A Fujitsu a Baptist Health South Floridával közreműködve létrehozott egy megoldást az orvosi ellátás időhiányára és pénzügyi stabilitásának javítására

0
37

A Fujitsu bejelentette, hogy az Uvance Healthy Living portfóliójába innovatív megoldásokat vezet be annak érdekében, hogy új módszerekkel segítse a sebészeti kapacitás hatékonyságának növelését. A cél az, hogy hatékonyan szüntesse meg a sebészeti „blokkok” időveszteségeit, és új megközelítéssel javítsa ezt a piaci helyzetet.

A Fujitsu Surgical Capacity Optimization egy olyan innovatív megoldás, amelyet terepkísérletek alapján fejlesztettek és finomítottak, valamint a Baptist Health Doctors Hospital és a Baptist Health Innovations szakembereivel együttműködve – közösségi munka keretében – hoztak létre. Ez a megoldás lehetővé teszi a kórházak műtőszobai vezetőinek, hogy egy Softwer-as-a-Service (SaaS) alkalmazást használjanak, amelyet a Fujitsu Digital Annealer támogat. Ez a technológia egyedülálló és kvantum-inspirált számítástechnikai műveletekkel dolgozik, amelyet olyan összetett optimalizációs problémák megoldására terveztek, mint a sebészeti kapacitás optimalizálása.

Ez egy elegáns és könnyen használható folyamat, amit egy kifinomult döntéstámogató segédként alkottak meg. Olyan testreszabott ajánlásokat hoz létre, amelyek a műtőblokk allokációjának módosításához rendkívül passzolnak, és emellett tartja az ütemterveket is. Ennek révén új műtőidők jönnek létre, amelyek lehetővé teszik a sebészeti szolgáltatások vezetőinek, hogy hatékonyabban együttműködjenek az összes kulcsszereplővel annak érdekében, hogy ezt a rendszert kihasználva több esetet láthassanak el. Emellett tartalmaz egy innovatív/generatív ütemtervező „varázslót” az elemzésekhez, amely előre világos előrejelzéseket nyújt a hipotetikus forgatókönyvekhez. Ennek révén a sebészeti szolgáltatások vezetői mostantól több ütemtervezési lehetőséget is kiértékelhetnek, példátlan pontossággal, és biztosak lehetnek abban, hogy a legjobb döntéseket hozzák a teljesítmény optimalizálása érdekében. A megoldás bemutatójának során szeptember 19-én a sikeres kísérletek részleteit osztották meg a Baptist Health Doctors Hospital képviselőivel a nashville-i OR Manager Konferencián.

A Fujitsu az új megoldás révén az emberek jóllétét kívánja javítani, és olyan világot teremteni, amely mindenki élettapasztalatát gazdagítja azáltal, hogy megvalósítja a Fujitsu Uvance vízióját.

Intelligens megoldások, amelyek forradalmasítják a kihasználhatóságot

A Recommendation Engine az egyik alapvető jellemzője ennek az új megoldásnak. Ez az eszköz az elektronikus egészségügyi adatok rendszeréből (EHR) származó kórházi sebészeti adatok alapján azonosítja az időben változó blokkkihasználtság mintáit, majd intelligens ütemezési javaslatokat készít. Ezek az ajánlások lehetővé teszik az egyes sebészek számára, hogy olyan időblokkokat válasszanak, amelyek megfelelnek az igényeiknek a mennyiség és az eloszlás tekintetében.

Ezek az ismételhető és skálázható ütemezési javaslatok, amelyek teljes mértékben testreszabhatók, lehetővé teszik a műtőszobai vezetők számára, hogy felvértezzék magukat olyasfajta adatokkal, amelyekre szükség van a műtőszobák kihasználtságának javításához, a rendszertelen kapacitás felfedezéséhez, a sebészeti szolgáltatások termelékenységének növeléséhez, és végül a műtőszobai szolgáltatások átalakításához.

Dr. Barry Katzen, a Baptist Health orvosi innovációs tisztviselője úgy nyilatkozott, hogy a Fujitsu megoldása forradalmi módon változtatja meg a műtőteremi ütemterveket, miközben a probléma gyökerét célozza meg, nem csak a „tüneteket”. A megoldás a legjobb eredményt kívánja elérni mind a kórházak, mind a páciensek számára. Emellett a műtőszobai csapatoknak szilárd és könnyen elérhető adatokat biztosít a változtatásokhoz, így amikor az ütemtervek átszervezését vagy éppen nehézkes megbeszélést kell folytatniuk a szolgáltatókkal, teljes önbizalommal tehetik meg, ugyanis ennek segítségével a legjobb döntéseket tudják meghozni.

Az idő optimalizálása

A Fujitsu Surgical Capacity Optimization azzal helyezi előtérbe magát, hogy felfedezi az új kihasználatlan időkapukat, amelyek lehetővé teszik az ellátások felgyorsítását. Az előzetes és prognosztikai adatokat fejlett optimalizációs módszerekkel elemzi, majd generatív blokktervezés segítségével létrehozza a megfelelő ütemterveket. Ezen keresztül azonosít új „prime time” műtőidőket és napokat, ami lehetővé teszi a műtőszobák hatékonyabb kihasználását.

A Baptist Health Doctors Hospital-ban végzett kísérletek során a megoldás összesen 14 műtőszobában 37%-os javulást eredményezett a rendelkezésre álló, de eddig kihasználatlan „prime time” percekben egy háromhónapos időszak alatt. Ha összeadjuk az észre nem vett, kihasználatlan időt, akkor ez 231 új teljes napot jelent a meglévő infrastruktúrában.

Javier Hernandez-Lichtl, a Doctors Hospital vezérigazgatója kijelentette: „Ezen megoldás ajánlásait használva a további felfedezett „prime time” jelentősen javítani fogja a műtőszolgáltatásaink teljesítményvezérelt bevételi potenciálját, miközben mindig az ellátás iránti prioritásokat helyezzük előtérbe.” Hozzátette: „Az ilyen magas szintű pontossággal történő sebészeti kapacitásunk előrejelzése és kezelése igazi reform lehet, és segíthet a sebészeti terület pénzügyi teljesítményének javításában.”

A generatív ütemezés folyamata

A „generatív ütemezés varázsló” az új megoldás egy fontos része, mely lehetővé teszi az ütemtervezők számára, hogy kísérletezzenek hipotetikus tervezési forgatókönyvekkel. Ezáltal már előre láthatók és előrejelezhetők a különböző ütemezési lehetőségek és azok hatásai, még mielőtt valós műtőblokkokat alkotnának. A generatív ütemtervező segít a sebészeti szolgáltatások vezetőinek abban, hogy több ütemtervezési lehetőséget értékeljenek, és biztosak lehessenek a legjobb döntések meghozatalában a teljesítmény optimalizálása céljából. Ezenkívül a perioperatív csapatok pontosabb projekciókat kaphatnak a hipotetikus ütemezési forgatókönyvekről, ami segít előkészülni és döntéseket hozni a sebészeti szolgáltatások átalakulása során.

Ez egy egyedülálló innováció, amely lehetővé teszi a kórházak számára, hogy hipotetikus „mi lenne, ha?” forgatókönyveket modellezzenek és vizualizálják azok lehetséges hatásait, még mielőtt bármilyen döntést hoznának. Ezzel a kórház sebészeti szolgáltatásainak saját digital twin-je jön létre, amely lehetővé teszi a perioperatív vezetők számára, hogy az ütemterveiket változatlanul hagyják, miközben előre láthatják a potenciális hatásokat a kihasználtságra és a lehetséges bevételekre.

„Ennek a megoldásnak a kulcsfontosságú különlegessége abban rejlik, hogy a fejlett műtőszoba-kihasználtsági adatokhoz és betekintésekhez egyszerű hozzáférést biztosítva lehetőséget nyújt az perioperatív csapatok számára, hogy előzetesen értékeljék a bonyolult ütemtervezési forgatókönyvek hatásait, például a személyzetelrendezési szempontokat, a költségmegtakarítási ötleteket vagy az ütemezési változtatásokat” – mondta Dean Prelazzi, a Fujitsu Uvance Healthy Living vezetője. Hozzátette: „Ez az adatalapú megközelítés segít a mindennapi döntéshozatal során eltávolítani a találgatást a perioperatív személyzet számára, és minimalizálni a kórházvezetés által létrejött kockázatokat.”

A kezelésre váró emberek a fő prioritás

A megoldás pontos kihasználtsági adatokat és előrejelzéseket szolgáltatva lehetővé teszi a perioperatív csapatok számára, hogy magabiztosan tárgyaljanak az ütemterv változtatásairól a kulcsfontosságú érintettekkel, alaposan szem előtt tartva a páciensek érdekeit. Ennek révén az operációra szánt terem ütemezése összhangba kerül a páciensek igényeivel. A rendszer több lehetőséget teremt a magasabb műtétszám elvégzésére, ami csökkenti a várakozási időket és felgyorsítja a szükséges orvosi eljárásokat. Ezen fejlesztés nemcsak növeli a kórház hírnevét a közösségben, hanem minimalizálja az üresen álló műtőtermeket és javítja a kihasználtsági arányokat, ezzel pedig növeli az ellátás elérhetőségét.

Az új platform a Fujitsu folyamatos erőfeszítéseinek része annak érdekében, hogy hozzájáruljon egy egészséges társadalom kialakításához, amelyet a Fujitsu Uvance “Healthy Life” vízióján belül szeretnének megvalósítani.

Összegzés:

A Fujitsu bejelentette az Uvance Healthy Living portfóliójába tartozó új megoldást, amely az egészségügy területén a sebészeti kapacitás kihasználásának javítására összpontosít. A cél az, hogy hatékonyabban kezeljék a sebészeti „blokkok” időveszteségét és új megközelítéssel javítsák a műtőtermek kihasználtságát.

Az új megoldás a Fujitsu Surgical Capacity Optimization, melyet területi kísérletek alapján fejlesztettek ki a Baptist Health Doctors Hospital és a Baptist Health Innovations szakembereivel együttműködve. A rendszer Softwer-as-a-Service (SaaS) alkalmazásként működik, amelyet a Fujitsu Digital Annealer támogat. A technológia kvantum-inspirált számítástechnikai műveletekkel dolgozik, hogy optimalizálja a sebészeti kapacitást.

Ez a megoldás lehetővé teszi a kórházak műtőszobai vezetőinek, hogy pontos ütemezési ajánlásokat kapjanak a műtőblokkok kihasználásához, és lehetővé teszi az új műtőidők létrehozását, hogy több esetet láthassanak el. Emellett tartalmaz egy generatív ütemtervezőt a hipotetikus forgatókönyvek előrejelzéséhez.

Az új megoldás alapvető jellemzője a Recommendation Engine, amely az egészségügyi adatok alapján intelligens ütemezési javaslatokat készít, lehetővé téve az egyes sebészeknek, hogy kiválasszák a megfelelő időblokkokat az igényeik szerint. A generatív ütemező segít az ütemtervezőknek kísérletezni a különböző lehetőségekkel.

Ez a megoldás lehetővé teszi a kórházak számára, hogy hatékonyabban használják ki a sebészeti kapacitást, elősegítve a páciensek gyorsabb ellátását és minimalizálva az üresen álló műtőtermeket. A Fujitsu ezzel a megoldással hozzájárul egy jobb és egészségesebb társadalom kialakításához.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét