7 dolog amit tudnunk kell a Kaby Lake-ről

Hamarosan terítékre kerül a 7. generációs Intel processzor család, kódnevén a Kaby Lake. Ízelítőt már kaptunk belőle – akkor egy Dell XPS 13 CPU-ba integrált grafikus gyorsítója elég volt az Overwatch-hoz. Nézzük, mit érdemes még tudnunk:

1, Már idén megvásárolhatjuk
Igen, ez azt jelenti, hogy már gyártásban van a chip. Először várhatóan a 6 darab alacsony fogyasztással rendelkező 4.5-15 wattos processzor válik elérhetővé, majd szépen lassan a nagyobbak, valószínűleg a jövő év elejéig a megismerhetjük a teljes palettát. 

2, Ismerős architektúra
A 6. generáció, vagyis a Skylake architektúrája köszön vissza egy-az-egyben a Kaby Lake-ben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kettő ugyan az lenne – inkább egy félgenerációs ugrásról van szó. 

3, Viszlát Core m5 és Core m7
A további félreértések elkerülése végett az Intel inkább elbúcsúzik a Core m5 és Core m7 elnevezésektől, valamilyen oknál fogva azonban az m3 azonban megmarad. Bár az elnevezések mennek, maguk az ultra alacsony fogyasztású processzorok maradnak. Szokjuk hát meg a Core i5 Y és a Core i7 Y nevet (ezektől azonban ne is várjuk, hogy felvegyék az “U” kategóriás névrokonaikkal). 

4, Növekvő teljesítmény
Nem meglepő, hiszen ezzel az érvvel lehet lengetni leginkább a zászlót. Nos, mennyi az annyi? A SYSmark alatt futott teszt alapján egy Core i7-7500U vs. Core i7-6500U versenyben az előbbi javára dőlt el, jó 12 százalék előnnyel. Ugyan ez a verseny a WebXPRT 2015 tesztjén 19 százalék előnyt hozott a 7. generációnak. Ez azért mégis számottevő.

7 dolog amit tudnunk kell a Kaby Lake-ről

Azért legyünk őszinték – ezért ki cserélné le Skylake processzoros laptopját? Úgyhogy menjünk egy picit vissza az időben: Core i5-7200U vs. Core i5-2467M versenyében már 1.7x sebességnövekedésről van szó (SYSmark), a grafikai teszt szerint a különbség ennél is nagyobb, 3x. 

5, Videóra hangolva
Ma már a 4K fogyasztása körül forog a világ, így kell valami ami segít ezt megemészteni – ennek jegyében született meg a Kaby Lake. Ez azt jelenti, hogy nem jelenthet gondot az integrált grafikus gyorsítónak a 4K tartalmak megjelenítése, mi több, az Intel állítása szerint 1 órányi 4K videó transzkódolása circa 12 percet vesz csak igénybe. 

6, Még több üzemidő
A teljesítmény mellett ez talán a második legtöbbet hangoztatott érv, ha új processzor váltja a régit. Ez számokba öntve annyit jelenti, hogy 4K videó fogyasztása mellett legalább 7, de inkább 9 óra üzemidőre számíthatunk – legalábbis a standard referencia környezet alapján, ezt nem feltétlen kapjuk vissza minden eszközben majd. 

7, Egy kis plusz
Itt a már jól ismert Hyper-Threading és az új Turbo Boost 2.0 technológiáról van szó. Ezek ketten együtt felelősek azért, hogy szükség szerint menedzseljék az energiafogyasztást az igényelt teljesítmény tükrében, majd elosszák az erőforrásokat pontosan úgy, hogy a lehető legkényelmesebbé váljon a felhasználás.

7 dolog amit tudnunk kell a Kaby Lake-ről

A 7. generációs chipek rendelkeznek még az ún. Speed Shift technológiával is – az elődhöz képest sikerült 25-ről 15 milliszekundumra letornázni a CPU maximális órajelének elérési idejét. Ebből elsősorban az érintőkijelzős eszközök fognak profitálni. 

Forrás

Gabe

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?