12 collos ékszerdoboz – nem csak hölgyeknek?

0
112

Közeledik a ballagás, ilyenkor mindig megugrik a laptop eladások száma. A következő tesztünkkel olyanoknak szeretnénk segíteni, akik már eldöntötték hogy az ajándék egy notebook lesz, de a méreten még hezitálnak.
A hosszúra nyúlt hétvégénket tette színesebbé a Laptop Szalon azzal, hogy újra megajándékozott bennünket egy teszt erejéig egy masinával, mégpedig egy 12″-os subnotival.

Sub-kultúra

A 12″-os gépek külön kis klikket képeznek a notebookok körében. Akik ilyenekkel mászkálnak, azokról lehet tudni, hogy vélhetően nem ez az első gépük, tudják miért ilyet használnak. Első pillantásra akár még kissé bizarr látvány is lehet a törékeny kis minigép, de a másodikra már mindenki szemében a vágy csillan meg. Régebben ezek a gépek a notebookok között kimondottan drágának számítottak, de mára már ez sem mondható el róluk. Könnyűsége, eleganciája, hosszú üzemideje eddig is jelentős vonzerő volt a vásárlók körében, de mára már  közel ugyanannyiba kerülnek, mint nagyobb testvéreik. Hogy az ember egy ilyen mellett döntsön, mostanra puszta elhatározás, illetve ízlés kérdése.

Hirdetés

Pro és kontra

Az ilyen jellegű gépet az ember vagy szereti, vagy utálja, köztes állapot nemigen van. Van aki az első pillantásra szerelmes lesz ezekbe a kis ékszerdobozokba, míg más a pokolba kívánja őket. De nézzük, mit mondanak a tények. Tény, hogy ezek a notik kicsik, könnyűek, hosszabb üzemidőt biztosítanak, de tartósabb használatuk pár kényelmetlenséget is tud okozni. A kisebb billentyűk nehezítik a gépelést, a kisebb kijelző pedig sokkal nehezebben olvasható, mint a normál méretű. Mindezek mellett a felszereltsége sem tud vetekedni egy robosztusabb notiéval, a videokártya és a hűtés mindig kritikus pontja lesz ezeknek a notebookoknak. Viszont aki nem játékra ill komolyabb 3D-s megjelenítésre vásárol notebookot, annak ideális társa lehet az élet minden egyéb területén.

Smart V3

12 collos ékszerdoboz - nem csak hölgyeknek? Jelenlegi tesztünk alanya ismét egy Albacomp gép, melyek kiváló ár/érték arányukkal a középső szegmens vezető márkájává növik ki lassan magukat, mint ahogy ezt az eladási statisztikák is mutatják. Az Albacomp Smart V3-asa is Clevo alapokon nyugszik, ezen belül a Style Note sorozat talán legszebb tagja. A gép ezüst/króm kombinációja szemet gyönyörködtető látványt jelent, kifinomult részletei között mindig tud az ember valami újat felfedezni. A 180 fokban forgatható kamera, a henger alakú designes hangszóró, a krómozott gyorsbillentyűk mind-mind kifinomult, tudatos tervezés gyümölcsei. Egyedül a gép oldala és hátulja fekete, ami még jobban kihangsúlyozza az ezüst/króm részeket.

Elegáns külső, komoly belső

A szép külalakhoz komoly tudás is párosul. A gép az Intel 945GM chipsetére épül, ez a jelenlegi legkomolyabb platform még kb. két hétig, a Santa Rosa megjelenéséig. A jártasabbak rögtön tudják a videokártya típusát is, a G betű elárulja, hogy a chipset magába foglal egy integrált grafikus vezérlőt is, méghozzá az Intel 950GMA lapkáját. A számítási teljesítményt egy Intel Core2 Duo T5500 biztosítja, 1GB RAM-mal és 80GB SATA-II vinyóval párosítva. Ezek mellé a szokásos sallangok garmadáját kapjuk, nézzük szépen sorban pontosan miket is. A gép elején egy kártyaolvasó van kultúráltan besüllyesztve gép aljába, melybe egy gumidugó üldögél. Fölötte 3 szolid led jelzi a bekapcsolt állapotot, az akkumulátor állapotát és a WiFi működését. Mindjárt a ledek mellett a beépített mikrofon apró nyílása található, elhelyezése meglehetősen szerencsés, nem kell beszéd közben ráfeküdni a billentyűzetre, mint azoknál a modelleknél, ahol a mikrofon a kijelző környékére van integrálva. A gép elején még egy infra előkészítés is van, ami a mai világban talán már kissé elavult lehet. Talán nem is véletlen, hogy maga az infra nincs is benne, nem hinném, hogy bárki fizetne plusz 5000 forintot egy ilyen modulért. A jobb oldalon egy Philips DVD író foglalja el a terület nagyobb részét, mely egység a piacon 12 collos ékszerdoboz - nem csak hölgyeknek? fellelhető minden lemezzel megbirkózik. Az ODD mellett – meglepő módon – egy teljes hangkártya lapul, 4 ki/bemenettel. Mindezek mellett még egy USB port is elfért, látszik hogy a tervezők minden talpalatnyi helyet kiválóan kihasználtak. A hátulján mindössze egy Kensington-zár előkészítés, egy S-Video csatlakozó és a LAN dugalj található. A maradék a gép bal oldalán kapott helyet, azaz 2 USB, Fire-Wire, és az Express-Card slot. A gép tengelyében egy rácsos henger fut végig, ez rejti a hangszórókat. A gép tetején lévő kamera külön érdekessége a gépünknek, akár 180 fokban el tudjuk forgatni, azaz nem felénk néz, hanem a velünk szemben ülőre fókuszál. 

Használat

Bevallom, kicsit tartottam a géptől, számomra túl kicsinek, túl törékenynek tűnt, de a kezdeti kételyek hamar elmúltak. Kecses, de masszív házával, ragyogó képernyőjével, gyorsaságával, pontos egerével és határozott billentyűzetével rövid idő alatt belopta magát a szívembe. Képernyője az utcán is remekül látható, akksija több, mint 3 óra üzemidőt biztosít átlagos utcai használat mellett, azaz bekapcsolt WLAN-nal Pécs főterén. A beépített WiFi gyorsan felderítette az elérhető hálózatokat, egyből csatlakozott, a jelerősséget stabilan tartotta. Itt jegyezném meg, hogy elképesztően sok a nem védett hálózat, amit egy spontán wardrive alkalmával volt szerencsém megtapasztalni. Furcsa, hogy a mai világban még mindig megbámulják az embert, ha notebookot használ utcán, pláne ha az egy 12″-os kis készülék. Bár kétségtelen, hogy rendkívül feltűnő külseje határozottan vonzza a tekinteteket. A pillantások nagy többsége viszont hölgyektől érkezett, ami elgondolkodtatott kissé: létezik-e női laptop, vagy ez egy teljesen koedukált műfaj? Aztán megkérdeztem olyanokat, akik teljesen kívülállók és kiderült: van! Ennek tükrében már bátran kijelenthetem, ez a gép elsősorban fiatal hölgyeknek való. A négy napos folyamatos használat után elmondhatom, a gép mindenre alkalmas. Kíváncsi voltam a Core2 Duo teljesítményére, ezért ráküldtem egy avi mpeg2 encode-olást. Aki kicsit jártasabb a dologban, annak leírnám a részleteket, hogy legyen mihez viszonyítani: a kaland egy szimpla avi demuxal kezdődött, ezután a hangot átnyomtam besweet-el, majd CCE 4 pass variable bitrátával, utána összemuxolás, és a vobok legyártása. Ezt az egész kalandot a gép kevesebb, mint 2 óra alatt megcsinálta!! Aki tudja, hogy ez milyen igénybe vételt jelent, az azzal is tisztában van, hogy ez me12 collos ékszerdoboz - nem csak hölgyeknek?kkora teljesítmény! Ezek után még bennem bujkált a kisördög, nem hagyhattam ki a videokártya tesztelését sem. A Flatout című sikerjáték ragyogóan futott az Intel integrált lapkáján, azaz a videokártya is megfelel a pár évvel ezelőtti játékok által felállított követelményeknek. Tulajdonképpen nyugodtan kijelenthető, hogy a gép mindenre alkalmas, a legnagyobb korlátot a kijelzőjének a mérete jelenti, de az is annyiban, hogy kis mérete miatt a játék nem volt valami élvezhető. De ezt az egy dolgot bőven kárpótolja a számtalan extra, az erő és a sebesség, valamint a lenyűgöző külalak

Konklúzió

Lehetne itt most superlativusokban szólni a gép külsejéről, belsejéről, minőségéről, áráról, a 2 illetve 3 év garanciáról, de nem teszem. Ezt a gépet egyszerűen látni kell, használni kell. Mégis elsősorban hölgyeknek ajánlom, egy gyönyörű gép remekül mutat egy gyönyörű hölgy kezében. Ez a gép pedig egyszerűen gyönyörű. És aki olvassa ezt az irományt és rendelkezik egy gyönyörű hölggyel a környezetében az ne habozzon, kerekedjen fel, és vegyen egy ilyet. Nem fogja megbánni, ebben biztos vagyok.

polip

Névjegy:

Gyártó: Albacomp
Processzor: Intel Core2 Duo T5500
Órajel: 1,73 GHz
Memóra: 1024MB DDRII 667MHz
Merevlemez: 80GB SATA
Chipset: Intel 945GM
Optikai meghajtó: Dual DVD/RW
Kijelző: 12,1″ WXGA
Grafikus vezérlő: Intel GMA950
Csatlakozók: 3x USB, S-Video, FireWire, VGA-out, LAN, WLAN, Express Card
Egyéb kiegészítők: Webcam, Hordtáska, 
Súly: 1,9KG
Akkumulátor: 6 cellás, 4400MAh
Méretek: 295x210x25mm
Garancia: 2 vagy 3 év

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét