A nagy erő nagy energiafelhasználással jár – Ilyen az Intel Core i7-12800HX

0
789

Megjöttek az első benchmark eredmények a 16 magos Intel Core i7-12800HX processzorról, egyenesen egy MSI Raider GE67 notebook jóvoltából. Bár a várnál jobb a teljesítmény, meghökkentő, hogy a legtöbb hasonló CPU-nál jóval több energiát fogyaszt az i7-es.

Míg az AMD inkább csak egy kis ráncfelvarrást adott legújabb generációs mobil processzorainak a Zen 3+-szal, addig az Intel igencsak odatette magát a 12. generációval.

Az Intel Core i7-12800HX-el szerelt MSI GE67 notebookot a Ryzen 9 6900HX-es Asus ROG Zephyrus Duo 16-val összehasonlítva nyers többszálas tesztben az Intel 50-60%-ot vert az AMD üdvöskéjére. Egyszálon is jobbak a kékek, itt azonban „csupán” 15% a különbség.

Egy bökkenő azonban van: a Wattonkénti teljesítmény nem épp a legjobb az Intelnél. A két gép közötti legfőbb különbség, hogy az egyik 165 W-ot fogyaszt teljes használatkor, a másik 130 W-ot – tippeljünk, vajon melyik a nagyobb? Igen, az Intel. Így energiahatékonyság és energia/teljesítmény arányban igazából nem is olyan jó az Intel processzora.

Egyébként a két tesztgép ugyanolyan specifikációkkal rendelkezett minden téren, kivéve a processzort. Kíváncsian várjuk a további ilyen procival szerelt gépeket, hogy tisztább képet kapjunk az Intel új processzoráról.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét