Wayteq xTAB-70QCI teszt

0
483

Körülbelül két-három hete kezdődött el a Wayteq eszközök, köztük tabletek forgalmazása a Laptopszalonnál. Ennek örömére kicsit kiléphetünk a Prestigio táblák kicsit monoton világából, és megtapasztalhatjuk, hogy mit is tudnak teljesítményben valamint mit kínálnak minőségben az idehaza nagy népszerűségnek örvendő Wayteq mobil eszközei. Elsőnek az xTAB-70QCI kódjelű modellt kaptuk a kezeink közé.

Wayteq xTAB-70QCI teszt

Ahogy a nem túl egyszerű és könnyen megjegyezhető név sugallja, egy 7 colos kijelzővel szerelt tablet lapul a dobozban. A csomag láttán ebben azért kicsit kételkedtünk, hiszen annak szélessége és magassága majdnem pontosan olyan értékekkel bír, mint a napi használatban lévő Nexus 7 (2013) tábla gépem. De hogy mit is rejt a hófehér kicsit minimalista stílusjegyeket magán hordozó csomagolás? Természetesen magát az eszközt, alatta pedig megtalálhatóak az alábbi kiegészítős és papírok:

  • Töltő
  • Adatkábel
  • OTG kábel
  • Garanciajegy
  • Rövid használati útmutató magyar és angol nyelven

Wayteq xTAB-70QCI teszt

Külső
Kivéve a kellemes tapintású zacskóból a Wayteq tabot, a már tapasztalt minimalista dizájn itt is visszaköszön. A 7 colos HD felbontású (1280 x 800) maximum 5 ujjat érzékelő IPS kiejlző körül két oldalt egész keskeny, míg alul felül picit vastagabb a káva. A fehér szín kifejezetten kellemes hatást kelt szemből nézve. Fent középen találjuk a 2 MP-es előlapi webkamerát. Vertikális helyzetben tartva a gép baloldala üres, a felső részen jobb oldalt található a töltő csatlakozó, a 3,5 mm-es jack aljzat, a mikrofon és a mini HDMI kimenet. Jobb oldalt fent, konkrétan a legfelső részen láthatjuk a szokatlanul kis méretű bekapcsoló gombot, ami alatt közvetlenül kapott helyet a microSD foglalat, ami maximum 32 GB-os méretűt képes kezelni. Alul találjuk a micro USB-t, valamint több mint meglepő módon a hangerőszabályzó hardveres gombokat is. Eltűnődtem, mi vezethette a tervezők és dizájnerek kezét, amikor ide helyzeték ezeket a fontos vezérlőket. Majd, amikor először elfordítottam az xTAB-ot, rájöttem. Mivel a felhasználók többsége balra fordítja el a tableteket, így máris jobb felülre kerülnek a hangerő szabályzók, ami videózás közben sokkal ergonomikusabb. Ennek ellenére összességében hibás lépésnek könyvelem el. A hátlap fém, abból is halványabb árnyalatú, így nem nagyon üt el a káva fehér színétől. Középen elegánsan, nem túl kirívóan látható a márka- és modelljelzés a háttértár információval és gyáriszámmal. A jobb felső sarokban kapott helyet a hangszóró, mellette a 2 MP-es hátlapi kamera. Az ellentétes oldalon találunk egy “reset”-et, amivel egyszerűen visszaállíthatjuk készülékünket, ha véletlenül kizártuk magunkat (sajnos sokaknál ez gyakori probléma). A külsőről összegezve: az anyaghasználat korrekt, a dizájn nem rossz, bár vannak furcsa húzások (pl.: hangszóró elhelyezkedése, hardveres gombok pozíciója), a káva és a hátlap összeillesztési pontja nem tökéletes, ezzel kézzel tapasztalható, kicsit éles a felület.

Nagyításhoz kattints!
Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt
Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt

Hardver
Sarkalatos ponthoz érkeztünk, hiszen minden számítástechnikai eszköz lelke a hardver. Ez határozza meg mire képes az adott termék, utóbbi pedig befolyással van az árára. A Wayteq 7 colos tabja a belépőszintet képviseli, így benchmark rekordokat döntögető teljesítményre ne számítsunk, ami sokkal fontosabb, hogy mire képes normál használat mellett az xTAB. Itt korrektül teljesít a Wayteq olcsó táblája, pont azt adja, amit az ember egy 35-40 ezer forintos eszköztől elvár. Tökéletes választás lehet azoknak, akik most ismerkednek e kütyük világával, de akik komolyabb teljesítményre vágynak rossz helyen kutakodnak.

Mielőtt nekiesnénk a nyers hardveres teszteknek, nézzük meg mit nyújt a kijelző. Ahogy azt fentebb említettem, egy 7 colos HD (1280 x 800) felbontású IPS panel-t kapunk. A pixelsűrűség és a képpontok száma ma már átlagosnak nevezhető ebben a méretben is, hiszen az abszolút elitet képviselő modellek FHD megjelenítőt kaptak, amit ezen a szinten nem várhatunk el. A technológiának (is) köszönhetően a betekintési szögek több mint megfelelőek, mellette a színek is rendben vannak, talán a fehér kicsit túl erős nekem, de ezen kívül vállalható, láttam már ebben az árkategóriában jóval rosszabb paneleket is.

De mi is hajtja az xTAB-70QCI-t? Egy négymagos, magonként 1,5 GHz-en ketyegő ATM7029-es chip, ami Cortex-A9-es magokat tartalmaz. Ehhez párosul a Vivante GC1000-es GPU valamint az 1GB memória. A Quad Core jól hangzik, azonban ez a SoC sokkal inkább van versenyben a kétmagos megoldásokkal, de ott is vannak erősebbek, amelyek túlnőnek az ATM chip-en (Pl.:Rockchip 3066). Emiatt, sajnos játékokban sem a legerősebb, régebbieknél is tapasztaltunk laggolásokat. A rövid tesztidőszak alatt nem próbáltunk ki irdatlan mennyiségű applikációt, de több nem volt hajlandó elindulni semmi úton módon. Ilyen volt például az AnTuTu, amely teszteredménye így hiányzik is a listából. Most lássuk a szintetikus eredményeket.

Nagyításhoz kattints!
Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt
Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt

Mielőtt rátérnénk a szoftveres oldalra, nézzük meg, mit kapunk, illetve nem kapunk ezért a pár tízezerért. Ezen az áron a GPS-t még véletlenül se keressük, sőt sokak bánatára a Bluetooth sem kapott helyett. A wifi kártya evidens, 3G kapcsolatot pedig “dongle”, azaz az OTG kábel segítségével külső modemen keresztül érhetjük el.

Nem túl meglepő módon, nem a legfrissebb Android verzió fut a Wayteq tabon. Az Android 4.1 Jelly Bean hajtotta eszközt nem zsúfolták tele programokkal, egy fél kijelzőnyi ikont láthatunk a menüben, ami körülbelül 15-20 applikációt jelent. Ezeket böngészve néhány meglepő alkalmazás köszön vissza. Az első kapásból a böngésző, ami nem a Chrome, hanem még az Ice Cream Sandwich-nél megszokott stock Android verzió. Ennek a teljesítmény jó szívvel átlagos. Kíváncsiságból letöltöttem a Dolphin-t (én arra esküszöm), de nem sok változás történt, így ha valaki kapkodós, akkor behúzhat egy újabb fekete pontot. Emellett találunk néhány saját szoftvert is. Ilyen például a Wayteq táblamagazin, ahol sok-sok újság között böngészhetünk, illetve letöltve meg is tekinthetjük azokat. Sajnálatos “bug”, hogy sehogy nem sikerült működésre bírnom, mivel ha meg akartam nyitni a letöltött magazint, akkor az applikáció összeomlott. Másik gyári alkalmazás a Fuso. Ez kizárólag a Wayteq tabokon találjuk meg. E program segítségével sok-sok zeneszámot, videót, mozifilmet, tévéműsort és akár híreket is böngészhetünk, teljesen ingyen. Különös öröm volt, amikor megpillantottam az ES File Explorer. A tapasztalt felhasználók ezt nem kell bemutatni, hiszen az Astrid mellett (sőt talán már felette) az egyik legnépszerűbb fájlkezelő Androidon. Mellette a gyárilag előtelepített OWL Player is piros pontot érdemel, hiszen a Samsung-oknál megszokott “multitasking” tulajdonsággal rendelkezik. Ez annyit tesz, hogy nézhetjük kedvenc videónkat, miközben böngészünk, mivel egy kisebb ablakban a háttérben folyamatos marad a lejátszás. A hangminőségről illetve a hangerőről viszont nincs jó véleményem. Filmnézés közben eszméletlen halk, Play Music hallgatása közben már tűrhető, de a hangminőség több mint közel áll a dobozhanghoz. Füllhallgató + Equalizer segítségével kicsit jobb a helyzet, ennek ellenére nem hagyott nyugodni a kíváncsiság, muszáj volt, hogy összehasonlítsam valamivel. Szegény Wayteq pechjére csak a Nexus 7-em (2013) volt kéznél, így nem sok esélye volt. Hangosabb volt ugyan, de minőségben nem lehetett összehasonlítani őket, pedig nem vagyok egy white-fülű, de ez még engem is zavart.

Nagyításhoz kattints!
Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt
Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt
Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt
Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt
Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt  

 

Üzemidő
Kritikus részhez érkeztünk, hiszen a tabletek még mindig sokaknak csak alternatív, áthidaló megoldást nyújtanak például egy hosszú utazás során. A kis, kompakt méret hátulütője ennél a modellnél az akkumulátor kapacitásánál köszön vissza. A 3000 mAh nem nevezhető combosnak, mivel például a “csupán” 5,5 illetve 5,7 colos Galaxy Note (2,3) phabletekben is ennél nagyobb kapott helyett, igaz ott a teljesítmény is jóval nagyobb. Ennek ellenére a 3500 mAh elvárható lett volna. Mit is produkál e szerény energiaforrás? Folyamatos mkv kiterjesztésű 720p-s film játszását 3 óra 40 percig bírta, ami sajnos nem túl meggyőző. Ennél ma már egy laptop is majdnem jobbat tud. Összehasonlításképpen a hasonló árszegmensben lévő Prestigio taboknál az 5-6 óra elérhető (azért ott a nagyobb kapacitást is megoldották). A teszt rövidsége miatt az egész napos használatra már nem jutott időnk, de becslésem szerint nagyjából 4,5 és 6 óra között mozoghat. Utóbbi extrémnek számítana.

Nagyításhoz kattints!
Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt Wayteq xTAB-70QCI teszt

Összegzés
Összességében pozitívumként értékelem a tesztet, hiszen színesedik a kínálat a Laptopszalonnál (is), plusz végre kaptunk egy kis összehasonlítási alapot a Prestigio-k mellé. Azt kell, hogy mondjam, hogy a belépőszinten még van mit javítania a Wayteq-nek, de ígéretesnek tűnnek itt is a modelljei, főleg dizájn tekintetében. A teljesítmény nem a legjobb, elég sok a lag, ezt betudom az Actions SoC-nak, az anyaghasználat és a kijelző rendben volt, talán az összeszerelés minőségén lehetne még picit javítani. Ebben az árszegmensben hányasra értékelném egy 10-es skálán? Az osztályzatom: 6.

Wayteq xTAB-70QCI teszt

 

Tesztalanyunkat a Laptopszalon Kft. biztosította. A pontos termékspecifikációt és rendelési lehetőségeket a webshop-ban lehet megtalálni.

Mr. X

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét