A gazdaság gyengülésére reagálnak a kiberbűnözők

0
5

A PandaLabs újonnan nyilvánosságra hozott kutatásai szerint a kiberbűnözők, és az általuk működtetett „online feketegazdaság” is rendkívül érzékeny a gazdasági élet változásaira. A bankcsődökre reagálva például az online „kampányok” az elmúlt hónapokban megváltoztak: a statisztikák azt mutatják, hogy az ún. adathalász (phishing) támadások visszaszorulóban vannak, helyette pedig új, jóval közvetlenebb módszerekkel próbálkoznak a bűnözők.
– Nem olyan régen hívtuk fel a figyelmet arra, hogy hamis antivírus termékek megvételére próbálják meg rávenni a felhasználókat a csalók – magyarázta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – Az adathalász támadások áttételesek, hiszen banki jelszavakra és hozzáférésekre irányulnak; a hamis vírusirtós próbálkozásokkal a csalók már közvetlenül a pénzre utaznak. Számításaink szerint mindezzel nagyjából 10 milliós profitot termelnek az online feketegazdaságnak havonta.
A szakemberek szerint a csalások egyre kifinomultabbak, és egyre jobban szervezettek lesznek: az összehangolt támadások eredményeképpen a profit is növekszik.
– Természetes a fordított arányosság a gazdaság és az online feketegazdaság között – fűzte hozzá Sándor Zsolt. – A gazdasági vészhelyzetben az emberek nagyobb figyelmet fordítanak a pénzügyekre, esetleg nem is intéznek pénzügyeket, hanem kivárnak. Ilyen esetekben a bűnözőknek sokkal nagyobb támadást kell indítani, hogy azonos eredményt érjenek el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét