A következő generációs Dell PowerEdge szerverek korszerű teljesítményt és energiahatékonyságot biztosítanak

0
1077

Miről lesz szó a cikkben?

 • A Dell PowerEdge kibővített szerverportfólió nagyobb teljesítményt kínál, beleértve az akár 2,9-szer nagyobb AI inference-t (következtetési teljesítmény)
 • A Dell Smart Flow dizájn és a Dell Power Manager szoftver fejlesztései nagyobb energiahatékonyságot biztosítanak
 • A Dell Secured Component Verification kriptográfiai ellenőrzéssel segíti az ellátási lánc biztonságát
 • A Dell APEX portfóliója modern compute as-a-Service szolgáltatást kínál, segítve a vállalatokat az IT műveletek fejlesztésében, miközben a legtöbbet hozzák ki erőforrásaikból

13 következő generációs PowerEdge szerverrel bővíti portfólióját a Dell – nem elhanyagolható információ, hogy az iparág legkeresettebb szerverportfóliója a Dell-é. Céljuk a teljesítmény  és a megbízhatóság növelése a nagy teljesítményű számítástechnika érdekében az alapvető adatközpontokon, nagyméretű nyilvános felhőkön és az edge-dzsen.

A 4. generációs Intel Xeon Scalable processzorokkal rendelkező, következő generációs rack-, torony- és többcsomópontos PowerEdge szerverek már tartalmazzák a legújabb Dell fejlesztéseket, úgy mint az új Smart Flow tervezést, mely energia- és költséghatékonyság javító hatással rendelkezik. A kibővített Dell APEX képességek a hatékonyabb IT műveletek lehetővé tételével segítik a szervezeteket, így még többet tudnak kihozni erőforrásaikból, miközben a kockázatot minimálisra csökkentik.

„Az ügyfelek könnyen kezelhető, de kifinomult és hatékony szervereket keresnek a Dellnél, amelyek fejlett képességekkel rendelkeznek az üzlet szempontjából kritikus munkaterhelések ellátásához” – mondta Jeff Boudreau, a Dell Technologies Infrastructure Solutions Group elnök-vezérigazgatója. „Következő generációs Dell PowerEdge szervereink páratlan innovációt kínálnak, amely megemeli a lécet az energiahatékonyság, a teljesítmény és a megbízhatóság terén, miközben leegyszerűsíti a Zero Trust megközelítés alkalmazását a nagyobb biztonság érdekében IT környezetükben.”

Az új Dell PowerEdge szervereket úgy tervezték, hogy megfeleljenek a legkeményebb munkaterhelésnek, a mesterséges intelligenciától az elemzéseken át az óriási adatbázisokig. A 2022 novemberében bejelentett kibővített portfólió magában foglalja a PowerEdge XE szervercsaládot NVIDIA H100 Tensor Core GPU-kkal és az NVIDIA AI Enterprise szoftvercsomagot.

Új szerverek a felhőszolgáltatóknak

A Dell PowerEdge HS5610 és HS5620 szerverek bevezetése optimalizált megoldásokat kínál a nagyméretű, több gyártótól származó adatközpontokat kezelő felhőszolgáltatók számára. Az 1U és 2U méretben is elérhető új, kétfoglalatos szerverek hidegfolyosón szervizelhető konfigurációkat tartalmaznak, továbbá akár a Dell Open Server Managert is kérhetjük hozzájuk, ami egy OpenBMC-alapú rendszerfelügyeleti megoldás a több gyártós flottakezelésre.

Könnyebb kezelhetőség, nagyobb teljesítmény

A következő generációs PowerEdge szerverek jobb teljesítményt nyújtanak, beleértve a Dell PowerEdge R760-at, amely akár 2,9-szer nagyobb mesterséges intelligencia-következtetést biztosít. A 4. generációs Intel Xeon skálázható processzorokon Intel Deep Learning Boost és Intel Advanced Matrix Extensions bővítmények is vannak, melyek tovább emelik a teljesítményt. A PowerEdge R760 emellett akár 20%-kal több VDI-felhasználó és több mint 50%-kal több SAP Sales & Distribution felhasználó kezelésére képes az előző generációhoz képest. A PowerEdge rendszerek megrendelhetők NVIDIA Bluefield-2 adatfeldolgozó egységekkel, hogy további tehermentesítést, gyorsítást és munkaterhelés-izolációt biztosítsanak, amennyiben szükség van rá.

Monitoring szoftverek és új szolgáltatások – Még egyszerűbbé teszik a szerverkezelést

 • Dell CloudIQ – A Dell szoftver a proaktív megfigyelést, a gépi tanulást és a prediktív elemzést ötvözi, miközben átfogó képet nyújt a szerverekről, bárhol is legyenek. Emellett a teljesítmény előrejelzést, illetve bizonyos karbantartási műveleteket és az új virtualizációs vizualizációt is magában foglalja a szolgáltatás.
 • Dell ProDeploy szolgáltatások – A Dell ProDeploy Factory Configuration szolgáltatás telepítésre kész PowerEdge szervereket szállít, amelyek előre konfigurálva vannak az ügyfél által preferált operációs rendszerrel, hypervisor szoftverrel és RAID, BIOS és iDRAC beállításokkal. A Dell ProDeploy Rack Integration szolgáltatás termelésre kész állványozott és hálózati PowerEdge szervereket szállít és telepít, amelyek ideálisak adatközponti környezetüket bővítő vagy informatikai modernizáción áteső vállalatok számára.
 • Dell iDRAC9 – Mivel az ügyfelek fokozottabb szerverautomatizálást és intelligensebb megoldásokat keresnek, a Dellnek is lépnie kellett. A Dell Remote Access Controller (iDRAC) megkönnyíti a Dell rendszerek üzembe helyezését és diagnosztizálását, és olyan frissített funkciókkal rendelkezik, mint a tanúsítvány lejárati értesítése, a telemetria a Dell konzolokhoz és a GPU felügyelet.

„A genomiális szekvenálási technológia fejlesztésével és az adatnövekedést elősegítő új laboratóriumi módszerekkel az adatáramlás a jövőben tovább fog bővülni. Folyamatos innovációnk biztosításához gyorsan és hatékonyan kell feldolgoznunk az adatokat. A Dell PowerEdge szerverek jól megtervezett, beépített biztonsággal rendelkeznek, és olyan teljesítményt nyújtanak, amely lehetővé teszi számunkra a tudományos felfedezések felgyorsítását és az innováció gyorsabb elterjesztését a világban.” – mondta Dr. Pete Clapham, a Wellcome Sanger Institute informatikai támogató csoportjának vezetője.

Fenntarthatóságra tervezve

A Dell PowerEdge szervereket a fenntarthatóság szem előtt tartásával tervezték, az ügyfelek számára háromszoros (!) teljesítményt kníál a 2017-ben piacra dobot 14. generációs Intel Xeon Scalable processzorokkal rendelkező PowerEdge szerverekhez képest. Kisebb, erősebb és hatékonyabb az új technológia, mint a régi. Pár fontos jellemző ezen szerverekről:

 • Dell Smart Flow kialakítás — A Dell Smart Cooling csomag egy új funkciója növeli a légáramlást és akár 52%-kal csökkenti a ventilátor teljesítményét az előző generációs szerverekhez képest – miközben a légáramlás ugyanolyan jó marad. A Smart Flow kialakítás nagyobb szerverteljesítményt támogat, és kevesebb energiát igényel a rendszerek hűtéséhez a hatékonyabb működés érdekében.
 • Dell OpenManage Enterprise Power Manager 3.0 – Több variálhatóságot ad az ügyfelek kezébe, ugyanis kezelhetik a hatékonyságot, a hűtési célokat, nyomon követhetik a CO2 kibocsátást és akár 82%-kal gyorsabban beállíthatják a teljesítménykorlátokat az általános energiafelhasználás korlátozása érdekében. További funkciói közé tartozik még, hogy az ügyfelek meghatározhatják az általános szerverhasználatot, a virtuális gépek és létesítmények energiafogyasztását, a folyadékhűtési rendszerek szivárgásérzékelését stb.
 • Electronic Product Environmental Assessment Tool (EPEAT) – Négy következő generációs Dell PowerEdge szerver lesz elérhető EPEAT ezüst jelöléssel, 46 rendszer pedig EPEAT bronz minősítést kap. Az EPEAT ökocímke egy globális megjelölés, melyet azon termékek kapnak meg, amik elég hatékonyak.

„Egy mai modern adatközpont folyamatos teljesítményfejlesztést igényel az olyan összetett munkaterhelések esetében, mint az AI, az ML és a VDI” – mondta Kuba Stolarski, az IDC Enterprise Infrastructure Practice kutatási alelnöke. “Miközben az adatközpontok üzemeltetői igyekeznek lépést tartani az erőforráséhes  igényekkel, szem előtt kell tartaniuk a környezeti és biztonsági céljaikat is. A Dell új Smart Flow kialakításával, valamint energia- és hűtési felügyeleti eszközeinek továbbfejlesztésével jelentős előrelépést érhetnek el a szervezetek.”

A lényeg a megbízhatóság és a biztonság

A következő generációs PowerEdge szerverek segítenek felgyorsítani a Zero Trust bevezetését a szervezetek informatikai környezetébe. Az eszközök folyamatosan ellenőrzik a hozzáférést, feltételezve, hogy minden felhasználó és eszköz potenciális veszélyt jelent. Hardver szinten a szilícium alapú hardveres bizalom gyökere, többek között a Dell Secured Component Verification (SCV) elemeivel segít az ellátási lánc biztonságának ellenőrzésében a tervezéstől a szállításig. Ezenkívül a többfaktoros hitelesítés és az integrált iDRAC ellenőrzi a felhasználókat a hozzáférés megadása előtt.

A biztonságos ellátási lánc azt is lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy előmozdítsák a Zero Trust megközelítést. A Dell SCV az összetevők kriptográfiai ellenőrzését kínálja, amely kiterjeszti az ellátási lánc biztonságát az ügyfél telephelyére.

Skálázható, modern számítási élményt nyújt

Az OpEx rugalmasságát kereső ügyfelek ma már a Dell APEX-en keresztül előfizetésként kaphajták meg a PowerEdge szervereket. A fejlett adatgyűjtés és a processzorteljesítmény/óra alapú mérés segítségével az ügyfelek rugalmas megoldást kapnak, ezáltal elkerülhetik a túlköltekezést, ha netán rosszul lőtték be a szükséges teljesítményt.

Az idei év végén a Dell Technologies kibővíti Dell APEX portfólióját, hogy adott helyszínen, edge-dzsen vagy akár kolokációs létesítményekben is kínálhassa szerverszolgáltatásait. A szolgáltatások kiszámítható, havi előfizetéssel érhetők el, és könnyen konfigurálhatók az APEX konzolon keresztül, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy skálázható és biztonságos számítási erőforrásokkal elégítség ki munkaterhüket és IT igényeiket.

“A 4. generációs Intel Xeon Scalable processzorok rendelkeznek a legtöbb beépített gyorsítóval a jelenleg piacon lévő CPU-k közül, így maximalizálják a teljesítmény hatékonyságát a valós alkalmazásokhoz, különösen az AI-jal kapcsolatban.” – mondta Lisa Spelman, az Intel Xeon termékek vállalati alelnöke és vezérigazgatója. „A Dell PowerEdge szerverek legújabb generációjával az Intel és a Dell folytatja szoros együttműködését olyan innovációk megvalósításában, amelyek valódi üzleti értéket teremtenek, miközben beépítik az ügyfelek által elvárt vezető méretezhetőséget és biztonságot.”

Mikor jelennek meg a cikkben taglalt szolgáltatások?

 • A Dell PowerEdge R760 világszerte 2023 februárjában vált elérhetővé
 • A Dell PowerEdge HS5620, HS5610 világszerte 2023 áprilisában lesz elérető
 • A további, következő generációs Dell PowerEdge szerverek még ebben a félévben megjelennek
 • A ProDeploy Factory Configuration ma már világszerte elérhető, míg a ProDeploy Rack Integration még csak az USA-ban érhető el
 • A Dell APEX számítási szolgáltatásainak megjelenését 2023 második felére tervezik

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét