A Lenovo HPC infrastruktúrája lehetővé teszi a MareNostrum 5 szuperszámítógép működését, ezzel elősegítve az új tudományos áttöréseket és globális kihívások kezelését

0
17

A Lenovo bejelentette a MareNostrum 5-öt, egy új pre-exascale szuperszámítógépet, amely a Lenovo HPC infrastruktúráján fut. Az is kiderült, hogy a frissen kiadott TOP500 listán a világ legnagyobb teljesítményű általános célú x86 klasztereként minősítették a szóban forgó gépet.

Tavaly december 21-én hivatalosan is felavatták a MareNostrum 5 szuperszámítógépet a Barcelona Supercomputing Centerben. A European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) számára épült gép az Európai Unió küldetését erősíti, hogy Európát a legkorszerűbb számítógépes technológiával szolgálja ki. A pre-exascale szuperszámítógép célja az, hogy növelje az Európai Unió mesterséges intelligenciával történő kutatási kapacitását, és lehetővé tegye az új tudományos áttörések elérését, amelyek segítenek a globális kihívások megoldásában. A MareNostrum 5 széleskörű, bonyolult HPC-specifikus alkalmazásokat támogat, a klímakutatástól és mérnöki feladatoktól az anyagtudományig és a földtudományokig. Ezek a feladatok már-már túlmutatnak a felhőszámítás képességein.

A MareNostrum5 GPP klaszter részeként a rendszer kiemelkedő teljesítményét 40,1 Rmax PFlop/s demonstrálja, miközben csupán 5,7MW energiafogyasztással zakatol. Ez az infrastruktúra a Lenovo újgenerációs Neptune közvetlen vízhűtéses technológiáját alkalmazza, melynek központi eleme a 6400 Lenovo ThinkSystem SD650 V3 rendszer, amelyek integrálva vannak a legújabb 4. generációs Intel Xeon Scalable processzorokkal.

A Lenovo az EMEA partner ökoszisztémájának támogatásával hozta létre az elismert Neptune folyadékhűtéses technológián alapuló HPC infrastruktúrát. Az General-Purpose Partition a világ legnagyobb ilyen típusú rendszere, és a legutóbbi TOP500 listán az összesített rangsorban a 19. helyen állta meg a helyét. Ez a rendszer kifejezetten komplex tudományos problémák megoldására lett tervezve, lehetővé téve az erőforrások megosztását és több feladat vagy program egyidejű futtatását. Ennek eredményeként nagyobb rugalmasságot és javított hatékonyságot biztosít, mivel lehetővé teszi a különböző felhasználók vagy projektek azonnali hozzáférését attól függően, hogy milyenek az aktuális szükségleteik.

Sergi Girona, a Barcelona Supercomputing Center operációs igazgatója nagy örömmel kommentálta a közös munkát a Lenovoval, aminek eredménye a MareNostrum5 GPP, Európa egyik, sőt talán a világ egyik legfejlettebb klasztere. A partícionálás és az előgyorsított partícionálás együttes alkalmazása átalakítja a MareNostrum 5-öt, hogy megfeleljen a világ legnagyobb globális kihívásainak, mint például a klímaváltozás, a személyre szabott orvoslás vagy az energiafelhasználás. Ez az új infrastruktúra kulcsfontosságú Európa digitális stratégiájának előmozdításában, amely az akadémia és a magánszektor számára is szolgál, és hozzájárul egy jobb, ellenállóbb és szuverénebb Európa kialakításához.

Noam Rosen, a Lenovo HPC és AI EMEA igazgatója elmondta: „Mint a szuperszámítógépek globális vezető vállalata, büszkék vagyunk arra, hogy támogathatjuk Európa elkötelezettségét a technológiai kiválóság iránt a MareNostrum 5 pre-exascale rendszerrel a Barcelona Supercomputing Centerben.” Maga a rendszer tanúbizonysága Európa törekvésének a technológiai vezetésért és a Lenovo elkötelezettségének a tudományos kutatás előmozdításában. A MareNostrum 5 általános célú szuperszámítógép teljes egészében Európában lett legyártva. „A gép ösztönzője lehet a tudományos felfedezéseknek, segítve a kutatókat számos kihívás kezelésében, a sürgősségi feladatoktól a felfedező jellegűekig. Az izgatottságunk a tudományos közösség támogatásáért egyenlő azzal az elkötelezettséggel, amellyel a Barcelona Supercomputing Center és az EuroHPC vezetésének előmozdítására törekszünk az HPC innováció terén Európa-szerte” – mondta Noam Rosen.

Európában gyártva

A MareNostrum 5 számára a Lenovo saját célra épített HPC szervereit a budapesti gyárában állította elő, amely 2022-ben nyitott meg azért, hogy támogassa az Európában, a Közel-Keleten és Afrikában található ügyfeleket a szerverinfrastruktúra, tárolási rendszerek és high-end PC munkaállomások terén. Azóta a létesítmény több, mint 1000 ügyfelet szolgált ki a régióban, és több, mint egy millió munkaállomást és szervert szállított le. A közeli együttműködés mellett európai ügyfelekkel, valamint a beszerzési láncok helyi láthatóságának javításával a létesítmény helyzete Európa közepén több mint 90%-kal csökkentette CO2 kibocsátását a szállítások során, ami az alacsonyabb szállítási távolságoknak köszönhető.

A Lenovo tovább folytatta az Európa legnagyobb szuperszámítógépeit üzemeltető ügyfelek kiszolgálását a magyarországi létesítmény hozzáadott képességeivel, ideértve a Barcelona Supercomputing Centert is. Ez a partnerség jelentős mértékben elősegítette a Lenovo R&D (kutatás-fejlesztés) képességeit. Emellett más HPC (High Performance Computing) számítási központokat is kiszolgált a régióban, beleértve a Leibniz Supercomputing Centert Németországban és a SURF-ot Hollandiában.

TOP500 és Green500 listán elért helyezések

Egy rekordévet követően a Lenovo megtartotta első helyét a TOP500 listán a rendszerek részesedésében, 169 rendszerrel. A Lenovo HPC háromból egy rendszerrel részesedik ebben az előkelő pozícióban. Ez a kimagasló teljesítmény tovább erősíti a Lenovo-t a világ vezető szuperszámítógép-szolgáltatójaként.

A Green500 listán a Flatiron Intézet Henri rendszere továbbra is az első helyet foglalja el a világ legenergiahatékonyabb szuperszámítógépeként. Ezt a Lenovo ThinkSystem SR670 V2 Intel Xeon Platinum és NVIDIA H100 táplálja. Emellett a Lenovo egy másik rendszerrel is büszkélkedhet a Green500 top tízes listáján, amely nem más, mint a South Korea’s Institute for Basic Sciences rendszere. Ez a rendszer a Lenovo ThinkSystem SR675 V3 AMD EPYC processzorokkal, NVIDIA H100 és Infiniband NDR 400 komponensekkel rendelkezik.

Összegzés

Az Európai Unió és a Lenovo közös erőfeszítésének eredményeként tavaly decemberben felavatták a Barcelona Supercomputing Centerben a MareNostrum 5 szuperszámítógépet. Ez a gép az Európai Unió küldetését erősíti a technológiai fejlesztés és Európa digitális stratégiájának előmozdítása terén. A MareNostrum 5 pre-exascale szuperszámítógép széleskörű alkalmazásokat támogat a klímakutatástól kezdve az anyagtudományig. A rendszer lenyűgöző teljesítményét a Lenovo HPC infrastruktúrája és a Neptune közvetlen vízhűtéses technológiája biztosítja.

A Lenovo európai gyárában állította elő a MareNostrum 5 számára szükséges saját célú HPC szervereket, amelynek eredményeként az ügyfelek számára hatékonyabb és környezetbarátabb megoldásokat kínál. A létesítmény már több mint 1000 ügyfelet szolgált ki és több mint egy millió munkaállomást és szervert szállított le, mindezt jelentős CO2-kibocsátás csökkenéssel.

A Lenovo továbbra is vezető szerepet játszik a szuperszámítógépek terén, megtartva első helyét a TOP500 listán. Emellett két rendszere is szerepel a Green500 legenergiahatékonyabb szuperszámítógépeinek listáján. A Lenovo elkötelezett a tudományos kutatás és fejlesztés támogatásában, ami tovább erősíti pozícióját a szuperszámítógépek piacán.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét