Nem finomkodtak, ez TÉNYLEG gamer! (RTX 3060 a fedélzeten) – Dell G15 teszt

0
2986

Nem viccelnek a Dellnél ha gamer laptopról van szó, ízig-vérig a játékosokra lett szabva. Nem, ez nem az a kompromisszumos gamer notebook, aminél követik a „legyen ultrabook a gamer gép is” elvet. Ez bizony az a fajta gép, amit kőből faragtak, csak azért, hogy a játékosoknak minél több FPS-ük legyen és ne szenvedjenek hiányt semmiből.

Modell Dell G15 5510 Series (2021)
Operációs rendszer Windows 10 Home
Processzor Intel Core i7-10870H Processor (16MB Cache, up to 5.0 GHz, 8 cores)
RAM 16 GB DDR4 2933MHz
SSD 512 GB M.2 PCIe NVMe SSD
Méretek Magasság: 23.3mm (0.91) x Szélesség: 357.2mm (14.06) x Husszúság: 272.8mm (10.74)
Súly 2.44 kg
Szín Dark Shadow Grey
Képernyő 15,6” FHD, 120 Hz, 250 nit, matt
Grafikus meghajtó NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB GDDR6
Wi-Fi Intel Wi-Fi 6 AX201 (2×2) Wi-Fi
Bluetooth Yes, 5.0
Akkumulátor 56WHr
Töltő 65W AC Adapter
Csatlakozók Headset (headphone and microphone combo) port, RJ45 Ethernet port, 1 SuperSpeed USB 2.0 port, 1 SuperSpeed USB 2.0 with PowerShare, 1 SuperSpeed USB 3.2 Gen 1 port, HDMI 2.0 port

A gép történetéhez tartozik, hogy a Dell nagynevű és általunk is imádott almárkája, az Alienware új irányvonalat vett fel. Újonnan érkező notebookjai mindegyike egy olyan irányvonalat képvisel, ami talán tényleg a jövő lehet: ultravékony, ultrakönnyű, ultraerős. Fáj kimondani, de ez azt jelenti, hogy elfelejthetjük a duplavideókártyás majd’ 10 kilós brutális Alienware notebookokat, helyettük jönnek a csinos szörnyetegek.

Na, nem kell megijedni, mai tesztalanyunk nem az a kategória, amit földi halandó nem vehet meg. Inkább nevezném az elszánt és hosszabb távra tervező, hobbijukra áldozó gamerek egyik potenciális célpontjának, mintsem az Alienware előbb említett irányváltása által keletkezett piaci rést betöltő robosztus szörnyetegnek.

Plusz érdekesség, hogy oldalunkon ezzel a géppel debütál az új Nvidia GeForce RTX 30-as széria is, ebből fakadóan pedig egy igazi next-gen élményt igyekszem átadni. Csapassuk!

Dell G15 teszt – Első benyomások, külső

Kicsomagolás közben kicsit meglepett voltam, ugyanis régen volt már a kezemben igazi, mondhatni oldschool gamer laptop. Értem ezalatt azt, hogy a tervezéskor nem volt elsődleges szempont a súly és a karcsúság, inkább a príma hűtés és a nagy teljesítmény teljes kihasználása élvezett prioritást. Meglepettségemhez nagyban hozzájárult az a tény is, hogy az elmúlt időszakban szinte csak ultrabookot, illetve könnyebb kialakítású laptopokat teszteltem.

Amikor kiemeltem a dobozából a gépet, majd elsőnek megpillantottam anyaszült meztelenül, akkor önkéntelen egy csalfa vigyor kerekedett az arcomra. A mosoly oka pedig az volt, hogy magam is gamer vagyok és jó látni azt, amikor a gyártó valamit tényleg játékra tervez. Elsőnek természetesen a robosztus hátsó rész tűnt fel, ami a hatékony hűtés miatt szükséges, de az egész laptop dizájnja tükrözi azt amire szánták.

A képernyő hátulján található csíkokból álló háromszög (leírva furcsa lehet, a képek viszont magukért beszélnek), benne a fényes Dell logóval szintén hozza gamer hangulatot. Apróság, de nagyon megdobja az összképet a sárga G széria logó.

Habár a gép több színben is megjelent, régiónként eltér, hogy melyik elérhető az adott helyen. Én a teljesen szürke, a gyártó által Dark Shadow Grey névre keresztelt színben kaptam meg. Egy kicsit talán izgalmasabbá tehették volna ezt a színösszetételt, ugyanis maga kialakítás nagy potenciált rejt magában. Nem vagyok a mindenhol RGB világítás és giccses megjelenés híve, de ez egy kicsit talán túl szürke lett. Pont emiatt azonban sokkal szélesebb réteg érezheti magának szimpatikusnak a gépet, ugyanis sikerült annyira semlegesnek maradnia, hogyha ilyen specifikációkkal szeretnénk gamer notebookot vásárolni, akkor erre nem igazán lehet azt mondani, hogy nem tetszik.

Anyaghasználat terén is elég jó a gép, egy másodpercig sincs rossz érzésünk a felületek miatt. Stabilan megtartja a képernyőt és szépen is nyílik a gép.

Dell G15 teszt – Kijelző

Szeretjük a magas képfrissítést, ebben az árkategóriában pedig el is várjuk. Ha valakinek aggályai lennének amiatt, hogy nem 144, hanem „csak” 120, az vessen el minden negatív gondolatot, mert nem fogja látni a különbséget. 24 képkocka szinte semmit nem tesz ebben a szegmensben, az én 144 Hz-es monitorommal hasonlítottam össze és bármennyire is figyeltem, nem sikerült semmi különbséget látnom a kettő között. Mármint képfrissítés tekintetében.

Ugyanis az én saját monitorom – ahogy azt már említettem számos tesztemben – TN paneles és hagy maga után kívánni valót. Ez a Dell G15 azonban IPS panelt kapott, ami gyönyörű képet varázsol elénk. Napközbeni játék során nem fogjuk keveselni a fényerőt, kényelmesen, a szem erőltetése nélkül látható minden játék fullgrafon’ (erről majd a következő részben).

Dell G15 teszt – Teljesítmény

Vajon mit fogok írni egy olyan gépről, amiben i7 és 30-as szériás RTX kártya van (és abból sem a leggyengébb)? Valamint RAM téren sem szenvedünk hiányt, a mai világban 16 GB-ot illik kérni egy gamer gépbe, ebben pedig pontosan ennyi van. Ez még hosszú évekig elég lesz mindenre, különös tekintettel arra, hogy még csak nemrég léptünk ki 8 GB-os korszakból.

Nyilván nem keveslem a kraftot. Bármilyen játékot bőven elvisz, a legoptimalizálatlanabbakat is 60 FPS körül tudja tartani Ultra-High beállítások mellett. Ez pedig valljuk be nagyon nagy szó. Mindezt természetesen FullHD-ban.

Természetesen akadnak olyan játékok, amik máig annyira rosszul vannak optimalizálva (Cyberpunk), hogy csupán 45 FPS körüli értéket tud magából kisajtolni (Ray Tracinggel, Ultrán – így már nem is olyan rossz a 45 amúgy). Watch Dogs: Legion alatt átlagban kicsivel 60 FPS alatt vagyunk (55), azonban itt is minden maxon van, beleértve a Ray Tracing-et is.

Összességében én ki merem jelenteni, hogy ez a notebook jelenleg minden játékos igényt kielégít, mégpedig úgy, hogy a jövőben sem kell aggódnunk amiatt, hogy netán mediumra le kell majd vennünk a beállításokat, mert nem bírja a gép.

Ha pedig a legújabb és legerőforrásigényesebb játékokat elbírja a gépünk, akkor mit nem? Átlag felhasználóként ez a mindent IS tudó gép.

Dell G15 teszt – Beviteli eszközök

                Billentyűzet

Pontosan olyan vele a gépelés, amilyennek lennie kell. Kicsit más, mint az ultrabookokon, mégiscsak egy gamer gépről beszélünk. Egy szívfájdalmam van azonban vele kapcsolatban, ami persze teljesen szubjektív és csak az én véleményem, az pedig a nyílgombok mivolta. Szerintem egy játékra szánt laptopnál illik kicsit elválasztani a billentyűzeten a nyilakat. Nem kell nagyon, csak épp annyira, hogy az ember egy kicsit könnyebben megtalálja, illetve egyszerűbben navigáljon velük; de ez egy olyan dolog, ami miatt nem gondolnám meg magam ha ilyet akarnék venni.

                Touchpad

Érintőpad-finnyásságom nem felejtődött el, azonban most nincs teljesen kielégülve, ugyanis nem kapott elég negatív energiát. (Ennél bonyolultabban még sosem fogalmaztam meg azt, hogy egy notebooknak jó a touchpad-je.)

A kéthetes tesztidőszak alatt nem volt vele semmi negatív tapasztalatom, így bizton állíthatom, hogy ez egy nagyon jó touchpad. Még úgy is, hogy egy ilyen gépet gaming közben senki nem fog touchpaddel használni… ugye nem?!

Dell G15 teszt – Csatlakoztathatóság

Honnan tudhatjuk, hogy egy laptop tényleg 100%-osan gamer? Sok módszer van ennek megállapítására, azonban az egyik legfontosabb nem más, mint az, hogy a notebook hátulján helyezkednek el kulcsfontosságú csatlakozók. Bizony, ez úgy lett tervezve, hogy lehessen rá kényelmesen külső monitort tenni, illetve hogy a töltő ne zavarjon és az egér kábele is körbe mehessen, a legnagyobb játékon belüli hatékonyság (és persze a kényelem) érdekében. Imádom ezt a megoldást, valamiért tényleg sokkal „gamerebbnek” érzi a gépet az ember ettől az egyszerű tulajdonságtól.

Apróság, de nekem nagyon tetszett, hogy a töltőkábelt egy kis világítás díszíti a csatlakozó előtt. Tényleg nem nagy dolog, de ez egy visszafogottabb dizájnú gamer gép, ennyi világítás kijárt neki.

Egyébiránt természetesen minden olyan csatlakozó megvan, amire szükségünk lehet. Nem egy vékony pici gép, hogy ilyeneken kelljen spórolni a hely miatt, bőven volt tere a gyártónak. És minél több a port, mi annál jobban szeretjük!

Dell G15 teszt – Üzemidő, zaj, hangzás

                Üzemidő

Kategóriáját tekintve nem a legfontosabb része a gépnek, de laptop mivoltját azért ne felejtsük el. Vegyük azt alapnak, hogy akksiról csak átlagos tevékenységeket végzünk, mint a böngészés, filmezés, word, office stb. Ebben az esetben hozza az átlagos gamer laptop szintet, ami 5-6-7 órának felel meg. Ugyanazért nehéz belőni ezt, amiért az új konstrukciójú erős autókat: ha tojással a lábad alatt jársz vele, lehet csak 8 litert eszik 100-on, de ha nyomsz neki 2 padlót, akkor azalatt megeszik 5 litert.

                Zaj

Hogyne lenne már hangos?! Ez a dolga. Persze csak akkor, ha igénybe van véve. Mindenki csendet és zent akar, de azt gyakran elfelejtjük, hogy ami melegszik, annak hűtés kell, és minél nagyobb a teljesítmény, annál jobban kell szellőznie. A gép robosztus hűtői ezt az igényt ki is szolgálják, cserébe azonban kapunk rengeteg FPS-t, ami egy gamer számára egyenesen arányos a boldogsághormonnal. Nem is olyan rossz egy kis ventilátorhang, ugye? J

                Hangzás

Természetesen egy ilyen notebook mellé dukál egy jobb füles, vagy épp egy jobb külső hangszóró, csak így kaphatjuk meg a teljes gaming élményt. A gépben lévő hangszórók mindenre elegendőek, amire kell nekik, csodát azonban nem várhatunk.

Dell G15 teszt – Összegzés

Fontos megemlíteni, hogy habár úgy hivatkozok rá, mint hagyományos gamer notebook, attól még a közelében sincs azoknak. Ez csupán mai szemmel az. Azzal a mai szemmel, amivel 2 kilós súly felett már furán nézünk egy laptopra.

Ez a gép elég specifikus célközönségnek készült, azaz nem minden embernek indítja be a fantáziáját. Még csak nem is minden gamernek. Gondolhatjuk, ha az említett Alienware ilyen célokat tűz ki magának, akkor amögött van kereslet is. Biztos vagyok benne azonban, hogy aki ilyen gépet vesz, az teljesen elégedett lesz vele.

A teszt nem valósulhatott volna meg a Dell Magyarország támogatása nélkül.

techkalauz.hu – az online tech magazin

Dell G15

9.4

Teljesítmény

9.9/10

Súly

8.5/10

Beviteli eszközök

9.6/10

Kijelző

9.7/10

Előny

  • Hatalmas teljesítmény
  • Jó hűtés
  • Specifikáció variálhatósága
  • Szép képernyő

Hátrány

  • Súly
  • Zajos hűtő

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét