Milyen monitort vegyek? – 2023-as monitorválasztási kalauz

0
964

Ahogy a notebookok, vagy akár a nyomtatók tengerében el lehet veszni, úgy a monitorok világa is egy ugyanilyen bonyolult terület. Aki ide belép, fel kell szednie némi tudást ahhoz, hogy a számára legjobb terméket válassza. PC játékra, konzol mellé, grafikai munkára, alap felhasználásra, munkára? Olcsóbb, középkategóriás, drága? Mi kell nekem? Többek között ezekre a kérdésekre fogsz választ kapni a cikk elolvasása közben.

Huszonötezertől több millióig – nagyjából ez minitorok árskálája. Plusz ott vannak a specifikációk. Te tudod, hogy mit jelent a 8 ms GtG válaszidő, a TN panel, a FreeSync Premium (és még sorolhatnám)? A sok információ, rengeteg fogalom és végeláthatatlan termék között ez a cikk olyan tudással ruház fel, ami alapján el tudod majd dönteni, milyen monitor is kell neked valójában.

Bontsuk kategóriákra a monitorokat hasonlóan, ahogy ezt a notebookok esetében is tettük. Íme:

  • Otthoni általános felhasználásra
  • Otthoni gamer
  • Üzleti belépő
  • Üzleti középkategória
  • Grafikai/videós munkához

Általános útmutató

Első és legfontosabb feladatunk, hogy a fentebb látható kategóriák egyikét válasszuk ki. Ez talán a legegyszerűbb lépés, ugyanis a felhasználási mód itt elég egyértelmű.

Amennyiben kiválasztottad a fenti kategóriák közül a számodra legmegfelelőbbet, jöhet a következő lépés. Lőjj be egy nagyjából árat magadnak – érdemes mobilisnak lenni, ugyanis később még kiderülhet, hogy szeretnél egy jobb/drágább terméket, mert például tetszik egy funkciója, vagy akár szemünk elé ugrik egy kicsit drágább, de jóval jobb ár/érték arányú termék.

Következő lépésként szedjük össze, hogy mik azok a tulajdonságok, amikkel új monitorunknak, mindenképp rendelkeznie kell. Lehet ez bármilyen apróság, amit nagyon szeretnénk, például a mérete vagy színe, frissítési frekvenciája – tényleg bármi.

Ezután pedig mélyedjünk bele a dolgokba…

Méret

Nem mondok újdonságot azzal, hogy egy monitor egyik legfontosabb tulajdonsága a mérete. A sztenderd itt a 24 hüvelyk 16:9-es képarányban – ez egy tökéletes választás azoknak, akiknek nincsenek speciális igényeik. Egyel nagyobb méret a 27”, itt már jócskán vannak nagyobb felbontású modellek is, de ez még mindig egy teljesen élhető, egyáltalán nem hivalkodó vagy drága kategória.

El kell döntenünk tehát, hogy nekünk mekkora monitorra van szükségünk. Hacsak nincsenek extrém igényeink, akkor itt a sztenderd 24/27 hüvelyes modellek közül válogatva nem érhet minket csalódás.

Amennyiben nagyobb monitorra van szükségünk, a választék igencsak leszűkül, illetve abban az esetben már jóval speciálisabb vásárlók vagyunk, így mások a szempontok – és az ár – is.

A méret tekintetében felhívnám arra a figyelmet, hogy a 27 hüvelyknél nagyobb monitorok esetében a FullHD felbontás (1080 x 1920) igencsak kevés, itt már a pixelek elég távol vannak egymástól ahhoz, hogy zavaró legyen a jelenség. Ha ilyen termékekkel szimpatizálunk, mindenképp nézzünk meg egyet személyesen, hogy bírja-e a szemünk (avagy ha online rendeltük és nem jön be, éljünk a fogyasztókat illető 14 napos elállással).

Másrészt pedig – gamerek esetében – arra is figyeljünk, hogy nagyobb monitoroknál jellemzőbb a magasabb felbontás, a magasabb felbontás pedig SOKKAL jobban terheli a videókártyát. Tehát ha van egy tök jó videókártyád, ami stabilan viszi a Hogwarts Legacy-t 60 FPS-sel 1080p-ben, és veszel egy 2K-s vagy 4K-s monitort, akkor már sokkal kevesebb lesz az FPS-ed.

Állíthatóság/variálhatóság

Habár nem tűnik fontosnak, mégis az. Ezt a legtöbb hasonló írásban kifelejtik. Mindenképp mérjük fel előre, mennyire van szükségünk állítható/variálható monitorra. Oldalra szeretnénk-e forgatni? Emelni szeretnénk-e? Pivot (állított) módban esetleg fogjuk használni? Nem bonyolult kérdések, mégis nagyon fontosak – mérlegeljük saját igényeinket.

Felbontás és képarány

Nos, saját kis „útmutatóm” szerint én azt szoktam javasolni, hogy 24 hüvelykes méretig bőven jó a FHD (1920 x 1080 pixel) felbontás, 27-től, illetve afelett már el lehet gondolkodni a 2K-n. Ez persze nem feltétlen igaz professzionális felhasználás esetén, de a vásárlók 95%-ára biztosan igaz.

Persze a FHD nem feltétlen 1920 x 1080 pixel, ugyanis vannak különböző képarányú monitorok. A sztenderd ugyebár a már említett 16:9, én ezt javaslom mindenkinek, aki nem biztos abban, hogy más képaránnyal rendelkező képernyőt akar.

Elöljáróban ennyit, később azonban még lesz szó erről.

Panel típusa

Nem untatnék senkit azzal, hogy fejtegetem a paneltípusokat, ezt megtették már helyettem sokan. Azonban nem ár tisztában lenni a paneltípusok előnyeivel és hátrányaival. Fontos azonban, hogy számos cikk említ olyan hátrányokat, amelyek mára nem léteznek. Ilyen például az, hogy az IPS panel lassú, azaz alacsony frissítési frekvenciával rendelkezik. Létezik már 360 Hz-es IPS panel is, szóval aggodalomra semmi ok.

Amennyiben affinitást érzünk magunkban, nyugodtan olvassunk utána a paneleknek, azonban ez lesz talán a legkevésbé releváns információ – a tekintetben, hogy ezt nem feltétlen érzékeljük majd konzumerként (míg például a monitor méretét igen).

Lehetne minden specifikációról külön pontot írni, azonban felesleges. Amelyik kategóriában releváns lesz az adott specifikáció, ott írni fogok róla.

És akkor nézzük külön a kategóriákat és ajánlásokat:

Otthoni általános felhasználásra

Itt ne vigyük túlzásba a monitorválasztás jelentőségét. Szerencsére ebben az esetben bármit választhatunk, a legolcsóbb termékektől kezdődően. Amennyiben lefektettük a fentebb kifejtett alapköveinket, már tudjuk, hogy például számunkra megfelelő lesz-e vajon egy 21.5”-ös Lenovo, vagy netán egy Philips V 24”, esetleg szeretnénk nagyra törni és egy 27”-es Lenovo D27-30-at választanánk. Az említett hármas csak példa volt és a 36-48 ezer forintos kategóriát fedik le. Azonban mindegyik tökéletes társunk lesz általános napi használatra.

Otthoni Gamer

Na ez izgalmas téma. Minden csak a pénztárcánk nagyságától függ, ezt előre szeretném jelezni. Itt kell figyelnünk a legtöbb paramétert. Illetve attól is függ, milyen játékkal játszunk.

Csak a gamer monitor megfelelő kiválasztásáról önmagában tudnék írni egy hosszú cikket (jelezzétek kommentben ha szeretnétek ilyet), így próbálom nagyon lényegretörően összeszedni a dolgokat.

  • Válaszidő: Competitive játékok esetén nagyon fontos, törekedjünk az 1 ms-os válaszidejű monitor kiválasztására
  • Felbontás: Competitive játékok esetében nem releváns, még a profi CSGO ligában sincs sok olyan ember, aki FHD feletti felbontáson játszik. Azonban Story Game-ek esetében nagyot nyomhat a latba. Minél nagyobb a felbontás, annál combosabb hardver kell, így 4K-s gamer monitort tényleg csak akkor vegyünk, ha valami 4080 vagy annál is erősebb bestia lapul a PC-nk belsejében.
  • Színtér lefedettség: Lásd fentebb. Story Gamek esetében fontos, competitive esetén nem igazán.
  • Frissítési frekvencia: Mindennél fontosabb szempont competitive játékok esetében! Nem vicc, én amikor megvettem a 144 Hz-es monitorom, 2 nap alatt Sheriffből Babérsasba kerültem CSGO-ban annakidején. Story Gamek esetében sem elhanyagolható szempont, de jóval kevesebbet nyom a latba, mint versenyjátékok terén.
  • FreeSync/G-SYNC: Na itt nagyon mellé nyúlhatunk! A legbiztosabb az, ha Nvidia kártyánk van, akkor G-Sync kompatibilis monitort választunk, ha pedig AMD Radeon kártyánk van, akkor pedig FreeSync, FreeSync Premium vagy FreeSync Premium Pro kompatibilis terméket illik nézegetnünk. Működek a kijelzők ezek nélkül is, azonban sok fejfájástól menthetjük meg magunkat abban az esetben, ha összehangoljuk gépünk monitorunkkal e terén.

Ötvenezer forint körültől már kapható gamer monitor, remek ár-érték arányban be lehet zsebelni termékeket ebben a kategóriában. Például itt van ez a kis Lenovo, ami igazán kecsegtető specifikációkat nyújt remek áron.

És hogy mondjak valami konkrétat is, mert sok olvasó ezt várja: Határozd meg a saját igényeid és az alapján gondold át a választást. Egy kis böngészés a monitorok között remekül megindítja a gondolataid és hamar letisztázódik benned, mit is szeretnél valójátban.

Üzleti belépő

E kategóriában teljesen más szempontok relevánsak, mint az eddigiekben. A szem kímélése, a variálhatóság, az ergonómia, az irodába illő dizájn, a csatlakozók, stb. stb. Számos olyan terület van, ahol egy üzleti kategóriás monitor össze sem hasonlítható egy otthonival.

Ebben a kategóriában a pénzben nem dúskáló vállalkozások számára elérhető opciókat vesszük sorra. Ahogy maga a kategória neve is belépő, ide én azokat a monitorokat sorolom, amik maximum 65.000 forintba kerülnek. Félreértés ne essék, ennyi pénzért már REMEK irodai monitort lehet kapni.

Hogy az igazat megvalljam, ez a kategória eléggé egybevág az otthoni belépő kategóriával, azonban mégis vannak különbségek. Fontosabb szempontok lehetnek ebben a kategóriában a csatlakozás és az ergonómia és esetleg a plusz funkciók.

Videócsatlakozás terén jó, ha előre gondolkodunk és olyan monitort választunk, ami működik DisplayPortal, HDMI-vel és USC-C-vel (akár Thunderbolttal) egyaránt. Másrészt ha szeretnénk a leggyorsabban felállítani a rendszert, mikor beérünk az irodába, akkor talán a legjobb döntés, ha egyetlen USB-C-s megoldást választunk, a perifériákat (egér, billentyű stb.) pedig a monitorba dugjuk USB segítségével. Ekkor egyetlen kábel csatlakoztatásával feláll az egész rendszerünk.

Ergonómia szempontjából is jó, ha megfontoltak vagyunk, ugyanis munkavállalóink díjazni fogják, ha nem fájdul meg a hátuk, szemük. Ha napi 8-10 órát monitor előtt dolgozunk, érdemes figyelni az olyan tulajdonságokat, mint például az alacsony kékfény-kibocsájtás.

Minden összefügg mindennel, így a plusz funkciók nagy része a már lefektetett tulajdonságok valamelyikéhez kapcsolódik. Például a monitor állványának mobilitása (lehet-e csavargatni, mozgatni, stb.) vagy a különböző bevonatok, melyek sok mindent befolyásolhatnak, köztük a kékfény mértékét, a tükröződést. Ilyen plusz funkciók még a biztonsági funkciók is, melyek nem feltétlen szükségesek – ezt a vállalkozásnak kell eldöntenie. Vannak monitorok/bevonatok, amiket csak szemből nézve látunk megfelelően, oldalról szinte semmit, vagy olvashatatlan képet látunk. Egyébiránt itt még érdemes megemlíteni az olyan dolgokat is, mint a beépített webkamera (akár zárható-nyitható) vagy a monitorok összehangolhatósága (több monitoros setup esetén).

Üzleti középkategória

Mivel az előző szekcióban jól kiveséztem az irodai monitorokat, így ez a rész nyilvánvalóan rövidebb lesz. Legnagyobb különbség az üzleti belépő és az üzleti középkategória között az, hogy a középkategóriások sokkal több olyan funkcióval rendelkeznek, melyeket fentebb felsoroltam. Természetesen emellett a képük is sokkal szebb, adott esetben nagyobb felbontásúak vagy nagyobb méretűek, esetleg magasabb a fényerejük.

Például egy ILYEN Dell irodai monitor már minden igényt IS kiszolgál – szép a képe, rengeteg funkciót tudhat magáénak és még dizájnra is remek. Vagy ha egy kicsit extravagánsabbak lennénk, egy ilyen Lenovo-t is megnézhetünk, remek specifikációkkal és brutál jó dizájnnal (nekem iszonyatosan tetszik).

Grafikai/videóvágó munkához

Nos, abban az esetben, ha ilyet keresel, valószínűleg tájékozottabb vagy, mint egy átlagos vásárló, így ehhez mérten fogok írni e kategóriáról. Itt ugyebár a legjobb barátunk a színhűség. Nem gond, sőt szükséglet, hogy meglegyen a 100% sRGB, 100% DCI-P3, illetve Adobe RGB-ben is jó érékkel rendelkezzen.

Ebben a kategóriában a világ összes pénzét el lehet költeni, gondoljunk csak bele, ebben az esetben a kép minősége a munkád minőségét is befolyásolja, így ha igazán profi akarsz lenni, muszáj lesz több százezer forintot rászánni a monitorra.

Itt van például ez a Lenovo, ami annyira nem drága, azonban hacsak nem piacvezetők vagyunk, elég lehet. 98%-os DCI-P3, 99%-os sRGB lefedettsége már remek színhűséget biztosít. Csatlakozás tekintetében is mindent tud, amire szükségünk lehet.

Záró gondolatok

Ahhoz, hogy a számodra legjobb terméket megtaláld, neked is időt és energiát kell raknod ennek megtalálásába. Senki nem tudja magától pontosan, hogy TE milyen felhasználási módokat preferálsz, mik az igényeid. Amennyiben viszont úgy mész be egy üzletbe, avagy online úgy rendeled meg a terméket, hogy elolvastad ezt a cikket és ismered a saját igényeid, akkor nagy csalódás biztosan nem fog érni. Ha pedig mégis, rá se ránts, online rendelés esetén élhetsz a 14 napos elállási jogoddal.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét