Acer Aspire 5 (A515-51G-35NN) teszt – kezdés az alapoktól

0
1392

Az Acer Aspire 5 (A515-51G-35NN) notebookot a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon kecskeméti üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Az Aspire sorozat sosem arról volt híres, hogy csúcshardvert, felső kategóriás anyaghasználatot, vagy valami rendkívüli képességet vonultatna fel. Az ebbe a családba tartozó laptopok inkább a kedvező árazás és az ennek megfelelő tudás miatt hívták fel magukra a figyelmet, hiszen ezek az elérhető árkategóriájú gépeket inkább a szűkebb pénztárcával rendelkező felhasználóknak lehet ajánlani.

Azoknak, akik tényleg olyan gépet keresnek, amelyek a mindennapokban még használhatók, de nincsenek olyan igényeik, hogy a legújabb játékok fussanak, vagy hogy több videót is vágni lehessen ezeken. Tesztalanyunk, az Acer Aspire 5 (A515-51G-35NN), amit a továbbiakban Acer Aspire 5 A515-nek hívunk majd, sem váltja meg a világot, de lényegében elég sok mindenre elegendőnek mondható.

Adatlap
Acer Aspire 5 (A515-51G-35NN)
Processzor   Intel i3-6006U
Lapkészlet Intel Skylake
Memória 4 GB DDR4 2133 MHz
Kijelző 15,6″ (1920 x 1080 pixel), IPS, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel HD Graphics 520
Nvidia GeForce 940MX
Merevlemez 1000 GB 5400 RPM HDD
Optikai meghajtó Van
Protok és csatlakozók HDMI, 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 3,5 mm jack, HDMI, SD olvasó, Ethernet
Kommunikáció WiFi (802.11a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0
Egyéb Webkamera
Akkumulátor kapacitása 48 Wh, 3220 mAh
Méret 381,6 x 263 x 21,6 mm
Tömeg akkumulátorral 2,2 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Linux
Fogyasztói ár (2017.10.) 152 500 forint
Garancia 24 hónap

Külső

Vegyes anyaghasználat jellemzi az Acer Aspire 5 A515 külsejét, ami a 381,6 x 263 x 21,6 milliiméteres dimenzióival és 2,2 kilogrammos tömegével semmiképpen sem esik az ultrahordozható kategóriába. Összeszerelést tekintve nem mondható rossznak a masina, persze nem is lehet az egekig magasztalni, vannak azért illesztési hibák, ám nem olyan helyeken, amire könnyen rászegezhetnénk a tekintetünket, vagy ahol különösképpen zavarna.

A laptopot egyértelműen a műanyag uralja, plasztikból készült a szerkezet alja, a képernyőt körülvevő keret és a fedlap is, mondjuk utóbbi csíkozva recézett, szerény véleményem szerint egész jól néz ki. Alumíniummal a billentyűzet körül találkozhatunk, ami azért jó, mert a legtöbbet itt pihen a kezünk, ergo itt érezzük legtöbbször magát a notebookot.

Csatlakozás

A gép bal oldalán egy Kensington zár, egy Ethernet port, egy USB Type-C, egy teljes értékű HDMI, egy USB 3.0 csatlakozó, valamint egy SD-kártya olvasó található.

A masina jobb felén leljük fel a töltőcsatlakozót, a ledeket, a két USB 2.0-s portot, valamint a 3,5 milliméteres jack kimenetet.

Hátulra és elölre nem szereltek semmit.

Kijelző

Az Acer Aspire 5 A515 kijelzője 15,6 hüvelykes, ezen 1920 x 1080 pixel jelenik meg, ami abszolút korrektnek mondható ebben a kategóriában. Sőt, mivel egy IPS panelről van szó, még jóformán örülhetünk is, hogy ejnye milyen jó vételt csináltunk. De. De? Igen, van azért itt némi csalódás is, hiszen elég komoly a fénybeszivárgás, tehát ha sötét színeket, netalántán feketét kell megjelenítenie a képernyőnek, akkor azért oldalról elég csúnyán bevilágít fehéren, ami persze az erre nem érzékeny felhasználóknak nem probléma, de szakmai szemmel nézve már igen.

A labda folyamatosan oda-vissza pattog, ahogy a kijelzőt vizsgáljuk. A kontrasztarány például kimondottan jó, szemben a fényerővel, hiszen a körülbelül 235 nites érték egyáltalán nem az a kivilágítja a retinánkat fajta, kültéren már kevésbé elegendő, mondjuk a matt felület némileg képes mosolyt csalni az arcunkra, hiszen nem tükröződik minden feleslegesen. Sajnos a színek elég fakók, az sRGB színskála mindössze 56%-át képes lefedni a cucc, ami finoman szólva is meglehetősen gyengécske eredmény.

Beviteli eszközök

Az Acer Aspire 5 A515 elég testes modell, nem véletlen, hogy ráfért egy teljes értékű billentyűzet, méghozzá numerikus résszel együtt. A gombok megfelelő távolságra vanna egymástól, még az irányoknál sincs gond a túlzsúfoltságból. Háttérvilágítást ennyi pénzért sajnos nem kapunk, viszont az FN segítségével számos plusz funkciót elérhetünk, kezdve a WiFi bekapcsolásától az alvó módon át egészen a hang- vagy a fényerő módosításáig. Gépelni kényelmesen lehet, a klaviatúra nem kattog, a gombok útja megfelelő.

Nemcsak a billentyűzetnek volt elég hely, hanem a touchpadnek is, láthatóan elég méretes tapipad áll rendelkezésünkre, kicsit belemélyesztve az alumíniumba, fényes kerettel körbevonva. A többujjas gesztusoktól egyáltalán nem ijed meg a gép, jól kezeli az ujjbegyek közös mozgását és egész precíznek is mondható.

Hang, kommunikáció

Az Acer Aspire 5 A515 esetén két hangszórónk van a gép két oldalán. Mindkettő lefelé néz, ezért ha a gépet egy asztal szélére állítjuk és az egyik hangszóró lelóg róla, akkor olyan, mintha csak a másik fele szólna a notebooknak. A hangról sokat nem érdemes beszélni. Divatosan túlvezérelt magas hangok, a középtartomány is felfelé csúszik, ezért az énekhangok is elkezdik sérteni a fület, egy nagy katyvasz az egész hangkép. Két pozitív tulajdonsága van, egyrészt nem halk, így meghalljuk ha levelünk érkezik, másrészt pedig nagy hangerőn sem torzít, mint némelyik kategóriatárs. Végkövetkeztetés: vegyünk egy fejhallgatót vagy külső hangszórót a gép mellé.

Kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac-s WiFi és Bluetooth 4.0 természetesen van a gépben, szóval internetezni, vagy külső eszközökhez kapcsolni nyugodt szívvel lehet, sőt, a webkamera sem maradt ki a repertoárból.

Processzor

Az Acer Aspire 5 A515 lelke egy Intel i3-6006U lapka. A maximum 15 wattos fogyasztást produkáló processzorban két darab 2 GHz-es mag duruzsol, ami akár négy szálas műveletekre is képes. Igazából a Skylake architektúrára épülő SoC nem csattan ki az erőtől, de arra megfelelő, hogy a Windows 10-et megfelelő mennyiségű erővel lássa el, nem fogjuk azt tapasztalni, hogy normál feladatok ellátása során idegesítő lassulás történne.

Grafikus gyorsítók

Az i3 6006U-val együtt jár az Intel HD Graphics 520 grafikus gyorsító,de  ebben a modellben nemcsak erre támaszkodhatunk, hanem egy Nvidia Geforce 940MX is dolgozik. Nem kérdés, hogy az integrált megoldás játékok futtatására nem alkalmas, pontosabban aknakeresőzni nyilván lehet vele, plusz van esély, hogy legalacsonyabb beállítások és nagyjából HD felbontás mellett közel élvezhetően elfuttassuk az F1 2017-et, vagy mondjuk a Rocket League-et.

A 940MX esetén sejthető, hogy a korábbi 940M utódjáról illetve inkább újabb változatáról van szó. Szinte mindenben megegyezik a két chip specifikációja, az egyedüli előrelépés az, hogy a 940MX már támogatja a GDDR5-ös memóriát. Ez teljesítményben 5-10%-os előrelépést jelent a korábbi változathoz képest. A VGA-nak 2 GB GDDR5-ös memória segíti a munkáját.

Memória, háttértároló

Az Acer Aspire 5 A515 több szempontból is követi a legújabb divatokat. Először is a 4 GB DDR4-es és 2133 MHz-es memória az alaplapra van forrasztva, mellette pedig csak egy bővítőhelyet kapunk, ezért 20 GB a maximális memória, amire bővíteni tudunk. Persze elnézve a gép felhasználási módját és a memóriaárak rakétaszerű emelkedését, ez talán elég is lesz.

Háttértárolóból nem kevesebb, mint 1000 GB, tehát 1 TB jutott, ez bőségesen elegendő arra, hogy adatokat tároljunk rajta, ám elég lassúcska, hiszen 5400 RPM-es. Mivel könnyen hozzá lehet férni, idővel érdemes SSD-re cserélni, mert sokkal jobb lesz a rendszersebesség, plusz eleve biztonságosabb, mint egy mozgó alkatrészeket tartalmazó winchester.

Zaj, hűtés, üzemidő

Röviden összefoglalva: az Acer Aspire 5 hűtése a kategórián belül átlagosnak mondható. A belső alkatrészek valamivel hűvösebbek maradnak, mint a versenytársaknál, cserébe a külső hőmérséklet és a ventilátorzaj a kellemetlen tartományokba emelkedik. A hűtés munkáját egész nagy alsó szellőzők segítik, amik nem állják útját a beáramló levegőnek. A kiáramló meleg viszont csak egy apró nyíláson át tud távozni, mely mindenképp ront a hatékonyságon. Az sem túl biztató, hogy a CPU és a VGA hőjét egyetlen, közös hőcső vezeti a ventilátorhoz.

Mindez azt jelenti, hogy a hűtés már alacsony terhelésnél is bekapcsol, ami nem lenne baj, de ekkor is már jelentős zajt produkál a ventilátor, aminek van egy sivító mellékhangja is. Szerencsére nagyobb terhelésnél sem lesz sokkal hangosabb, a legnagyobb fordulatszámhoz a CPU-t és a VGA-t is 100%-ra kell terhelnünk tesztprogramokkal. Ekkor belehúz a ventilátor is és tovább fokozza a sivító hangorkánt.

Az üzemidő tekintetében nem fogunk forradalmi előrelépést tapasztalni. A belső alkatrészek fogyasztása nem változott, így játék alatt a 48 Wh-s és 3220 mAh-s akku 1 órán keresztül képes ellátni a gépet árammal. Filmnézés, netezés esetén pedig az akkuidő 5 óra körül alakul.

Összegzés

Az Acer Aspire 5 (A515-51G-35NN) a cikk írásának pillanatában 152 500 forintba került a Laptopszalonnál. Ez még mindig alsó kategóriás árazás, amiért viszont elég sok, a vetélytársaknál némileg jobb szolgáltatást kapunk. Ilyen a Full HD felbontású IPS kijelző, ami ha nem is tökéletes, tartalomfogyasztásra abszolút alkalmas. Szintén jó hír, hogy hiába nem bivalyerős és legfrissebb generációs a processzor, van hozzá egy dedikált grafikus gyorsító, ami sok esetben tudja segíteni a mindennapi munkát.

A méretes adattároló szintén a napos oldalra tartozik, a touchpad és a billentyűzet korrekt, habár utóbbinak a háttérvilágítás hiánya miatt némileg csökken a dícsérhetősége. Nyilván árnyoldala is van a kellemes árazásnak: ilyen például a gyenge üzemidő, vagy éppen a nemrég említett i3-as processzor, plusz a képernyő fénybeszivárgása és a fedlap könnyed benyomhatósága sem csal mosolyt az arcunkra. Ennyiért viszont nem rossz vétel az Acer Aspire 5 ezen verziója, de aki nem elégszik meg ennyivel, erősebb modellt is talál ugyanebben a sorozatban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét