100 000 ft a 1050 Ti? Mégis mi történik a videókártya piacon?

0
528

Nagyon nehéz helyzetben vannak a gamerek mostanában, ugyanis a videókártya piac teljesen megőrült. 100 000 forintba kerül egy Nvidia GeForce GTX 1050 Ti, ami egy éve ilyenkor fele volt. A használtpiac is a fejére állt, AMD Radeon RX 580 8 GB-ok mennek 150-200 ezer között, tavaly ilyenkor ez még 40 ezer volt a használtpiacon.

És ez még csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a 1660 Ti megjelenéskori ára 105-120 ezer forint közé esett, a mai napon ha ilyen kártyát akarunk venni, akkor 240 ezer forint feletti árakba futunk, amik horribilis összegek. Fentebb nézelődve pedig már a sírás közelébe kerül a vásárló, amikor meglátja, hogy Nvidia GeForce 2080 Ti (ha kapható) 6 és 700 000 forinttól kezdődik.

Nvidia GTX 1050 Ti árának alakulása (Forrás: Árukereső)

Már ha lehet kapni. Ugyanis a boltok teljesen ki vannak fogyva, mert ilyen árakon is képesek megvenni az emberek a kártyákat. Miért ilyen drágák? Mikor oldódik meg a helyzet? Hova tűnt az óriási raktárkészlet? Kinek kell ennyire?

Hirdetés

Csillapíthatatlan vággyal várakoztak a gamerek az RTX 30-as szériára, valamint a Radeon RX6000-re, de egyik sem kapható. Nem, nem azért mert nagyon drága (amúgy az), hanem mert fizikálisan nem lehet hozzájuk jutni. Amint megkapja egy bolt, körülbelül 5 másodperc alatt el is viszik. Több forrása is van a problémának, amelyek közül kiemelendő az amúgy is nagy chiphiány, valamint a kriptovaluta bányászat.

A globális chiphiány

Óriási növekedés tapasztalható a chipek iránt, ugyanis mára mindenbe kell: hűtő, mikró, hangszóró, autó stb. Apropó autó! A chiphiány erre a részlegre is elért, nem is kicsit, a világ egyik legnagyobb autógyártója a Volkswagen konszern (VW, Audi, Seat, Skoda, Porsche, MAN és még számos márka ide tartozik) is chiphiányban szenved, ugyanis 2021 első negyedévére tervezett legyártott autók száma 100 000 darabbal lesz kevesebb a chiphiány miatt. A teljes kép ki is bővült, láthatjuk, hogy nem csak mi gamerek vagyunk nagy bajban.

A világ egyik legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz ismertebb nevén TSMC talán ismerősen cseng. Ez a cég adja a világ chipellátásának egyötödét, ami óriási szám. A vállalat gyártástechnológiája az utóbbi időkben nagyon felkapott lett, ugyanis a világ legmodernebb technológiáit használják. Itt készül például az új Apple M1, az NVIDIA Ampere GPU, a Qualcomm 5G-s SoC-k, illetve az AMD teljes portfóliója, de ez még számtalan más is. Ez a cég most minden gyártó kereszttüzében áll, ugyanis minden cég várja a mennyiséget, de egyszerűen nem tudnak eleget termelni. Azonban a TSMC január közepén jelentette be, hogy 28 milliárd dolláros kapacitásbővítő beruházást hajt végre, ami brutális összeg. Ebből is látszik mekkora volumenű a chiphiány.

A chiphiány még a repülőgép ipart is sújtja, jó példa erre a következő idézet: „A kereslet mindenütt a vártnál gyorsabb ütemben növekszik. A légitársaságok szerte a világon régi repülőgépeket selejteznek le a mérlegük javítása érdekében. Az emberek utazási vágya pedig fel fog robbanni a világjárvány után” – mondta Yoshihisa Kainuma.

Mindenkinek végtelen chipre lenne szüksége, ezt a keresletet pedig nem bírják a gyártók. Szakértők szerint már bő 2 éve alig tudták kielégíteni a gyártók a keresletet, és a 2020-ban kialakult globális chiphiány nem mostanában ér véget. A MarketWatch jelentése szerint a J.P. Morgan úgy látja, hogy a félvezető gyártók termelése 10-30 százalékkal múlja alul a keresletet és legalább 3-4 negyedévbe telik, mire sikerül kiszolgálni a megrendeléseket. Ezután pedig további 1-2 negyedév lesz, mire a készletek is normalizálódnak.

Természetesen a chipgyártók ebből hatalmasat profitálnak, részvényeik értéke az egekben van, és nem úgy néz ki mintha meg akarnának állni.

A kriptovaluta bányászat

Hatalmas fellendülés van a kriptovaluta piacon, a Bitcoin átlépte az 57 000 dolláros értéket, de az altcoin piac (minden más kriptovaluta) is szárnyal. A legnépszerűbb altcoin, az Ethereum átlépte a 2000 dolláros árat. Habár a cikk írásának időpontjában pontosan egy nagyobb korrekció után vagyunk -ami azt jelenti, hogy a BTC (Bitcoin) 47 000 dollár körül mozog, az Ethereum pedig valamivel 1 500 USD alatt van – ez nem befolyásolja a bányászlázat, ugyanis mindenki tudja, hogy még nem most fog beszakadni a piac, amíg pedig nem szakad be, addig a bányászok is csak vásárolnak és vásárolnak. Illetve vásárolnának, ha lenne mit. Ugyanis a gameléssel ellentétben a bányászat csupán a haszonszerzésre való, azaz sokkal többet képesek kiadni egy kártyáért a bányászok, mint egy mezei – vagy nem mezei – gamer.

A fentebb említett okok miatt tehát minden létező videókártyát próbálnak megkaparintani a bányászok. Cégek, vállalkozások alapultak kifejezetten kriptovaluta bányászatra, de ha ez nem elég, számos ország kormánya jelentette be, hogy bányászfarmokat létesít.

Bitcoin árfolyama (Forrás: Binance)

Mi lesz a jövőben?

Pontosan senki sem tudja. A kriptovaluta piac alakulása különösen kifürkészhetetlen, ugyanis ez egyfajta tőzsde, és ha bárki birtokolná a tudást, hogy vajon mi fog történni, az már hihetetlen gazdag lenne, vagy az lesz a jövőben. Az AMD elnök-vezérigazgatója, Dr. Lisa Su szerint nyár elejétől több kártyát tudnak gyártani és részben enyhíteni tudják a piac mohóságát. De csak részben. Sok változós összetett kérdés most a videókártyapiac sorsa.

Az biztos, hogyha enyhül a kriptovaluta láz, akkor rengeteg használt bányászkártya lesz eladó a piacon, amik hirtelen le tudják húzni az árakat. Valamint ha már nem éri meg ennyire kirptot bányászni, akkor nem lesz felvásárolva az egész készlet, tehát ezzel is a gamerek járnak jól.

Sorsfordító lehet a világjárvány alakulása is, ugyanis megkérdőjelezhetetlen az, hogy a kijárási tilalom, szórakoztatóipar zárvatartása, illetve az ehhez hasonló korlátozások nagyban növelik a gaming-kedvet. Ha csak abból indulunk ki, hogy a pandémia kezdetekor megsokszorozódott a játékosok száma és még sosem látott mennyiségű ember játszott különböző játékokon, akkor láthatjuk, mekkora befolyása van ennek a látszólag teljesen idegen dolognak a videókártya piacra.

A chiphiányra pedig reagálnak a vállalatok, de mire új gyárakat létesítenek és beindul a termelésük, az legjobb esetben is 1-2 év, tehát erre nem nagyon számíthatunk rövidtávon.

Ijesztő továbbá, hogy videók és képek kerültek ki egy kriptovaluta „bányából”, ahol Nvidia GeForce RTX 3070-nel szerelt laptopokkal bányásznak. Nem annyival amennyi a képen látható, hanem több száz darabbal egyszerre. Ha ez rendszeressé és megtérülő üzletté növi ki magát, akkor a gamer laptopok árai is elszállhatnak.

Új gamer konfig összerakásán nem érdemes gondolkodni mostanában, azonban aranyközépút lehet egy újgenerációs AMD Ryzen APU, ami ha nem is olyan minőségben mint egy dedikált videókártya, de pár éves nagyobb címeket, vagy online játékokat simán meghajt annyira, hogy élvezhető legyen. Illetve ottvannak még a Streaming gamer platformok, mint a Google Stadia vagy a GeForce Now, amiken élvezhetjük a legújabb játékokat is.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét