Lenovo Thinkpad T495 teszt – prémium business AMD-vel szerelve

0
2655

Lenovo ThinkPad T495 teszt a Lenovo Magyarország támogatásával. 

Adatlap
Lenovo ThinkPad T495 teszt
Processzor   AMD Ryzen™ 5 PRO 3500U (4 MB L3 Cache, 2.10 – 3.70 GHz)
Lapkészlet AMD Picasso
Memória 8 GB DDR4-2400
Kijelző 14.0” FHD (1920 x 1080p) IPS, LED háttérvilágítású, matt
Grafika – integrált: dedikált: Radeon™ Vega 8
n/a
Háttértár 256GB SSD
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók 3 x USB Type-C I 1 x USB Type-A I 1 x HDMI I 1 x 3.5mm jack I 1 x RJ45-LAN I kensington I 1 x microSD kártyaolvasó I 1 x WWAN (opcionális)
Kommunikáció Wi-Fi 802.11 AC, Bluetooth® 5.0
Egyéb 1MP HD webcam + mikrofon, sztereo hangrendszer
Akkumulátor kapacitása 50Wh
Méret 329 mm x 227 mm x 17,9 mm
Tömeg akkumulátorral 1.54 kg
Töltő tömege 0.35 kg
Operációs rendszer Windows 10 Professional

lenovo thinkpad t495 teszt

A ThinkPad T495 egy kiemelkedő alakja annak a nagyon szimpatikus mozgalomnak, ami az AMD-t az őt megillető helyre kívánja tenni. Hogy miért merem kiemelkedőnek nevezni? Leginkább azért, mert egy hardvergyártónak (főleg a CPU-k versenyében) kőkeményen meg kell dolgoznia azért, hogy a termékük egy üzleti laptopban köszönjön vissza. Ennek pontosabb hátteréről az “üzleti vs konszumer laptop” fejezetben foglalkozok majd, addig viszont legyen elég a következő analógia:

Hirdetés

egy Mercedes E Klasse beszállítóit is megválogatják.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a Lenovo ThinkPad-ek innentől fogva AMD-vel érkeznek majd, hiszen tesztünk főszereplőjének is megvan az Inteles alternatívája (T490). Vagyis a bevezetőnk lényegi mondanivalója csupán annyi, hogy az AMD végre (f)elért arra a szintre, hogy a prémium üzleti laptopokban is viszont láthatjuk a kifejezetten jónak mondható termékeit. És ez – az árverseny miatt – első sorban nekünk, felhasználóknak jó hír. Már most is láthatjuk a T490 vs T495 árképzésében, hogy az AMD-s variánst barátságosabb áron mérik. A kérdés, hogy ezért cserébe meg kell-e kötnünk valamilyen kompromisszumot? Tesztünkben ennek (is) utána járunk!

Lenovo ThinkPad T495 teszt – KÜLSŐSÉGEK

A legtöbb esetben a prémium üzleti gépeknél a forma követi a funkciót, és nem fordítva. Ebben az esetben sincs ez másképp, de azt mindenféleképp hangsúlyoznom kell, hogy az elődökhöz mérten történtek pozitív dizájn változások. Én legalábbis pozitívnak értékelem, hogy a T495 méretben és súlyban is kompaktabbá vált, mint a T480. Ezt leginkább a kijelző/váz arányának (screen-to-body ratio) vizsgálatakor érhetjük tetten, hiszen 69-ről 72%-ra nőtt ez az érték, vagyis kisebbek lettek a panelt körbeölelő kávák, így egészen fiatalos megjelenést kapott a T495.

lenovo thinkpad t495 teszt

Tesztünk főszereplőjének vázát üvegszállal erősített műanyagból gyártották le, amelyet magnéziumkeret erősít. Ez az anyaghasználat kifejezetten rigid, strapabíró eszközt sejtet és a valóságban tapasztaltak is megerősítik ezt. A billentyűzet használata közben a csuklónkat egy gumiszerű réteggel borított fedlapon pihentethetjük, ami nagyban hozzájárul a komfortos gépelési élményhez. Emellett érdemes még megjegyezni, hogy a zsanérszerkezet kellő magabiztossággal tartja a 180 fokban nyitható kijelzőt. Mindent összeadva a kor követelményeinek megfelelő, kompakt (329 mm x 227 mm x 17,9 mm, 1,54 kg) 14 hüvelykes gépet kapunk a pénzünkért cserébe. 

Lenovo ThinkPad T495 teszt – BEVITELI ESZKÖZÖK

            Billentyűzet

Tradicionálisan elmondható, hogy a szinte minden árkategóriában a Lenovo eszközök nyújtják a legjobb gépelési élményt. Ennek az elvárásnak az árnyékban nem egyszerű ultrabookot építeni, hiszen ilyenkor a legnagyobb nevekkel (Dell Latitude, HP Elitebook) kell versenyeznie a márkának. Talán ezért sem meglepő, hogy a kínai gyártó a biztonsági játék jegyében a korábbi széria jól bevált billentyűzetét integrálta az új modellbe is. Vagyis 6 sorba rendezve kapjuk meg a szigetes kialakítású, teljes méretű, megfelelő nyomásponttal bíró, sima felületű, háttérvilágítással is felvértezett, kissé konkáv billentyűket. 

            Egér helyett (TrackPoint és érintőpad)

Árkategóriától függetlenül a laptopok egyik legnagyobb rákfenéje, az egér nélküli kurzornavigáció. Sajnos nincs ez másképp a T495 esetében sem. Az érintőfelület méretére (10x7cm) különösebben nem panaszkodhatok, ha figyelembe veszem, hogy egy 14 hüvelykes eszközről van szó. Azt azonban már sajnálom, hogy az érintőfelület műanyagból, és nem üvegből készült és ezzel csorbul egy keveset az eszköz prémium hatása. Ez persze nincs hatással a multi-touch gesztusok kezelésére, és ha nagyon szükségünk van a precíziós navigációra, akkor még mindig támaszkodhatunk a TrackPoint segítségére is. Itt kell még megjegyeznem azt is, hogy az érintőpadtól balra található a Match-on-Chip érintéses ujjlenyomat olvasó is, ami nagyban elősegíti azt, hogy illetéktelenek ne tudjanak bejelentkezni a felhasználói fiókunkba.

Lenovo ThinkPad T495 teszt – KIJELZŐ

Amennyiben nagyon szőrszálhasogató akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy sikerült egy picit sekélyebb vizekre tévednünk. Ez azt jelenti, hogy a széria Intel-lel szerelt verziójával (T490) ellentétben tesztünk főszereplőjét nem kérhetjük a high-end szintet megkarcoló WQHD HDR opcióval. Ehelyett a tesztalany esetében meg kell elégednünk egy átlagos-jó szintet elérő 14 hüvelykes FHD (1920x1080p)kijelzővel. Ennél viszont még van eggyel jobb panel, ami valamivel komolyabb fényerőt és egy picit jobb energiafelhasználást ígér. 

lenovo thinkpad t495 teszt

A szerkesztőségbe érkezett példányban található panelt (LP140WF3-SPD2) az LG-nek köszönhetjük. A klasszikusnak mondható 16:9 képarány mellett nem túl kecsegtető az 1 inch-re eső pixelszám (157), de ha legalább 56 cm-ről nézzük a kijelzőt, akkor már nem látjuk külön a képpontokat, vagyis ebben az esetben már Apple mércével számolva is „retina display”-ről beszélünk. Ahogy azt a képek is elárulják – az IPS technológiának hála – a betekintési szögek egészen komfortosak. Ettől függetlenül az általunk mért maximális fényerő (275 vs 300 cd/m2) kicsit elmaradt a gyártói ígérettől, de otthon és irodai környezetben szinte biztos, hogy még ebben a formában is elég lesz. Színérzékeny munkákra (pl.: Photoshop) mégsem merem ezt a konfigurációt ajánlani, mert a csak 52 százalékos lefedettséget kapunk az sRGB színtartományban. Ettől függetlenül a kontraszt aránnyal (1010:1) nincs gond és külön piros pontot érdemel a gyártó azért is, mert nem PWM-mel szabályozza a fényerőt. Utóbbinak köszönhetően a hosszabb session-ök sem terhelik meg annyira a felhasználó szemét.  

Lenovo ThinkPad T495 teszt – TELJESÍTMÉNY

            CPU

A tavaly bemutatott AMD Ryzen 5 Pro 3500U kiváló választás egy noteszgép, kiváltképp egy ultrabook esetében. A 4 mag / 8 szállal operáló processzor órajele 2.1 – 3.7 GHz között váltakozhat, és 15 Watt TDP-vel rendelkezik. Nagy előnye, hogy 12 nm-es gyártástechnológiával készül és emiatt kifejezetten jó a CPU energiahatékonyság / teljesítmény aránya. A kétcsatornás memóriavezérlő DDR4-2400 RAM-okat támogat. Az Intel vPro processzorokhoz hasonlóan a Pro jelző ebben az esetben is arra utal, hogy különböző biztonsági és hardver/szoftver menedzsment funkciókkal is rendelkezik a 3500U. 

            GPU

A T495 csak és kizárólag integrált grafikus gyorsítóval rendelkezik, ami ebben az esetben az AMD Radeon RX Vega 8-as. Súlycsoportját (alsó-középaktegória) tekintve az erősebbek közé tartozik, valahol az Intel Iris Pro Graphics 580 és az Intel Iris Plus Graphics 655 között helyezkedik el. Ez nagyjából azt jelenti, hogy jelen konfigurációjában ez a Lenovo – grafikus teljesítmény tekintetében – felnőtt az aktuális 13 hüvelykes MacBook Pro széria szintjére. A DirectX 12 kompatibilis hardverelem hatékonysága azonban nagyban függ attól, hogy mennyi RAM áll rendelkezésünkre. 

            RAM

A szerkesztőség tesztpadjára egy 8GB DDR4 memóriával szerelt példány került, ami Windows 10 alatt bőven elegendő az átlagos & klasszikus irodai hétköznapokban felmerülő feladatok (word, excel, power point, stb.) ellátásához. Ettől függetlenül mégis azt ajánlom, hogy legalább 16GB-ra bővítsük az elérhető memóriát, és ezt a kétcsatornás memóriavezérlő jobb kihasználása érdekében 2x8GB modul formájában építsük be. Egyes tesztoldalakszerint ezzel a megoldással akár a Vega 10-zel szerelt ThinkPad E595 grafikus teljesítményét is meghaladhatjuk. 

            Háttértár

Amikor a tesztnek nekifogtam, még nem gondoltam, hogy a T495 lesz az az ultrabook, ami leleplezi az Intel és az AMD titkos kapcsolatát – hiszen az AMD processzor mellett Intel háttértár található. Egészen pontosan egy Pro 7600p szériát erősítő 256GB-os modulról (SSDPEKKF256G8L) beszélhetünk, ami minden téren eleget tesz a prémium üzleti szegmens elvárásainak. A gyártó ígérete szerint egy kifejezetten megbízható SSD-ről van szó (144 TBW, 1.6M óra MTBF), ami az olvasási és írási sebességek (3210 MB/s, 1315 MB/s) tekintetében is rendben van. Ezt az állítást a tesztidőszak tapasztalatai alapján meg tudom erősíteni.  

lenovo thinkpad t495 teszt

Felhasználói élmény – üzleti vs konszumer laptop

A szerkesztőségi filozófiánk túl sokat nem változott: a felhasználói élmény egy laptop megítélésének legfontosabb mérőszáma. A felhasználói élményt azonban nehéz objektív szempontok alapján értékelni főleg, ha azt is számításba vesszük, hogy az eszköz milyenségétől függ a felhasználás formája. Például egy prémium kategóriás business laptop esetében meg lehet engedni azt, hogy valamivel gyengébb CPU-val, vagy kevesebb RAM-mal kerüljön a boltok polcaira, mint a konszumer eszköz – hiszen előbbi esetében nem a specifikációkon van a hangsúly, hanem a megbízhatóságon. 

lenovo thinkpad t495 teszt geekbench

Pontosan emiatt gyenge ár/érték arányúnak tűnhet a T495, de a valóság ezzel szemben az, hogy reális árképzésről beszélhetünk. Előző állításom igazságtartalmát remekül megtámogatja a használt laptop piacon tapasztalható trend, ahol a legkapósabb típusok a nevesebb gyártók réginek mondható, de még nagyon jól használható üzleti-prémium modelljei. 

Mindezeket figyelembe véve azt mondhatom, hogy könnyen becsaphatja az átlagos szemlélőt a T495 specifikációk alapján prognosztizálható felhasználói élménye. Kár is lenne tagadni, hogy létezik ennél olcsóbban jobb kijelzővel, komolyabb processzorral, erősebb GPU-val, nagyobb és gyorsabb (?) tárhellyel szerelt laptop. Ez a laptop azonban elbújhat a T495 rendelkezésre állása és megbízhatósága mögött. 

A T495 által szolgáltatott felhasználói élmény legjava abban rejlik, hogy 

spártai hoplitaként teszi, amit tennie kell

és közben nem panaszkodik. Mindezt hosszan és kitartóan. Közben az üzletment támogatásához szükséges átlagos feladatok (irodai alkalmazások futtatása, webböngészés) nem eszik meg a hardvert. Ráadásul egy olyan kijelzőről olvashatjuk le az információkat, ami remek betekintési szögeket biztosít és egy olyan billentyűzet segítségével vihetünk be inputokat, ami ergonómiai értelemben az egyik legjobb a piacon. Az anyaghasználat szintén megtámogatja azt a prémium érzetet, amire az átlagos konszumer kategóriában soha nem lesz példa. 

A felhasználói élmény ítélete során leginkább arra akarom felhívni a figyelmet, hogy a benchmark tesztek eredményeit inkább csak kiegészítő információként kezeljük. A lényeg a T495-csomag egészében rejlik, és ezt egy specifikáció listából, vagy bármilyen egyéb adatsorból nem fogjuk tudni kihámozni. Az előbb említett csomag pedig nagyon rendben van.  

Lenovo ThinkPad T495teszt – EGYEBEK

csatlakoztathatóság

A Lenovo ThinkPad T495 a következő portkiosztással rendelkezik:

lenovo thinkpad t495 teszt

1 / Smartkártya-olvasó  I  2 / USB type-C 3.2 Gen 2 (tápfeszültséggel) I  3 / RJ-45 ethernet  I  4 / Kensington zár 

5 / USB type-C 3.2 Gen 2 (tápfeszültséggel)  I  6 / USB type-C  I  7 / ethernet bővítés  I  8 / USB 3.1 I  9 / HDMI 2.0  I  10 / Kombinált jack  I  11 / MicroSD-kártya olvasó

12 / WWAN (opcionális)

A vezetéknélküli opciók között találhatjuk a 802.11 AC (2×2) szabványt támogató WiFi portot, opcionális LTE WWAN csatlakozási lehetőséget és Bluetooth 5.0-át. A magam részéről kicsit hiányolom, hogy egy relatíve friss gép nem támogatja a Wifi 6 szabványt, ami sokkal jövőállóbbá tette volna a T495-öt a vezetéknélküli csatlakoztathatóság tekintetében. Ezt valamennyire kompenzálja, hogy két USB Type-C 3.2 Gen 2 (nem Thunderbolt 3!) csatlakozót is kapunk, amelyeken keresztül nem csak tölteni tudjuk a laptopot, de külső monitort is csatlakoztathatunk hozzá.  

hangzás

Azzal sajnos nem vádolhatom meg a gyártót, hogy a ThinkPad szériánál nagyon odafigyeltek volna a hangzásra. Ez mostani tesztalanyunk esetében azt jelenti, hogy bár az elődnél egy picit többet kapunk, mivel a hangszórók végre nem lefelé néznek, de a végeredmény még mindig kevés. A hangerő elenyésző, és a mélyek mellett a balansz is hiányzik. Egy-egy virtuális meetingre ebben a formában is alkalmas lehet, de jobban járunk, ha valamilyen külső eszközt (fejhallgató / hangszóró) csatlakoztatunk a T495-höz. 

zajkibocsájtás, melegedés

Minimális terhelés mellett a Lenovo ThinkPad T495 gyakorlatilag egyenértékű egy lopakodóval. Maximum a billentyűzet adhat életjelet magáról, mivel a géptestben dolgozó ventillátorok alig, ha egyáltalán felpörögnek. Ez valamennyire megváltozik, ha folyamatos & nagy terhelés alá helyezzük a gépet. Ebben az esetben a hűtés zajai is jobban kiszűrődnek a rácsok között, miközben az ultrabook is jobban átmelegszik. 

lenovo thinkpad t495 teszt heatmap

üzemidő

A korábbi tapasztalatok alapján az AMD-vel hajtott gépek egyik nagy hátrányának számított a gyenge energia menedzsment. Szerencsére ez már a múlté, hiszen az új processzorok már fej-fej mellett teljesítenek az Intel-es versenytársakkal szemben. Végeredményként elmondhatom, hogy közel 12 óra üzemidőt sikerült kisajtolni filmezés közben, ami 7,5 órára csökkent maximum közeli fényerő melletti webböngészés során. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az átlagos munkával töltött hétköznapok nettó terhelése során jó eséllyel nem kell a töltő után kapkodnunk a T495 használata közben. 

Akkumulátor használat
Lenovo ThinkPad T495 teszt
Processzor   AMD Ryzen™ 5 PRO 3500U
Grafikus vezérlő(k) Radeon™ Vega 8
n/a
Akkumulátor használat
Filmnézés, 5/10 fényerő   11 óra 52 perc
WiFi, 10/10 fényerő 07 óra 33 perc
Akkumulátor töltése Félig: 0:38 perc
Teljesen: 1:19 perc

Lenovo ThinkPad T495 teszt – ÍTÉLETHIRDETÉS

Az ítélethirdetés során vissza kell kanyarodnom a bevezetőhöz: a T495 a Lenovo első AMD-vel felvértezett üzeleti noteszgépe és mint ilyen, megkülönböztetett figyelmet érdemel. Be kell vallanom, hogy az első kézbevételt megelőzően már nagy reményeket tápláltam, hiszen az AMD az elmúlt néhány évben rohamléptekkel küzdötte le az Intel-lel szembeni hátrányát. Ez a munka kifizetődni látszik, hiszen a Lenovo védjegyének számító ThinkPad szériájába költöztette ezt a processzort. 

A T495-ben pedig nem kellett csalódnom: hozta azt, amit elvártam tőle. 

Ezt az elégedettségemet megfelelő mértékben tükrözi vissza az öt pillér elvén felépített diagram. Ebből nagyon jól kirajzolódik, hogy egy remekül kiegyensúlyozott ultrabookról van szó, ami kellő mértékben rászolgált a ThinkPad névre. 

lenovo thinkpad t495 teszt

A WQHD HDR kijelző opciót konfigurálhatóságának hiányát nem tartom komoly hátránynak, de a Thunderbolt 3 kompatibilis port kicsit hiányzik és a teljes méretű SD kártyaolvasónak is van még létjogosultsága. Mindezt azonban valamennyire kompenzálja az Intel-es testvérhez mérten is nagyszerű üzemidő, valamint a kis befektetéssel (+8GB RAM) nagyon jól felpimpelhető grafikus teljesítmény. 

Mivel egy hasonlóan konfigurált a T490 (Intel) és a T495 (AMD) között alig-alig lehet tetten érni némi különbséget, így ha ezek között kellene választanom, akkor egészen biztos, hogy az olcsóbbra (T495) esne a voksom. 

A Lenovo Thinkpad T495 teszt nem jöhetett volna létre a Lenovo Magyarország támogatása nélkül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét