Samsung Galaxy A50 vs OnePlus 7 kamera teszt

0
765

A Samsung Galaxy A50 vs OnePlus 7 kamera teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. 

Első nekifutásra egy picit furcsának tűnhet, hogy két nagyon nem egy súlycsoportban játszó telefon kameráját hasonlítjuk össze. A lehetőség azonban tálcán kínálta magát, mivel a OnePlus 7 idő előtt, a Galaxy A50 pedig picit megkésve érkezett a szerkesztőségbe. Nem akarom elspoilerezni az ítéletet, de annyit azonban már most elárulok:

az árkülönbség nem tükrözi vissza a két telefon kamerája közötti eltéréseket. 

Az előző mondat azoknak adhat némi reményt, akik viszonylag kevés pénzért szeretnének olyan telefont venni, ami akár tartalomgyártásra is megfelel. 

Hardver

Kezdjük a kíméletlen számadatokkal, hiszen ez a legobjektívebb szempont, ami alapján összehasonlíthatjuk a két versenyzőt. 

Samsung Galaxy A50 kamera specifikációk

szenzor Iszenzor IIszenzor IIIszelfi
típus
átmérő6.46 mm
felbontás25MP8MP5MP25MP
pixel méret0.9µm
gyújtótávolság26 mm13 mm
rekeszértékf/1.7f/2.2f/2.2f/2.0
stabilizátordigitálisdigitális
fókuszPDAFfix
funkciófő képalkotóultraszéles látószögmélységérzékelőszelfi

OnePlus 7 kamera specifikációk

szenzor Iszenzor IIszelfi
típusSony IMX586Sony IMX471
átmérő8 mm8.47 mm
felbontás48MP5MP16MP
pixel méret0.8µm 1.12µm1µm
gyújtótávolság26 mm25 mm
rekeszértékf/1.6f/2.4f/2.0
stabilizátoroptikaidigitális
fókuszPDAF/lézer
funkciófő képalkotómélységérzékelőszelfi

A laikusok számára ez a rengeteg számadat nem jelent túl sokat, de az azért árulkodó, hogy az A50 esetében sokkal több a kitöltetlen mező. Ez sajnos arra enged következtetni, hogy nevenincs szenzorokkal fegyverezte fel a Samsung a középkategóriás cirkálóját. Ezzel szemben a OnePlus a kevesebb, néha több elve alapján inkább a minőségre, és nem a mennyiségre helyezte törekedett. Utóbbi telefonnál jól beazonosítható, más eszközökben is bizonyított szenzorgárda dolgozik, ami nagyobb megbízhatóságot sugall. Mégis érdemes a sok közül egyetlen specifikációra felhívnom a figyelmet: a fő képalkotásra használt szenzorok pixelmérete közötti különbségre. A OnePlus 48 MP kamerája a pixel-binning eljárás keretében 4 pixelből, egyetlen szuperpixelt állít elő, amelynek mérete 1.6µm, így a végeredmény egy 12 MP fénykép. Ezzel szemben a Samsung fő képalkotója 25 MP, és 0.9µm nagyságú pixelekkel dolgozik. Ezt követően egyetlen gyors matematikai számítás eredményeként kiderül az is, hogy ~19.2µm (OnePlus) néz farkaszemet ~22.5µm pixellel. Ez máris más színben tünteti fel a két hátlapi kamera közötti MP különbséget. Mindezek mellett összeállítottunk még egy táblázatot, amely összefoglalja a két rivális videós képességeit. 

Galaxy A50OnePlus 7
max. felbontás1920 x 1080 p3840 x 2160 p 
max. képkocka30 fps60 fps
stabilizátordigitálisdigitális
hyperlapse
timelapse
slow-mo720p@240fps1080p@240fps / 720p@480fps
HDR

Győztes: OnePlus 7

Szoftver

Akik egy picit is járatosak a kamerák világában, azok pontosan tudják, hogy a hardver mellett legalább annyira (vagy még inkább!) fontos a szoftver. Alaphangon mind a két telefon Android alapokra építkezik, de a Google által szolgáltatott nyelvjárást Kínában és Koreában is a saját dialektusnak megfelelően beszélik. Ez nem csak azt jelenti, hogy a menüben és a beállítási lehetőségekben eltérnek egymástól a OnePlus és a Samsung termékek, hanem azt is, hogy az előző pontban részletezett hardveres képességeket is más mélységekben sikerült kiaknázni. Hardveres képességek terén azt láttuk, hogy 

a több, alapvetően nem jobb 

és emiatt a OnePlus kamera szetupját hoztuk ki győztesnek. Itt érdemes megjegyeznem, hogy a kamera hardver által biztosított helyzeti előnyt tovább növeli a OnePlus egyébként is jóval erősebb hardveres alapja (SoC + GPU + RAM).  Ez azt jelenti, hogy piros sarokban circa 53 millió pixelnyi adat vár feldolgozásra, amíg a kék sarokban „csak” 38 millió. A Samsung viszont a legtöbb objektív mérőszám és tényező alapján a legjobb mobiltelefon márka. Ezt a kitüntető címet nem csak a szerkesztőségünk, hanem vásárlók milliói is a koreaiaknak adták, hiszen még 2019-ben is a legnagyobb példányszámban eladott és használt telefon a Samsung. Ez nagyban köszönhető a szoftvernek, azon belül is a kamera szoftvernek. 

Samsung

A Samsung kamera szoftverével szemben egyetlen apróságot kell felhoznom: a natív opciók között nem találom a 4K felvételi lehetőséget, de ezt az Open Camera app letöltésével és telepítésével orvosolni lehet. Erre viszont nem nagyon lesz szükség, hiszen már a 1080p-ben elkészített felvételek is kifejezetten jónak tűntek. Arról nem is beszélve, hogy a natív appba integrált Bixby (mesterséges intelligencia), nem csak a marketing anyagokban kidomborított funkciók miatt hasznos, hanem azért is, mert nagyon felturbózza az előbb emlegetett 38 millió pixelt. Ez leginkább a háttérben zajló digitális utómunka eredményeként válik nyilvánvalóvá, de erről az álló/mozgóképek elemzése során bővebben is szót ejtünk. A jegyőkönyv kedvéért meg kell jegyeznem, hogy ebből a kamera szetupból sokkal többet már nem lehet kihozni. 

OnePlus

Személyes tapasztalataim alapján a legjobb és legtisztább Android élményt a OnePlus biztosítja. Ez viszont nem azt jelenti, hogy teljes mértékben kiaknázná a kamera hardverében rejlő lehetőségeket. Ezt számos külföldi szakmai oldalon kivesézték és bizony mi is egyetértünk a nemzetközi közvéleménnyel. Olyan alapvető funkciókat biztosítása érdekében kell letölteni külön kamera alkalmazást, mint a 16:9 képarány beállítása. Ettől függetlenül látszik az akarat a kínaiak részéről, hiszen a legutóbbi szoftver frissítés eredményeként a fényerő, fehéregyensúly és színtelítettség arányát sikerült kikupálni. Ezen kívül is lenne azonban még mit reszelgetni, de ezt akár a OnePlus előnyére is mondhatnám – hiszen az A50 kamerája ennél jobb már nem nagyon lesz. 

Győztes: Samsung Galaxy A50

Állóképek

Samsung Galaxy A50

Ahogy azt már a Samsung Galaxy A50 tesztünkben megjegyeztük: az árkategória egyik (ha nem a legjobb?) fotósáról van szó, pedig a mezőny erős (Mi 8, Mi 9 SE, P 30 Lite, Pocophone). 

A középkategóriában az elmúlt évek alatt felgyülemlett komoly lemaradását szinte egy szuszra ledolgozta a Samsung.  

Persze, ha professzionális szemüvegen keresztül szeretnénk értékelni a telefon által készített állóképeket, akkor bizony nagyon durván elhasalna a kis koreai. Ez a telefon viszont nem a professzionális, hanem a mindennapok átlagos felhasználójának készült – és ennél fogva ezen a szemüvegen keresztül fogjuk vizsgálni a végeredményt. 

samsung galaxy a50 teszt kamera

Az A50 alapból hajlamos a túlexponálásra, és így a legtöbb fotó fényben gazdagnak tűnik. Ehhez társul még egy eléggé agresszív algoritmus is, ami a zajszennyezést kívánja felszámolni, de ennek bizony áldozatul esnek a kevesebb fényben úszó területek részletei. Vagyis, ha belenagyítunk egy fotóba, akkor annyira nem tűnik zajosnak, de kivehető részletekről se nagyon beszélhetünk. A kérdés már csak az, hogy ki az, aki az facebook és az insta feedek fogyasztása során belenagyítana ezekbe az állóképekbe? Szinte senki. Ezt a Samsung is nagyon jól tudja, így azon a területen hoztak áldozatot, ahol ez nem járt nagy veszteséggel, cserébe viszont egy másik területen mindent letaroltak. Arról is érdemes egy mondatban megemlékezni, hogy az A50 esetében személyes kedvencemmé vált az ultraszéles látószög. 

OnePlus 7

A hardveres oldalról azt láttuk, hogy a startpisztoly eldördülése után a OnePlus nekilódul, majd az első kanyar (szoftveres összehasonlítás) után lelassul és a Samsung utoléri. Az egyenesben már fej-fej mellett haladnak és látszik, hogy a koreai nagyon szeretné a győztesnek járó trófeát. Ezzel szemben a kínai nem kifejezetten dolgozik azért, hogy a kedvünkre tegyen. A 48 megapixeles fő képalkotó szenzor a pixel-összevonás (pixel binning) eljárás eredményeként – alapbeállítás mellett – csak 12 megapixeles képeket készít, ami már rögtön más megvilágításba helyezi a Samsung 25 megapixelét. A másodlagos képalkotásért egy egyszerű mélységérzékelő felel, az ebből származó információk feldolgozásáért pedig az adott szoftver tehető felelőssé. A OnePlus esetében a történet is véget is ér, de az A50 rendelkezik egy harmadik szenzorral is, amelynek köszönhetően nagyon kreatív megoldásoknak teret biztosító ultraszéles látószöget kapunk. Ahogy a OnePlus 7 tesztben leírtam, a kamera alapvetően nem rossz sőt, azt mertem állítani, hogy 

nem csak hobbi fotósoknak, hanem a szociális médiát megélhetési platformként használó személyeknek ismerem ajánlani. 

Viszont ugyan ez igaz a Samsung Galaxy A50-re is, csak az jóval kevesebb pénzbe kerül.

oneplus 7 teszt kamera képek

Győztes: Samsung Galaxy A50 (jövőbeni szoftveres ráncfelvarrások függvényében a OnePlus 7 könnyen előre kerülhet!)

Mozgókép

Samsung Galaxy A50

Ahogy már fentebb említettem, a 4K@30fps a natív alkalmazásban nem érhető el – de ennek hiányát nem fogjuk érezni. Aki ezzel a megállapítással nem értene egyet, az letöltheti az Open Camera alkalmazást és viola, máris 4K képes az A50. Egyébként a 1080p@30fps nagyon tisztességes felvételeket készít számunkra, amelyek bőven elegendőek lesznek ahhoz, hogy a szociális média platformokon lenyűgözzük a követőinket. A dologban az a pláne, hogy az ultraszéles látószöget is be tudjuk állítani, így egészen gopro szerű felvételeket készíthetünk. Az optikai képstabilizátor hiányzik a specifikációs listáról, de a való életben az EIS nagyon jól vizsgázott:

OnePlus 7

A kínai okostelefonnal egészen jó felvételeket készíthetünk, de két nagyon komoly területen elvérzik az A50-nel szemben: nincs ultraszéles látószög és a képstabilizáció se annyira jó. Az ultraszéles látószöget azért akartam megemlíteni, mert azt még a 7 Pro se tudja jelenleg (miért nem?!). A képstabilizáció kapcsán a OnePlus 7 felvételét önmagában vizsgálva nem kifejezetten tűnik rossznak az eredmény, de ha mellé tesszük az A50-et, akkor már rögtön más a leányzó fekvése. 

Győztes: Samsung Galaxy A50 (jövőbeni szoftveres ráncfelvarrások függvényében a OnePlus 7 könnyen előre kerülhet!)

Samsung Galaxy A50 vs OnePlus 7 kamera teszt – ítélet

A vizsgált területek közül háromból a Galaxy A50-et hoztuk ki győztesnek, de ahogy azt a zárójelben is hangsúlyoztuk: 

a Oneplus 7 a megfelelő szoftveres fejlesztések eredményeként még beelőzheti az A50-et. 

Ettől függetlenül még ki kell térni arra is, hogy a két eszköz között circa 90 ezer forint árkülönbség húzódik – és ha csak a kamerákról beszélünk, akkor ezt még a szoftveres fejlesztések sem igazolhatják.

A hétköznapi felhasználást még néhány egyéb tényező befolyásolja, amelyek közül háromra kell kitérnem. Az első az üzemidő, ami mindkét telefon esetében közel azonos, de a OnePlus eredménye (Geekbench battery test) egy picit jobb. A második a kijelző alá integrált ujjlenyomat olvasó, ami a OnePlus esetében villámgyors, az A50 viszont legjobb esetben is csak középszerű. A harmadik, hogy egyik telefon se rendelkezik IP tanúsítvánnyal, de ettől függetlenül a OnePlus nem letolt gatyával várja az első beázásos balesetet, hiszen a SIM tálca is kapott gumi tömítést. Amennyiben ezt a három pontot egyetlen egy összefoglaló kifejezésbe gyúrnánk össze, akkor kamera-támogatásként kellene ezekre hivatkoznom. Nos, a kamera-támogatás vonatkozásban a OnePlus 7 a jobb. Ez azonban nem csorbítja az A50 eredményeit, és 

így a Samsung kamerája pontozásos győzelmet aratott a OnePlus felett. 

A Samsung Galaxy A50 vs OnePlus 7 kamera teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét