A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra

0
4480

A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy kell-e notebook alá még külön hűtés, van-e értelme, megéri-e és úgy általában, hogy mennyit számít – ennek próbálunk most utána járni. A tesztelésre szánt notebookokat és hűtőpadokat a Laptopszalon bocsájtotta rendelkezésünkre, ez úton is köszönjük.

Notebookok kínpadon

Hirdetés

3 különböző teljesítményű, és hozzá mérten különböző hatékonyságú hűtéssel rendelkező gép került terítékre. Ezek közül valamilyen formában már mindegyik járt nálunk tesztelésre, így részletesen a notebookokról nem fogok írni, a tesztek a mellékelt linkeken elérhetőek:
Lenovo IdeaPad Y510p – i7-4700MQ nVidia GT 750M SLI
Toshiba L50 – i7-4700MQ nVidia GT 740M
Lenovo ThinkPad Edge E531 – i3 3110M nVidia GT 740M

Amint azt láthatjuk, teljesítményt nézve elég változatos gépeket néztünk, és minden bizonnya nem lövök le túl nagy meglepetést, ha elárulom, hogy a hűtésük is nagymértékben különbözött.

A hűtőpadok

Két különböző árkategóriájú és felszereltségű padot kaptam a cikk elkészítéshez. Mindkét eszköz CoolerMaster gyártmány, azonban elég jelentős különbségek vannak árban és felszereltségben egyaránt, (hogy vajon teljesítménnyel is ez a helyzet, az nemsokára kiderül).
Az olcsóbbik variánst (NotePal L1) már 4.900 forintért hazavihetjük, a kialakítás ennek megfelelően elég puritán. Az egész szerkezet egyszerű, mint a szög: kapunk egy műanyag vázat, benne egy 120 mm-es ventillátort, amit egy fém rács választ el a notebooktól. Se több, se kevesebb. USB csatlakozóval köthetjük rá a gépre, ahol szerencsére nem kell lemondani az általa elfoglalt helyről, mert mint egy toldalék, a hátuljába csatlakoztathatunk egy további USB eszközt.
Az egyszerűségének megfelelően egy fokozatban képes üzemelni. Gépre kötve megy a ventillátor, ha lecsatlakoztatjuk, megáll – csak semmi bonyolítás. Működését nehéz figyelmen kívül hagyni, a notebookok apró ventillátorainál jelentősen nagyobb zajt képes csapni, így ha nem terheljük a gépet, akkor nem is érdemes bekapcsolni. Hőmérsékletben nem nyerünk vele sokat, zaj viszont elég rendesen lesz.

Cooler Master NotePal L1

A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra

A nagy testvérnek (Storm SF17) már a doboza is komolyabb, tekintélyt parancsoló mérete már egy notebook csomagolásának is becsületre válna. Kibontva egy masszív, méretes notebook padot (állványt?) vehetünk birtokunkba, kinézete engem leginkább az Asus RoG notebookok dizájnjára emlékeztet.

Cooler Master Storm SF17

A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra

A fém rács itt is adott, alatta immáron egy 140 mm-es légkavarót találunk, mely fordulatszámát még szabályozni is tudjuk, de ennyire ne szaladjunk előre. A megfelelő tapadás érdekében számos gumitömböt helyeztek el a felszínén, az elülső részen pedig találunk még két kihajtható fület is, amik szintén a notebook rögzítésére szolgálnak. Ezekre szükségünk is lehet, ugyanis a felső rész dőlésszöge tág határok között állítható. Hasonló gumírozás fut körbe az oldalán is, amit a kábelek rendszerezésére használhatunk.

A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra

Ha már csatlakoztattuk notebookunkhoz (amit micro és mini USB kábellel egyaránt megtehetünk), akkor egy 4 portos USB elosztóként funkcionál, emellett ahogy korábban írtam, a légkavaró forgási sebessége is állítható, ki is kapcsolható. Ez a mindennapok során pont kapóra is jönne, kis terhelés mellett alacsony fordulatszámon járatni, de sajnálatos módon nem lesz halkabb, ugyanis berezonál, így surranás helyett egy sokkal kellemetlenebb kerregő hangot hallat.
Nem beszéltem még a kapcsolóról, ami az USB portok mellett található. Ezzel egy LED sort hozhatunk működésbe, hogy pirosan világítsa meg előttünk az asztal egy kis darabkáját. Hogy mi értelme van, arra nem sikerült rájönnöm, de a 16 ezer forintos árcédulát nem feledteti el, annyi bizonyos.

A tesztelés menete

A tesztek során igyekeztem a lehető legnagyobb terhelésnek kitenni a notebookokat: a processzort AIDA-val terheltem, míg a videokártyát FurMark-kal – kivétel az Y510p esetében, ahol a FurMark-ot nem sikerült összeboronálnom az SLI-vel, így ott az OCCT kapta ezt a feladatot. A teszteket egyaránt 60 percen át futtattam, amikor egy képernyőmentéssel rögzítettem a hőmérsékleteket, és a pillanatnyi órajelet. A hőmérséklet mérésére HWMonitort, a Turbo működés detektálásra Intel Turbo boost application-t használtam, a GPU órajelét (és hőmérsékletét) pedig a GPU-Z-vel követtem nyomon.
A tesztek során a szobában nagyjából 21-22°C volt a hőmérséklet, a burkolat hőmérsékleti adatait infravörös hőkamera szolgáltatta.

A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra

Elsőként a Lenovo Y510p-t teszteltem, ami négy magos Intel processzorral és SLI-be kötött grafikával nem kis kihívást jelent a hűtőrendszere számára. Míg üresjáratban kellemesen halk a gép, addig nagy terhelés hatására elég rendesen megjött a hangja, de a hűtőpadok ezt is képesek voltak túlszárnyalni.

A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra

A táblázatok szerintem magukért beszélnek, átlagosan 3-5 fokkal hűvösebb burkolat, és ennél némileg nagyobb javulás a belső hőmérsékletek terén. Fontos információ, hogy throttlingról (azaz órajel csökkentésről) nem volt szó a tesztek során, végig a névleges 2,4GHz-s értéken futott az i7, a GPU-k pedig az 1GHz fölötti Boost órajelükön üzemeltek. i7 esetében a Turbo üzemeltetésére már nem maradt elég hűtési kapacitás, ilyenkor viszont elgondolkozik az ember, hogy tényleg megéri-e az i7.

A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra

Másodjára  a Toshiba L50-es modellje látogatott el hozzám. Magáról a gépről sokat nem szeretnék mondani (vagy jót, vagy semmit hozzáállással), de nem lopta be magát a szívembe.

A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra

A hűtéséről felemás véleménnyel voltam. Az addig dicséretes dolog, hogy nem akar a gyönyörűséges lakkos borítás az asztalra olvadni,  mi több, egyáltalán nem szálltak el a hőfokok. Ami már kevésbé, hogy hiába van benne i7, hogy ha terhelés alatt képtelen volt tartósan 2GHz fölé kúszni az órajele – feltehetőleg nagyon óvatosra vették a throttling küszöböt. Ami még szomorúbb, hogy hiába a hűtőpadok, a belső hőmérsékletet ugyan sikerült mérsékelni 5-7°-kal, de az processzoron ez semmit sem segített, az órajeleken nem változtatott. A GPU-t legalább nem sújtotta ez a jelenség, végig a Boost órajelén, 1GHz fölött teljesített.

 

A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra

Végül szerettem volna egy olyan gépet is megnézni, aminek kifejezetten jó a hűtése, így esett a választásom a Lenovo ThinkPad Edge E531-esre. Kíváncsi voltam, hogy itt jelent-e bárminemű változást a hűtőpad használata:

A Nagy laptop hűtőpad teszt CoolerMaster módra

Kicsit meglepett, hogy itt is jó pár fokot tudtak hozni hűtőpadok, de ahogy a korábbiakban láthattuk, érdemi különbség nem volt a kettő között. Az E531-nek viszont nem csak hatékony, de trehelés alatt is csendes a hűtése, amit ezért a néhány fokért cserébe el is felejthetünk.

És itt el is érkeztünk egy nagyon lényeges ponthoz, melyiket éri meg megvenni?
Hacsak nem szeretnénk egy kifejezetten drága, és szép pirosan világító USB elosztó tulajdonosai lenni, akkor bármennyire is tetszett a dizájnja, az SF 17-es modellt nem tudom jó szívvel ajánlani. Bár sok apróság van, ami vonzóbbá teszi, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez megérné a 10 ezer forintos különbséget. A NotePal L1-esről már egy fokkal jobb véleménnyel vagyok, hiszen megfizethető áron kínál látható eredményeket. Egy dolgot azonban elhallgattam eleddig, még pedig azt, hogy a hűtést már kikapcsolt állapotban is elég jelentősen képesek javítani. A tesztek egy részét ugyanis tovább folytattam kikapcsolt ventillátor mellett nagyjából 20 percig, amikor is újra lemértem mindent, jelentős különbséget nem tapasztalva a korábbiakhoz képest.
Ennek fényében azt javaslom, hogy olyan hardverrel szerelt gépet keressünk, amire ténylegesen szükségünk van. Ez pedig gyakran nem az adott áron elérhető legnagyobb teljesítményű, és egyben leggyengébb hűtésű modell. Ha viszont arra jutottunk, hogy bizony kelleni fog a 4 magos i7, akkor olyan notebookot válasszunk, aminek jó hűtése van (és ezt tartsuk is karban). És végül, de nem utolsó sorban, ha azt látjuk, hogy az egekbe szöktek a hőmérsékletek, akkor érdemes lesz beszerezni egy hűtőpadot, mert hasznuk az van, ráadásul nem csak bekapcsolt állapotban.

Andrew

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét