Új Lenovo szuperszámítógép a Potsdami Éghajlatváltozáskutató Intézet részére

0
3977

A Potsdami Potsdami Éghajlatváltozáskutató Intézet (PIK) részére, mely világszerte vezető szerepet tölt be saját területén, a Lenovo egy erőteljes, magas teljesítményű számítógépet (HPC) telepített. Az új rendszer várhatóan augusztus végéig működőképes állapotba kerül, ennek köszönhetően a HPC partner, a pro-com zökkenőmentes integrációt garantál az intézet számára. Az új rendszer kiemelt célja, hogy támogatást nyújtson a kutatók számára a klímaváltozás hatásainak mélyebb megértéséhez, és ezen alapulva stratégiákat dolgozzanak ki az emberiség és a természet fenntartható együttélésének elősegítésére. Az előző rendszerhez képest fokozott hangsúlyt fektetnek a hatékonyság és teljesítmény növelésére. Ennek elérésére a Lenovo olyan HPC rendszereket hozott létre, melyek az új Neptune Liquid Cooling technológiát használják.

Kutatási és fenntarthatósági erőfeszítések

Az új szuperszámítógép magasabb teljesítményt nyújt, lehetővé téve a PIK kutatóinak, hogy gyorsabb és átfogóbb számításokat végezzenek. A kutatóintézet egyik kulcsfontosságú projektje az Acclimate nevű gazdasági sokkmodell, amit arra használnak, hogy elemzéseket végezzenek több mint 1,8 millió ellátási kapcsolat zavarairól, amelyek több mint 7000 gazdasági szektort érintenek világszerte. Ehhez naponta újra kell számolni a globális ellátási vonalakat annak érdekében, hogy megértsék az extrém időjárási események hatását ezekre a kapcsolatokra vetítve. Az új HPC rendszer biztosítja, hogy a váratlan eseményeket pontosabban lehessen „megjósolni”, így lehetővé teszi a kutatók számára, hogy még mélyebben megértsék az ellátási láncok dinamikáját.

A szuperszámítógépnek további izgalmas alkalmazási területe a kockázat-előrejelzés. A statisztikailag megbízható kockázatértékeléshez elengedhetetlen, hogy minél több szélsőséges eseményt vegyünk figyelembe. Ebben a kontextusban a nagyteljesítményű számítógépet például arra használják, hogy árvízi eseményeket szimuláljanak az érintett régiókban, a klímaváltozás és hidrológiai modellek összekapcsolásával. Az elérhető kapacitások bővítése lehetővé teszi a jelentősen nagyobb számú kísérlet végrehajtását, s így a kockázatok pontosabb előrejelzését.

Ezen felül a PIK most képes lesz teljes mértékben kihasználni a gépi tanulás (ML) széles skáláját a klímakutatás alapvető kérdéseinek megoldásához. Ez lehetővé teszi a PIK számára, hogy továbbra is vezető szerepet játsszon olyan kulcsfontosságú területeken, mint a klímahálózatok elemzése, a hibrid vagy ML alapú Földrendszer modellezés, a torzítás korrekciója és lefelé skálázása, valamint az extrém események és hirtelen változások előrejelzése, mint például a monszunok kezdeti időpontjai és ezek társadalmi-gazdasági hatásai. A PIK ezen fejlesztések révén továbbra is aktív szereplő marad az éghajlatváltozás kutatásában és annak következményeinek megértésében.

Technológia és integráció

Az új HPC rendszer kiválasztásakor kiemelkedő figyelmet fordítottak a technikai követelmények teljesítésére, hogy a lehető legjobban támogassák a PIK kutatóit. Ennek érdekében a Lenovo legújabb verziójú ThinkSystem SD665 V3 szervereit alkalmazták, melyekbe integrált AMD EPYC 9004 processzorok kerültek. Ezek a processzorok 128 magot kínálnak, magas, 3,1 GHz-es alapórajellel, valamint 24 memóriacsatornával és beépített DDR5 memóriával. Az összesített rendszer így több mint 30 000 magot, 240 csomópontot és 185 TB RAM-ot tartalmaz. A GPU-k tekintetében a választás a NVIDIA Hopper H100-ra esett SXM formátumban, melyet kifejezetten HPC és AI alkalmazásokhoz terveztek. Ezenkívül a GPU partíciók is rendkívül fontosak a PIK kutatói számára, hogy kielégítsék az AI területén felmerülő igényeket.

A projekt egyik jelentős kihívása abban áll, hogy fokozatosan le kell cserélni a már meglévő rendszert, anélkül, hogy befolyásolnánk a felhasználói műveleteket. E cél elérése érdekében a HPC partner, a pro-com, kidolgozott egy integrációs stratégiát, amely minimalizálja a felhasználói műveletekre gyakorolt hatást, és lehetővé teszi a gyors rendszerintegrációt, ideértve az már meglévő 5 petabájt kutatási adat bonyolult migrációját is. Ez biztosítja, hogy a kutatók zavartalanul folytathassák munkájukat az új rendszer bevezetése közben.

A korábbi együttműködés részeként a Lenovo és a PIK már sikeresen integrálták a Neptune közvetlen melegvíz-hűtési rendszert. Ez lehetővé tette, hogy télen az A56 épület fűtését szinte teljes mértékben az HPC rendszer biztosítsa a Potsdami Telegrafenberg területén. Azonban most egy új technológiát vezetnek be, amelyet speciálisan a PIK igényeihez terveztek a német Waning cég Coolmanager alapján, együttműködve a Lenovoval és a pro-com vállalattal. Ez az új rendszer képes magasabb hőmérsékleten és nagyobb hőleadással működni, ami lehetővé teszi a rugalmasabb utólagos felhasználást, és lehetőséget nyújt más épületek fűtésére télen a hulladékhő hasznosításával a tudományos kampuszon. A Coolmanagernek két tartalék hőcserélője van, és teljes mértékben integrálva van az épületvezérlési rendszerbe. Mindezek ellenére, bár a rendszer teljesítménye növekedett, az adatközpontban elfoglalt helyméret nem változik, ami hatékony és takarékos megoldást kínál a hőenergia hasznosítására és az épület fűtésére.

Scott Tease, a Lenovo HPC és AI Globális Ügyvezető Igazgatója kiemelte: „A Potsdami Éghajlatváltozáskutató Intézet évek óta meghatározó szerepet tölt be a fenntarthatóság terén, mind kutatásban, mind technológiában. A Lenovo örömmel folytatja az aktív támogatást a PIK erőfeszítéseiben. Az adatkezelés, gépi tanulás és mesterséges intelligencia alkalmazások iránti növekvő kereslet közvetlenül a klímaváltozás problémájának relevanciájának eredménye. Az új rendszer az integrált Neptune melegvíz-hűtéssel biztosítja a szükséges teljesítményt, miközben kiváló energiahatékonyságot tart fenn.” Ezen szavak alapján világosan látszik, hogy mind a Lenovo, mind a PIK elkötelezett a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt, és együttműködésük révén lehetőséget teremtenek a technológia és kutatás összekapcsolására a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Karsten Kramer, a PIK IT szolgáltatások vezetője hangsúlyozta: „Köszönjük a Lenovonak, hogy az elsők között volt a világon azok között, akik 4. generációs AMD EPYC processzorokat telepítettek a Lenovo ThinkSystem szerverekbe a produktív működéshez. Mint az éghajlatváltozás hatásainak kutatására szakosodott intézmény, amely a globális fenntarthatóságot tűzte ki célul, kritikus számunkra, hogy jelenleg a piacon elérhető legenergiatakarékosabb számítógépeket telepíthessük.”

Az együttműködés a Lenovo és a HPC partner pro-com DATENSYSTEME GmbH között, mely során a Lenovo Neptune folyadékhűtést alkalmazzák az AMD EPYC processzorokkal kombinálva, jelentős teljesítménynövekedést hozott az intézet számára, anélkül, hogy meghaladták volna az intézet rendelkezésre álló költségvetését a fenntartható energiaellátásra megújuló forrásokból. Ezzel a partnerséggel a PIK tovább erősíti elkötelezettségét az éghajlatváltozás és a fenntarthatóság kutatásában, és lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan végezzék munkájukat az új technológia segítségével.

Az új nagyteljesítményű számítógép ünnepélyes átadási ceremóniája a Potsdami Éghajlatváltozáskutató Intézetében jövő év elején várható. Ebben a ceremóniában ünnepelhetik meg a PIK és a Lenovo közös erőfeszítéseit, valamint az új rendszer bevezetését, amely segít előmozdítani a klímaváltozás kutatását és a fenntarthatóságot a tudomány terén.

Összegzés

Az új Lenovo szuperszámítógép telepítése a Potsdami Éghajlatváltozáskutató Intézetében (PIK) jelentős lépést jelent a klímaváltozás kutatása és a fenntarthatóság előmozdítása terén. Az új rendszerrel kapcsolatban itt van néhány fontos információ és érdekes tény:

Energiahatékonyság: Az új rendszer kialakításánál kiemelten figyeltek az energiahatékonyságra. A Neptune Liquid Cooling technológia nemcsak a számítógépek hűtését biztosítja hatékonyan, hanem jelentősen csökkenti az energiafelhasználást is. Ez hozzájárul a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez.

Kutatási projektek támogatása: Az új szuperszámítógép lehetővé teszi a PIK kutatói számára, hogy gyorsabb és hatékonyabb számításokat végezzenek el. Az Acclimate projekt például segít megérteni a globális ellátási láncok dinamikáját, és pontosabb előrejelzéseket készíteni az extrém időjárási események hatásairól. Ez kulcsfontosságú információkhoz vezethet a fenntartható gazdasági fejlődéshez.

Kockázatelemzés és előrejelzés: Ez a rendszer lehetővé teszi a PIK számára, hogy részletes kockázatelemzéseket végezzen, különösen szélsőséges időjárási eseményekre összpontosítva. Ez segít a városok, régiók és gazdasági szektorok számára pontosabban felkészülni és reagálni a kockázatokra.

Gépi tanulás alkalmazásai: A Lenovo által szállított erőteljes számítógép segít a PIK-nek, hogy teljes mértékben kihasználja a gépi tanulás széles skáláját a klímakutatásban. Ez magában foglalja az olyan alkalmazásokat, mint a klímahálózatok elemzése, a Földrendszer modellezése és az extrém időjárási események előrejelzése. Ezek a technológiák segítik a PIK intézetet, hogy a kutatások vezetőjévé váljon a klímaváltozás területén.

Partnerség és elkötelezettség: A Lenovo és a PIK közötti partnerség hosszú távú és elkötelezett együttműködést tükröz. Mindkét fél elkötelezett a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és a klímaváltozás elleni küzdelem iránt, és ezen az új rendszeren keresztül valósítják meg ezt a jövőképet.

Az új szuperszámítógép ünnepélyes átadása jövő év elején egy olyan esemény lesz, amelyben az intézet és a Lenovo együtt ünnepelhetik az új technológia bevezetését és a klímaváltozás kutatásának további előmozdítását. Ezen az úton a PIK továbbra is az éghajlatváltozás elleni harc élén fog maradni, és lehetővé teszi a tudomány számára, hogy hatékony legyen a klímaváltozás és a fenntarthatóság terén.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét