13TB-os SSD a Fixstars műhelyéből

0
267

Ha van fölösleges 13000 dollárod, akkor a világ első 13TB-os SSD-je akár a tiéd is lehet. A Fixstars ma bejelentette az SSD-13000M modellt, ami februártól lesz elérhető. A legtöbb mai SSD maximum 6TB kapacitással bír, a Fixstars meghajtója ezeket több, mint kétszeresen alázza. Hivatalosan még nincs beárazva a termék, de gigabájtonkénti 1 dollárral számolva körülbelül 13000 dollárba fog kerülni a 13000M, a Fixstars szóvívője, Shien Zhu szerint.

A meghajtó közvetlenül a gyártótól lesz csak elérhető, egyéb csatornákon keresztül nem. Nyilvánvalóan a célcsoport a vállalati környezet, de vastag pénztárcával természetesen bárki számára elérhető lesz. A 2.5 inches SSD bármely SATA 6 portra ráköthető. Szekvenciális olvasási sebessége 580MB/s, írási sebessége pedig 520MB/s. A véletlenszerű olvasási és írási sebességről egyelőre nincs információ.

13TB-os SSD a Fixstars műhelyéből

A versenytársak egyelőre nem jelezték, hogy szeretnének ilyen méretben SSD-t gyártani. A SanDisk valószínűleg egy 6 és egy 8TB-os modellel készül az idei évre, a Samsung pedig egy 4TB-os modellel. A Fixstars megoldása Toshiba NAND flash chipeken alapszik, akik egy kis részt birtokolnak a Fixstars-ból. A kontroller maga viszont a Fixstars saját gyártmánya, ami magasabb olvasási és írási sebességet tesz lehetőve.

A meghajtót kifejezetten ajánlják pl. videók készítéséhez és streameléséhez, amihez szekvenciális olvasás és írás is kell, amikor nagyobb adatokat ér el a vezérlő. Ezen kívül tudományos számításokhoz is jó lehet.

A japán Fixstars egy szoftveres cégként indult, a párhuzamos számításokra specializálódva. Ezután kezdtek csak el a flash alapú meghajtókkal foglalkozni, kifejezetten a vállalatokra fókuszálva. A Fixstars a 10TB-os SSD-10000M-et is bejelentette, az árazásról egyelőre nincsenek információk.

Forrás: pcworld.com

Marci

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét