Acer Aspire 5 – friss, ropogós

0
1125

Dell Inspiron 7560

Az Acer Aspire 5-öt a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon üzleteiben, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Az Acer Aspire 5 az Acer Aspire család alsóközép kategóriás tagjaként érkezett hozzánk. Különlegessége a megújult hardver, mely a 8. generációs Intel Core I processzorból és az immár alsó kategóriában is elérhető Nvidia Pascal architektúrájú videochipből áll.

Acer Aspire 5 design

 

Adatlap
Acer Aspire 5 A515
Processzor Intel Core I5-8250U
Lapkészlet Intel Kaby Lake R
Memória 4 GB DDR4
Kijelző 15,6 1920×1080 IPS matt
Grafika Intel HD 620
  Nvidia Geforce MX150 2GB
Merevlemez Hynix 128GB m.2 SSD + WD 1000 GB HDD 5400 rpm
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 2xUSB2, 1xUSB3, 1xUSB3.1, HDMI, LAN, SD, headset
Kommunikáció Wifi AC, Bluetooth 4.2
Egyéb  háttérvilágításos billentyűzet
Akkumulátor kapacitása 48 Wh
Méret 382 x 259 x 22 mm
Tömeg akkumulátorral 2,1 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Endless OS
Fogyasztói ár (2017.12.) 213.000 Ft
Garancia 2 év

 

Külső

Az Acer Aspire 5 a dobozból kivéve vékony, könnyű és jól összerakott gép benyomását kelti. A 2 cm-es vastagság vékonyabbnak érződik, a fém felületek igényesnek tűnnek.

A fedlap fémből készült, csíkos mintázatát csak a csillogó ezüst Acer logó töri meg. A merevítése nem sikerült tökéletesre (mondhatnám azt is, hogy nincs neki). Középtájt fél centis benyomódást is elérhetünk viszonylag kis erőhatással. Oldalirányú merevítése sem tökéletes, kisgyerek kezébe ne adjuk a gépet, mert maradandó sérüléseket okozhat a kijelzőnek.

A belső részen a csuklótámasz fekete, szálcsiszolt felületű fém, mely azonban egészen fényes, így a legkisebb érintés is azonnal ujjlenyomatot hagy rajta. A matt kijelzőt a szokásos matt fekete műanyag öleli körbe.

A gép alja fekete műanyagból készült, szerencsére nem fényes, hanem érdes felületű, így ellenállóbb a karcoknak és az ujjlenyomatok sem látszanak rajta.

A gép külsejével kapcsolatban azért el kell mondani, hogy az illesztések nem sikerültek mindenhol tökéletesre, illetve ahol a fém és a műanyag találkozik, ott néhány helyen nagyon apró sorja is érezhető. De összességében nézve az összeszerelési minőség és az anyaghasználat is a kategória átlaga fölé emeli a gépet.

Csatlakozók

A gépre 4 USB port jutott, de ebből kettő csak USB2-es. Igaz, a negyedik Type C típusú, de 2017-ben már jó lenne teljesen elhagyni az USB2-es portokat még az alsóközép kategóriában is.

Elöl nem találunk semmit.

Acer Aspire 5 eleje

Jobb oldalon hátul találjuk a headset nyílását, két USB csatlakozót, két visszajelző ledet, melyek kicsit 90-es évek hangulatot árasztanak és a töltőnyílást. A töltőkábel L alakban csatlakozik, így nem foglal sok helyet a gép mellett.

Acer Aspire 5 jobboldal

Hátul a hűtés apró kivezetése látható.

Acer Aspire 5 hátulja

Bal oldalon hátulról előre a biztonsági zár, az USB Type C, a HDMI, az USB3 és az SD kártya helye látható.

Acer Aspire 5 baloldal

A gép alján a szerelőablakok és szellőzőnyílások foglalnak helyet

Acer Aspire 5 alja

Kijelző

A kijelző örvendetesen IPS technológiát használ, fullhd felbontású, tehát minden együtt van egy jó élményhez. Sajnos a pontatlan összeszerelés miatt jelentkező bevilágítások annyira erősek, hogy nem csak sötétben, de sötét tartalomnál is láthatók és zavarók. Mint a cikk elején említettem, a kijelző merevítései nagyon gyengére sikerültek. A hátlap is durva benyomódásokat produkál és a csavarásra is úgy reagál, mintha papírlapból lenne az egész.

Acer Aspire 5 kijelző

A maximális nyitási szögre viszont büszke lehet az Acer Aspire 5, hiszen az közel 270 fok, tehát a vízszinteshez képest még jóval tovább lehet hajtani a kijelzőt. Kérdés persze, hogy ennek mennyi a gyakorlati haszna.

Acer Aspire 5 nyitás

Beviteli eszközök

Teljes méretű, numerikus résszel ellátott billentyűzet került az Acer Aspire 5-re, mely fehér háttérvilágítást is kapott. A billentyűk rövid úton járnak, leütési visszajelzésük jó, alátámasztásuk is valamivel jobb az átlagnál, ha nem is tökéletes. A háttérvilágítás külön öröm. Egyedül a billentyűk kicsit csúszós felületét lehet felróni negatívumként. A kiosztásba is csak egy helyen lehet belekötni, a bekapcsoló gomb a jobb felső sarokba került, emiatt a Del-Home-End-PgUp-PgDn sor egy billentyűvel balra csúszott, ami megszokást igényel, eleinte sokat fogjuk a Home gombot nyomogatni a Del helyett és nem egyszer ki fogjuk kapcsolni a gépet véletlenül. Az Acer mérnökei ezt úgy próbálták megakadályozni, hogy a gomb nem reagál azonnal, be és kikapcsoláshoz is nyomva kell tartani pár másodpercre.

Acer Aspire 5 billentyűzet

A touchpad a kategóriában megszokott méretű. Műanyag a felülete, tehát nem a felsőbb kategóriás gépeken megszokott üveg, ennek megfelelően valamivel érdesebb, de jól használható. Különálló gombok nincsenek, a pad alsó felével kell kattintani, a kattintás nem hangos, de a kényelmesnél valamivel nagyobb erő kell a lenyomáshoz.

Acer Aspire 5 billentyűzet világítás

Hang, kommunikáció

A hang fejezetet legszívesebben kihagynám a tesztekből, ugyanis mindig az a végkövetkeztetés, hogy vegyünk a gép mellé fejhallgatót vagy külső hangszórót. Az egyetlen ok, ami miatt még létezik ez a rovat az az, hogy minden notebook hangszórója máshogy rossz.

Az Acer Aspire 5 esetén sincs ez másképp. Két hangszórónk van a gép két oldalán. Mindkettő lefelé néz, ezért ha a gépet egy asztal szélére állítjuk és az egyik hangszóró lelóg róla, akkor olyan, mintha csak a másik fele szólna a notebooknak. A hangról sokat nem érdemes beszélni. Divatosan túlvezérelt magas hangok, a középtartomány is felfelé csúszik, ezért az énekhangok is elkezdik sérteni a fület, egy nagy katyvasz az egész hangkép. Két pozitív tulajdonsága van, egyrészt nem halk, így meghalljuk ha levelünk érkezik, másrészt pedig nagy hangerőn sem torzít, mint némelyik kategóriatárs. Végkövetkeztetés: vegyünk egy fejhallgatót vagy külső hangszórót a gép mellé.

Processzor

Az Acer Aspire 5 nagyon friss hardvert kapott, az Intel legújabb generációs (szám szerint 8.) processzora található a gépben, mely a Kaby Lake R (mint Refresh) architektúrát használja. Legnagyobb újdonsága a négy fizikai mag, mely U-s processzorokban most jelenik meg először. Mindez a Hyperthreading technológiának köszönhetően azt jelenti, hogy a korábbi generációra jellemző 4 végrehajtó szál helyett itt már 8 áll rendelkezésre. Mindehhez pedig ugyanaz a 15W-os TDP érték társul, mint a 7. generáció processzoraiban.

Sokaknak szöget üthet a fejébe, hogy vajon mi lehet a csalás. Ugyanaz a fogyasztás, kétszer akkora erő? Nos, nem. A 8. generáció órajeleit jelentősen megnyeste az Intel. Amíg az előd 7200U 2,5 Ghz-es alapórajelen működött, addig a 8250U csak 1,6 Ghz-en megy. Ugyan a turbo órajel magasabb az új processzorban (3,4 GHz a korábbi 3,1 GHz-cel szemben), de teljesítmény összességében nem nőtt kétszeresére a magok és a cache megduplázódásával. Az új CPU előnye alkalmazástól függően 20-40% között van. Mindehhez hozzájárul a durván beavatkozó teljesítmény menedzsment, mely teljes terhelésen csak 1,8 GHz körül engedi futni a magokat.

Grafikus kártya

Az Nvidia Pascal chipjeivel találkoztunk már a felsőbb kategóriás játékos gépek tesztjeiben. Megállapítottuk, hogy jelentős előrelépést produkált az 1050-es és 1060-as VGA-k megjelenése. A kategóriákon belül minimum másfélszeres, de nem ritkán még magasabb teljesítménynövekedést tapasztaltunk és szinte eltűnt a különbség az asztali és a notebook VGA-k teljesítménye között.

Az Acer Aspire 5-ben lévő MX150 (leánykori neve GT 1030) esetén sincs ez másként. A korábbi belépő szintű 940M-hez képest átlagosan mintegy 70%-os a teljesítménynövekedés (ez persze csak átlagos érték, függ az adott játéktól is). Eközben a fogyasztás nem, vagy csak elenyészően nőtt, 25 W körül alakul a korábbi 23 W-hoz képest. Természetesen rendelkezésünkre áll a processzorba integrált Intel UHD Graphics 620 is, mely a kis erőforrás igényű megjelenítésben kap szerepet. És amely az U betűn kívül semmiben nem különbözik az előző generációs HD Graphics 620-tól.

Acer Aspire 5 fps

Memória, háttértár, bővíthetőség

Az Acer Aspire 5 több szempontból is követi a legújabb divatokat. Először is a 4 GB memória az alaplapra van forrasztva, mellette pedig csak egy bővítőhelyet kapunk, ezért 20 GB a maximális memória, amire bővíteni tudunk. Persze elnézve a gép felhasználási módját és a memóriaárak rakétaszerű emelkedését, ez talán elég is lesz. Szerencsére egyre több gépben jelenik meg a dedikált SSD bővítőhely, mely a tesztelt gépben 2280-as m.2 SSD-ket fogad. A gyárilag benne lévő 128 GB-os meghajtó átlagos sebességgel bír és a Hynix műhelyéből érkezett. Tárterülete elég a Windows és néhány app elhelyezésére, a játékokat pedig pakolhatjuk az 1 TB-os WD HDD-re. Ez utóbbitól azonban nem várhatunk túl gyors működést, tekintve hogy csak egy 5400 rpm-es darab.

Acer Aspire 5 ajtók

A bővíthetőség területén szerencsére nem annyira divatkövető a gép. A mérnökök nem zárták el előlünk teljesen a belsőt. A memóriát és a HDD-t is cserélhetjük egyetlen csavar kicsavarásával. Az SSD-hez és a hűtés tisztításához el kell távolítani a gép teljes alsó részét. Szerencsére ez sokkal könnyebben megy, mint néhány másik kategóriatársnál. Igaz, hogy ehhez 19 csavart kell kicsavarni, de a kapaszkodó kis pöckök nem fogják a hátlapot elemi erővel. Kis kézügyességgel egy-két mozdulattal levehető az alsó rész.

Acer Aspire 5 belső

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Röviden összefoglalva: az Acer Aspire 5 hűtése a kategórián belül átlagosnak mondható. A belső alkatrészek valamivel hűvösebbek maradnak, mint a versenytársaknál, cserébe a külső hőmérséklet és a ventilátorzaj a kellemetlen tartományokba emelkedik. A hűtés munkáját egész nagy alsó szellőzők segítik, amik nem állják útját a beáramló levegőnek. A kiáramló meleg viszont csak egy apró nyíláson át tud távozni, mely mindenképp ront a hatékonyságon. Az sem túl biztató, hogy a CPU és a VGA hőjét egyetlen, közös hőcső vezeti a ventilátorhoz.

Mindez azt jelenti, hogy a hűtés már alacsony terhelésnél is bekapcsol, ami nem lenne baj, de ekkor is már jelentős zajt produkál a ventilátor, aminek van egy sivító mellékhangja is. Szerencsére nagyobb terhelésnél sem lesz sokkal hangosabb, a legnagyobb fordulatszámhoz a cpu-t és a vga-t is 100%-ra kell terhelnünk tesztprogramokkal. Ekkor belehúz a ventilátor is és tovább fokozza a sivító hangorkánt.

 

Akkumulátor és hőmérséklet
Acer Aspire 5
Processzor Intel Core I5-8250U
Grafikus vezérlő(k) Intel UHD 620
Nvidia Geforce MX150
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 5 óra
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 5 perc
Akkumulátor töltése Félig: 45 perc
Teljesen: 1 óra 15 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap             Játék           Benchmark
CPU hőmérséklet 42 °C 65 °C 68 °C
GPU hőmérséklet n.a. 80 °C 85 °C
Zajszint közepes közepes hangos
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
31 31 27 31 33 25
29 31 26 32 31 26
27 27 26 27 26 28
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
33 40 28 36 45 27
32 42 26 36 36 27
27 29 26 28 28 29

A hőmérsékletek alapján a gép belsejében lévő alkatrészek biztonságban vannak. A CPU 65, a VGA 80 fokig melegszik játék alatt és benchmarkkal sem lehet 85 fok fölé vinni őket (ez persze köszönhető annak is, hogy nem használják ki a teljes órajeleket). A felhasználó már nem érezheti ennyire biztonságban magát, mert a 45 fokra melegedő alsó rész akár kellemetlen meglepetést is okozhat, ha ölbe veszi a gépet. Persze a meglepetésre kicsi az esély, mert a ventilátor hangja minden körülmények között figyelmeztetni fogja a veszélyre.

Az üzemidő tekintetében nem fogunk forradalmi előrelépést tapasztalni. A belső alkatrészek fogyasztása nem változott, így játék alatt a 48 Wh-s akku 1 órán keresztül képes ellátni a gépet árammal. Filmnézés, netezés esetén pedig az akkuidő 5 óra körül alakul.

Acer Aspire 5 hűtés

Értékelés

Nyilvánvaló, hogy mint minden gépnek, az Acer Aspire 5-nek is vannak pozitív és negatív tulajdonságai. Negatívumként említhetjük a bevilágítást a kijelzőn, a fedlap merevítésének hiányát, a hangos hűtést és a rettenetes hangszórókat. Azonban ha sikerül kifognunk egy bevilágítás nélküli darabot, ha vigyázunk a fedlapra és a ventilátor sivítását elnyomjuk egy külső hangszóróval, akkor lesz egy gépünk, ami a legfrissebb hardvert használja, képes elfuttatni a legújabb játékokat is anélkül, hogy megsütné magát és könnyen bővíthető benne a memória és a háttértár. Ha mellétesszük, hogy az Acer Aspire 5 jelenleg még olcsó is, akkor megvan a tökéletes recept egy jó géphez.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét