A Fujitsu új 5G vRAN megoldása hozzájárul a rugalmas, nyílt hálózatok megvalósításához

0
75

Kihasználva az Nvidia videókártyáinak technológiáját, mellyel növelhető a számítási teljesítmény, lehetővé vált, hogy mind a base station funkciók, mind az edge funkciók ugyanazon a szerveren futhassanak.

A Fujitsu február 2-án bejelentette új 5G vRAN megoldásának bevezetését, amely a Fujitsu virtualizált CU-ját (vCU) és virtualizált DU-ját (vDU) ötvözi az Nvidia GPU technológiájával. A Fujitsu 2023 márciusában kezdi el a szolgáltatás árusítását ügyfelei, köztük a távközlési szolgáltatók számára világszerte. Az új megoldást az NTT DOCOMO által támogatott „5G Open RAN Ecosystem” projekt részeként fejlesztették ki.

A megoldás az Nvidia „NVIDIA A100X” motorját használja a base station-ök rétegbeli feldolgozására. Ily módon az új megoldás lehetővé teszi a virtualizált bázisállomások (base station) és az edge alkalmazások párhuzamos feldolgozását a GPU erejének segítségével, egy olyan all-in-one konfigurációban, amely lehetővé teszi az egyes funkciók ugyanazon a szerveren való működtetését. Ezáltal lehetővé válik a távközlési szolgáltatók számára, hogy rugalmas nyílt hálózatot építsenek ki egyszerű eszközkonfigurációval, amely számos funkcióval bővíthető. A megoldás tovább javítja a rádióegységek (RU) kapacitását és feldolgozási teljesítményét, kiváló minőségű kommunikációs környezetet biztosít, és képes kezelni a nagy terhelésű adatfeldolgozást, valamint az antennatechnológiák jövőbeni fejlesztéseit.

Ezzel az új megoldással a Fujitsu távközlési szolgáltatókkal – köztük az NTT DOCOMO-val – együttműködve kíván hozzájárulni a nyílt 5G hálózat globális elterjesztéséhez. A Fujitsu ezt a megoldást az MWC Barcelona 2023-on, a világ legnagyobb mobilipari kiállításán, a spanyolországi Barcelonában 2023. február 27. és március 2. között megrendezett standján mutatja be.

A háttér

A hatékonyabb és rugalmasabb rendszerek kiépítése egyre sürgetőbb kihívást jelent a saját hálózatukat üzemeltető távközlési szolgáltatók számára.

Emellett a nyílt bázisállomás-specifikációk, például az O-RAN globális trendje közepette egyre nagyobb figyelmet kap a vRAN rendszerek – szoftveralapú bázisállomások, amelyek nem igényelnek dedikált hardvert – bevezetése, mivel ezek lehetővé teszik a rugalmas berendezések beszerzését és a költségek csökkentését. A multi-access edge computing (MEC) technológián nyugvó 5G, amely ultra-nagy sebességű, nagy kapacitású és alacsony késleltetésű kommunikációt kínál, várhatóan hozzájárul majd új, élvonalbeli szolgáltatások megvalósításához a legkülönbözőbb iparágakban.

Ilyen az új megoldás

A Fujitsu a 2022 márciusában bevezetett vRAN technológiáját az Nvidia „A100X” GPU motorjával, az Nvidia „Aerial SDK-jával”, valamint az NVIDIA által kifejlesztett átfogó mesterségesintelligencia-keretrendszerrel kombinálta, hogy a fuvarozóktól a vállalati ügyfelekig a felhasználási esetek széles körére megoldást kínáljon.

1. Párhuzamos base station és számítási funkciók a GPU erőforrás-virtualizáción keresztül

Azáltal, hogy virtualizálták az Nvidia „A100X” hardvererőforrást, a számítási teljesítmény elosztható és feldolgozható. Ennek eredményeként a vezeték nélküli bázisállomások kommunikációs feldolgozása és az AI-t is magában foglaló technológiákat használó számítási feldolgozás párhuzamosan végrehajtható ugyanazon a GPU-n. A Fujitsu így olyan rendszert valósított meg, ahol a korábbinál egyszerűbb all-in-one eszközkonfigurációval 5G hálózaton keresztül különböző funkciók üzemeltethetők. A rendszer tovább támogatja a vállalati ügyfeleket új szolgáltatások nyújtásában, beleértve az AGV (Automated Guided Vehicle) vezérlést a gyártási helyszíneken és a videoelosztást a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) technológiáit használva az 5G nagy sebességének, kapacitásának és alacsony késleltetésének kihasználásával.

2.A GPU mindenre IS jó! – Nagyobb számítási teljesítmény vezeték nélküli kommunikáció terén és skálázhatóság az antennatechnológiák fejlesztéséhez

Az Nvidia „A100X” számítási teljesítményének kihasználásával a Fujitsunak sikerült javítania a bázisállomás-rendszer feldolgozási kapacitását, és sok felhasználó számára kínált kiváló minőségű kommunikációs környezetet teremtett. Az „A100X” nagy számítási teljesítményét kihasználva a rendszernek csak egy egyszerű szoftverfrissítésre lesz szüksége a nagy terhelésű adatfeldolgozáshoz, valamint az antennatechnológiák jövőbeni fejlesztéseire – beleértve a Massive MIMO-t.

A Fujitsu ezt az új megoldást többek között az NTT és más távközlési szolgáltatók számára biztosítja világszerte, hogy hozzájáruljon a kiváló minőségű 5G hálózati infrastruktúra bővítéséhez.

Sadayuki Abeta, az Open RAN Solutions globális vezetője megjegyzi: „Az iparág gyorsan halad egy olyan vRAN felé, mely rugalmasabb, bővíthetőbb és intelligensebb nyílt RAN-ra (Open RAN) skálázható. Elkötelezettek vagyunk az iparág átalakítása és a vezeték nélküli szolgáltatások felgyorsítása mellett. Az egész világon olyan nagyszerű OREC partnerekkel dolgozunk együtt, mint a Fujitsu és az Nvidia.

Ronnie Vasistha, az Nvidia telekommunikációs részlegének vezető alelnöke hozzátette:
„Az NVIDIA örömmel működik együtt az NTT DOCOMO-val, a Fujitsu-val és az ipari ökoszisztéma-partnerekkel, hogy közösen megvalósítsák a „software defined” (szoftvervezérelt) 5G vRAN-t és az edge AI alkalmazásokat egy all-in-one, GPU által gyorsított – avagy azon alapuló – rendszerben. Azáltal, hogy kombinálják az Nvidia Aerial for 5G szolgáltatását, az XR virtuális valóságot és az Omniverse for digital twins megoldásokat, egyetlen rendszerben képesek megmutatni, hogy ugyanaz a GPU alapú szerver hogyan képes AI-alkalmazásokat táplálni, és magával ragadó élményt nyújtani a digitális és „real twins” világában 5G hálózaton keresztül.

Masaki Taniguchi, a Fujitsu mobilrendszerek üzletágának alelnöke a következőként nyilatkozott:
„A Fujitsu teljesen virtualizált 5G base station szoftvert és multi-access edge technológiát szállít AI- és XR-alkalmazásokkal egy all-in-one konfigurációban,  mely lehetővé teszi az ultraalacsony késleltetést, a profin optimalizált TCO-t és a zöld teljesítményt. A jövőben továbbra is együttműködünk az NTT DOCOMO-val, az Nvidiával és más globális nyitott ökoszisztéma-partnerekkel, hogy hozzájáruljunk a távközlési szolgáltatók és a vállalati ügyfelek üzleti fejlődéséhez, valamint a digitalizáció globális előremozdításához.

És végül egy kis magyarázat a leírtakhoz:

5G Open RAN Ecosystem (OREC) : Az NTT DOCOMO, a Fujitsu és a partnercégek tevékenysége azzal a céllal, hogy globálisan felgyorsítsák a nyílt rádió-hozzáférési hálózatokat (open RAN), és elősegítsék a rugalmas hálózatkiépítést az 5G-korszak különféle vállalati és üzemeltetői igényeinek kielégítésére, beleértve a vRAN kereskedelmi forgalomba hozatalát is.

Nvidia A100X: Egy „konvergált gyorsító” az Nvidiától, mely egyesíti a nagy teljesítményű párhuzamos számítás technológiáját a GPU-kkal, valamint a gyors hálózati munkát a DPU-kkal.

O-RAN: Az O-RAN ALLIANCE (Open Radio Access Network ALLIANCE) által kifejlesztett specifikáció, egy olyan iparági csoport, amely a szabványosítást támogatja, azzal a céllal, hogy egy nyílt és bővíthető következő generációs rádiós hozzáférési hálózatot valósítson meg. A Fujitsu az O-RAN ALLIANCE tagja.

Nvidia Aerial SDK: Szoftverfejlesztő készlet a GPU-kat használó szoftver által meghatározott virtuális bázisállomási funkciók telepítéséhez.

UPF: Felhasználói adatok továbbítására és fogadására szolgáló funkció.

Masszív MIMO: Ultra-multi-element antennákat használó technológia, ami a nagy kapacitású kommunikáció és a hatékony felhasználást teszi lehetővé.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét