A Facebook a telefonszámát akarja

1
226

Akik még nem adták meg a telefonszámukat a Facebook-nak, azok tudják, hogy a közösségi oldal gyakorlatilag folyamatos “zaklatásnak”* teszi ki azokat a felhasználókat, akik ezt az információt valamiért nem akarják adatlapukon megosztani másokkal. 

A Facebook a telefonszámát akarja

Emellett néhányan talán még emlékeznek arra, hogy 2014-ben a Facebook felvásárolta a WhatsApp-ot. Ekkor a társalapító, Jan Koum mindenkit megnyugtatott: a privát szféra védelme a WhatsApp DNS-be van kódolva, a telefonszámok nem kerülnek a FB-hoz… 

Hirdetés

…egészen a mai napig, ugyanis a WhatsApp blog legfrissebb bejegyzése elárulta, hogy felhasználói telefonszámát meg fogja osztani a FB-val

A Facebook a telefonszámát akarja

Itt kell visszatérnem a korábban emlegetett “zaklatásra”*: a FB minden ilyen esetben hangsúlyozza, hogy a telefonszámunkra elsősorban a saját fiókunk biztonságának érdekében van szüksége. A beállításoknál pedig van arra mód, hogy elrejtsük az avatatlan szemek elől ezt az információt (is). Egy dologra azonban nem igazán hívja fel a figyelmünket a FB. 

Játsszuk el a következőt:
– vegyük kezünkbe telefonunkat
– a kapcsolat listánkból keressünk egy olyan telefonszámot, amit olyan személyhez köthetünk, aki nem FB ismerősünk (viszont FB adatlappal rendelkezik)
– írjuk be a FB keresősávjába ezt a telefonszámot a +36 előhívóval

Amennyiben ez a személy megadta a telefonszámát, megtaláljuk. Még akkor is, ha minden biztonsági beállítást használt annak érdekében, hogy senki ne láthassa ezt az információt. Az, hogy ez kinek mennyire sérti a privát szféráját, mindenki maga döntse el – azt tartsuk észben, hogy telefonszámunkat rengeteg helyen megadjuk; online rendelésektől kezdve, regisztrációkon át, kérdőíveken keresztül egészen a Skype-ig (és a többi).

A Facebook a telefonszámát akarja

Tehát, azok a WhatsApp felhasználók, akik eddig a Facebook-tól távol akarták tudni a telefonszámukat, csatát vesztettek – és talán nem is tudnak erről. A hivatalos magyarázat szerint csak arról van szó, hogy pontosabb ismerős javaslatokkal és még jobban személyre szabott reklámokkal akar kedveskedni a FB.

Forrás

Gabe

*Zaklatás alatt személyes tapasztalataimra támaszkodom, telefonszámomat nem adtam meg a FB adatlapomon, időről időre azonban az oldal felkér, hogy pótoljam ezt a hiányosságot. Mivel nincs semmilyen mód, hogy ezt az értesítést kikapcsoljam, ezért mertem zaklatásnak nevezni ezt az aktust.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét