A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

0
1414

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Rövid áttekintés:

Az NVIDIA grafikus kártyákról szóló cikkünk után íme megérkezett az AMD variáns is. Célunk továbbra is az, hogy a piacon lévő teljes káoszban némi segítséget nyújtsunk az embereknek és a kollegáknak is, hiszen nem sok ember lehet aki fejben tudja tartani a teljes palettát részletesen lebontva, gépekre is levetítve. A videokártyák kiválogatását elég egyszerűen megoldottuk: a most piacon lévő AMD alapú laptopokat kilistázva meg is volt minden jelenleg forgalmazott GPU, ezeket pedig elvi grafikus processzorainak teljesítményei alapján sorban rendezve láthatjuk lentebb többé kevésbé a valóságnak mneg is felel ez a sorrend.

Mik a szempontok?

Továbbra sem az elméleti témakör az érdekes hanem a gyakorlati. Ez AMD GPU-k esetében főleg kérdéses, hiszen ők azok akik folyamatosan keresik az unortodox megoldásokat és próbálkoznak valami újjal és radikálissal. Ennek sajnos meg is látszik az eredménye, míg a gyártók az olcsóbb árak miatt eddig előszeretettel választották a vörös oldalt, sajnos a rengeteg negatív tapasztalat miatt (amit meg kell erősítenem) inkább próbálkoznak olcsóbb-gyengébb, de biztosabb NVIDIA alapú chipekkel.

A memória mérete:

Továbbra is ez a tabellát vezető adat amit feltüntet minden óriásplakát és adatlap, lehetőleg hatalmas félkövér betűkkel. Pedig nem nagyon kellene. A 4GB-os mennyiségnek a top kártyák eseteteit leszámítva a világon semmi értelme (ezek pedig jellemzően már Crossfire-SLI kapcsolatokból vannak eleve vagy nagyon erős új chipekre épülnek) és a 2GB is olyan mennyiség amihez elég tápos rendszert kell betenni a gépekbe. Mondjuk úgy, hogy a most Magyarországon hivatalosan (szürkeimport külön állatfaj) forgalmazott gépekből erre szüksége van jelen esetben 1 kártyának ami már inkább használja ennek a nagyobb részét. De még itt sem lenne bajunk a 1,5GB-al sem.

Ehhez képest ugye mindenki eleve “két gigás legyen” mondókával indul a bolt felé. Ők nyugodtak lehetnek, ha véletlenül lehagyják a memória felét a gyárban akkor sem lenne semmilyen kimutatható változás, sőt. Attól, hogy egy videokártya sok memóriát cipel a hátán, még nem lesz gyorsabb, a műveleteket nem a RAM-ok végzik. Az csak egy ideiglenes tároló és ha tényleg ezzel akarunk extra fps-eket akkor ennek a sebességét kell növelni. De nem a méretét. A lentebb felsorolt 16 GPU-ból 15-nek az 1GB-os fedélzeti memória sem okozna érdemi sebesség csökkenést. És mivel ez a jelenleg kapható piac 94%-a, jól láthatjuk milyen remekül lehet keresni ha az ember jó marketinges.

A memóra típusai:

Itt ugye vannak az integrált változatok amik a notebook memóriájából kérnek és vannak a külön RAM chipekkel megtámogatott dGPU-k. Előbbiek sebessége valóban függ a rendszerbe tett moduloktól, de ez inkább asztali tuningos környezetben mérhető jól és gyorsítható. Utóbbiak DDR3, GDDR3 és GDDR5-öt használnak, árban és sebességben is egyre feljebb lépve természetesen.

A memórabusz szélessége:

Egy remek példával élnék csak: lehet nekünk hatalmas oxigéntartályunk (RAM) és hihetetlen nagy erőnk beszívni és kifújni a levegőt (GPU) ha ezt egy kis pipaszáron (memóriabusz) tudjuk csak megtenni, nem leszünk előrébb, mint egy kis tartályos, sokkal gyengébb fizikumú búvár hasonló csőátmérővel lélegezve.

Ennek megfelelően ezzel az értékkel is lehet erősen befolyásolni a sebességet, kombinálva egy szűk 64 bites buszt egy DDR3 memóriával nagyon durván meg lehet fogni bármilyen GPU-t. A költségekkel együtt, tehát nyilván az olcsóbb gépekben ezt, a drágábbakban jobb esetben modernebb kivitelezést találnuk.

A memória órajele:

Minél nagyobb annál jobb, erősen korlátolt a típusától is valamint a gyártó beállításaitól, rendes GPU mellé GDDR5 dukál, nem kérdés.

Számolóegységek száma:

Ez egy 3 ismeretlenes egyenlet: a processzor ereje kombinálva sok számolóegységgel és modern architektúrával végeredményben sok-sok pixelt tud nekünk a kijelzőre varázsolni 1-1 “ütem” alatt, ha bármit elkezdünk megvagdalni akkor drasztikusan csökken a végösszeg, kevesebb a pixelmennyiség és már vérzik is a kártya nagy felbontáson, nem beszélve ha szűrőket is aggatunk rá, mert akkor többször is kiszámolódhatnak ezek a pontok.

Mag órajel:

Legyen nagy és legyen minél újabb alapokon, ezt nem kell részletezni.

Architektúra:

Az újabb mindig jobb elv tökéletes példája, nem kell taglalni, hogy nem csak ülnek a mérnökök a babérjaikon hanem folyamatosan keresik a módokat ahol egy adott kódsor gyorsabban lehet kész és ezt próbálják gyakorlatba ültetni. Jelenleg a Graphics Core Next (GCN) az alapja az AMD kártyáinak, pár ötletes és új megoldást tartalmaz a régebbieknehez képest több-kevesebb sikerrel. Ezen belül futnak a különböző fantázianeveken a kisebb családok, mint például a Southern Islands, Sea Islands, Solar System amiken belül találkozunk az egyes konkrét chipekkel, tehát mondjuk a Solar Systemen belül a Mars és a Sun kódnevek.

Egyéb érdekességek amiket érdemes figyelni:

Driverek. Bizony azok a fránya driverek nagyon fontosak, mert valaminek össze kell kapcsolnia a hardvert nem elég fizikálisan a lapra forrasztani őket. Nos itt azért vannak gondok, nem egy tesztkészüléket a gyártóval/terméktámogatással közösen sem tudtuk közös nevezőre hozni és nem egy esetben kellet játékokat kihagyni a tesztelésből, mert egyszerűen ismeretlen okokból nem működött megfelelően. További gondok vannak és voltak a telepítésekkel is és frissítésekkel is. Ezen lehetne még dolgozni. Itt nem azt jelentem ki, hogy az NVIDIA ne tudna ilyet (tud bizony ő is), de átlagolva sokkal kevesebb problémánk van a zöld gyártó termékeivel.

A másik nagyon sokat foglalkoztatott téma az AMD Dual Graphics, ami képes bevonni az integrált GPU-t is a dGPU mellé, ha ez gyártói szinten is engedélyezett . Ez elméletben remekül hangzik akár gyakorlatban is jó lehet, sajnos azonban megjósolhatatlan melyik játékban hozza azt a 10-15%-os pluszt és ha hozza is akkor mennyit segít. Az esetek többségében sajnos nem jelent annyival többet, mint ha vennénk egy rendesen használható erősebb VGA-val szerelt laptopot. Íme egy lista mit tudunk optimális esetben kombinálni ha minden engedélyezett:

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

A DirectX 12 támogatás megint újabb problémákat vet fel. Jelenlegi állás szerint a GCN kártyákon fog futni a DX12-es játék is, de néhány esetben nem kapunk meg minden effektet amit a teljes támogatású kártyák igen. Ezt még később ha kint lesz a végleges DirectX módosítjuk.

 

Most pedig következzen egy kis táblázat-értelmező fogalomtár. Minden kártya alá felesleges volna ezeket leírni, így az adatlapon olvasható technológiai nevek és rövidítések innen megfejthetőek:

 

UVD3 decoder: MPEG-4 AVC/H.264, VC-1, MPEG-2, Flash, Multi-View Codec (MVC), MPEG-4 (DivX, xVid) HD videók dekódolása közvetlen a GPU segítségével, levéve a terhet a processzorról, ez is egy bővülő szabvány

PowerTune: automatikus órajel csökkentés és növelés a TDP kereten belül, adott helyzettől függően

HD audio processor: HD Audio (TrueHD vagy DTS Master Audio) kiküldése HDMI és DisplayPort segítségével

ZeroCore: kijelző lekapcsolásakor csökkentett fogyasztással operál a GPU

Power Gating: a nem használt területek lekapcsolása a chip-en belül

Eyefinity: több kijelző meghajtása 1 GPU-ról. Akár 6 kijelzőt is támogat, nyilván ez notebook szinten 3 fölött nehézkesen kivitelezhető a portok száma miatt

Enduro: az Optimus technológia megfelelője. Ha nincs szüség a dGPU-ra akkor lekapcsolja, hogy spóroljon az energiával és a hőtermelést is visszafogja

Mantle: Direct3D és OpenGL helyettesítése céljából létrehozott szabvány, rendszer vagy keret ami közvetlen elérést biztosít a grafikus vezérlőkhöz a számítógépekben. Jelenleg még kevés támogatott játék van, ilyen mondjuk a Battlefield 4 és a Thief

App Acceleration: Videók minőségét javító és teljesítményt fokozó szolgáltatás

 

Ez volt tehát az alapozó. Jöhetnek a GPU-k, amiket referencia értékeken mutatok be, ettől eltérhet minden gyártó lefelé és felfelé is. Ezt érdemes észben tartani.


AMD Radeon HD 8210

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: Asus X452, Toshiba C50D

Általános jellemzői:

A belépő szintű integrált grafika, minimális teljesítménnyel. Viszont már ez is képes lenne (elméletben) 2 kijelzőt meghajtani, ami elnézve a fenti típusokat, nos, nem feltétlen lesz elsődleges. HD videókra és egyéb alap alkalmazásokra bőven elegendő effelől nincs kétség. E1 és A4-es processzorokbnan találhatjuk meg.

Teljesítmény:

Az Ivy bridge Intel HD graphics szintű teljesítményre képes, játékra tehát nagyon korlátozottan alkalmas.


 

AMD Radeon HD 7420G

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: HP ProBook 645

Általános jellemzői:

Egy kisebb kakukktojásra bukkantunk, csak 1 HP gépben találjuk meg ezt a GPU-t, ez egy erősen kilógó és már csereérett darab.

Kapunk mindenféle gyorsítást ami csak kellhet és támogatást Flashez és DivX lejátszáshoz is, nem lehet okunk panaszra tehát. Szintén A4-es processzorban találkozhatunk vele.

Teljesítmény:

Az Intel HD 4000-es teljesítménye körül teljesít inkább az alsó feléről nézve, tehát ez sem egy játékos integrált kártya.


 

AMD Radeon HD 8330

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: HP 255 G2, HP Pavilion 15

Általános jellemzői:

Egy már frissebb GCN achitektúrás integrált grafika, a HD 8210-hez mérhető tudással és emelt órajelekkel. Ez is egy A4-es processzorokban megtalálható grafika.

Teljesítmény:

Az átlagosan órajelezett HD4000-es teljesítményét várhatjuk tőle.


 

AMD Radeon HD 8570M

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: HP 15

Általános jellemzői:

Bővelkedünk a technológiai újításokban, az adatlap elég bőséges, vannak energiatakarékossági és fejlett videogyorsítási képességek is szép számmal. Sun kódnév alatt fut a chip maga, amit 2013-ban mutattak be a Solar System elnevezésű 8000-es szériával.

Teljesítmény:

A GT630M körül várható, ami még mindig nem egy komoly GPU manapság, már jóideje lecsengett a Lenovo G580-as láz, amikor az egy alsó-közepes játékos gép volt.


 

AMD Radeon R5 M230

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: Lenovo G50, Asus X552, Lenovo B50, Dell Inspiron 3541, Toshiba L50

Általános jellemzői:

A HD 8570M-hez képest kevesebb feldolozó egység került bele, némileg viszont emelkedett az órajel. Minden egyéb támogatottságban és tudásban egyformák. Sun GPU egyik átnevezése ez a kártya is.

Teljesítmény:

NVIDIA 820M ellenfél, tehát belépő kategória a játékokhoz. Low beállításokon játszhatunk 1-2 éves címeket is natív HD felbontásban.


 

AMD Radeon R5 M240

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: HP 355 G1

Általános jellemzői:

Gyakorlatilag egy emelt órajelű R5 M230-ról van szó, ehhez mérten semmi különbség nincs köztük a kis extra sebességen kívül ami néhány százalék körül alakul. Mint az előző, ez is egy Sun családos GPU-ra épült.

Teljesítmény:

Ez is egy NVIDIA 820M vetélytárs, kicsit közelebb hozzá, mint az R5 M230.


 

AMD Radeon R5 M255

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: HP ProBook 450 G2, HP ProBook 455 G2, HP ProBook 470 G2, Lenovo Z50

Általános jellemzői:

Az első igazán elterjedt dGPU. Minden eddig szerepelt feature birtokában van, nem túl magas fogyasztásával pedig nem borítja fel a gépek hőháztartását sem. Az M240 bátyjaként is tekinthetünk rá, ő áll a trió tetején.

Teljesítmény:

A 820M-et ez már beéri szinte minden esetben az Intel HD4600-ot is pedig magabiztosan tartja maga mögött. Ez az első olyan GPU amivel már úgy tudunk játszani 1-2 éves játékokat, hogy nem lesz Low-Medium szinten óriási lagg az egész játékélmény ha elindul a kemény ütközet. De így is csak óvatosan, ez még mindig egy nagyon belépő szintű videokártya.


 

AMD RadeonHD 8670M

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: HP Pavilion 15, HP Pavilion 17, HP 350, Asus X550

Általános jellemzői:

Egy belépő szintű GPU ez is, magasabb Turbo órajelekkel és alap órajellel, 24 textúrázó egységgel és 8 ROP blokkal megtámogatva. A 384 darab feldolgozóegységnek hála itt már éledezik a teljesítmény is. Emellett persze ugyanúgy megvan minden eddig leírt videókat gyorsító funkció így levéve a terhet a CPU-ról. Egy picivel fentebb léptünk, ez hivatalosan már egy középkategóriás Mars chipre épült.

Teljesítmény:

Nem léptünk ki a 820M árnyékából, ez még mindig egy R5 M230-as VGA némileg feljebb tornázva az órajeleket és engedve több számolóegységet.


 

AMD Radeon R7 M260

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: Acer E5-551G, Toshiba L50, HP Pavilion 15, HP Pavilion 17, Lenovo Z50

Általános jellemzői:

Kicsit fentebb ismét, ez egy R7-es családba tartozó GPU, DX 11.2 támogatást is kapott valamint végre kezdünk elszakadni az abszolút belépőszintű VGA-aktól. Szintén zenész, ez is egy Mars alapú videokártya.

Teljesítmény:

Egy rendesen tuningolt 820M a megfelelője, vagyis olyan 825M lenne vele egy szinten a zöldektől.


 

AMD Radeon HD 8690M

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: Dell Latitude E6540, Dell Latitude E6440

Általános jellemzői:

A 8670M legerősebb változata, mint az a számozáson látszik is. Minden másban szinte teljesen ugyanaz, mint a fentebb említett többi VGA, hiszen ugyanarra a chipre épülnek.

Teljesítmény:

A GeForce GT 730M és GT 640M az asztaltársa a képzeletbeli pókerteremben, itt már merhetünk fentebb tekerni a beállításokon.


 

AMD Radeon R7 M265

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: Dell Inspiron 5547, Lenovo G510, Dell Inspiron 7548

Általános jellemzői:

Egy szintén erősített változata az R5 M260-nak. Jelen esetben ez is csak pár százalékot jelent a játékokban.

Teljesítmény:

Maradunk a GT 640M és a GT 730M környékén.


 

AMD Radeon HD 8750M

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: HP ProBook 455, HP ProBook 650 G1

Általános jellemzői:

Az R5 M255 és R7 M260 közötti átmenet teljesítményben. Sebességét erősen befolyásolja éppen milyen memória van rajta, a nálunk nem kapható modelleken 128 bites GDDR5 van/volt, hamarosan jön a 650 G1 teszt és meglátjuk mi is. Továbbra is minden apróság megvan amit az elődök tudtak, GPU-k közötti váltás, energiatakarékosság és HD videó lejátszás-dekódolás minden mennyiségben.

Teljesítmény:

Haladunk fentebb, ez már egy GT 740M teljesítmény szint, tehát a medium grafika beállítása sem feltétlen gyilkosság az fps ellen, de azért ez még mindig nem egy csúcs kártya játékra.


 

AMD FirePro M4100

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: HP ZBook 

Általános jellemzői:

Nvidia Quadro és FirePro a mérnökök álma, az igazi tervező kártyák. Ez egy középkategóriás AMD alapú FirePro, fejlettebb driver támogatás és több engedélyezett eszköz fejlesztői programok pl. CAD alkalmazások számára.

Teljesítmény:

A tervezői kártyák közül Quadro K1100M az ellenfél, játékra is befogható, úgy egy R7 M260 körüli teljesítményt várhatunk, de nem ez az igazi terep, főleg, mivel ez csak a HP ZBookban található meg.


 

AMD Radeon R9 M265X

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: Toshiba P50, Toshiba P70

Általános jellemzői:

Végre megérkeztünk az első igazán játékra már alkalmasnak mondható kártyához. 128 bites memóriabusz, GDDR5-os chipekkel. A legérdekesebb persze a Mantle API támogatás, amivel közvetlen elérést kapnak a fejlesztők a grafikus vezérlőkhöz. Ennek ugye nem kell ragozni mekkora jelentősége van, bár a mobil szegmens nem kevés hátránnyal indul, hiszen eleve kisebb az a processzor és videokártya teljesítmény amivel tudnak gazdálkodni az okosabb elosztásra törekedve. Ahol viszont van, ott szert tehet némi előnyre a DirectX-el szemben. Ezen a szinten már talán értelme is van kihasználni. A tavaly bemutatott Cape Verde chipre épült.

40-45W-os fogyasztásával itt már jelentős levegőt kell átvezetni a gépen, így óvatosan kell kalkulálni a TDP keretekkel.

Teljesítmény:

A GTX 850M felél kacsintgatunk, HD felbontásban szinte minden cím tudja a medium-high beállítással a minimum 20 fps körüli értéket.


 

AMD Radeon HD 8850M

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

Elérhetőség: Dell Latitude 3540

Általános jellemzői:

Kissé kilóg a sorból a 8850M/8870M páros, hiszen ezek már jovarészt kifutottak, csak a 3540-es Latitude maradt meg vele. Teljesítménye kellemes, viszont ezekkel a kártyákkal esett meg nem egyszer, hogy ahhoz képest mennyire erősek szimplán képtelenek voltak normálisan futtatni egy játékot, mondjuk a Far Cry 3 tipikusan ilyen volt több esetben is. Itt derült ki, hogy papíron remek az a mérhetetlen mennyiségű rövídítés és technológiai innováció amit tud egy ilyen középkategóriás GPU ha a valóságban ebből nem sok marad akkor nem megyünk vele sokra. Éppen ezért igyekszünk minél több laptopot kipróbálni élesben is és úgy alkotni véleményt, ha pedig gond van akkor kérünk segítséget és jelzünk a terméktámogatás felé.

Teljesítmény:

NVIDIA GTX 660M udvarába léptünk be, tehát már bátran használhatunk high beállítást HD felbontásra, 900p-re pedig kisebb kompromisszumokkal de szintén.


 

AMD Radeon R9 M290X

A nagy AMD VGA összehasonlítás: AMD Radeon R5 M230 / R5 M240 / R5 M255 / R7 M260 / R7 M265 / R9 M265X / R9 M290X

 

Elérhetőség: MSI GX60, MSI GX70

Általános jellemzői:

Egy HD 8970M átnevezést láthatunk kis túlzással. 1280 feldolgozóegység, 80 textúrázó egység és 256 bites memóriabusz GDDR5-ös memóriákkal. Ez papíron is szép és a valóságban is. Megkapjuk az AMD teljes fegyvertárát, szinte az összes grafikát javító, gyorsító technológiákat és a fejlett energiamenedzselést is az utolsó szabványokig.

Hőtermelése egy ilyen kártyának viszont már nagyon magas, közel 100W, így igazi DTR gépeknek az alapja lehet csak. Ilyen mondjuk a tesztelt MSI Destroyer is, ami bizony tolta is a levegőt ezerrel nem kis hanggal kísérve. Pitcairn alapú régebbi, de annál erősebb alapokra épült VGA.

Teljesítmény:

NVIDIA GTX 780M alatt egy kevéssel tartózkodunk, mindenféle probléma nélkül megoldható a high grafikai beállítás és az akár 1080p is. Ami nem sok, ezt azért lássuk be. És jelenleg ez a legerősebb AMD alapú notebook amit mindenféle trükk nélkül a kosárba tudunk rakni, itt látszik, hogy bizony a zöldek előnyben vannak és bele kellene húzni, a Maxwell iszonyat jó széria lett.

 
A cikket lehetőséghez mérten pedig frissíteni fogjuk, ha ez szükséges. Kellemes olvasást és sok fps-t kívánunk mindenkinek.
 
Mulder

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét