12 hüvelykes MacBook – vegyem, vagy ne vegyem?

0
705

Annyira közel vagyunk a 12 hüvelykes MacBook megjelenéséhez, hogy ideje feltennünk a kérdést: megvesszük vagy sem? Sem, mondom én, mint Mac felhasználó – megvesszük, mondják majd jó néhányan, akik szintén Mac gépeket használnak. Nem marad hátra más, mint az érvek ütköztetése. Annyi biztos, hogy csak az első MacBook Air-hez hasonlítható a hamarosan megjelenő utód. Mondhatnánk azt is: legenda születik. 

12 hüvelykes MacBook - vegyem, vagy ne vegyem?

Egy igazán kicsi legenda. Na, nem annyira, mint a 11 hüvelykes MacBook Air, de a 13 hüvelykes verziónál jóval kisebb. Minden értelemben: vékonyabb, kevésbé széles és pille könnyű. Ez persze olyan innováció, ami újra és újra átjárja a szériát, tehát ezzel igazi meglepetést nem okoztak a fejlesztők. Ami viszont sokkal inkább vevő csalogató lehet, az a továbbgondolt dizájn, mely leginkább a színválasztékban testesül meg: a megszokott ezüst kivitel mellett asztroszürke és arany MacBook-ot is vásárolhatunk – végre!

Ez az első MacBook (Air) ami Retina kijelzővel látott napvilágot. Ezzel már elég régóta tartozott a cupertinói gárda, de vége a várakozásnak. Néhány attól féltek, hogy ha ilyen energia igényes kijelzővel kerül összeszerelésre az új MacBook akkor az egyik legkarakteresebb vonásából, vagyis az üzemidejéből veszt majd. A jelenleg elérhető tesztek alapján: a félelmek nem nélkülözték az alapot, de a mérnökök megoldották a problémát: több és jobb akkumulátor, kisebb energia igényű Retina kijelző – az üzemidő nem nőtt, de a jelek szerint nem is csökkent drasztikusan (8-10 óra). Bravó!

12 hüvelykes MacBook - vegyem, vagy ne vegyem? 12 hüvelykes MacBook - vegyem, vagy ne vegyem? 12 hüvelykes MacBook - vegyem, vagy ne vegyem?

Egyéb műszaki tartalomra is érdemes odafigyelni: ilyen az érintőpad és a billentyűzet. Mindkettő esetében kihívás volt, hogy a szériánál korábban ismert karakterisztikákat megőrizve beleférjenek a jóval vékonyabb vázba. A jelek szerint, ha nem is maradéktalanul, de ezt is sikerült megoldani. A billentyűzetet újra kell majd szokni, de professzionalitásából állítólag nem vesztett, miközben az érintőpad használhatósága – ami így is messze a legjobb a piacon – még tovább nőtt. 

12 hüvelykes MacBook - vegyem, vagy ne vegyem? 12 hüvelykes MacBook - vegyem, vagy ne vegyem? 12 hüvelykes MacBook - vegyem, vagy ne vegyem?

Akkor miért mondom, hogy ne rohanjunk egyből a megjelenés napján a boltokba az új 12 hüvelykes MacBook-ért? A rengeteg innováció mellett van néhány árnyoldal is, amit már csak a következő generációban lehet orvosolni. Az egyik ilyen a teljesítmény: az Intel Core-M processzorok nem rosszak, de a MacBook Air szériától megszokott teljesítményre képtelenek: érzésre lassú a 12 hüvelykes verzió és ezt nem feledteti el a hangtalan működés, a 8GB RAM és az 512GB SSD sem. A másik probléma a kompatibilitás: a 3.5 mm csatlakozó mellett csak két USB Type-C port található, melyet jelenleg csak adapterrel tudunk használni. Sebaj, mondhatnánk: úgy is ez a jövő…

…a jövő. Igen, ez a legjobb analógia a 12 hüvelykes MacBook kapcsán felmerülő problémákkal. Csak úgy, mint az első MacBook Air ez is kezdeti problémákkal küszködik, a jövő gyermeke, akinek még kicsit érnie kell. Ugyanis ez az apróság nem képes arra a teljesítményre, ami az elődök miatt ma már elvárás és itt van még a kompatibilitás kérdése. Persze, ahogy a technika fejlődik az új generáció már vélhetően erősebb lesz és addigra talán jobban meghonosodik az USB Type-C / vezetéknélküli kommunikáció alkalmazása. Én addig megmaradok a 13 hüvelykes MacBook Air-emnél.

Forrás

Forrás

Forrás

Kövessen minket a Facebookon!

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét