A szenátus is elfogadta a TikTok elleni törvényjavaslatot

0
14

A szenátus 79-18 szavazattal jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely előírja a TikTok-ot birtokló ByteDance számára, hogy eladja az Egyesült Államokban működő leányvállalatát, amely az amerikai felhasználók adatait kezeli, ellenkező esetben az alkalmazást ki fogják tiltani az USA-ból – írja a BBC. Az átdolgozott változatot szombaton fogadta el a szenátus: ennek értelmében a törvény hatályba lépése után a TikToknak nem 6, hanem 12 hónapja lesz az amerikai leányvállalat értékesítésére.

Eme törvényjavaslatot egyébként még márciusban terjesztették elő, majd áprilisban kétpárti támogatással fogadta el az amerikai képviselőház. Bár messze nem ez az első próbálkozás a TikTok amerikai betiltására, miután Biden is bejelentette, hogy hajlandó aláírni az intézkedést, mondhatni zöld utat kapott a kínai közösségi oldal kisöprésére az országból.

Az USA és Kína kapcsolata nem túl rózsás, ennek egyik hozománya, hogy a világ egyik legnépszerűbb közösségi oldalát, a kínai tulajdonú TikTok-ot évek óta nemzetbiztonsági kockázatként tartják számon az Egyesült Államokban. A bizalmatlanság persze mindkét félnél fennáll, az Apple például nemrégiben állami utasításra eltávolította az amerikai tulajdonú WhatsApp és Threads alkalmazásokat a kínai alkalmazásboltjából.

techkalauz.hu – az online techmagazin