A Fujitsu és a Kawasaki City ösztönözni szeretné a környezettudatos magatartást egy alkalmazás és egy játék segítségével

0
983

A Fujitsu és a Kawasaki City bejelentette a „Green Carb0n Club” nevű okostelefon-alkalmazás terepkísérleteinek indulását. Az alkalmazást a Fujitsu fejlesztette ki, kifejezetten a japán felhasználók számára, azzal a szándékkal, hogy növelje a polgárok és vállalkozások tudatosságát a környezetbarát életmód szempontjából.

A Fujitsu és a Kawasaki City most lehetőséget kínál a kísérletezni vágyó felhasználóknak Japánban egy új városépítő játék, a „Green Carb0n Farm” kipróbálására. A játékot a Fujitsu és a SEGA XD CO., LTD közösen fejlesztette ki. A kísérlet keretében együttműködnek különböző rajongói közösségekkel is, hogy megtudják, hogyan lehet ösztönözni és növelni a polgárok és vállalkozások környezetbarát, önkéntes cselekedeteit, és hogyan befolyásolják ezek a magatartások a fenntarthatóságot. A kísérletek 2023. december 4. és 2024. március 31. között fognak zajlani.

Norihiko Fukuda, Kawasaki város polgármestere, a következőképpen nyilatkozott: „A szén-dioxidsemleges társadalom elérése érdekében Kawasaki City elkötelezett a decarbonizációs kezdeményezések támogatása mellett, ideértve a „Carbon Zero Action Mizonokuchi” projektet is, amelyet különböző partner szervezetekkel közösen végzünk. Korábban is részt vettünk területi kísérletekben, melyeknek célja a polgárok és vállalkozások ösztönzése volt a viselkedésük környezetbarátabbá tételére. Bízunk benne, hogy az új kísérletek tovább gyorsítják városunk decarbonizációs törekvéseit. Kawasaki City 2024-ben ünnepli 100. évfordulóját, és azon dolgozunk, hogy a következő évszázad fenntartható és biztonságos legyen a jövő nemzedék számára. Ezért a város teljes egészében arra törekszik, hogy szén-dioxid semleges társadalmat érjen el.”

Hiroyuki Tsutsumi, a Fujitsu Limited tisztviselője és a SEVP Japan Region vezérigazgatója így nyilatkozott: „Az évek során a Fujitsu szorosan együttműködött a Kawasaki City-vel olyan közös projektekben, amelyek helyi problémákra összpontosítanak, és hozzájárulnak a globális környezeti kihívások megoldásához. Ez a Fujitsu „materialitásának” egyik kulcsfontosságú területe. Az ilyen kezdeményezések kiindulópontjaként a Fujitsu, mint a Kawasaki City közösségfejlesztési partnere, elkötelezett a közös megoldások létrehozása mellett, és továbbra is együttműködik az emberekkel, hogy megoldásokat találjanak különböző társadalmi problémákra. Ezen túlmenően folytatjuk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy a dekarbonizált társadalom igazi valósággá váljon Japánban és világszerte is, részben a Japán Környezetvédelmi Minisztérium “Decokatsu” kezdeményezése részeként.”

Legfőbb cél a fenntartható közösségek kialakítása

A Fujitsu és a Kawasaki City 2014-ben egy megállapodást kötött a fenntartható közösségfejlesztés előmozdítása érdekében, melyet 2021-ben tovább erősítettek. Az együttműködésük részeként a „környezet” témakör kiemelt területként szerepel az egyezményükben, és ennek jegyében a két partner közösen dolgozik egy olyan rendszer kialakításán, amely ösztönzi a környezetbarát tevékenységeket.

Az intézkedések között szerepelnek a közelmúltbeli területi kísérletek, melyeket az október 10, 2022, és a 2023. március 31. közötti időszakban hajtottak végre. Ezek a kísérletek a „Carbon Zero Action Mizonokuchi” projekt részeként valósultak meg a Mizonokuchi nevű szén-dioxid-mentes modellterületen, a Kawasaki City területén. A céljuk az volt, hogy teszteljék, hogyan befolyásolja ennek a modellnek az alkalmazása a viselkedést, és hogyan ösztönzi a környezetbarát életmódot a Kawasaki City-ben élő és dolgozó emberek körében.

A kísérlet egyik kulcsfontosságú eredménye az volt, hogy a jutalmak (például kuponok fenntartható termékekre, szolgáltatásokra és tevékenységekre, amelyeket a partner szervezetek kínáltak) növekedést eredményeztek a környezetbarát cselekedetek terén azok között a polgárok között, akik részt vettek környezetvédelmi kampányokban és eseményeken, vagy ehhez kapcsolódó tartalmakat néztek meg.

A két fél továbbá arra a következtetésre jutott, hogy a polgárok nagyobb valószínűséggel folytatják a környezetbarát magatartást, ha személyesen érintettek és érdekfeszítő, szórakoztató információkat kapnak, amelyek növelik az elkötelezettségüket. Ezen eredmények alapján a Fujitsu és a Kawasaki úgy döntött, hogy további területi kísérleteket folytat, kihasználva a játékosítás és közösségi elemek, például közösségi összejövetelek bevonását.

Green Carb0n Farm – a városépítő játék

A két fél 2023 december 4-től elérhetővé teszi a Green Carb0n Farm városépítő játékot, melyet a SEGA XD CO., LTD. és a Fujitsu közösen fejlesztett ki. A Green Carb0n Farm egy olyan játék, ahol a felhasználók épületeket hozhatnak létre Kawasaki városában környezetbarát tevékenységekkel kombinálva azt. Ezzel a kezdeményezéssel a két fél célja, hogy ösztönözze a környezetbarát magatartást a polgárok körében.

A rajongói közösséggel való együttműködés

A Fujitsu és a Kawasaki City együttműködik különböző rajongói közösségekkel Kawasaki City-ben, projektjeik révén ösztönzik a környezetbarát tevékenységeket az ökológiai alkalmazás segítségével. A két fél ezután vizsgálni fogja, hogy az azonos érdeklődési körrel rendelkező résztvevők közötti interakció hogyan járul hozzá a környezetbarát magatartás növekedéséhez. Az elsődleges projekt részeként a két fél már elvégezte a területi kísérleteket a “Fujitsu Frontiers” amerikai futball csapat rajongói közösségével.

Környezetbarát tevékenységek elemzése

A Fujitsu és a Kawasaki City nem csupán a polgárok környezetbarát cselekedeteinek mennyiségileg való mérésére és a CO2-kibocsátás csökkenésének kimutatására fognak összpontosítani, hanem egy „vezérlőpultot” is biztosítanak. Ez a „vezérlőpult” lehetővé teszi a környezetbarát tevékenységek jellemzőinek és tendenciáinak elemzését és relevanciáját. Ezen keresztül a két fél teret ad az üzleti szereplők közötti együttműködésnek a javasolt környezetbarát tevékenységek bemutatásával. A környezeti hozzájárulások hatásainak vizsgálata mellett a Fujitsu és a Kawasaki City különféle cselekedetek vállalkozásösztönzésre gyakorolt hatásait is vizsgálja.

Jövőbeli tervek

A továbbiakban a Kawasaki City új megközelítéseket fog vizsgálni annak érdekében, hogy a területi kísérletek alapján magatartási változásokat hozzon létre a polgárok és vállalkozások körében. Ezen kívül a Kawasaki City elkötelezett marad azoknak az erőfeszítéseknek a támogatása mellett, amelyek a netto nulla CO2-kibocsátás elérésére irányulnak 2050-ig. Ezt a célt különböző szervezetekkel, vállalatokkal és intézményekkel együttműködve kívánják elérni, akik részt vesznek a „Carbon Zero Action Mizonokuchi” projektben.

Az ongoing (folyamatban lévő) környezetbarát tevékenységek előmozdítását támogatva a Fujitsu átdolgozza környezeti alkalmazását olyan tervezettel és specifikációkkal, amelyek intuitív használatot támogatnak, és szemléltetik a polgárok által a városnak nyújtott hozzájárulásait. Ezen túlmenően a Fujitsu biztonságos adatmegosztási technológiát alkalmaz az általa gyűjtött környezetvédelmi alkalmazáson keresztül szerzett cselekedetekre vonatkozó adatok elemzésére, ezzel ösztönözve a többi vállalkozás részvételét. Ezzel a módszerrel a Fujitsu támogatni fogja a vállalkozásokat a környezeti hozzájárulásaik hatásainak ellenőrzésében és környezeti intézkedéseik tervezésében.

Ezen erőfeszítéseken keresztül a Fujitsu célja a Social Digital Twins gyakorlati megvalósításának előmozdítása. Ez a technológia digitálisan reprodukál különféle információkat városi környezetekben, és ezzel hozzájárul a dekarbonizált társadalom megvalósításához is.

Összegzés

A Fujitsu és a Kawasaki City együttműködésének legújabb fejleményeként bemutatott Green Carb0n Club okostelefon-alkalmazás célja a környezetbarát életmód népszerűsítése Japánban. Az alkalmazást a Fujitsu fejlesztette ki, és a felhasználóknak egy városépítő játék, a Green Carb0n Farm tesztelésére is lehetőséget kínál, melyet a Fujitsu és a SEGA XD CO., LTD közösen alkotott meg. A területi kísérletek 2023. december 4. és 2024. március 31. között zajlanak majd.

Kawasaki City polgármestere, Norihiko Fukuda, hangsúlyozza a szén-dioxidsemleges társadalom elérésének fontosságát, és a város területén korábbi környezetbarát kísérletek tapasztalatai alapján bízik abban, hogy az új projektek tovább gyorsíthatják a decarbonizációs törekvéseiket. A város a területi kísérletek révén szerzett tapasztalatok alapján a polgárok és vállalkozások ösztönzésére keres hatékony módszereket a fenntartható életmód kialakítása érdekében.

A Green Carb0n Farm városépítő játék bevezetése különleges megközelítést jelent a környezetbarát magatartás ösztönzésére. A játék lehetőséget biztosít a felhasználóknak, hogy környezetbarát épületeket hozzanak létre Kawasaki városában, ezzel ösztönözve a fenntartható tevékenységeket.

A projekt részeként a Fujitsu és a Kawasaki City együttműködik különböző rajongói közösségekkel, beleértve a Fujitsu Frontiers amerikai futball csapat rajongóit is. Az együttműködés célja a környezetbarát tevékenységek előmozdítása az ökológiai alkalmazás és a közösségi elemek bevonásával.

A két fél nemcsak a környezetbarát cselekedetek mennyiségét méri, hanem egy „vezérlőpultot” is biztosít, amely segít az elemzésekben és a környezetvédelmi tevékenységek hatásainak értékelésében. A tervek szerint a Kawasaki City további környezetvédelmi intézkedéseket kíván kidolgozni a területi kísérletek alapján, és elkötelezett a netto nulla CO2-kibocsátás elérésére irányuló erőfeszítések támogatása mellett 2050-ig.

A Fujitsu a projekt részeként tervezi az alkalmazásának továbbfejlesztését, hogy még inkább támogassa a környezetbarát magatartást, és biztonságos adatmegosztási technológiát alkalmaz az adatok elemzésére. Ezen erőfeszítések részeként a Fujitsu támogatni kívánja a vállalkozásokat a környezeti hozzájárulásaik hatásainak ellenőrzésében és fenntarthatósági intézkedéseik tervezésében, elősegítve a Social Digital Twins technológia gyakorlati alkalmazását.

Ez a kezdeményezés nemcsak a környezetvédelmi célok elérését célozza meg, hanem a közösségi részvétel és ösztönzés segítségével igyekszik hozzájárulni egy fenntarthatóbb jövő kialakításához. A Fujitsu és a Kawasaki City elkötelezett a hosszú távú fenntarthatóság és környezetvédelem mellett, és folytatja együttműködését a közösségekkel a környezetbarát életmód népszerűsítése érdekében.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét