A TSMC jövőre megkezdi az 5nm-es chipek tömeggyártását

A TSMC már készen áll az új 5nm-es chipek tömeggyártására és a jövő év első felében akár el is kezdheti azt. Ez a gyártástechnológia sokkal kisebb chipek gyártását teszi lehetővé (akár 45%-kal kisebb). Illetve ami legalább olyan fontos, hogy a jelenlegi 7nm-es chipekhez képest akár 15%-os teljesítménybeli növekedés is elérhető lesz. És mindezt úgy, hogy még nem vettük figyelembe az architektúrális változtatásokat.

Az idei chipsetek gyártására már készen a TSMC a 7nm+ gyártástechnológiájával. Ez 6-12%-os csökkenést jelent majd energiafelvételben. Valamint 20%-kal sűrűbben tudják majd elhelyezni a tranzisztorokat rajta.

A TSMC jövőre megkezdi az 5nm-es chipek tömeggyártását

A gyártónak már elég sok ügyfele van. Ők lesznek az Apple kizárólagos beszállítója 2020-ig és ugye az idei iPhone-ok még hátra vannak. A Qualcomm is valószínűleg a TSMC-t fogja választani az új prémium Snapdragon chipekhez. Hiszen a 855-höz is az ő technológiájukat használta. A Huawei idén fogja bemutatni az új Kirin-t a Mate 30-al együtt, de lehet, hogy ők maradnak a jelenlegi 7nm-es eljárásnál.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?