40 éves a szerver, de a mai napig fut róla a weboldal

0
40

Egész pontosan a brutmanlabs.org-ról van szó, amely önmagában nem lenne túl érdekes, mivel csupán a készítője életrajzát és néhány privát projektjét mutatja be, mindezek tetejébe pedig még csak nem is kifejezetten gyors. Ez viszont nem csoda, mivel egy 1984-ből származó IBM PC izzad mögötte, amely már a maga korában is belépő szintű hardvernek számított.

Az ősöreg otthoni számítógép az IBM válasza volt a tömegeket meghódító Apple II-re és a Commodore 64-re, ám nem lett túl sikeres. A mindössze 4,77 Mhz-es NEC V20 processzorral és kőkemény 736 KB memóriával üzemelő masina azonban sikeresen dacol az idővel, az oldalon látható kiírás szerint ugyanis már 2500 órája hajtja leállás és újraindítás nélkül a brutmanlabs.org-ot.

A weblapot elkészítő Michael Brutman ugyanakkor egy “kicsit” tuningolt is a masinán, egyebek mellett egy 240 GB-os SATA SSD-vel dobva fel a konfigurációt. De még az elengedhetetlen turpisság ellenére is megemeljük a kalapunkat a veterán PC, és persze Brutman előtt is, aki a 21. században fogta munkára a hidegháborús idők technológiáját.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét