SNES Classic Mini teszt – igazi retróhangulat

0
2024

A SNES Classic Mini konzolt a Laptopszalon biztosította nekünk tesztelésre. Megtekinthető a Laptopszalon budai üzletében, megvásárolható az üzletben vagy az interneten keresztül.

Bevezető

Több mint 30 évvel a háta mögött a Nintendo rengeteg klasszikust rakott le az asztara, amiket még a mai világban is előszerettel vesz elő mindenki. Jóval azelőtt, hogy .a Wii felrobbantotta a piacot és lehetőséget biztosított régebbi produktumok futtatására, még a japánok második generációs otthoni konzolja, a Super Nintendo tartotta lázban az embereket.

Aminek most megjött a kicsinyített, némileg fejlettebb változata, amit SNES Classic Mininek neveztek, nem meglepő módon a NES Classic Mini sikerét próbálja meg meglovagolni.

Ahelyett tehát, hogy a Nintendo lehetőséget biztosított volna egy új gépen a régebbi játékok futtatására, inkább kiadtak egy tenyérnyi méretű, az eredetihez teljesen hasonló konzolt, méghozzá két kontrollerrel és kiváló minőségben.

A NES Classic Mini esetén voltak nemtetszésüket kifejező vásárlók, ezekből a visszajelzésekből pedig a Nintendo nagyon sokat tanult, javarészt minden problémát megoldottak.

Dizájn

Európában az 1990-ben bemutatott, nagyjából 50 milliós példányszámban értékesített konzol tökéletes, ám jóval kisebb burkolatba szerelt változatát lehet megvásárolni a gépet, méghozzá klasszikus, szürke színben, két irányítóval, aminek gombjai ugyanolyan színesek, mint régen. Érdekesség, de a joyok mérete és kialakítása egyáltalán nem változott.

A SNES Classic Mini tetején a reset és a bekapcsológombot találjuk, a régen még kazettákat fogadó nyílás/ajtó már csak dizájnelem, ahogy egyébként elöl is csak a műanyag mintázata mutatja, hova kellett bedugni a kontrollereket. Külön kis kapu rejti a csatlakozókat, nagy öröm, hogy jóval hosszabb már a zsinór (nagyjából 142 cm), mint a NES Mini Classic esetén (76 cm), így azért nem kell ráülni a tévéképernyőre. Az eredetitől mondjuk még így is messze van a dolog, hiszen ott 228 cm-es zsinórral lehetett gazdálkodni.

Az irányítók gombjai nem kattognak, kényelmes a fogása, jól kitapinthatók a billentyűk és minden funkciógomb megtalálható, amit régen megszokhattunk. Sőt. A kompatibilitásnak hála akár a WiiMote-hoz is lehet kapcsolni a joyt, szóval a Wii-n is lehet már SNES játékokat játszani. Mivel két kontrollert csomagolnak a dobozba, rögtön a fotelbe lehet huppani baj a barátokkal, családdal.

Funkcionalitás és felület

A SNES Classic Mini bootolása már eleve meghozza a nosztalgiaélényt, a játékok borítóképe jelenik meg, a menüben jobbra és balra lehet haladni, sok infót kapunk a game megjelenésének időpontjáról, tartamáról. Mivel a Nintendo nem először futtatja más gépen ezeket a produktumokat, nem volt nagy kunszt megoldani a dolgot, szóval tökéletesen folyamatos minden.

Háromféle nézetet választhatunk: egyrészt van a CRT monitorokat imitáló borzalom, a pixel perfect mód, valamint a sima lehetőség. A játékok közötti váltás nem az igazi, mindig meg kell nyomni a reset gombot ehhez. Oké, még mindig jobb, mint kazettákat cserélni. Kicsit fura érzést kelt az emberben, amikor nekiáll gémelni, hiszen egyrészt tényleg őrülten durva retróélményt kap, másrészt viszont a NES Classic Mininél érezhetően javult a grafika, itt viszont semmit nem módosítottak.

Vannak save slotok, tehát el lehet menteni a játék pillanatnyi állását, más kérdés, hogy újraindítás után törlődik minden. Öröm az ürömben, hogy ameddig a mentési állások aktívak, akár 45 mp-cel is vissza lehet tekerni őket, némileg imitálva az újkori, általam kevésbé kedvelt trendeket.

Játékok

A SNES Classic Mini fedélzetén dobozból való kibontás és bekapcsolás után 20+1 játékot (teljes lista a cikk végén) találunk, olyan híres címekkel, mint a Super Mario World, az F-Zero, a Donkey Kong, vagy éppen a The Legend of Zelda: A Link to the Past. Elképesztő fejlesztések voltak ezek anno, engem a Mario még mindig sokkal jobban leköt, mint néhány egekig magasztalt mai megoldás. Itt tényleg a retró korszak átélése a lényeg, aki élt még a SNES idején, biztos örömét leli majd a konzolban.

A kép már HDMI-n keresztül jut át a tévékre vagy monitorokra, a csatlakozó hátul található, a töltőport mellett. Kapunk extra tartalmat is (ez a +1), a Star Fox 2-t, ami egész eddig még soha nem jelent meg, ennek oka, hogy mire kész lett, a japánok már a Nintendo 64-re koncentráltak.

Szerencsére manapság már minden meghekkelhető, így akinek nem elég a 21 játék, vagy nem találja meg a régi szerelmét, az a Reddit blogposztja szerint már könnyedén rá tud másolni bármit, ami régen a SNES-re elérhető volt.

Összegzés

A SNES mini változata sokkal átgondoltabb lett, mint a NES minié. Immár két kontrollert csomagoltak a gép mellé, amiknek jóval hosszabbak lettek a zsinórjaik, a 21 játék pedig bár első blikkre elég, a plusz tartalom rámásolhatósága szinte kivételes ajánlattá teszi a gépet. Vagyis tenné, mert itthon valami oknál fogva jóval drágább a konzol, mint külföldön, 44 ezer forintot kell fizetni érte, ami főleg azoknak fogja megérni, akik gyűjtők, vagy mondjuk újraélnék gyerekkori élményeik egy részét. Nekik viszont nagyon megéri.

Bónusz

A játékok listája:

 • Contra 3: The Alien Wars
 • Donkey Kong Country
 • EarthBound
 • Final Fantasy 3
 • F-Zero
 • Kirby Super Star
 • Kirby’s Dream Course
 • The Legend of Zelda: A Link to the Past
 • Mega Man X
 • Secret of Mana
 • Star Fox
 • Star Fox 2
 • Street Fighter 2 Turbo: Hyper Fighting
 • Super Castlevania 4
 • Super Ghouls ‘n Ghosts
 • Super Mario Kart
 • Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
 • Super Mario World
 • Super Metroid
 • Super Punch-Out!!
 • Yoshi’s Island

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét