10 petaflop teljesítmény egy számítógépben? – Igen létezik, és a Fujitsu szállítja le

0
88

Az Európai Unió és a portugál kormány közös kezdeményezésének célja, hogy egy világviszonylatban is csúcsteljesítményű szuperszámítógép segítségével kutassák a tudományos és üzleti élet fontos kérdéseit. A portugáliai Minho Advanced Computing Centre fogja használni a szuperszámítógépet, illetve pontosabban ezen szervezet kutatói. Azonban egy ilyen komoly számításokra képes eszközt nem lehet bárhonnan beszerezni. Nem más nyerte el fővállalkozói státuszt (azaz aki leszállítja ezt a szuperszámítógépet), mint a Japán cégóriás, a Fujitsu.

Hiába a szándék, ha nincs megfelelő eszköz – nos, a Fujitsunak szerencsére akadt megfelelő eszköze, ugyanis a saját fejlesztésű A64FX processzorát tartalmazó PRIMEHPC FX700 szuperszámítógépet szállítja le a fentebb említett együttműködést kötött feleknek. Számítási teljesítményben tehát nem lesz hiány, ugyanis ez a technológiát használj a RIKEN kutatóintézet és a Fujitsu által közösen fejlesztett Fugaku szuperszámítógépében is, amely nemrég megerősítette 1. helyét a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek top 500-as listáján.

Az új rendszer egy görög mitológiai alak után kapta a nevét, így lett Deucalion-ná keresztelve. Helyileg a portugáliai Minho Advanced Computing Centre (MACC) telephelyén teljesít majd szolgálatot. Az erre szentelt anyagiakat (tehát a pénzügyi forrást) az EuroHPC program és a portugál kormány tudományos-technológiai alapítványa, az FCT biztosította. A program sok célja között az egyik az, hogy népszerűsítsék és ösztönözzék a petaflop nagyságrendű számítástechnika terjedését Európában.

Hirdetés

Hogy mire fogják használni? Meglepően sok (jó) dologra. Az állami és üzleti szektor fejlett tudományos kutatásai támogatja majd a rendszer. Így például a gyógyászat, a biotechnológia, az időjárás előrejelzés, a klímaváltozás elleni harc, az új anyagok és gyógyszerek fejlesztésének területén nyújt majd segítséget a kutatók számára. Továbbá ezen szuperszámítógép segítségével kutatják majd  még a mesterséges intelligencia fejlődését és a big data hasznosítását is.

Egy kicsit merüljünk el a tech részletekben is. A Fujitsu a PRIMEHPC FX700 szuperszámítógépet szállítja a MACC számára. A rendszer a Fujitsu új ARM-alapú A64FX processzorával dolgozik. A főbb új kutatási területek kiszolgálására képes processzor Japán vezető kutatóintézete, a RIKEN és a Fujitsu által közösen fejlesztett Fugaku 4 kulcstechnológiája. A Fugaku nemrég megerősítette 1. helyét a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek TOP500-as listáján. A Fujitsu A64FX processzor rendkívüli energiahatékonyságot biztosít, és támogatja a nagy teljesítményű szerverekhez kidolgozott ARM v8.2-A Scalable Vector Extension (SVE) utasításkészletet is.

„Az x86-os platform mellett az energiahatékony Arm processzorokkal is szerettük volna tovább tágítani a kutatás határait. A Fujitsu A64FX kiváló választás. Ez az iparág első, valóban HPC működésre felkészített, SVE utasításkészletet támogató Arm processzora. A portugáliai petaflop szintű szuperszámítógép révén a helyi kutatók olyan számítási teljesítményhez férnek hozzá, amellyel magasabb színvonalon végezhetik tudományos munkájukat. A Fujitsu PRIMEHPC FX700 szuperszámítógépes technológiájával nemzetközi mércével mérve is élvonalbeli képességekkel tudjuk támogatni a kutatási projekteket. A teljesítmény és a sebesség mellett egy

ilyen nagyszabású projektnél a partnerek közötti bizalom is kiemelten fontos. A Fujitsu nem sajnálta az időt a velünk folytatott közös munkára, a kapcsolatok építésére, és követelményeink pontos megismerésére” – nyilatkozta Helena Pereira, az FCT elnöke.

„Az új Fujitsu A64FX platform kivételes használati élményt, valamint optimális működési és környezeti feltételeket biztosít a nagy teljesítményű számítástechnikai megoldást kereső ügyfelek számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy a MACC az elsők között tapasztalhatja meg a platform előnyeit Európában. A projekt célja, hogy valóban világszínvonalú számítástechnikai erőforrásokat bocsássunk a portugál kutatók rendelkezésére. A Fujitsu és partnerei izgatottan várják, hogy a MACC-kel szoros együttműködésben bővíthessék a legfejlettebb HPC elérhetőségét az Európai Unióban” – mutatott rá Carlos Barros, a Fujitsu Portugal ügyvezető igazgatója.

Kis plusz információmorzsaként pedig a végére még annyit beszúrnék, hogy Európába nem csak ez az egy – a cikkben taglalt – petaflop nagyságrendű szuperszámítógép érkezik a közeljövőben, ugyanis négy másik helyre is érkezik ehhez hasonló gépszörnyeteg. Bulgáriába a Sofiatech-hez, Csehországba az IT4Innovations National Supercumputing Centerhez, Luxemburgba a Luxprovide-hoz, illetve Szlovéniába is kerül egy, az IZUM-hoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét