A kriptovaluta-piac összeomlása nem csak a videókártya áraknak tett jót, a bolygónak is

0
455

Hatalmas mértékben csökkent a szén-dioxid kibocsájtás a kriptopiac összeszakadásával – tehát a kriptobányászat nagymértékű csökkenésével.

Jelentős hatása van a kriptopiac beszakadásának, és be kell vallanunk, hogy ezen hatások szinte mindegyike pozitív. A technológiai ipar köszöni szépen, sokkal jobban van a kriptokrach óta, illetve a Föld nevű bolygó is fellélegezhetett egy kicsit.

Nyers adatokban kifejezve is ijesztő, hogy mennyit számít csupán a kriptobányászat. A Digiconomist által közölt adatok szerint a kriptovaluták elértéktelenedése jelentősen csökkentette a bányászatot is, ami egy iszonyatosan környezetszennyező tevékenység – és nem mellesleg teljesen felesleges (jó, értem én, pénzt lehet vele keresni, de semmilyen érték nem születik, nem csak a bányászható kriptok léteznek). Tehát vissza a tényekhez: NAPI 150 000 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe csupán a kriptopiac összeomlása miatt. Napi 150 000 tonna, csak emiatt…

A Digiconomist számításai szerint az elmúlt hetekben elért csökkenés már annyit tesz ki, mint az összes Tesla elektromos jármű által spórolt CO2 kibocsájtás egynegyede. (Tehát annak az egynegyed része, amit a világ összes Teslája megspórol azon, hogy elektromosak, nem pedig belsőégésű motorral működnek)

Továbbá… szintén a Digiconomist elemzése szerint a kripto miatti CO2 kibocsájtás mértékének csökkenést mára többet nyom a latba, mint amennyit a világ összes elektromos járműve összesen spórol meg. Ami azt jelenti, hogy az elmúlt fél évben történt kripovaluta-piac összeomlás környezetkímélőbb hatással volt a Földre, mint a valaha volt összes elektromos autó bevezetése.

Persze ez csak a szén-dioxid kibocsájtásra vonatkozik, számos egyéb tényező is van, mint például a gyakran emlegetett használt akkumulátor hulladék tárolási problémája stb. stb. Ezeket azonban pontosan lehetetlen lenne kiszámolni. Illetve ha összevetjük az adatokat, jól látszik, hogy bárhogy számolgatunk, szinte biztos, hogy a kriptobányászat katasztrófához vezet hosszútávon. De ha nem is katasztrófához, hatalmas mértékű pocsékláshoz biztosan.

A kriptovaluta-bányászat hosszútávú hatásai

Finoman szólva is kijózanító látni, hogy mennyivel csökkent a szén-dioxid-kibocsátás a kriptovaluták összeomlása után. A kriptobányászat tartós negatív hatást gyakorolt ​​a világra, ez bizton állítható. A kriptovaluta bányászat környezetre gyakorolt ​​messzemenő káros hatása jól dokumentált tény.  Különböző tanulmányok arról számolnak be, hogy hihetetlenül nagy mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást produkál az elektronikus eszközökkel végzett bányászat, főképp magas energiafogyasztása miatt.

Az ASIC technológiára épülő bányászati ​​eszközök is jelentős elektronikai hulladékot termelnek, hiszen élettartamuk átlagosan három-öt év között van, ezután szinte biztosan cserélni kell az alkatrészeket. Az elhasználódott berendezések pedig természetükből adódóan nem hasznosíthatók más célra.

A bányászati ​​felszerelések másik formája a GPU-k. A legjobb grafikus kártyákat bármely áron keresik (keresték) a bányászok, ahogy egy kutatásból kiderült: csak az Ethereum bányászai egyedül 15 milliárd dollárt költöttek grafikus kártyákra az elmúlt két évben. Még a néhány generációval ezelőtti legolcsóbb grafikus kártyákat is szinte lehetetlen volt megvásárolni a kriptoboom idején.

A sok ex-bányász kártya pedig most elárasztotta a használtpiacot, hogy pénzéhes kriptobányászok enyhítsék veszteségeiket. Azt senki nem tudja, hogy egy ilyen széthajtott kártyának mennyi ideje van még hátra, illetve a kriptosok gyakran azzal is érvelnek, hogy egy bányász kártya megkíméltebb, mint egy gamer kártya. Ennek kicsit utána is jártam mennyire igaz, hamarosan jön az újabb cikk, amiből kiderül az igazság.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét