500 millió eurós bírságot kap az Apple a Spotify 2019-es panasza miatt

0
19

Az Európai Unió 500 millió eurós bírságot szab ki az Apple-re a Spotify 2019-es panasza nyomán indított vizsgálat eredményeként. Az iOS 17.4 legalább részben módosítani fogja a Spotify által kritizált üzleti gyakorlatokat.

A Financial Times beszámolója szerint az Apple-nek 500 millió eurós bírságot kell fizetnie az Európai Uniónak a Spotify 2019 márciusában benyújtott panasza miatt. Az iPhone gyártó kritikája elsősorban a díjakra irányul – bárki aki közvetlenül az iPhone alkalmazáson keresztül köt Spotify-előfizetést, az előfizetési díj 30 százalékát az Apple-nek fizeti a Spotify helyett.

E költségek fedezése érdekében a Spotify-nak emelnie kellene az előfizetési árat, és ezért már nem tudna versenyezni az Apple Music-kal. Ezenkívül az Apple megtiltja az olyan alkalmazásoknak, mint a Spotify, hogy külső webhelyekre mutató hivatkozásokon keresztül előfizetéseket adjanak el, vagy e-mailben vagy alkalmazáson belüli üzenetben tájékoztassák az ügyfeleket egy ilyen lehetőségről. Mivel minden alkalmazásfrissítést jóvá kell hagynia az Apple-nek, a vállalat tetszés szerint késleltetheti az új funkciók bevezetését a konkurens streaming szolgáltatásokon. A Spotify ugyanazt a bánásmódot követelte, mint annak idején az Apple Music, a harmadik féltől származó fizetési szolgáltatások és a saját felhasználóival való ingyenes kommunikáció mellett.

A változtatások többsége már márciusban, az iOS 17.4 bevezetésével életbe lép. Míg az olyan alkalmazásokat, mint a Spotify, a jövőben alternatív alkalmazásboltokban is terjeszthetik, és saját fizetési szolgáltatással is elláthatják, a cupertinói technológiai óriás ugyanakkor új díjakat vezet be, amelyek már eddig is kemény kritikákat értek. A kritika középpontjában egy letöltésenként 0,50 eurós “alaptechnológiai díj” áll, függetlenül attól, hogy az alkalmazást az App Store-ból vagy más platformokról töltik le.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét