Mert utazni élvezet… hát még ezzel a géppel! – Acer TravelMate P4 teszt

0
1236

Valljuk be, ritkán árulkodik ennyire egy eszköz neve arról, hogy a gyártó milyen felhasználásra szánja. TravelMate. Mit is jelenthet? Pontosan azt, amire gondolsz, illetve nem, mert annál egy kicsit többet.

Habár a TravelMate szériából ez az első példány amit kezeim közé veszek, természetesen felkészültem a tesztelésre és utánanéztem az széria korábbi darabjainak is. Azt kell mondanom, hogy hatalmas ugrást hajtott végre az Acer, kifejezetten külsőleg, ugyanis ez a gép számomra már karcolja azon kategóriát, amit már csak nézni is jó. Ez az elődmodellek esetében még csak véletlenül sem volt így.

Ritka az is, amikor a gyártó ígéreteinek szinte mindegyike megvalósul egy géppel kapcsolatban (na nem az akkumulátoridő, azt tudjuk, hogy olyan, mint autók esetében a fogyasztás gyári adatai). Itt azonban ez a helyzet. Ezért a minőségért és nagyszerű felhasználói élményért azonban meg kell fizetnünk a gép árát, ami véletlenül sem az alsó kategória. De csüggedésre nincs okunk, itt bizony már komoly specifikációs lista áll a rendelkezésünkre, ezzel együtt pedig mindenre alkalmas teljesítményt is kapunk.

Termék neve Acer TravelMate TMP414-51-75L8
Operációs rendszer Opcionális Windows 10
Processzor Intel Core™ i7-1165G7 Quad Core + Hyper-Threading (12MB Cache, 2.80 – 4.70 GHz)
Rendszermemória 16GB DDR4
Háttértár 512GB PCIe SSD
Lemezmeghajtó nincs
Kijelző – Méret: 14″
– Felbontás: FHD 1920 x 1080
– Képernyő: Acer ComfyView™ IPS, LED-háttérvilágítású matt
Videó vezérlő Intel Iris Xe Graphics
Hang Acer Trueharmony sztereó hangrendszer
Kommunikáció – Intel® Wireless Wi-Fi 6 AX201, 802.11 a/b/g/n/ac/ax
– Dual Band (2.4 GHz and 5 GHz)
– 2×2 MU-MIMO technology
– Bluetooth® 5.0
– Intel® Ethernet Connection
– Acer Crystal Eye HD Webkamera + beépített mikrofon
Akkumulátor, üzemidő 48 Wh / 3-cell Li-ion, akár 13,5 óra üzemidő
Csatlakozók – SD™ kártyaolvasó
– 1x USB 3.2 Type C Gen 2 (akár 10 Gbps), DisplayPort over USB-C, Thunderbolt 4, USB charging 5 V; 3 A, DC-in port 20 V; 60 W
– 2x USB 3.2 Gen.1 (2x Power Off Charging)
– 1x HDMI™
– 1x Gigabit ethernet RJ-45
– 1x audio kimenet, mikrofon bemenet kombinált csatlakozó
Beviteli eszközök – Magyar nyelvű, háttérvilágítású billentyűzet
– Acer Precision touchad, többujjas műveletek támogatása
– Funkció gombok (Fn gombbal): hangerő szabályzás, fényerő állítás, médiavezérlő gombok, némítás, touchpadzár, wifi ki/be, kijelző váltás (külső kijelző csatlakoztatásakor)
– Acer Bioprotection ujjlenyomat olvasó
– TPM
Súly és méretek 325 x 236 x 17.9 mm / 1.42 kg
Garancia 3 év

Kezdődjön a hajrá, nézzük meg mit tud az UtazóPajtás széria P4-es darabja!

Acer TravelMate P4 teszt – KÜLSŐ

Megszokott módon a külsővel kezdjük a tesztet. Lesz miről beszélni.

Kevésbe megszokott, az Acer által „Slate Blue” színben pompázik a notebook. Nem gyakran használatos szóval jellemezném ezt a színt: sejtelmes. Nem véletlenül jellemzem ezzel a szóval, ugyanis ha szótárban megkeressük a Slate Blue jelentését, akkor ezeket a találatokat kapjuk: palakék, palaszürke. Csupán a teszt írásakor csaptam fel a szótárt, így ekkor jöttem rá arra is, hogy az interneten fellelhető szinte összes képen miért hat teljesen szürkének az eszköz.

Itt hívnám fel az Acer fotósainak figyelmét arra, hogy kicsit jobban figyeljenek ilyen színek esetében. Képeken egy vállvonással reagáltam le a gép külsejét és színét, míg amikor kibontottam, egy kompakt gyönyördarabot láthattam, ami nagyon nagy meglepetés volt. Letisztult, karcsú, elegáns. Egy kicsit szögletesebb, mint amire számítottam, de iszonyat jól áll neki. Van a színében egy kis „boogie”, néha megvillantja enyhén kékes mivoltját, de általánosan a szürke énjét használja. Filmes hasonlattal élve ez a gép egy jobb formában lévő Bruce Banner, aki csak néha változik át Hulkká, de akkor meglepődik rajta az ember.

Maga a kialakítás pedig nagyon minőségi és az én ízlésemnek már-már szemet gyönyörködtető. Álljunk meg egy pillanatra. Akik rendszeresen olvassák tesztjeimet, azok tudják, hogy nem szoktam én ilyen szavakat használni véletlenszerűen, csak akkor, ha valami tényleg annyira jó. Ebben az esetben persze szubjektív tényezők sokasága is közreműködik, a dizájnkérdés mindig ízléshez kötött, de nálam ez az ultrabook nagyon ott van.

Acer TravelMate P4 teszt – KIJELZŐ

FHD, IPS. Ebből a két mozaikszóból már következtethetünk arra, hogy rossz semmiképp nem lesz a kép, de egy kicsit menjünk azért mélyebbre.

A 14 hüvelykes méret nagyszerű átmenet a mai világban már „nagynak” számító 15,6-os sztenderd és a 13,3-as már-már tényleg zsebnotesznek használható dimenziók között. Az eszköz külseje pedig remekül igazodik ehhez a mérethez, nagyobb, illetve kisebb méretben már nem biztos, hogy tudná hozni azt a felhasználói (főleg vizuális) élményt, amire így képes. Szleng nyelven úgy fogalmaznék e tekintetben, hogy „az Acer elkapta a flow-t”.

Színek tekintetében hozza kötelezőt, pontosan ilyet vártam. Egy gyönyörű IPS panel, amire jó ránézni, kellemes a szemnek. Nemrégiben volt nálam egy – szintén Acer – notebook, aminek gyönyörű volt a képe, de valahogy a színeket máshogy jelenítette meg a megszokottól. Semmivel nem volt rosszabb, mint bármi más, csupán más volt. Na, ez a gép nem ilyen, mindent a megszokott szépséggel hoz, erre senki nem mondhatja, hogy nem tetszik neki, mert egyszerűen szép.

A FullHD (1920 x 1080) felbontás 14”-es méretben pedig bőven elegendő, a pixelsűrűség kimagasló, így ilyen tekintetben panasz véletlenül sem lehet a gépre. Természetesen a kijelző matt, ezáltal nem kell aggódnunk a tükröződéstől, bármikor előkaphatjuk utazásunk során is (mégis csak TravelMate, nem?) és dolgozhatunk, vagy kikapcsolódhatunk, mert látni fogjuk mi zajlik a képernyőn. Erre jön még rá az Acer ComfyView, ami kíméli szemünket, bármennyit is használjuk a gépet.

Acer TravelMate P4 teszt – BEVITELI ESZKÖZÖK

                Billentyűzet

Természetesen magyar kiosztású, valamint háttérvilágítással rendelkezik, ilyen téren tehát minden igényt kielégít.

Elrendezést illetően mindenkinek megvan a saját preferenciája, így az enyém is. Ez az elrendezés az egyik kedvencem, nagyon jól eltalál az ujjam minden egyes betűhöz, gépelési sebességem is ezen a leggyorsabb. Egyetlen részt kivéve tényleg tökéletes az elrendezés, ez a rész pedig a nyilak. Számomra az ideális az, amikor a nyílgombok kicsit el vannak különítve a többitől. Azért ez nem egy óriási szívfájdalom, valljuk be, a nyilak nem a leggyakrabban használt gombok a gépen, valamint gyorsan megszokható. Továbbá a 14 hüvelykes méret miatt nyilván nem olyan egyszerű csak úgy arrébb rakni’ a nyilakat, így itt a valamit-valamiért elvbe ütközünk. Kis gép, kompaktabb billentyűzet.

Maga a gépelés nagyon kényelmes, a billentyűzet reszponzivitása meglepően jó, kellemes csalódás. Nagyon tetszett a hangja is – na nem egy mechanikus, nem kell túlértékelni -, aranyos kattogása van, bár ez a tulajdonság a vevőkört aligha befolyásolja döntésében.

Összességében a billentyűzet tehát nagyon ott van a szeren, ha valakinek ez a legfontosabb laptopvásárláskor, akkor nyugodt szívvel tudom ajánlani, a csalódás kizárt.

                Touchpad

Ó, az a fránya touchpad, hogy milyen változó a minőségük! Teszteltem már sok gépet, sok touchpaddel és eddig elég vegyesek a tapasztalataim. Szerencsére a mai tesztalany 5-ösre vizsgázott ilyen téren, problémamentes felhasználást nyújtott, azaz olyat, amilyet az összes gépnek kellene. Mindig pontos, mindig precíz, igazi hű TravelMate minden körülmény között. Fontos a jó társaság utazás közben is, ez a notebook pedig pontosan ezt nyújtja.

Acer TravelMate P4 teszt – TELJESÍTMÉNY

Mosollyal az arcomon írtam fel ezt az alcímet, ugyanis „fullextrás” ultrabook még aligha volt nálam, most azonban ki lett maxolva és pipálva minden opció. Kérdem én, mire nem elég jelenleg egy i7, 16 GB RAM, valamint egy olyan SSD, ami másodpercek alatt állítja fel a rendszert? Hirtelen nem sok ilyen dolgot tudnék mondani – a gamingen kívül, de arra nem ultrabookot veszünk ugyebár (!) -, olyat pedig tényleg nem, amire ultrabookot vesz az ember.

11. generációs Intel lévén pedig már megkapta az Intel Iris Xe integrált videóvezérlőt is, ami minden “ultrabook feladatot” bőségesen ellát. Ha nagyon erőltetjük, régebbi játékokkal egész szépen eljátszhatunk rajta.

Azon gépek közül, amik eddig valamilyen formában (akár tesztelés, akár magáncél vagy bármi más) nálam voltak, az egyik leggyorsabban bootolt be. Tényleges meglepődéssel fogadtam, főleg amikor konstans hozta ezt a gyorsaságot, több napon át, sok be-és kikapcsolás után is.

Ehhez az alcímhez nem is koptatom tovább a billentyűzetet, beszélnek helyettem a számok. Lássuk a mindennapi használatot!

Acer TravelMate P4 teszt – MINDENNAPI HASZNÁLAT

Kezdjük a legelején. Felnyitáskor ne számítsunk rá, hogy egy ujjal képesek vagyunk rá, ugyanis a gép – mint már említettem is – rendkívül könnyű, így nincs súly, ami lent tartja az alját. Ha pedig könnyebben lehetne nyitni-csukni, akkor vesztenénk a zsanér tartásából, ezt pedig senki sem szeretné. Tehát két kéz kell a felnyitáshoz, de cserébe van egy pehelykönnyű, általam csak „kétujjas laptopnak” nevezett eszközünk (ez abból ered, hogy két ujjal bármiféle erőlködés nélkül felemelhetjük és vízszintben tarthatjuk), aminek nagyon szilárd tartása van.

Fogásra, tapintásra érezni, hogy nem alsókategóriás a gép, nagyon jól hozza a minőségi érzést, ami a 21. században egy roppant fontos pont. Másik oldalról nézve pedig bármikor előkapjuk, egy elegáns, kecses benyomást kelt.

A teljesítménye pedig nem kérdés, ahogy az erre szánt pontban azt kifejtettem nincs olyan ultrabookokon elvégzendő feladat, amire ne lenne képes a gép. A pár másodperces bootolásnak köszönhetően pedig ha fontos információt hallunk és netán a notebookunkba kell felírnunk azt, nem tart semmibe, hogy felcsapjuk gyors, majd elkezdjük használni.

Pluszpont, hogy a kamera egy egyszerű mozdulattal eltakarható egy kis rekesz segítségével, így például online oktatás vagy akár meeting közben egy pár másodpercre anélkül is eltűnhetünk, hogy kikapcsolnánk a kamerát. Minden plusz funkció jól jön, ez sem kivétel.

Acer TravelMate P4 teszt – MINDEN AMI KIMARADT

                Hangzás

Átlagos hangzást kapunk, nem kiemelkedő, de ennél sokkal rosszabbak is vannak. Erős középmezőny, ami nálam már azt jelenti, hogy tökéletes egy ultrabookba.

                Zajszint

Nem sorolnám feltétlen a leghalkabb ultrabookok közé ezt a példányt, de ha az én véleményemre kíváncsi valaki, akkor én ezt a lágy zúgást elviselem ilyen komoly teljesítményért cserébe. Na, nem kell túlgondolni, attól, hogy nem úgy fogalmaztam, hogy „roppant csendes, alig hallani” még nem jelent hangzavart. Pontosan annyira zajos csak, amennyire még nem zavaró. Persze ha komoly feladatokat végzünk vele, akkor fel lehet pörgetni a ventilátorokat, de én még mindig azt vallom: legyen inkább hangos, de hűs!

                Üzemidő

A gyártó által meghatározott 13,5 óra erős túlzás, mint minden más márka és gép esetében is. 10 órát ki lehet belőle hozni, kényelmes felhasználás mellett, azonban ha hajtjuk, akkor ezzel egyenesen arányosan egyre gyorsabban kattog az a bizonyos számláló. Ha mondjuk utazás közben egy kis filmezés és Microsoft Office használat a program, akkor 10 órás (plusz apró) üzemidővel nyugodtan kalkulálhatunk.

                Csatlakoztathatóság

Minden gép esetében kritikus pont ez, személy szerint én ellene vagyok a csatlakozók mellékelésének, majd az elosztó aránytalanul drágán való értékesítésének (khm.. Apple). Ezen gép esetében azonban szerencsére nagyon jó portkínálatot tapasztalhatunk, hiába kicsi és ultrabook, az Acer tartja magát. Óriási pacsi, imádom!

A csatlakozókkal kapcsolatos részleteket a specifikációs listán lehet olvasni, megkímélem az olvasókat az ismétléstől. 🙂

Acer TravelMate P4 teszt – ÖSSZEGZÉS

Remek kis gépet kapunk az Acer TravelMate P4 személyében, tényleg nagyon jól használható, és hatalmas funkcionalitással is bír. Annak ellenére, hogy külsőleg is roppant tetszetős, az Acer nem ült bele a „külseje adja el a terméket” felfogásba, odatették magukat és egy ultragyors gépet alkottak meg.

Ár/érték arányban, kategóriájának megfelelő nézetben is helytálló gép. Akinek a vékony, pehelykönnyű kialakítás mellett komoly teljesítményre is szüksége van, de nem a high-end kategóriában nézelődik, annak príma döntés lehet egy ilyen gép.

A tesztalanyt az Acer Magyarország csapata biztosította számunkra, köszönjük!

techkalauz.hu – az online tech magazin

Acer TravelMate TMP414-51-75L8

~370.000
9.7

Hordozhatóság

9.9/10

Praktikusság

9.8/10

Teljesítmény

9.9/10

Kijelző

9.5/10

Minőség

9.6/10

Előny

  • Praktikus
  • Méretéhez képest príma teljesítmény
  • Szép külső

Hátrány

  • Kis színválaszték
  • Konfiguráció behatárolt, nem túl variálható

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét