15 év után az AMD újra az élvonalban

0
269

Tizenöt év után az AMD megtudta előzni az Intelt a PassMark eredményei szerint. A benchmarking óriás PassMark Software legfrissebb, 2021 első negyedévi eredményei azt mutatják, hogy az AMD 50,8 százalékos részesedéssel rendelkezik az asztali processzorok világpiacán, így az Intelé 49,2 százalék. A piros csapat legutóbb 2006 első negyedévében tudott az Intel fölé lépni, bár akkor 53,9 százalékos előnye csak egyetlen negyedévig tartott.

Asztali CPU-k piaci részesedése

A laptopok szegmensében továbbra is az Intel dominál 83,8 százalékos részesedéssel, míg az AMD 16,3 százalékon áll. Az utóbbi két évben azonban az AMD részéről erős növekedés volt tapasztalható.

Laptop CPU piaci részesedése

A két cég között már 15 éve nem volt ilyen kevés a különbség (22,2%), így az összesített adatok alapján úgy tűnik, hogy az Intelnek ideje komolyan vennie az AMD fenyegetettségét.

Hirdetés
AMD vs Intel piaci részesedés összesítve

A PassMark megjegyzi, hogy adatai több ezer PerformanceTest benchmark eredményből áll össze, és mivel szoftvere csak Windows operációs rendszeren fut, így a diagramok csak a Windows felhasználókra vonatkoznak.

A Ryzen processzorok 2017-es indulása óta láthatjuk az AMD-t riválisa nyakán, az architektúra minden generációja egyre nagyobb nyomást gyakorolt ​​az Intelre. Az 5nm-es Zen 4 viszont az idén megérkezik, így az Intel tovább aggódhat az AMD teljesítménye miatt. A Rocket Lake processzorok, viszont már hamarosan, állítólag márciusban érkeznek.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét