Razer DeathAdder Chroma teszt – A Játékos Egér

0
1221

Razer DeathAdder Chroma teszt - A Játékos Egér

A tesztelt egeret a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Ahogy a Razer DeathAdder Chroma nyomait kutattam a világhálón, meglepett, hogy egy ennyire ikonikus egérről alig-alig találni összefoglalót – közben pedig remélem, hogy azért se kövez meg a tisztelt olvasó közönség, ha azt mondom, hogy a nagybetűs Játékos Egérről van szó. Persze, ezt inkább a múltja és nem a jelenje miatt merem kijelenteni – napjainkban a DeathAdder inkább olyasvalami, mint az Egyesült Államokban a Toyota Camry, vagy a Spotify Top 50-es listája: átlagos, a szó legjobb értelmében.  

Semmi csicsa

A DeathAdder szépsége az egyszerűségében rejlik: öt gomb, egy jobbra, egy balra, egy középre, kettő a hüvelykujjnál – és semmi több. Azt viszont ki kell emelnem, hogy kifejezetten igényes a kábelezés. Ezzel senkinek nem kell rizikóznia, jól bevált sémákat örökített át generációról-generációra a Razer a DeathAdder vonalon, az eredménnyel pedig elégedettek lehetünk.

Razer DeathAdder Chroma teszt - A Játékos Egér

Ergonómia Király

A komfortérzet hatalmas fegyvertény és ezt idejekorán felismerte a Razer – hiszem, hogy javarészt ennek köszönheti a DeathAdder a máig csengő jó nevét. A komfortosság azonban nem jár kéz a kézben a legkívánatosabb dizájnnal – persze szó sincs arról, hogy csúnya lenne a vonalvezetés, de azt azért látni lehet, hogy tavaly volt tíz éve, hogy először a boltok polcaira került a DeathAdder. Persze, azt se állíthatom, hogy a legkomfortosabb egér, amely valaha a kezem alatt járt, de mégis inkább választanám ezt, mint a Mionix Naos 7000-et.

Razer DeathAdder Chroma teszt - A Játékos Egér

Ki merem jelenteni: a DeathAdder nagyra nőtt, mégse nehéz. Ezzel azonban vesztett is a prémium érzetéből: egy jól balanszírozott, nem túlsúlyos darab jobban elnyerte volna a tetszésem. A méretekhez arányos hatalmas kezelőfelületek állnak rendelkezésre – legyen szó akármelyik egérgombról. Ez persze a pozitívumok sorát bővíti. 

Az viszont rossz pont, hogy ez bizony nem a balkezesek egere. 

Aurora Chromalis

A DeathAdder-t letisztáztuk, de mit takar a Chroma? A szó görög eredetű, jelentése: szín, színtelítettség és még ragozhatnám tovább. A lényeg, hogy a Razer ezzel arra akarja felhívni a figyelmet, hogy nem csak az általa megszokottnak mondható zöld színben pompázhat kedvenc gamer egerünk, hanem gyakorlatilag a teljes RGB színskála rendelkezésünkre áll (ez circa 16.8 millió színkombinációt jelent). 

Azt viszont látnunk kell, hogy ez a megoldás még házon belül se forradalmi. Chroma néven ez a legkevésbé fantáziadús eszköz amit a Razer-től megvásárolhatunk, cserébe viszont a legolcsóbb is. A színválasztás lehetősége kétségtelenül univerzálisabbá tette, így gyakorlatilag bármilyen dream desktop kompozícióban megállja majd a helyét.   
 
Szoftver – Synapse

Fontos tudnunk, hogy nem az egér belső memóriáját programozzuk, hanem felhőn keresztül kell dolgoznunk – van akinek ez talán elnyeri a tetszését, az enyémet biztosan nem. Ahhoz, hogy DeathAdder-ünket saját igényeinkre szabjuk, kelleni fognak a megfelelő driverek (ám ezek felkutatása pedig nem is annyira egyszerű, mint hinnénk). 

A driverek telepítését követően megismerkedhetünk a Synapse-val. Ezen belül könnyű lesz eltévedni, noha a szokásos Razer formákkal és színekkel találkozunk a szoftveren belül is. Lehetőségünk van több felhasználói profilt létrehozni – igen, az előbb említett felhő tárhelyes kezelés miatt ez azt jelenti, hogy ha egy másik gépről szeretnénk módosítani valamit, akkor arra is telepíteni kell majd a Synapse-t. 

Persze nem csak a színeket tudjuk beállítani, hanem a programozható egérgombokat és a különböző szenzorokat is. Utóbbit tartom a DeathAdder Szent Gráljának, melyből csak csemegézek: olyan beállítások alkalmazására is lehetőségünk nyílik, mint az optikai szenzor különböző felületekhez történő igazítása – így az egeret tökéletesen hozzákalibrálhatjuk egy egérpadhoz. Lényegében itt érünk be az útvesztőbe: a beállítási lehetőségek annyira szerteágazóak, hogy a haladó játékosok se panaszkodhatnak. 

Konklúzió

Forradalmi? A Razer DeathAdder Chroma biztos, hogy nem. Ennek azonban az egyik oka az, hogy nagyszerű elődökre építkezhet, amelyek annak idején kellően forradalmiak voltak ahhoz, hogy az utód napjainkban is népszerű maradjon. 

Kezdő-, és haladó játékosok egyaránt örömüket lelhetik benne, hiszen innen nézve, kellően egyszerű – onnan nézve pedig bőven elég beállítási lehetőség áll rendelkezésünkre a “PROskodáshoz”. Nekem jobban tetszett volna, ha egy picit nehezebb, de be kell látnom, az már egy másik kategória. 

          Amit tudnunk kell          

10.000 DPI optikai szenzor
1000 Hz ultrapolling
max. 50g gyorsulás
aranyozott USB csatlakozó
méretei: 127 mm (H) / 70 mm (SZ) / 44 mm (M) 
súlya: 105 g
100MB háttértár
213 cm hosszú USB kábel
Beállításához internet szükséges
Windows® 10 / Windows® 8 / Windows® 7 / Mac OS X (v10.8-10.11)

Razer DeathAdder Chroma teszt - A Játékos Egér Razer DeathAdder Chroma teszt - A Játékos Egér

Razer DeathAdder Chroma teszt - A Játékos Egér Razer DeathAdder Chroma teszt - A Játékos Egér

Záróakkord

További fogyasztásra ajánlom a következő válogatást, melyet korábbi és jelenlegi DeathAdder felhasználók véleményeiből állítottam össze:

  • Nagyon kényelmes, gyors,szép,elég komoly lett a chroma software..mindenki be tudja állítani a saját ízlésének a megfelelő beállítást/színt! hátrányt nem tapasztaltam még de remélem nem is fogok! 10/10

 

  • Nekem az elődje van, a 2013-as verzió, ami csak annyiban különbözik, hogy fixen zölden világít. Véleményem: ez az ULTIMATE egér! Zéró kompromisszum. Pontos, gyors, egérpad nélkül nálam 100% hibátlanul megy és lassan 2 éve. Soha egy másodperc probléma nem volt vele, nem ragadnak be a gombok 2 év után sem, a mikrokapcsolók mai napig tökéletesek, nem kopott le a gumi, de még a gumi mintázata is ugyanolyan, mint amikor kibontottam, mégsem kemény. Nem fényesedik a háta, egyszerűen hietetlenül jól tarta magát a korához képest, és emellé jön az, hogy napi szinten 10-12 órát tologatom Az alján a teflon is nagyon minimális mértékben kopott csak meg. Elismerésem a Razer-nek, brutálisan jót alkotott ezzel az egérrel! Ergonomia 5, anyaghasználat 5, tartósság 5. Az ár az elég magas, de őszintén szólva olyat nyújt, ha elhagynám, megint ilyet vennék! Maximálisan eltalálták. Most tesztelem az öcsém egerét, mivel nem tudom eldönteni,hogy Chromát, a Roccat Kone XTD-t, vagy esetleg a Logitech g502-t válasszam. A lényeg: Nagyon kényelmes (nem tenyeres típus vagyok) olyan a formája, mint egy polip. Az ujjaimat imádom ráhelyezni Két napja tolom, de annyira megszerettem,hogy totál felkavart Imádom irányítani vele a kis nyilamat! A SENSITIVY-vel kapcsolatban nekem is aggályaim voltak, mert eddig minden egeremen volt váltógomb, de nem kell aggódni marha egyszerűen meg lehet oldani. Az egér alján van egy profil váltó gomb egyrészt, amire bármilyen érzékenységet beállíthat az ember, másrészt ha a játékot az adott profilhoz hozzárendeljük, akkor automatikusan átvált arra az érzékenységre!!!! Ennyiiiiii! 

 

  • Ma érkezett meg, néhány szóban a véleményem:

– rettentő kényelmes

– nagyon precíz, pontosan irányítható

– az oldalsó gombok könnyen elérhetőek

– a világítás nem rossz, de nekem a görgőn is elég lenne

– egérpaddal ajánlott használni

– sajnos Mac-en a görgetés nem az igazi, de ez nem a termék hibája, az OS X béna

– jól néz ki (de tényleg), mert nem túlzottan hivalkodó, ugyanakkor minőségi benyomást kelt

A saját szoftverét nem tettem fel, egyelőre megnézem így (a görgetés abban sem testreszabható), minden mást pedig meg tudok oldani nélküle, szóval meglátjuk.

Azt gondolom, a fentiek alapján erősen ajánlott darab, tehát aki hajlandó megfizetni a minőséget, a kényelmet és a márkanevet, annak nem okoz majd csalódást.

 

Forrás

Forrás

Vélemények forrása

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét