A CESGA és a Fujitsu kvantumközpontot hoz létre Galíciában

0
1122

Supercomputing Center of Galicia – ezt a nevet kapja a Fujitsu új központja, melynek célja a kvantumtechnológia fejlesztése és népszerűsítése lesz.

A Fujitsu és a CESGA április 21-én aláírták a megállapodást, melyben egy kvantumközpont létrehozásáról döntöttek Galíciába (Spanyolország). Cél a kvantumszámítási technológiákat használó közös kutatás felgyorsítása, valamint a kvantumipar regionális és nemzetközi szintű fejlesztésének előmozdításalesz. 2023. szeptember közepétől a Fujitsu és a CESGA szorosan együttműködik a galíciai egyetemekkel és a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács kutatói közösségével, hogy fellendítse a kvantumtechnológiák fejlesztését és kutatását, új ismereteket hozzon létre a területen, tehetségeket és befektetéseket vonzzon Galíciába.

A CESGA-t 1991-ben hozták létre azzal a céllal, hogy nagy teljesítményű számítógépek és kommunikációs technológiák felhasználásával hozzájáruljon a tudomány és technológia fejlődéséhez. A kvantumtechnológiák vitathatatlan fejlődése miatt a CESGA elhatározta, hogy megkezdi kvantumútját, és a Fujitsut választotta partnerének egy nemzetközi kvantumtechnológiai központ létrehozásához Galíciában. Megvalósulóban van tehát egy hatalmas vágyunk: rendelkezésükre fog állni a szükséges erőforrás és tudás ahhoz, hogy bevonzzák a tehetségeket és befektetéseket, ezáltal pedig lenyűgöző tudásra tegyenek szert.

A CESGA technológiai partnereként a Fujitsu a kvantumszámítástechnika területén szerzett szakértelmével járul hozzá a projekt sikeréhez. A Fujitsu ugyanis innovatív kvantum- és kvantummal kapcsolatos technológiák terén vezető tapasztalattal rendelkezik a piacon – mind hardveres, mind szoftveres viszonylatban. Az új partnerség első lépéseként a CESGA a Fujitsu világszínvonalú 34 qubit-es kvantumszámítógép-szimulátorán alapuló klaszterrendszert épít a „Fujitsu Supercomputer PRIMEHPC FX700”-ra, amely ugyanazzal az A64FX CPU-val van felszerelve, mint a „Fugaku” szuperszámítógép. Számos mással is hozzájárul még a sikerhez a Fujitsu, köztük a cég kvantum-ihlette igital Annealerjét, mely a tervek szerint idén szeptember közepén kezdi meg működését.

A kezdeményezés beindítása érdekében a Fujitsu és a CESGA azt tervezi, hogy három valós felhasználási esetet fognak futtatni kiemelkedő galíciai vállalatokkal – mindezt a Fujitsu Digital Annealer segítségével –, hogy bemutassák a kvantum- és kvantummal kapcsolatos technológiák lehetséges és gyakorlati előnyeit.

Galícia jelentős beruházásokat hajtott végre a kvantumtechnológiában az Európai Bizottság által biztosított React EU ERFA-támogatások és a galíciai regionális kormány (Xunta de Galicia) forrásai révén.

Vivek Mahajan – Fujitsu Limited SEVP, CTO & CPO – így nyilatkozott: „Izgatottak vagyunk, hogy együttműködhetünk a CESGA-val az új kvantumközpontban, hogy elősegítsük a technológiai kutatás és az ipari alkalmazások fejlesztését Európában, valamint hozzájáruljunk a munkahelyteremtéshez és a humánerőforrás-fejlesztéshez a kvantumiparban.”

Lois Orosa, a CESGA ügyvezető igazgatója így szólt: „Ez az együttműködés a Fujitsuval kulcsfontosságú lesz Galicia számára ahhoz, hogy az elkövetkező években fellendítse a már jelenleg is releváns új fejlesztéseket és kutatásokat, mind a kvantumhardverek, mind a szoftverek területén, segítve kutatócsoportjainkat világszínvonalú vezető pozícióba hozni. hogy alakítsák a kvantumszámítás jövőjét.”

Dr. Ilana Wisby, az OQC vezérigazgatója megjegyzi: „Az a víziónk, hogy lehetővé tegyük a kvantumszámítástechnika megbízhatóbb és zökkenőmentes megközelítését. Ez egy újabb jelentős mérföldkő az OQC számára, miközben továbbra is világgá hozzuk vezető kvantumképességeinket. A technológia valóban életet megváltoztató felfedezéseket tesz lehetővé, és örömünkre szolgál, hogy a CESGA-val és a Fujitsuval együtt dolgozhatunk a számítástechnika jövője felé vezető úton.”

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét