Xiaomi Mi A2 teszt – győzelemre született

1
1749

A Xiaomi Mi A2 teszt elsősorban azoknak szól, akik egy relatíve alacsony költségvetésből is kigazdálkodható, feature-gazdag okostelefont keresnek. SPOILER ALERT (a következő sort az oldal háttérszínéhez igazítottuk, a nagyon kíváncsi érdeklődők kijelöléssel el tudják olvasni):

Amennyiben új telefont keresel, egészen biztos, hogy megtaláltad.

Tesztünkben utána jártunk, hogy a kamerára vonatkozó feltételezésünk helyes-e, és hogy tartogat-e bármilyen más meglepetést a kínai telefon. A Xiaomi Mi A2 teszt támogatója a Laptopszalon, így a boltokban és a webáruházban kedvező áron megvásárolható számos Xiaomi termék, köztük az A2 is.

Adatlap
Xiaomi Mi A2 teszt
Chipset Qualcomm® Snapdragon™ 660 Octa Core (4x 2.20 + 4x 1.84 GHz)
GPU Adreno 512
Memória 4 GB
Kijelző 5.99″ FHD+ (2160 x 1080) LTPS IPS LCD kapacitív érintőkijelző, fényes, 18:9, 403 ppi
Kamerák – előlapi: hátlapi: 20MP (5120x3840p), f/2.2 (Sony IMX 376)
12MP (4032x3016p), f/1.75 (Sony IMX 486) + 20MP (5120x3840p), f/1.75 (Sony IMX 376)
Háttértár 64GB (nem bővíthető)
Csatlakozók 1x USB Type C
Adatkapcsolat 4G (dual Nano-SIM), GSM, WCDMA, LTE FDD, LTE TDD, 802.11 a/b/g/n/ac kétsávos WiFi, Bluetooth 5.0
IP-védettség 0 (gyári specifikáció nincs a vízállóságra)
GPS GPS, AGPS, GLONASS, Beidou
Szenzorok  gyorsulásmérő, e-compass, giroszkóp, ujjlenyomat olvasó, környezeti fényérzékelő, közelségérzékelő
Méret 157.7 mm x 75.4 mm x 7.3 mm
Tömeg 168 g
Akkumulátor 3010 mAh, 5V2A
Operációs rendszer Android 8.1  Oreo (Android ONE)
Garancia 12 hónap

Xiaomi Mi A2 teszt – a külső

Legyünk őszinték: az első okostelefon megjelenése óta egyetlen eszköz sem hozott forradalmi változást a kialakításban. Vannak szép és kevésbé szép megoldások, vannak uralkodó trendek, de nagyjából egy kottából játszik minden gyártó. Ebbe a sorba pedig tökéletesen illeszkedik a Mi A2.

Xiaomi Mi A2 teszt

Az 5.99 hüvelykes, 18:9 osztású kijelzőnek köszönhetően egy viszonylag nagynak mondható, de mégis karcsú telefont foghatunk a kezünkbe. A lekerekített sarkok nőiesen légiessé teszik a készüléket, de ettől függetlenül kellően robosztus hatást kelt a szálcsiszolt unibody fémház. És ha már a fémháznál tartunk, meg kell említeni ennek egyik legnagyobb előnyét: a prémium érzést. Ebben az árkategóriában ez szinte teljesen ismeretlen fogalom. Ezen felül a matt színezésnek is van némi gyakorlati haszna, mivel így kevésbé maradnak láthatóak az ujjlenyomatok. Hátránya azonban, hogy viszonylag könnyen kicsúszik a kézből, emiatt mindenféleképp javasoljuk a dobozban található tok használatát.

Xiaomi Mi A2 teszt

Három nyomógombot találunk a készüléken, mindhármat a jobb szélen:

– egy szinte tökéletesen pozícioinált be/kikapcsoló gombot;
– és a kicsit magasra csúszott hangerőszabályozó gombokat.

Az előlapot elnézve egy picit talán lemaradt a Xiaomi-dizájn team, vagy egyszerűen csak a high-end készülékre lőtték el a puskaport. Ez azt jelenti, hogy ne számítsunk teljes széltől-szélig tartó kijelzőre, vagy szenzor-félszigetre. Emiatt a kialakítás kicsit öreges hatást kelt, de ugyan ez igaz az iPhone 8-ra is. Annak ellenére, hogy alul egy keskeny fizikai home-gomb helyet kaphatott volna, ezzel a lehetőséggel nem élt a Xiaomi. A felső sávot ennél jobban sikerült kihasználni, ugyanis itt kapott helyet a selfi kamera, annak megvilágító LED fénye, a telefonbeszélgetéseknél használt hangszóró és az üzenetértesítő LED (+ néhány egyéb szenzor).

A hátlapon találhatjuk a főkamerákat és az ujjlenyomat olvasót. Alul pedig az USB Type-C töltőcsatlakozót és egy infravörös (IR) emittert. Az utóbbi segítségével az IR-alapú eszközökkel tudjuk összeszinkronizálni a telefont. 3.5mm jack csatlakozó sajnos nincs.

Xiaomi Mi A2 teszt – a kijelző

Ahogy már korábban említésre került, a kijelző 5.99 hüvelykes, 18:9 osztással rendelkezik. Ezzel a kialakítással ugyan nagy, de a keskeny megjelenésnek köszönhetően mégis jól manőverezhető a 1080x2160p felbontású érintőpanel. A kijelzőt Corning Gorilla Glass 5 védi, 2.5D lekerekítésekkel ellátott üveggel. Az LTPS IPS technológával rendelkező kijelző egyszerre garantálja a jó betekintési szögeket, és a kellemesen élénk színvilágot.

Összességében elmondhatjuk, hogy a FHD+ felbontásnak hála tűéles képet kapunk közel 6 hüvelyken (403 ppi). Bőven van helyünk navigálni, amit a legtöbb esetben egy kézzel is meg fogunk tudni oldani. A betekintési szögekkel nem lesz gond, de a fényerő sajnos már egy picit vérszegénynek tűnik a direkt napfénnyel szemben. Az automata fényerő állítás sem az igazi, az algoritmus sokkal inkább fókuszál az energia gazdálkodásra, mint a láthatóság garantálására. A kijelző tehát az átlagnál mindenféleképp jobb sőt, ebben az árkategóriában vitatathatatlanul az egyik legszimpatikusabb megoldás tűnik.

Xiaomi Mi A2 teszt – a kamerák

És már el is érkeztünk a(z egyik) legfontosabb ponthoz, a kamerákhoz. Ahogy a bevezetőben utaltunk rá, ebben a tekintetben várhatjuk a legtöbbet a Mi A2-től, hiszen a Xiaomi portfóliójában megtalálható termékek mindegyikét a kamerák köré építették. Ennek a megközelítésnek egyik eklatáns példája a Redmi Note 5, ami a saját árkategóriájában példa nélküli fényképező-tehetségnek bizonyult. Elöljáróban annyit már most elmondhatunk:

a Mi A2 szintén kameráira egy rossz szavunk nem lehet.

Kezdjük az előlapi selfi kamerával. A 20 MP (5120x3840p) felbontással rendelkező, f/2.2 rekeszértékű IMX376 képfeldolgozó szenzort a Sony-nak köszönhetjük. Méreteit tekintve nem túl nagy, átlósan mindössze 6.38 mm (1/2.78”), tehát három-és-félszer kisebb, mint a manapság közkedvelt MFT szabvány (pl.: Panasonic Lumix GH5 fényképezőgép szenzormérete). A kérdés már csak az, hogy mit is jelent mindez? Azt, hogy az Instagram-ra célzott nappali fény mellett előtt képeink kellően élesek, valamint színben és kontrasztban gazdagok lesznek. Ezen a téren nagyon hasonló eremdényeket kaphatunk, mint Redmi Note 5 esetében, de a Mi A2 fehéregyensúlya – bizonyos fényviszonyok között – közelebb áll az ízlésünkhöz. Említésre méltó még az is, hogy az előlapi kamera esetében is játszhatunk a bokeh-effekttel és a HDR beállításával.

Xiaomi Mi A2 teszt

A hátlapon a manapság divatosnak számító két-kamerás megoldással kívánja meghódítani a vásárlóit az A2. A főkamera képalkotója egy 12 MP (4032x3016p) felbontású f/1.75 rekeszértékkel rendelkező IMX486 szenzor, a segédkamera pedig ugyan azzal a szenzorral dolgozik, mint a selfi, csak az apertúrája (f/1.75) jobb. Ezek az adatok azonban sokat nem jelentenek, csak a marketing anyagokban mutatnak jól. Annyit azonban mégis elárulnak a specifikációkból, hogy:

a processzornak bőven elég adat áll rendelkezésére, hogy egy tisztességes képet összeheggesszen.

Ahhoz, hogy igazán jó képet készítsen egy telefon, nem elég a jó kamera, hanem az optimális szoftver-hardver együttműködésre is szükség van. A szenzorral egészen biztos, hogy nincs gond, mivel jó néhány közkedvelt telefonban – bár nem ebben az összeállításban – láthattuk már. Az egyéb paraméterek (f érték, lencse kialakítás, stb.) szintén ígéretesek. Szoftveres oldalról a kamerákat vezérlő alkalmazással érdemes kezdeni, ami kellő gyorsasággal vezéri a hardvert, és szaggatás nélkül ellövi a beállított fényképet. Az automatikus beállítások lehetőséget biztosítanak arra, hogy teljesen a kezünkbe vegyük az irányítást, így a haladó mobil-fényképészek minden értéket maguk állíthatnak be.

Xiaomi Mi A2 teszt

Ezek kívül kapunk még 4K UHD videórögzítési, portré, panoráma és square (négyzet) módot. Ebből a felsorolásból ki kell emelni a manapság divatosnak mondható portré módot, amelynek részletesebb elemzése remekül bemutatja a Mi A2 fotós-képességeit. A telefonok portré módban elmossák a hátteret (bokeh-effekt) és a fókuszpontba helyezett személyt / tárgyat jelenítik meg élesen. A mobilokban található lencsék fizikai kialakítása miatt erre jelenleg csak szoftveres megoldás létezik, ezért került két “objektív” a hátlapon. Ezzel a megoldással – az emberi szem kialakításához hasonlóan, de szoftveres úton – megoldható a mélységérzékelés, vagyis “fókuszba” helyezhető a portré-alany. Ezt a Mi A2 annyira jól végzi, hogy az árát meghazudtoló portré-fényépeket készít nem túl ideális fényviszonyok között is. Egyetlen hibája, hogy a háttértől picit nehezebben elkülöníthető szélek (pl. haj) nem tökéletesek.

Xiaomi Mi A2 teszt – hardver, szoftver, teljesítmény

Hardver

A telefon szíve egy ARM alapokra építkező Snapdragon 660 lapka, amivel leggyakrabban a középkategóriát képviselő Android eszközökben találkozhatunk. Ez a SoC 8 maggal, és egy Adreno 512 grafikus vezérlővel rendelkezik. A 8 mag a már megszokottnek nevezhető 4 x 4 bontásban dolgozik, ahol 4 mag nagyobb órajelen (2.2 GHz), 4 pedig alacsonyabb órajelent (1.8 GHz) teszi a dolgát. Emellett a tesztalanyban 4GB RAM, valamint 64GB tárhely áll a rendelkezésünkre. Utóbbi sajnos nem bővíthető.

Szoftver

A ONE program keretein belül Android 8.1 Oreo fut az A2-n. Ez azt jelenti, hogy nem kell a MIUI vélt, vagy valós kellemetlenségeit eltűrnie a felhasználónak, hanem a legtisztább Android-élményben részesülhet. Ráadásul minden új szoftver és biztonsági frissítés azonnal letölthetővé válik, ahogy azt a Google elérhetővé teszi. Azért nem teljesen hagy mindent a Googlre a Xiaomi, az alap alkalmazásokat néhány aprósággal kiegészítette: Feedback, File Manager és Mi Drop. Ebből a háromból csak az utóbbi kettőt engedte a rendszer törölni, a Feedback sajnos helyén maradt. A kamera alkalmazás szintén kapott egy kis ráncfelvarrást és némi szoftveres optimalizálást is.

Teljesítmény

Az, hogy a Snapdragon 660 leginkább a középkategóriás eszközökben van jelen, ne tévesszen meg senkit – benchmark tesztek során megközelíti az egy generációval öregebb ászt, a Snapdragon 820-ast. Ez azt jelenti, hogy erőtől duzzadó, tettre kész és egészen gyors lapka dolgozik az A2-ben. Néhány vásárlóban még az a kérdés is felmerülhet, hogy mégis miért van szükség ennél jobb telefonra? Gyakorlatilag kompromisszum nélkül elégíti ki a felhasználói igények legnagyobb részét. Kicsit olyan ez, mint a gépjárműpiac: sokan 200+ km/h max. sebességre képes autót keresnek, noha az autópályán is csak 130 km/h-val közlekedhetünk. Amennyiben a zászlóshajónak számító telefonokkal versenyeztetjük a tesztalanyt, akkor egyetlen területen, mégpedig az alkalmazások betöltési ideje kapcsán tűnhet lassabbnak a legnagyobbaknál. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szó általános értelmében lassú lenne az A2.

Xiaomi Mi A2 teszt

Xiaomi Mi A2 teszt – egyéb

Üzemidő

A Xiaomi Mi A2 beépített akkumulátora 3010 mAh, ami egy 6 hüvelykes eszköz esetében nem kecsegtet túl sok jóval. Szerencsére a Snapdragon 660 egészen energiahatékony, így bekapcsolt kijelző mellett összesen 7 órát sikerült kisajtolni a telefonból. Ezt megerősítette a PC-Mark Battery Test is, ami 9 órára lőtte be az egy teljes töltéssel elérhető maximum az on-screen időt. A gyakorlatban, Wi-Fi mellett Youtube videók fogyasztásával – 50 százalékos fényerővel – közel 6,5 óráig bírta a tesztalany. Ez azt jelenti, hogy akár egy intenzívebb napra is elégséges üzemanyaggal rendelkezik, de akik spórolnak talán két napot is kigazdálkodhatnak egy töltéssel. Az elődökhöz képest némi előnnyel kecsegtet, hogy a Quick-Charge 3.0 is megtalálható a fedélzeten (de a dobozban sajnos nem gyorstöltőt mellékelnek a telefonhoz). Ez azt jelenti, hogy – megfelelő gyorstöltővel – fél óra alatt közel 60 százalékra, picivel több, mint egy óra alatt pedig 100 százalékra tölthejtük az A2-t.

Adatkapcsolat

A Xiaomi Mi A2 minden releváns frekvencia tartományt támogat. Ezen túlmenően a telefont két nano SIM fogadására készítették elő, és a helyzetmeghatározás során GPS, AGPS, GLONASS, Beidou és E-compass jelekkel dolgozik. Ennek köszönhetően szinte az összes GNSS műhold jelével képes számolni az A2, ami egy nagy piros pontot érdemel a kínai gyártó ellenőrzőjébe. Emellett a kétsávos Wi-Fi, és a Bluetooth 5.0 szinte már teljesen természetesnek hat, így az IR (infravörös) emitter már csak a hab a tortán. Utóbbi kapcsán viszont meg kell jegyezni, hogy ennek a vezérléséhez a szükséges alkalmazást a Play Store-ból kell külön letölteni.

Szenzorok

A szokásosnak nevezhető közelség, környezeti fény, gyorsulás és giro érzékelőket csomagolta számunkra egybe a Xiaomi. Emellett a hátlapon találunk még egy ujjlenyomat olvasót is, ami sebesség és minőség tekintetében is túlszárnyalja a kor elvárásait. Az arcfelismeréssel szintén viszonylag elfogadható gyorsasággal (kb. 0.5 másodperc) oldhatjuk fel a telefont.

Xiaomi Mi A2 teszt – verdikt

A Xiaomi Mi A2 teszt során egy egészen elképesztő telefonra leltünk, ami nagyon jó benyomást tett a szerkesztőségre. Ezért az összefoglalást inkább kezdjük rögtön a kellemetlenségek rövid sorával: nincs headphone jack és a háttértár nem bővíthető (+ kaphatott volna picit nagyobb akkut). Ez egyébként a legújabb iPhone eresztésre is igaz, és azok korántsem ebben a (ár)ligában játszanak. A pozitívumok sora azonban majdnem végleten. Ezekből elsőként kell említeni a kamerát, de ezt rögtön követheti a processzor. Az A2 elültette bennünk a kérdést:

van-e szükség ennél jobb, drágább telefonra Android fronton?

A válasz pedig: szükség nincs, de igény az van. Így tovább fognak érkezni az újabbnál-újabb, erősebbnél-erősebb telefonok. Ennek ellenére a Xiaomi Mi A2 a csökkenő hozdék elvének arany metszéspontjára került, és így bárkinek bátran ajánljuk.

Xiaomi Mi A2 teszt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét