A Lenovo útja a zero emission felé – A természeti erőforrások megóvása

0
836

Milyen úton jár a vezető technológiai vállalat a nulla kibocsájtás vágyálom felé?

Jelen cikkben azt fogjuk taglalni, hogy a Lenovo mit és hogyan tesz annak érdekében, hogy elérje a mindenki által vágyott (és lassan ténylegesen szükséges) nulla nettó kibocsájtást. Szükség van fenntartható terméktervezésre, a természeti erőforrások megőrzésére és fenntarthatóbb ellátási láncra.

A Lenovo büszke arra, hogy a Science Based Targets kezdeményezéssel működhet együtt olyan célok elérése érdekében, mint például a vállalat azon terve, hogy 2050-re elérje a „net-zero” szintet, azaz a nettó 0 kibocsájtást. A cég minden lehetőséget megvizsgál,– a terméktervezéstől és a természeti erőforrások felhasználásától az ellátási láncuk működéséig – hogy vajon tud-e környezetbarátabb lenni.

Első videónkban Kim Foxot láthatjuk, a Lenovo Seattle-i (Washington) székhelyű termék-élettartam-menedzsment mérnökét és körforgásos gazdaság (circular economy) szakértőjét, akivel Mazin El Nagib, az Egyesült Arab Emirátusokbeli Dubajban székelő közel-keleti és afrikai kommunikációs vezető készített interjút.

Összefoglalva a videót, ezeket a célok tűzte ki magának:

 • Hatalmas célja a Lenovonak az, hogy csökkentse a kibocsájtást, a nyersanyagok kitermelését a termékek előállításának folyamán
 • Javítsa a termékek energiahatékonyságát élettartamuk során 2030-ig (50%-os javulás az asztali számítógépek és szerverek, valamint 30%-os javulás a notebookok és telefonok esetében).
 • Növelje termékeikben és csomagolásaikban az újrahasznosított anyagok mennyiségét, miközben javítási megoldásokat és másodlagos szerverlehetőségeket kínál.
 • Segítse ügyfeleit és fogyasztóit fenntarthatósági céljaik elérésében azáltal, hogy megnövelt hatékonyságot és fenntarthatósági szolgáltatást nyújt (kereskedelmi) ügyfelei számára.

Két videó is készült a témában, a másodikban Rachel Donahue vízkészlet- és környezetvédelmi mérnök, valamint Scott Tease, a nagy teljesítményű számítástechnikával és mesterséges intelligenciával foglalkozó alelnök és vezérigazgató alaposan áttekinti, hogyan használjuk és védjük a természeti erőforrásokat.

Dióhéjban ez hangzik el a második videóban:

 • Még ha el is tudjuk érni a Párizsi szerződésben rögzítetteket, tehát hogy az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozzuk a globális felmelegedést, a jelenlegi éghajlatváltozás továbbra is a vizet, mint erőforrást fogja veszélyeztetni legjobban
 • A Lenovo vizet használ alkalmazottainak támogatására világszerte, egyes helyeken pedig épületek hűtésére és tereprendezésére (előbbi esetében nem tudom mire gondolt a költő – a szerk.)
 • A Lenovo évente méri és figyelemmel kíséri vízhasználatát, valamint felméri annak kockázatait, kitettségét és lehetőségeit. A Lenovo ezeket az adatokat éves ESG jelentésben közli, azzal a céllal, hogy javítsa a cég általános vízhasználatát
 • A Lenovo Infrastructure Solutions Group két fő módszerrel minimalizálja a környezeti hatásokat és a természeti erőforrások felhasználását:
  • A csapat előre telepített szerverállványokat kínál, amely szolgáltatást jelenleg az ISG-eszközök körülbelül egyharmada használ. Ez azt jelenti, hogy a szervereket rendelésre állítják össze a gyárban, így csökken a csomagoláshoz felhasznált papír, karton és egyéb szállítási anyagok mennyisége
  • A Lenovo a NeptuneTM folyadékhűtéses megoldásokat azért fejlesztette ki, hogy a meleg vizet újrahasznosítsa, majd a rendszert lehűtse. Azok a felhasználók, akik a hagyományos, nagy energiaigényű léghűtésről a Lenovo Neptune megoldásokra térnek át, 30-40%-os energiafogyasztás-csökkenést tapasztalhatnak adatközpontjaikban.

Zöld kötvényeket bocsájt ki a Lenovo

Na nem azért, mert be vannak négyhúszolva, hanem a környezetvédelem okán. Pár napja a Lenovo Group bejelentette, hogy sikeresen befejezte a „Zöld Kötvények” leső kibocsájtását, egy 1,25 milliárd USD értékű kétrészletű kötvénykibocsátás részeként. Az 5,5 éves futamidejű, 625 millió USD értékű, fedezetlen kötvények és a 10 éves futamidejű, 625 millió USD lejáratú, fedezetlen zöld kötvények kamata 5,831%, illetve 6,536% volt évente.

A kétrészes kötvénykibocsátást a hagyományos és a zöld befektetők csoportjai is jól fogadták. Az 5,5 éves kötvények széles körben elterjedtek, földrajzi felosztásuk 30% USA, 29% EMEA és 41% APAC. A zöld kötvények iránt világszerte erős kereslet érkezett a zöld befektetők részéről, ami a végső allokáció nagyjából felét tette ki, 40%-os amerikai, 28%-os EMEA és 32%-os APAC földrajzi felosztással, tovább diverzifikálva a Lenovo befektetői bázisát.

2022-ben világviszonylatban is ez volt a technológiai szektor legnagyobb környezetvédelmi, társadalmi és irányítási/kormányzati (Environmental, Social, and Governance  – „ESG”) kötvénye. A debütáló zöld kötvényajánlat fontos mérföldkövet jelent a Lenovo ESG útján, és támogatja a Net-Zero 2050-re való elérésére irányuló elképzeléseket.

Ez kulcsfontosságú fejlemény, mivel a Lenovo továbbra is az elkötelezett az éghajlati és fenntarthatósági célkitűzései mellett. Ezek a kötvények pedig lehetővé teszik a vállalat számára, hogy olyan projekteket és kezdeményezéseket finanszírozzon, amelyek támogatják ESG-kötelezettségek megvalósítását, és okosabb és fenntarthatóbb jövőt építenek mindenki számára.

A Zöld Kötvényekből származó nettó bevételnek megfelelő összeget a Társaság új vagy meglévő projektjeinek finanszírozására vagy refinanszírozására fordítja. A zöld finanszírozási keretrendszerben felvázolt támogatható projektek öt zöld kategóriába sorolhatók, ezek a következők: energiahatékonyság, megújuló energia, zöld épületek, körforgásos gazdasághoz igazított termékek, termelés és folyamatok, valamint tiszta közlekedés.

„A Lenovonál hiszünk abban, hogy az üzleti sikernek és a fenntartható jövő építésének kéz a kézben kell járnia” – mondta Wong Wai Ming, a Lenovo pénzügyi igazgatója. „Örülünk a befektetők elsöprő támogatásának szerte a világon, valamint a mérföldkőnek számító kettős részletű induló zöld kötvényajánlatunk sikere kivételes, főleg ezen változékony gazdasági körülmények között. A Zöld Pénzügyi Keretrendszerünk létrehozása fontos mérföldkő, tükrözi a fenntarthatóság iránti szélesebb körű elkötelezettségünket, miközben elfogadjuk a zöld finanszírozást, és tovább bizonyítja megingathatatlan elkötelezettségünket a pozitív környezeti és társadalmi hatások iránt, hogy rugalmasabb és fényesebb jövőt építhessünk.”

John Cerretani, a Lenovo alelnöke, általános jogtanácsos-helyettes és vállalati felelősségi igazgatója hozzátette: „Globális vállalatként a Lenovo ESG-kezdeményezései a rugalmas előrehaladás támogatására összpontosítanak, miközben hosszú távú értéket teremtenek érdekelt feleink számára, és ez az ajánlat jól példázza folyamatos ESG erőfeszítéseket a szervezetben.”

A kötvénykibocsátás közös globális koordinátorai és közös könyvvezetői: BNP PARIBAS, Citigroup, Credit Suisse, DBS Bank Ltd., Goldman Sachs (Asia) L.L.C., HSBC, J.P. Morgan és Morgan Stanley. A BNP PARIBAS zöld strukturálási tanácsadó volt.

A Lenovo ESG kötelezettségvállalásai

A vállalat a múltban már bizonyított és a jövőben sem szeretne eltérni jó szokásától, így igaz ez az ESG területére is. Miután a 2020-as kibocsátáscsökkentési céljait a tervezettnél egy évvel hamarabb teljesítette, a Lenovo elkötelezte magát egy olyan vízió mellett, amely 2050-re eléri a nettó nulla értéket, és a Science Based Target kezdeményezéssel együttműködve olyan célokat tűz ki, amelyek ezt az elképzelést támogatják. A Lenovo 2008 óta számol be a fenntarthatósággal kapcsolatos témákról, beleértve az éghajlatváltozás mérséklésével, a körforgásos gazdasággal és a fenntartható anyagokkal kapcsolatos munkáját és céljait. A Lenovót a következő szervezetek ismerték el ESG-re irányuló erőfeszítéseiért:

 • A Corporate Knights a globális 100 legfenntarthatóbb vállalata között említi
 • CDP, Beszállítói elkötelezettség-vezető és „Water A list” (tehát jól gazdálkodik a vízzel)
 • Bloomberg Nemi Egyenlőségi Index

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét