A Fujitsu kvantum/HPC hibrid számítástechnikai technológiát fejleszt ügyfelei számára

0
903

Az új technológia könnyebb hozzáférést kínál a következő generációs számítástechnikai technológiákhoz azok számára is, akik nem értenek annyira a számítástechnikához.

A Fujitsu ma bejelentette, hogy kvantum/HPC hibrid számítástechnikai technológiát fejleszt annak érdekében, hogy ügyfelei számára egy munkateher választási lehetőséget is nyújtani tudjon. Az új mesterséges intelligencia alapú szoftver, amely a jövőbeli számítógépes munkaterhelés közvetítő technológiájának előfutáraként szolgál, automatikusan választ a különböző következő generációs számítási platformok közül, hogy optimális megoldást kínáljon az ügyfelek problémáira olyan paraméterek alapján, mint a számítási idő, a számítási pontosság és a költségek.

Az új technológia a Fujitsu világszínvonalú 39 qubites kvantumszimulátorának és a „FUJITSU Supercomputer PRIMEHPC FX 700”-nak az erejét használja ki. Ez ugyanazzal az A64FX CPU-val van felszerelve, ami a Fugaku szuperszámítógépet is táplálja, azonban ebben az esetben kombinálták és optimalizálták a módszereket annak érdekében, hogy az ügyfelek igényeit teljes mértékben kielégítsék. Létfontosságú, hogy a technológia lehetővé teszi a speciális ismeretekkel nem rendelkező felhasználók számára, hogy kvantumszimulátorokat és HPC technológiát alkalmazzanak, ezáltal hatékony megoldásokat találhatnak valós problémáikra.

Világszinten is a legfejlettebb technológiákat használják a 21. század problémáinak megoldására

A Fujitsu hosszú múltra tekint vissza a világelső számítástechnikai technológiák fejlesztésében és kínálatában. Ezt jól példázza az az erőfeszítés, amit a Fugaku szuperszámítógép fejlesztése és kereskedelmi forgalomba hozatalára tettek, de ugyanitt említhetjük a hagyományos és a kvantum közötti szakadékot áthidaló technológiák, például a Digital Annealer kifejlesztését is.

Az új kvantumalgoritmusok gyakorlati fejlesztésének elősegítése érdekében a Fujitsu 2022. márciusában bejelentette a világ leggyorsabb kvantumszimulátorát, és közös kutatást kezdeményezett az anyagtudomány területén a Fujifilm Corporation-nel és a Tokyo Electron Ltd.-vel.

Azok számára is elhozzák a legmodernebb technológiák lehetőségeit, akik nem annyira tájékozottak a témában

A Fujitsu jelenleg egy számítási workload-broker kifejlesztésén dolgozik. Tehát egy olyan szoftvertechnológián, amely mesterséges intelligencia segítségével automatikusan kiválasztja a megfelelő erőforrásokat a fejlett számítási technológiák és egyéb megoldások közül, beleértve a nagyméretű felhőalapú HPC-t, a kvantumszámítástechnikát, a Digital Annealert és a kvantumszimulátorokat – mindezt úgy, hogy az ügyfelek számára ez a lehető legjobban és leghatékonyabban történjen.

A Fujitsu elképzelése szerint a jövőben a workload broker támogatja a több hardvereszköz számítási feldolgozásának automatizálását és optimalizálását, valamint a számítások elosztásának optimalizálását a különböző platformokon. Ily módon a számítási workload broker nagy sebességű számításokat és megoldásokat tesz lehetővé az ügyfelek egyedi igényeire szabva.

Az új kvantum/HPC hibrid számítástechnika gyakorlati haszna dióhéjban

A számítástechnikai workload broker elképzelésének megvalósítása érdekében a Fujitsu kifejlesztett egy kvantum/HPC hibrid számítási technológiát kvantumkémiai problémák megoldására, amely lehetővé teszi a gyógyszerkutatásban és új hozzávalók fejlesztésében használt anyagok tulajdonságainak számításon alapuló felfedezését. Az új technológia, amely a számítási  workload broker előfutáraként szolgál, nagy sebességű, nagy pontosságú számításokat tesz lehetővé kétféle számítógép automatikus és optimális kombinálásával: A kvantumszimulátor és a HPC.

Az új technológia jellemzői a következők:

  1. Kvantum/HPC algoritmus technológiája

A kvantumkémiai számításokban használt algoritmusok ismételt számításokat igényelnek, amíg nagyon pontos megoldást nem kapunk. Amiatt, hogy az atomok közötti távolság változik, nagy kihívást jelent a meglévő technológiák számára annak meghatározása, hogy a kvantum vagy a HPC algoritmusok kínálják-e az optimális megoldást egy problémára. Ebből a célból a Fujitsu kifejlesztett egy megoldást arra, hogy megtaláljuk először a megfelelő algoritmust, ami majd később elvégzi a feladatot. Ezt úgy érik el, hogy elemzik, hogy az adott algoritmus hogyan konvergál a molekulákon. Azoknál a problémáknál, ahol a klasszikus algoritmusok nem adnak megfelelő eredményt, a technológia a konvergencia állapotban meghatározott mintázatot észlel mindaddig, amíg az algoritmus ki nem számítja a megoldást, így a probléma HPC algoritmusok segítségével végzett kísérleti előfeldolgozásával meghatározható az optimális algoritmus.

  • Időbecslési technológia: Mennyi időbe kerül egy adott feladatt kiszámítása?

A különböző molekulaszerkezetek konvergenciájának pontos becslése összetett feladatot jelentett a kvantumkémiai számításokban, és nehéznek bizonyult a nagy pontosságú megoldások elkészítéséhez szükséges idő és költség előzetes becslése. A probléma megoldására a Fujitsu egy olyan mesterséges intelligencia-modellt készített, amely képes előre megbecsülni a számítási összegeket, költségeket és időt a Fujitsu által kifejlesztett adaptív mesterségesintelligencia-technológia segítségével, amellyel elemzi a molekulaszerkezet, illetve az algoritmus iteratív számítása és a számítási idő közötti kapcsolatot.

  • Három fő szempont van: Idő, költség, pontosság

Annak érdekében, hogy az ügyfelek megfelelő költségek és optimális időráfordítás mellett végezhessenek számításokat, a Fujitsu kifejlesztett egy technológiát, amely optimalizálja a kvantumkémiai számítások teljesítményét. A technológia figyelembe veszi a kvantum/HPC algoritmus diszkriminációs technológia és a számítási idő becslési technológia által becsült számítási időt és költséget, valamint a számítási erőforrások felhasználását is. Ily módon a technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a kvantumkémiai számítási problémákat úgy oldják meg, hogy azok az igényeiknek leginkább megfeleljenek, anélkül, hogy maguknak kellene választaniuk a különböző számítási erőforrások közül.

Jövőbeli tervek:

A Fujitsu a jövőben ellenőrizni fogja ezen technológia hatékonyságát, és tovább szeretné fejleszteni azzal a céllal, hogy 2023-ig új számítástechnikai Workload Broker technológiát alkothasson a kvantumkémiai számítások területén. Továbbá a vállalat folytatja a számítási platformok fejlesztését is, e téren a cég legfőbb célja az, hogy ne csak a tech-guruk élhessenek ezen technológiák előnyeivel, hanem olyanok is használhassák, akik nem annyira jártasak a témában. Ha kész lesznek ezen technológiákkal, szeretnék őket beletenni a Fujitsu Computing as a Service (röviden csak CaaS) szolgáltatási portfóliójához. Ezáltal az ügyfelek nyilvános felhőn keresztül férhetnének hozzá a világelső számítástechnikai technológiáihoz.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét