RealDesk #1 rész – MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér

0
569

RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér

A RealDesk Projekt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.

Miért pont MacBook? 

Nem akarom túlragozni: 2014-ben váltottam az Dell Latitude-ről MacBook Air-re és a döntésemet azóta se bántam meg. Igen, az egyes hardverelemeket végigbogarászva nem túlzás azt állítani, hogy minden Apple cucc túlárazott, de az összkép ennél azért árnyaltabb. A MacBook Air-ben található Core i5 valóban nem volt versenyképes a Latitude Core i5-jével szemben, de a gondos kezek által készített felhasználói interfésznek és a még gondosabb optimalizálásának köszönhetően ebből nem sok mindent vettem észre. A két számítógép közel azonos árkategóriában mozgott, de azt azért hozzá kell tennem, hogy az elmúlt két év távlatából egyértelműen látszik, hogy a MacBook Air jobban tartja az árát (annak ellenére, hogy a Latitude se rossz masina!). Ezen túl a hordozhatóság alapkövetelményt volt, mivel sokszor előfordul, hogy egy-két-három-négy napon keresztül is távol vagyok, vagy éppen utazás közben vagyok kénytelen pötyögni. 

RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér

Miért pont Pro? 

Az Air és a Pro közötti árkülönbség bizony számottevő, de egy gondosan előkészített és időben meghozott döntés eredményeként aránylag olcsón lehet MacBook Pro-t venni (a piszkos anyagiakról az utolsó részben számolok be). Így elmondhatom, hogy nem kellett túl mélyre nyúlnom a zsebemben – cserébe viszont kaptam egy lélegzet elállító kijelzőt, plusz portokat, 8GB memóriát, izmosabb procit, még gyorsabb SSD-t. Mindez garancia arra, hogy a következő 3-5 évben se tartsak attól, hogy kiöregszik alólam a vas (izé, alumínium).  

RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér

Miért 2015 early?

Húzós felér mellett a 2016-os Pro modell a következő kellemetlenségeket kínálja:
– nincs érdemi sebességnövekedés (teszteket böngészve az alapmodell nagyjából a 4.5 évvel ezelőtti csúcs Pro szintjét hozza)
–  nincs hagyományos USB, HDMI és MiniDisplay port (amire ugye az ember már berendezkedett), nincs SD kártyaolvasó 
Persze vannak előrelépések is a korábbi generációhoz képest, de a 2015 early és a 2016 late modell közötti előny-hátrány mátrixot elemezve arra jutottam, hogy nem vagyok elég kompromisszum kész az legújabb modellre. 

Summa summárum: hálás vagyok a legújabb MacBook Pro megjelenésének, mert ez a megengedhető kategóriába sodorta a korábbi generáció árát. 

RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér

Mítosz vagy valóság?

Tegyük tisztába a kérdést: valóság. Igen, ha több monitort/kijelzőt használunk, valóban produktívabbak leszünk és ez bizony első kézből származó tapasztalat. Első sorban írok, másod sorban képeket vágok – így bár képességeit tekintve talán megalázónak tűnhet ez a szerepkör a Retina kijelző számára, de alapvetően másodhegedűs szerepet osztottam neki. 

RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér

A főszerepet a fenti képen is látható AOC i2276VWM kapta. Kiválasztása során alapkövetelmény volt az FHD (1920x1080p) felbontás, az IPS panel és VESA felitartó-támogatás – küllem, portok, márkanév csak ez után jöttek. 

A monitor az egyik első darabja volt az összeállításnak, így még a MacBook Air-rel próbáltam ki először – ahogy egymás mellé tettem a két eszközt, szinte éreztem, ahogy hozzám szól az AOC IPS kijelzője, gyönyörködtem a színekben, a betekintési szögekben, a 21,5 hüvelykben. Alapvetően elégedett voltam a választásommal. Ez a MacBook Pro érkezéséig tartott; ha az AOC IPS kijelzője hozzám szólt, akkor a Pro Retinája énekelt nekem. Nincs mit szépítenem, nem egy ligában játszanak. Mentségemre legyen mondva, a Retina kijelző méltó párját az LG UltraFine 4K monitorban találtam meg – ez azonban 5,5-szer drágább, mint az AOC i2276VWM. Ezt a felárat most se építeném bele a büdzsébe. 

AOC i2276VWM specifikációk
Kijelző méret: 21,5 hüvelyk
Panel típusa: BOE HR215WU1-210 ADS IPS-type 
Natív felbontás: 1920 x 1080
Max fényerő: 250 cd/m²
Megjeleníthető színek: 16.7 millió 
Válaszidő (G2G): 5ms
Frissítés: 60Hz
Súly (állvánnyal): 3.16kg
Kontraszt arány: 1000:1 (50m:1 dinamikus kontraszt)
Betekintés: 178º horizontális, 178º vertikális
Energiafogyasztás: 26Watt
Háttérvilágítás: WLED (White Light Emitting Diode)
Jótállás: 3 év

RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér

Pozitívumok
– jól belőtt színek (követi az sRGB standardot), főleg erősebb fényerő mellett;
– megfelelő kontraszt (1000:1);
– jó pixel reakciók (javasolt a Luminance – Override beállítást Strong-ra állítani);
– egyszerű, de időtálló dizájn VESA támogatással

Negatívumok
– “meleg” beállítások hiánya (elsősorban olvasáshoz)
– IPS glow jelenség tapasztalható (ez FPS, vagy verseny játékok esetében okozhat némi kellemetlenséget)
– AH-IPS és AD-PLS modellekkel összehasonlítva számottevő input laggal kell számolni (válaszidő + pixel reakció = 14ms / ez soknak tűnhet, valójában nem zavaró, profi e-sportolóknak azért nem ajánlom);
– a külsőbe nem mindenki fog beleszeretni

Azt nem állíthatom, hogy ez a földkerekség legjobb monitora – de azt bátran mondhatom, hogy ár-érték tekintetében nem sok versenytársa akad. Mindent figyelembe véve elégedett AOC vásárlónak mondhatom magam. 

Még egy kis almát?

Beszéljünk még a beviteli eszközökről is. Az összeállításban egy vezetékes, számbillentyűzettel ellátott Apple Keyboard kapott helyet egy első generációs Magic Trackpad mellett. Mindkettő esetében nagy befolyással volt rám az ár, mert bár mindkettő hangsúlyos szerepet tölt be, de nem annyira, hogy ne legyek hajlandó megalkudni. 

Az Apple Keyboard… hol is kezdjem? Hasznos kis cucc és nem lábad  könnybe a szemem csak azért, mert vezetékes. Minden funkciót tartalmaz, amit a MacBook Pro billentyűzete, plusz ott van még a hasznos számbillentyűzet is. Sajnos a mai napig nem jöttem rá, hogy F13-tól mégis, hogy a viharba lehetne programozni az egyes funkcióbillentyűket, de ahogy megvilágosodtam, meg fogom osztani veletek. 

RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér

A dobozban sok mindenre nem kell számítani: billentyűzet, toldókábel és némi pépörwörk. A keret alumínium, maguk a billentyűk viszont műanyagból vannak – nincs ebben semmi látnivaló. Két USB 3.0 port bővíti a funkcionalitást és a legtöbb MacBook tulajdonosnak ez jó hír. A fehér billentyűk előnye, hogy kevésbé látható rajtuk a használatból fakadó fényesedés-kopás folyamata, ellenben könnyen koszolódnak. Kényelmes rajta gépelni, jó nyomásponttal rendelkezik és nem kifejezetten hangos, viszont nagyon hiányzik a háttérvilágítás. Nem is igazán értem, hogy ezt miért hagyják ki konzekvensen Apple-ék a csatlakoztatható billentyűzeteikből. 

Az Apple Keyboard-dal kapcsolatban be kell számolnom egy hibajelenségről is, ami megerősített abban a hitemben, hogy jó az alma, de sose leszek hardcore fan. Amennyiben a billentyűzetet egymagában csatlakoztattam a MacBook Pro-ba, nem működött – amint közbeiktattam valamit (USB elosztó vagy USB hosszabbító), máris ment minden, mint a karikacsapás. Elég nevetséges “feature”, nemde, Apple? Ilyen idiótaság mellett elnézve az árcédulát, drága vásárnak tűnik ez a billentyűzet. Apple termékeket használva viszont nem sok olcsóbb megoldással számolhatsz – ha nem sürgős a vásárlás, mégis szeretnél ilyesmit venni akkor érdemes valami jól meghatározható akciót, mint például a Black Friday, Joy-Glamour napok, Karácsony. 

RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér RealDesk #1 rész - MacBook, AOC monitor, billentyűzet és egér

Az első generációs Magic Trackpad vásárlása mellett súlyos érv volt az ára. Hiába, minden Apple termék kurrens generációja egészen megdöbbentően drága tud lenni – kereken kétszer annyit kell leperkálni a második generációs Trackpad-ért (és az első se olcsó). Ennyibe kóstál a beépített akksi és a Force Touch funkció. (Apple-rage ON: talán érdemes lenne írnom az Apple árpolitikájáról is?) 

Megnyugtatok mindenkit, az öregebb Magic Trackpad is megfelel az igényeknek, a Force Touch jó, de ekkora felárat az én szememben nem ér meg. Az üvegfelületen az ujjaink álomszerűen siklanak, komolyan mondom, hogy jobban szeretem ezt használni, mint egy egeret nyomkodni. Kellett, megvettem – és nem bánom. Még annak ellenére is, hogy 22 000 Ft is nehezen igazolható ár ezért a cuccért. 

Zárszó az #1 részhez
Röviden; a MacBook Pro, az AOC i2276VWM, az Apple Keyboard és a Magic Trackpad által alkotott kvartett elég jól muzsikál. Bővebben; a kvartett fanfárjainak hallatán még nem jelennek meg az angyalok, de ahhoz elég ez a dallam, hogy jól eső érzést kölcsönözzön, amikor az asztalhoz kell ülnöm. A jól eső érzést azonban nem csak egy számítógép, monitor, billentyűzet és trackpad kombója garantálja, de erről majd következő részekben. 

Szereplőgárda:

  • Számítógép: Apple MacBook Pro 13 (2015 early)
  • Monitor: AOC i2276VWM
  • Billentyűzet: Apple Keyboard számbillentyűzettel
  • Érintőpad: Magic Trackpad 1

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét