Megéri iPhone-ról Androidra váltani? Ilyen iOS után Android operációs rendszert használni (2. rész)

1
2476

A cikksorozat első részében összefoglaltam mi írásom oka és mik voltak az érvek egyik, illetve másik oldalon. Egy rövid összefoglalóval kezdeném jelen 2. részt, hogy aki nem olvasta az előzőt, az is kontextusba tudja rakni írásomat. Aki olvasta az első részt, az nyugodtan görgessen egy kicsit lejjebb. 🙂

Közel 4 éven át használtam iPhone-t így kitapasztaltam a telefon és az iOS operációs rendszer csínját-bínját. Azonban amikor új telefon vásárlására került a sor, szemem elé került a Samsung Galaxy S20 FE, ami egy kifejezetten jó ár/érték arányú eszköz, így elgondolkodtam rajta. Féltem, hogy nem lesz-e nagyon szokatlan, illetve furcsa 4 év folyamatos „Apple-özés” után.

Nem vagyok egy márka fanatikusa sem. Annak a fajta vásárlónak vallom magam, aki egy dolgot tart szem előtt: az adott eszköz mit ad és mennyiért. Összehasonlítom minden területen az adott kategóriában lévő eszközöket, majd az alapján döntök, hogy melyik termék megvásárlásával kapok többet a pénzemért. Így volt ez mostani vásárlásom esetében is.

Ezen szemléletmód alapján a végső párbajt az iPhone SE 2020 és a Samsung Galaxy S20 FE vívta meg. Mindkét eszköz fantasztikusan jó termék, remek ár/érték aránnyal. Viszont döntenem kellett, és végül a Samsung Galaxy S20 FE lett a kiválasztott.

A cikksorozat első részében részletesen leírom, mi sarkalt erre a döntésre, most azonban röviden összefoglalom:

  • A Samsungnak 120 Hz-es Super AMOLED kijelzője van az iPhone 60 Hz-es Retina IPS LCD-jével szemben, ami hatalmas különbség és óriási érv az S20 FE mellett.
  • Fényképezés szempontjából is sokkal fejlettebb a Samsung terméke – ami önmagában engem nem tudott volna megvenni, de örülök, hogy ennyivel is több az eszköz.
  • Sokkal jobb a Galaxy S20 FE akkumulátorideje. 4500 mAh-ás akksival szerelték, míg az iPhone-t 1821 mAh-sal, ami akkora különbség, hogy az még az Apple remek energiamenedzsmentjével is nagy az iPhone hátránya.
  • A Samsung Galaxy S20 FE-hez adtak töltőt a dobozban. Igen, fontos kötségvetésbeli szempont ez, ugyanis az iPhone-hoz még venni kellett volna 15-20 ezer forintért töltőkábelt és adaptert is.
  • Alapáron az iPhone 64 GB háttértárat biztosít, ez a szám a Samsung esetében pontosan a duplája, 128 GB – és hát az mindig jó, ha van tárhely.

Mi volt a legnagyobb érv az iPhone mellett? Hát az operációs rendszer! Mert az iOS egy remek rendszer. Végül azonban mégis a Samsungra esett a választás. Így fél év használat után pedig már az Androiddal is megvan a kellő tapasztalatom ahhoz, hogy összehasonlítsam a két operációs rendszert.

KEZDJÜK!

Mindenek előtt szerintem azzal kell kezdeni, ami a legnagyobb sztereotípia az Android vs iOS összehasonlításokban: „stabilabb az iOS”.

Spoiler: Igen, tényleg az.

6-7 éve talán még hatalmas különbség volt az Android rendszerű telefonok és az iOS-t futtató iPhone-ok között. Ki ne emlékezne a folyamatos újraindítgatásokra, fagyásokra, összeomlásokra. Na ez iOS rendszerben elég ritka, szerintem két kezemen meg tudom számolni, hogy 4 éves iOS pályafutásom alatt hányszor találkoztam ilyen jelenséggel. Mostanra azonban az Android is egész szépen működik. Sőt.

Hatalmas fejlődés történt Android téren, mára már nem kell félnünk attól, hogy lényegesen instabilabb lenne, mint az iOS. De tanúsítom, hogy tényleg „több a baj vele” mint a iOS-szel. Mióta megvan a Samsung Galaxy S20 FE készülékem párszor már tapasztaltam teljesen random összeomlásokat, de ez tényleg nem több, mint 2-3 alkalommal történt meg. Szerintem egy balszerencsésebb iPhone felhasználó is tapasztal pár ilyet, így tényleg kimondható, hogy az Android már csak egy lépésre van attól, hogy az iOS mellé érjen.

Kis plusz információ: a Facebook Messenger alkalmazása iOS alatt is dugvás-dugig volt hibával, folyamatosan volt vele valami probléma. Ez Android alatt nagyjából kétszer annyi problémával szül. Van hogy nem tudok görgetni, van hogy egyszerűen lefagy, de produkált már furcsa dolgokat is, melyeket nem is igazán értettem.

Tehát rendszerstabilitást tekintve még mindig van egy kis előnye az Apple termékeinek.

Az iOS (számomra) sokkal áttekinthetőbb, felhasználóbarátabb, egyszerűbb és hatékonyabb.

Ezt nem tudom negatívumként kezelni a másik oldalon, ugyanis cserébe az Android sokkal testreszabhatóbb, ezáltal nyilvánvalóan a beállítások mennyisége is sokkal több. Valakinek sokat jelent a testreszabhatóság, de valljuk be őszintén: keveseket érint ez igazán. A felhasználók legnagyobb része inkább ki szeretné venni a dobozból és egyszerűen csak használni készülékét, nem pedig ilyen-olyan-amolyan beállításokat, testreszabásokat végezni rajtuk. Itt pedig az Apple magasan veri az Androidot.

Sokkal egyszerűbb megtalálni mindent iOS-en, Androidon igényeltem némi segítséget speciálisabb beállítások esetében. Félreérteni nem kell, a Samsung One UI Android rendszere is teljesen logikus és áttekinthető, csupán a fentebb említett több lehetőség miatt egyszerűen többet kell bogarászni.

Az elején kicsit fel is bosszantott az Android.

Habár utólag megszépültek az emlékek, visszagondolva kicsit húzós volt az első két hét az S20 FE-vel. Mivel teljesen az iOS-hez, és annak logikájához, felületéhez voltam szokva, ez az új, több lehetőséget biztosító felület/rendszer (Android) eléggé megzavarta a lelkem harmóniáját.

Nagy szerencsém volt abból a szempontból, hogy van egy ős-Androidos ismerősöm, aki imádja ezt a rendszert és rengeteg mindent tud róla. Az első hónapban gyakran vettem igénybe segítségét – na, nem mintha nem tudtam volna „kiGoogle-özni” – így egyszerűbben, hatékonyabb és gyorsabban tanultam meg kezelni a rendszert.

Ezzel szemben még emlékszem, amikor anno megvettem az iPhone 6S-t, 2 nap alatt már hozzá is szoktam az iOS rendszerhez. Ebben nagyon különbözik a két platform. Míg Androidos telefonról iPhone-ra váltani könnyű és légies, addig – az én tapasztalataim alapján – fordítva ez igényel némi kitartást. Több funkció, több lehetőség – bonyolultabb kezelés.

Máig igyekszem kicsit „iOS-esebbre” alakítani az Android rendszert. Olyan egyszerű dolgokat értek ezalatt, hogy nem használom a menüt, kitettem mindent a kezdőképernyőre, akárcsak egy iPhone esetében – ahol ugye kvázi nincs is menü. Másrészt a mélyebb beállításokba bele sem mentem, „mert minek?” Mivel nem szoktam letölteni kétes forrásból származó alkalmazásokat, illetve az általam használt appok mindegyike mondhatni alapvető (értem ezalatt, hogy „legkülönlegesebb” alkalmazásom a Használtautó, ezen kívül csak FB, Waze, Spotify és hasonlóim vannak), ezért ilyen téren a biztonság sem okoz gondot.

Ami hatalmas előnye az Android rendszernek még, hogy simán rádugom USB-vel a gépemre és bármit bárhova áthúzhatok. Képeket, filmeket, zenéket stb. Ez pedig óriási előny, ugyanis egy utazás során például jó ha van pár film a telefonunkon, ezt Apple terméken pedig aligha tehetjük meg „ingyen” – például ha már megvettem egy filmet és rajta van a gépemen, nem fogom megvenni még egyszer, hogy telefonon is nézhessem. Persze vannak streaming szolgáltatások, de az autópályán vagy teszem azt az Alpokon keresztül nem mindig van stabil internetkapcsolat.

Összefoglalás:

Mindkét rendszernek megvannak a saját előnyei és hátrányai. Ahogy olvasható a cikkben, én az Android rendszer testreszabhatóságát és „szabadságát” minimális mértékben használom ki. Ennek ellenére egészen megszerettem, teljesen jól működik, panaszom nem lehet rá. Már akkor tudtam, hogy leginkább maga az iOS fog hiányozni, nem pedig az iPhone, amikor megvásároltam a Samsung Galaxy S20 FE készüléket. Az operációs rendszer változását benyeltem, cserébe azonban egy sokkal-sokkal többet nyújtó eszközt kaptam, mintha iPhone SE 2020-at vettem volna.

Nincs jobb vagy rosszabb! Ha neked az Androidos telefon tetszik, akkor vedd meg azt, ha az iOS-es, akkor azt. Szerencsére mostanra a két oldal közti különbség (szinte) teljesen elmosódott, mindkét platform tökéletesen szolgálja ki ügyfeleit.

Konklúzió:

Ha most vásárolnék, ugyanígy döntenék. Örülök, hogy a Samsung Galaxy S20 FE mellett döntöttem.

Az más kérdés, hogy megérte-e, erre csak akkor tudok válaszolni, ha 3,5 év múlva még írom nektek a cikkeket, ugyanis ismét 4 éves periódusra tervezek a telefonnal. 🙂

techkalauz.hu – az online techmagazin

1 hozzászólás

  1. Ezen mindig meglepődök, amikor valaki az iOS előnyeit taglalja. Biztos velem van a baj, de nagyon zavar, hogy teleszemeteli a kezdőképernyőt ikonokkal, és csak annyi a lehetőség, hogy az ember az ikonokat csoportokba rendezze. Bár mostanra némileg fejlődött e téren, de még nem az igazi. Androidon is némelyik gyártó próbálja utánozni az iOS működését, csakhogy ott percek alatt lecserélhetem a launchert olyanra, ami nekem jobban tetszik. Ott van például a Nova Launcher, ami végletekig testre szabható, és a végeredmény felhőbe menthető. Így már a negyedik androidos telefonomat használom úgy, hogy bár különböző gyártók különböző kezelőfelületei vannak rajta, gyakorlatilag mindegyiken pontosan ugyanúgy néz ki minden, ugyanott van minden ikon és widget. Ja, és csak egyszer kellett jól beállítanom, majd elmentenem.
    A felső állapotsor is furcsa iOS-en. Androidon számtalan funkció elérhető, iOS-en meg mintha csak dísznek lenne. De legalább van. Megjegyzem, nincs különösebb bajom az Apple céggel, szóval részemről ez nem hitvita. Már a sokadik iPad-et nyüstölöm, mert a butácska iOS tabletre még megjárja, csak épp nekem okostelefonra egy kicsit kevés.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét