A Fujitsu és a Delfti Műszaki Egyetem új kvantumlabort létesítenek

0
13

Új ipari-oktatási együttműködés jött létre a Fujitsu és a Delfti Műszaki Egyetem között, melynek elsődleges eredménye, hogy Delfti Műszaki Egyetemen létesül a Fujitsu Advanced Computing Lab Delft nevű laboratórium, melyben fejlett kvantumszámítási technológiákat fognak fejleszteni.

A Fujitsu és a Delfti Műszaki Egyetem január 25-én bejelentette a Fujitsu Advanced Computing Lab Delft létesítését a Delfti Műszaki Egyetemen, amely egy ipari és akadémiai együttműködési központ és a kvantumszámítási technológiák fejlesztésével foglalkozik. Az új központ a Fujitsu Small Research Lab kezdeményezés részeként kerül megvalósításra, amely a Fujitsu kutatóit vezető globális egyetemek technológiai inkubátoraiba küldi, hogy közös kutatásokat végezzenek szakterületük néhány vezető kutatójával, köztük professzorokkal és innovátorokkal.

Az Advanced Computing Lab a világ vezető kvantumtechnológiai kutatóintézetében, a QuTechben jön létre – a Delfti Műszaki Egyetem és a Holland Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezet (TNO) együttműködésében –, és célja, hogy felgyorsítsa a gyémánt-spin kvantumszámítástechnikai kutatás-fejlesztést. A Fujitsu és a Delft University of Technology 2020 októbere óta kutat közösen.

Emellett a két partner tovább mozdítja a valós kvantumalkalmazások fejlesztését, és célja olyan innovatív folyadékszimulációs technológiák megvalósítása, amelyek kvantumszámítást alkalmaznak a számítási folyadékdinamika területén, ahol a nagy léptékű és összetett számítások folyamatos kihívást jelentenek.

Vivek Mahajan, a Fujitsu Limited technológiai igazgatója és CPO igazgatója a következőt nyilatkozta:
„A Delfti Műszaki Egyetemmel való együttműködésünk megerősítése lehetőséget kínál arra, hogy új lehetőségeket tárjunk fel a kvantumban. A Fujitsu csúcstechnológiáival és ezen az izgalmas területen a világ egyik vezető intézményének tehetséges kutatóival tovább dolgozhatunk a kvantumhardver-fejlesztés lehetséges áttöréseiért, miközben az innovátorok új generációját nevelhetjük ki.”

Tim van der Hagen professzor, Magnificus rektor/a Delfti Műszaki Egyetem Igazgatóságának elnöke pedig így szólt:
„A Delfti Műszaki Egyetemen technológia-vezérelt, innovatív megoldásokat fejlesztünk és szállítunk a társadalmi problémákra, és feltárjuk a kvantumszámítógépek lehetséges alkalmazási lehetőségeit számos területen. A TU Delft ideális hely az ipar és a tudomány számára, hogy együttműködjenek ennek a kulcsfontosságú technológiának a fejlesztésében. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Fujitsu a QuTech-kel már korábban is sikeres együttműködésére építve Hollandiát és Delftet választotta Advanced Computing Lab létrehozásához.”

Dr. Shintaro Sato, a Fujitsu Research, Fujitsu Limited SVP munkatársa és a Quantum Laboratory vezetője megjegyzi:
„Az elmúlt három évben szorosan együttműködünk a Delfti Műszaki Egyetemmel a gyémánt spin qubit technológia területén – büszke vagyok arra, amit eddig együtt értünk el, és biztos vagyok benne, hogy ez az új labor megteremti a gyümölcsöző jövőbeli együttműködés alapját. Izgatottan várjuk, hogy ezt az együttműködést még mélyebben kiterjeszthessük a kvantumalkalmazások területére, és remélhetőleg olyan eredményeket érjünk el, amelyek meglepik a világot.”

Kees Eijkel, a Delfti Műszaki Egyetem QuTech üzletfejlesztési igazgatója az alábbiakat tette hozzá:
„A QuTechnél skálázható technológiákat építünk a Quantum Computing és a Quantum Internet számára. Nagyra értékeljük stratégiai partnerségünket a Fujitsuval a Quantum Computing területén. Ez egy olyan partnerség, amely egymást kiegészítő erősségeinken és a gazdasági hatások közös jövőképén alapul. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Fujitsu a kvantumtehetség kivételes koncentrációjával rendelkező Delftet választotta az Advanced Computing Lab helyszínéül. Izgatottak vagyunk a lehetőség miatt, hogy a már amúgy is mélyreható és jelentős együttműködésünket a Delft által kínált további lehetőségekre is kiterjeszthetjük.”

Együttműködés a diamond-spin kvantumtechnológiára összpontosítva

Az élvonalbeli kutatóintézetekkel a globális innováció révén való együttműködés megerősítésére irányuló erőfeszítések részeként a Fujitsu a TU Delfttel közösen folytat kutatást és fejlesztést a kvantumszámítógépek terén gyémántalapú spin qubitek felhasználásával.

A két partner azzal a céllal végzett kutatást és fejlesztést kvantumszámítógépeken gyémánt alapú spin qubitek felhasználásával, hogy olyan jövőbeli moduláris kvantumszámítógépek terveit készítsék el, melyek 1000 qubitnél is többre képesek. A gyakorlati kvantumszámítás megvalósítása érdekében a Fujitsu és a Delfti Műszaki Egyetem kutatásokat végzett a kapcsolódó technológiai rétegeken, az eszközszinttől a vezérlőrendszereken át, az architektúráig és az algoritmusokig. Ennek eredményeként a két partner elsőként a világon megvalósította a spin qubitek hibatűrő működését gyémánt kvantumprocesszorban a gyémánt NV center módszerrel.

A Fujitsu és a Delfti Műszaki Egyetem tovább dolgozik a qubitek teljesítményének javításán azáltal, hogy a nagy teljesítményű diamond spinekként egyre nagyobb figyelmet kapó SnV-központokat integrálja a skálázható nanofotonikus eszközökbe, amelyek hatékony egyfotonos csatolást mutatnak.

A két partner azért hozta létre a Fujitsu Advanced Computing Lab Delftet, hogy tovább erősítsék együttműködésüket, és erősítsék az együttműködési és kutatási keretet a kvantumtechnológiákon alapuló fejlett számítástechnikai technológiák fejlesztésére. A Fujitsu és a Delfti Műszaki Egyetem a jövőben vezető ipari-akadémiai kutatási és fejlesztési központként fogja pozicionálni az új központot Japánban és Hollandiában. A további együttműködés is fontos számukra, ideértve a tehetségek segítését, akik képesek a társadalmi problémákra megoldást nyújtani fejlett technológiák használatával.

Az új Fujitsu Advanced Computing Lab Delft áttekintése

1.Kezdeti kutatási időszak:
2024. január 25-től 2028. szeptember 30-ig

2.Helyszín:
Delfti Műszaki Egyetem – QuTech / Alkalmazott Tudományok Kara, Delft, Hollandia

3.A kutatás tartalma:
(1) Alapvető kutatási és fejlesztési feladatok a kvantumszámítógép gyémánt alapú spin qubitekkel való működésének területén
Terv kidolgozása skálázható moduláris kvantumszámításhoz gyémánt-spin qubitek felhasználásával, nagy stabilitással és optikai kapcsolattal.
A fenti megközelítés hatékonyságának ellenőrzése kvantum algoritmusok működésének demonstrálásával kis számú gyémánt spin qubit felhasználásával, valamint a chipen történő megvalósításhoz szükséges eszközök és integrált folyamattechnológiák létrehozásával
(2) Kutatás a kvantumszámítástechnika alkalmazásáról a számítási folyadékdinamika területén
Olyan alkalmazások fejlesztése, amelyek nagy léptékű, nagy sebességű és összetett számításokat tesznek lehetővé folyadékdinamikai területen.
Kvantum algoritmusok kifejlesztése folyadékdinamikai szimulációkhoz különböző körülmények között és hatékonyságuk igazolása valós problémákat bemutató demonstrációkkal, beleértve a következő generációs repülőgépek aerodinamikai tervezését.
Innovatív folyadékszimulációs technológia megvalósítása hibatűrő kvantumszámításhoz (FTQC) (6), amely lehetővé teszi a részecskék mozgásának rendkívül pontos előrejelzését a valós problémák megoldásához szükséges széles térbeli területen; kutatási kör bővítése a gyakorlati alkalmazásokhoz szükséges perifériás technológiák megerősítésére.

4.Szerepek és felelősség
(1) Alapvető kutatási és fejlesztési feladatok a kvantumszámítógép gyémánt alapú spin qubitekkel való működésének területén.
Fujitsu: Kvantumszámítási rendszerek építéséhez szükséges implementációs technológia kapcsán kutatás és fejlesztés.
Delfti Műszaki Egyetem: A qubit eszközök elvi bizonyítási tesztjei és a kvantumvezérlő protokollok kutatás-fejlesztése.
(2) Kutatás a kvantumszámítási technológia alkalmazásáról a számítási folyadékdinamika (CFD) területén.
Fujitsu: Teljesítményértékelés és demonstrációs kísérletek valós problémákhoz kvantumszámítógépes szimulátorokon és korai FTQC rendszereken.
Delfti Műszaki Egyetem: Nagy teljesítményű kvantum-CFD megoldó fejlesztése és megvalósítása, hibrid kvantum-klasszikus számítási keretrendszer felépítése az aerodinamikai tervezés optimalizálásához.

5.Szervezet
A Fujitsu és a Delfti Műszaki Egyetem kutatói támogatják az új együttműködési központ tevékenységeit.
A fő tagok:

Dr. Shintaro Sato (SVP munkatárs és a Quantum Laboratory vezetője a Fujitsu Researchnél, Fujitsu Limited)

Kenichi Kawaguchi (kutatási igazgató, Quantum Hardware Core Project, Quantum Laboratory, Fujitsu Research, Fujitsu Limited)

Shinji Kikuchi (Senior Project Director, Quantum Application Core Project, Quantum Laboratory at Fujitsu Research, Fujitsu Limited)

Matthias Möller (Delfti Műszaki Egyetem EEMCS Karának docense)

Ronald Hanson (QuTech professzor, Delfti Műszaki Egyetem)

Tim Taminio (csoportvezető, QuTech, Delfti Műszaki Egyetem)

Ryoichi Ishihara (egyetemi docens, QuTech, EEMCS Kar, Delfti Műszaki Egyetem)

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét