A Canon új szabadalma megváltoztathatja a fotózást

0
413

A fényképezőgép exponálógombja a fotós életének legfontosabb része. A gomb nélkül nem lehet fényképet készíteni, és ez is az egyetlen kameraelem, amely évtizedek óta nem látott újítást.

A Canon azonban ezen kíván változtatni. A Canon News által felfedezett új szabadalmi bejelentés olyan érintőpadot ír le, amely potenciálisan helyettesítheti a hagyományos exponáló gombot. Ha a beadványban leírt technika végül megvalósul, akkora olyan lehet, mint az érintőképernyők, amelyeket már megszokhattunk a modern kameráknál.

Japánban a múlt héten benyújtott szabadalom részletesen tartalmaz egy érintésérzékeny felületet, amely képes azonosítani a mozgás irányát és az alkalmazott nyomás nagyságát. A bejelentés szerint ez az érintőpanel képes lesz meghatározni a nyomás időtartamát, így lehetséges, hogy egy fél megnyomást azonosíthat a fókusz megtalálásához, majd egy teljes nyomást a redőny kioldásához.

Hirdetés

Mivel egy ilyen felület beilleszthető a kamera testébe anélkül, hogy mozgó részekre lenne szükség, ez valószínűleg javítja a kamera időjárásállóságát. Az érintőpad további előnye lehet, hogy megváltoztathatjuk vele a felvételi beállításokat anélkül, hogy ujjainkat mozgatni kellene a kamera tárcsáinak vezérléséhez.

Napjainkban már képesek vagyunk a fényképezőgép hátsó LCD-kijelzőjének használatával is fényképet készíteni. Mivel az exponáló gomb az egyetlen közös tényező, amely minden típusú fényképezőgépet köt, a felhasználóknak eltarthat egy ideig, amíg megszokják ezt az újítást.

Különösen a professzionális fotósok foglalkoznak az exponáló gomb tapintásával, így ez a technika megoszthatja a fotózás világát. Ez csak egy szabadalom, így nincs garancia arra, hogy ez az új érintőpad napvilágot lát. Ha mégis megteszi, teljesen megváltoztatná a kamera használatát és a fényképek készítését.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét