lenovo áthárítja a futárszolgálat és bevizsgálás teljes költségét a fogyasztóra. Ez azonban nem újdonság, hiszen az összes „hozom-viszem” garanciával rendelkező gyártó esetében ugyan ez az eljárás. Azonban megnyugtatásként leszögezzük, hogy tudomásunk szerint ezt a lépést egyetlen fogyasztójával szemben sem lépte meg. Lényeg a lényeg, ha a hiba jogos és azt hardverhiba okozza, akkor a készülék gyorsan és zökkenőmentesen javításra kerül.”

Kijelző és zsanér

A zsanér burkolata műanyag borítású és kellő magabiztossággal tartja a kijelzőt. Ha nem csak a mechanikát, de a burkolatot is legalább alumíniummal vonták volna be, rögtön vonzóbbá vált volna a széria elődjéhez képest, így azonban ezen a téren nem történt előrelépés.

Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt

A kijelző sajnos nem hozza el ebbe az árkategóriába a megváltást. A 15.6 hüvelykes, 1366x768p felbontással rendelkező kijelző fényes borítást kapott, amit sajnos, ha akarunk se tudunk pozitívan értékelni. A színhűség és a betekintési szögek is csak átlagosnak nevezhetőek, vagyis egy középszintnek megfelelő TN+film technológiás panel tudása tárul elénk, melyet még az a tény is beárnyékol, hogy a tesztelt G500-as rögtön pixelhibával indított. Ezért természetesen még nem kell leírni a noteszgépet, hiszen a pixelhiba viszonylag gyakori jelenség, ráadásul előfordul minden folyadékkristályos technológiát alkalmazó készülék esetében, így TV-nél és telefonnál szintúgy. 

Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt

Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt

Fentebb említettük, hogy a betekintési szögek és a színűség is átlagosnak mondható, ez pedig azt jelenti, hogy csak a kategória által elvárt minimumot teszi le az asztalra a Lenovo – akit a téma jobban érdekel, annak kifejezetten ajánljuk a “laptopkijelzőkről nagy általánosságban” című írásunkat, ahol jóval szélesebb spektrumban vizsgáljuk meg a noteszgépek kijelzőit. 

Viszont! Vegyünk egy gyors példát: 200.000 HUF keretünk van egy noteszgépre, melybe szeretnénk egy erős grafikus meghajtót és az általa produkált képet szépen megjelenítő igényes kijelzőt. Hamar rá kell döbbennünk, hogy a kettő, együtt, ennyiből nem fog megvalósulni. Ebben az esetben talán a legjobb alternatíva a Lenovo IdeaPad Y510p melynek kifejezetten gyönyörű kijelzője van és a benne dolgozó VGA egyszerűen játékra termett.

Billentyűzet és érintőpad

Rosszat most sem tudok mondani a kínai gyártó által készített billentyűzetről, a Lenovo egész egyszerűen iskolát teremtett ezen a téren. A minőség kiváló, a kidolgozottság remek, a billentyűk nyomáspontja mondhatni tökéletes, halkan járnak, az alátámasztás pedig hibátlan és bizonyos mértékben a hűtés is ezen keresztül került megoldásra. Ahhoz, hogy az összkép is megkapja a tökéletes jelző csak egy dolog hiányzik: ez pedig a háttérvilágítás (ezzel viszont a „túl szép, hogy igaz legyen” kategóriába lépnénk ilyen ár mellett). 

Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt

Az érintőpad viszont – szerencsére – átesett némi változáson, mely megmutatkozik mind a felületén, mind pedig a használhatóságában. Egyetlen igazi problémával kell szembenéznem, ez pedig nem más mint az érintőpad különálló gombjainál tapasztalt minimális nyomáspont (ez azonban bocsánatos bűn). A legtöbb esetben a Lenovo által készített touchpadok sokkal több kívánni valót hagynak maguk után, (jó példa erre a 100.000 HUF-al drágább IdeaPad Y510p) úgyhogy ezen a téren előrelépést tapasztalhatunk. Itt érdemes megjegyeznem, hogy az általam vesszőparipaként emlegetett dupla ujjas görgetési funkció egészen jól működik bár a tökéletestől még így is igen messze van. 

Hardver és játék

A teszt elején már említésre került, hogy a hozzánk érkező IdeaPAd G500-as a verzió legcombosabb tagjai közé tartozik, melynek szíve Intel Core i7-3612QM processzor. A 3. generációs, Intel Ivy Bridge kódnéven futó CPU fizikailag 4 maggal rendelkezik, de a Hyper Threading technológiának köszönhetően 8 szálon futnak az adatok, továbbá az alapjáraton 2,1 GHz-en pörgő magok a Turbo Boost technológiának köszönhetően – amennyiben ezt a TDP érték engedi – képes felemelni akár 3200 MHz-re is. Viszont manapság túlértékelik az erős processzorok gyakorlati értékét. A legtöbb esetben sokkal komolyabb sebességnövekedést érhetünk el SSD beépítésével, mint komolyabb CPU-val. Ezt tesztekkel alátámasztva a korábbi „Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re” című írásunkban olvashatjuk el.

Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt

Ezen felül a processzorban találunk még egy integrált grafikus kártyát (IGP), mely az Intel HD4000 nevet viseli, továbbá egy 2 GB GDDR3 memóriákkal ellátott AMD Radeon HD8750M is helyet kapott, mely már bően elegendő lehet akár az újabb játékok futtatására is.

Lenovo IdeaPad G500 teszt

Lenovo IdeaPad G500 teszt

Lenovo IdeaPad G500 teszt

A játékok tesztelése során jól látható, hogy az IdeaPad G500 jobban teljesített mint a Samsung Series 3 NP370. A laikus olvasó erre nyilván azt mondaná, hogy ez biztos a processzor miatt van. Hát nem! Már ugye korábban bebizonyítottuk, hogy a Radeon HD8750M és az ahhoz hasonló teljesítményű grafikus vezérlők játékos teljesítménye nem a processzortól függ. A magyarázat ennél sokkal egyszerűbb, mégpedig, hogy az IdeaPad G500-ban szimplán erősebb (emelt órajelű) AMD Radeon HD8750M került, melyet mi sem bizonyít jobban mint a GPU-z nevezetű tesztprogram.

Bal oldalon a Samsung NP370, míg jobb oldaon az IdeaPad G500 grafikus vezérlője látható.

Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt

Hangrendszer

A hangszórók egész szépen szólnak és még maximális hangerő esetén sem tapasztaltam idegesítő recsegést így nyugodt szívvel tudom ajánlani filmnézéshez, vagy otthoni zenehallgatásra.

Tesztpad

Zajszint

A ventilátor által keltett zaj tekintetében igen különböző eredmények születtek. Amennyiben a készülék nincs kitéve terhelésnek (film, internet, szövegszerkesztés) a ventilátor alacsony, szinte nem is hallható fordulatszámon teszi dolgát – biztosítva ezzel a megfelelő hűtés és így rögvest ki is zárhatjuk a melegedést mint meghibásodási faktort. Amennyiben csak a processzor kap terhelést eggyel magasabb fordulatszámra kapcsol a ventilátor, én viszont még ezt is inkább a halk kategóriába sorolom. Játék közben viszont, mondhatni hangoskodott. Ennek roppant egyszerű magyarázata van. Mivel a fenti képen, ahol szét volt szedve a noteszgép, láthattuk, hogy az IdeaPad G500-ban egyventilátoros hűtésrendszer van, melyre együttesen van rákötve a GPU és a CPU (mint minden noteszgép esetén), viszont GPU (grafikus processzor) tekintetében egy meglehetősen erős egyedről beszélünk – következésképpen több hő termelődik, amit a ventilátor csak magasabb fordulatszámon tud visszahűteni. Mindazonáltal olaj a tűzre, hogy tesztalanyunkban ráadásul egy Core i7-es processzor is található. Egy szónak is száz a vége – alapvetően halk, játék közben pedig egy hangos noteszgépről beszélünk.

Hűtéshatékonyság

Fenti eszmefuttatásaink végeredménye mondhatni tűz és víz, viszont nagy örömünkre a hűtésrendszer kapcsán ugyanez már nem mondható el. Ismételten kihangsúlyozom, a készülékben egy Intel Core i7-es processzor dolgozik, ami nem az alacsony hődisszipációról vált híressé. Figyelemre méltó, hogy alapjáraton kapunk egy 44 °C-os processzort és egy mindenhol hűvös burkolatot, játék közben átlagosan pedig csak egy 65 °C-on járó CPU-t és egy 74 °C-on járó GPU-t kapunk. Ezek nagyon alacsony értékek, amit betudhatunk a terhelés miatt magasabb fordulatszámon járó ventilátornak. Mindeközben a burkolat se melegedett át az egy-két langyos területet kivéve, egyetlen kivétellel (hőkivezető nyílás).

Akkumulátor

A készülékben található 6 cellás 4400 mAh akkumulátor tette a dolgát. Minimális fényerővel és minimális terheléssel több mint 9 órát, filmnézéssel, közepes fényerővel (DiviX) 4 órát, játék közben pedig 1 óra 20 percet üzemelt egy feltöltéssel. Láttunk már jobbat, láttunk már rosszabbat, azonban nagy általánosságban egész szép eredmények születtek.

Lenovo IdeaPad G500 – tesztpad
Processzor   Intel Core i7-3612QM
Grafikus vezérlő   Intel HD Graphics HD4000 + AMD Radeon HD8750M
Akkumulátor használat   Minimum Játék Film
Üzemidő   9 óra 05 perc 1 óra 18 perc 4 óra 00 perc
Hardver terhelés mértéke   Alap
AVG / MAX
Játék
AVG / MAX
Aida 64
AVG / MAX
CPU hőmérséklet   43,5°C/50°C 74°C/77°C 79°C/82°C
GPU hőmérséklet   43,5°C/50°C 65°C/70°C N/A
Zajszint   halk hangos hallható
Burkolati hőmérsékletek (alap)
billentyűzet   aljzat
32,1°C 28,5°C 27,2°C   26,8°C 28,6°C 29,8°C
33,6°C 30,8°C 27,9°C   27,8°C 29,6°C 32,3°C
32,3°C 31,1°C 27,7°C   28,3°C 31,5°C 31,9°C
Burkolati hőmérsékletek (Crysis 2)
billentyűzet   aljzat
37,7°C 29,4°C 28°C   27,5°C 28,8,1°C 34,1°C
41,8°C 38,4°C 29,6°C   28,9°C 30,3°C 36,6°C
36,6°C 34,2°C 29,3°C   28,8°C 31,4°C 37,5°C

 

Értékelés, ár/érték arány

Tesztalanyunk elődje, az IdeaPad G580 jelenleg töretlenül uralja a piacot. Ennek oka pofon egyszerű: Jó minőségű, megjelenésével nem hoz ránk szégyen a mostani trendek világában sem, emellett megbízható, olcsónak mondható és ami talán a legnagyobb fegyverténye, elegendőnek bizonyul a mai játékokhoz. Az előbb felsorolt öt pont gondos mérlegelésével dönt a tudatos vásárló mikor a piacon található noteszgépek közül készül választani. Örömmel látom, hogy a Lenovo-nak nem elég, hogy a legjobb – a legjobb is kíván maradni. A G500-as szériában tovább csiszoltak a külsőn, komolyabb grafikus vezérlő dolgozik a házban (Radeon HD8750M) és emellett megtartották az előd összes pozitívumát. 

Nagyon sok magyar vásárló esetében kulcsfontosságú kérdés az ár, ezért némileg sajnálatos, hogy az IdeaPad G500-as Intel Core i7-el t került összeszerelésre, hiszen az így kapott árcédula kevésbé tűnhet vonzónak az érdeklődők szemében, főleg az általunk hangoztatott „Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re” című írásunkban megjelentettetek miatt. Vagyis átlag felhasználás tekintetében semmi különbség nincs az Intel Core i7 vagy a Core i3 processzorai között, még játékban sem kivétel a Battlefield 3, bár a Radeon HD8750M nem éppen erre a játékra született.

Mindent összevetve nagyon jó kis készülékkel rukkolt elő a Lenovo, ellenben nem a legjobb hardverösszeállítással és így csak egy tetszik plecsnit kap tőlünk. Amennyiben megérkeznek a Core i3 és Core i5-tel szerelt, költséghatékonyabb IdeaPad G500-ak, simán megadhatjuk nekik a különösen ajánlott plecsnit, erre viszont még várni kell.

Lenovo IdeaPad G500 – Értékelés
Előnyök + Alumínium csuklótámasz
Jó összeszerelési minőség
Megfelelő számú és fajtájú csatlakozó
Könnyű bővíthetőség
Kiváló billentyűzet
Erős VGA
Jó hűtéshatékonyság
Jó akkumulátor
Hátrányok Jelenleg lengyel központú szerviz (január 1-től magyar)
Fényes kijelző
Csak 1366x768p felbontású kijelző
Játék közben hangos
Alternatívák   Dell Inspiron 5521
Lenovo IdeaPad Z500
Samsung Series 3 (NP370)
Samsung Ativ Book 4 (NP470)

 

Lenovo IdeaPad G500
Dizájn 8/10 pont
Anyaghasználat 7/10 pont
Súly 7/10 pont
Csatlakozók 7/10 pont
Bővíthetőség 10/10 pont
Szerviz és garancia 7/10 pont
Kijelző 6/10 pont
Zsanér 7/10 pont
Billentyűzet +10/10 pont
Érintőpad 7/10 pont
Játékos teljesítmény 8/10 pont
Hangrendszer 8/10 pont
Zajszint 8/10 pont
Hűtéshatékonyság 9/10 pont
Akkumulátor 9/10 pont
Ár/érték arány 9/10 pont
Összegzés 80,00%

 

Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt

Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt Lenovo IdeaPad G500 teszt

 

Pucu

 

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét