40Gbps-os sávszélességet fog tudni az új USB4 szabvány

0
4

Az Intel és az USB-IF közösen jelentette be az új generációs USB4 szabványt. A már átnevezett USB 3.0 Gen 2×2 szabványhoz képest kétszer olyan gyors lesz, azaz 40Gbps körüli sávszélességre lesz képes. Ezzel az adatmennyiséggel egy kábel akár több kijelzőt is meg tud hajtani, pédául két 4K-s kijelzőt 60Hz-en simán.

Az USB4 egy nem teljesen új szabvány, ugyanis a már meglévő Thunderbolt 3-ra épít. Az Intel teljesen ingyenesen biztosítja a szabványt az USB csoport számára. Az USB4 természetesen visszafelé kompatibilis lesz a már meglévő USB 2.0 és 3.2 szabványokkal.

40Gbps-os sávszélességet fog tudni az új USB4 szabvány

Ahhoz, hogy a maximum sávszélességet elérjük, hitelesített 40Gbps-os kábelre lesz szükségünk, melynek mindkét vége USB-C. Az USB-A nem lesz megfelelő erre. A Thunderbolt szabványt eddig főleg az Apple használta, de az Intel is együttműködik a Microsofttal, hogy problémamentes Windows 10 támogatást nyújtson és a Linux felhasználókról sem feledkeznek meg.

Jelenleg több, mint 50 vállalat vesz részt az új szabvány munkálataiban, hogy az év közepén már meg tudjon jelenni. Tekintve, hogy az USB 3.2 szabványt 2017-ben jelentették be és mindig nem igazán terjedt el, az USB4-re még várnunk kell néhány évet, míg szélesebb kört is elér.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét