Acer Aspire F5-573G teszt

0
1473

Acer Aspire F5-573G teszt

A tesztelt gépet a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

A 180-230 ezer forintos kategória talán a legkeresettebb azok számára, akik nem csak alap irodai munkára, internetezésre használják a laptopjukat, hanem néha játékra is. Ennek megfelelően viszonylag sok gép versenyez a vásárlók kegyeiért. Sajnos azonban sok gyártó olyan stratégiát választ, hogy az adatlapon jól mutató hardvert, erős cpu-t, erős videokártyát tesz a gépbe és az olyan dolgokon spórol (hűtés, anyaghasználat), amiket a vásárló már csak otthon vesz észre. Ebben a kategóriában mind a négy nagy gyártónak megtaláljuk a belépő multimédiás gépét. A Lenovo jelenleg az Ideapad 510-et, az Asus az X sorozat erősebb vagy a K sorozat gyengébb tagjait indítja a versenyben, a Dell a Vostro olcsóbb változataival csúszik bele fentről a kategóriába, a HP pedig a Pavilion sorozat darabjaival nevezett be.

Ha az Acer termékpalettáját nézzük, akkor a klasszikus notebookok három kategóriára oszlanak, a belépő szintű E sorozatra, a tesztünkben szereplő, „alsóközép” kategóriás F gépekre és a játékos erőművek V és VX gépeire.

Adatlap
Acer F5-573G-58N1
Processzor
 
Intel Core i5-7200U
Lapkészlet Intel Skylake
Memória 4GB DDR4
Kijelző 15.6 1920×1080 TN matt
Grafika
Intel HD620
Nvidia Geforce GTX 950M
Merevlemez 1TB HDD 5400RPM Toshiba
Optikai meghajtó DVD RAM
Protok és csatlakozók 2xUSB3, 1xUSB3.1, 1xUSB2, SD, LAN, HDMI, DSUB, headset
Kommunikáció Wifi (ac, Qualcomm), LAN (gigabit, Realtek)
Egyéb billentyűzetvilágítás
Akkumulátor kapacitása 62 Wh
Méret 382 x 259 x 28,5 mm
Tömeg akkumulátorral 2,4 kg
Töltő tömege 0,4 kg
Operációs rendszer Linux
Fogyasztói ár (2016.02.) 204 990,00Ft
Garancia 2 év

Az F5 aktuális generációja meglehetősen sokféle variációban és árkategóriában kapható. Az alapváltozat előző generációs I3-mal és 920M-mel, 155ezer forintért hazavihető, míg a nálunk járt legerősebb darab 7. generációs I5-ös cpu-val és 950M-mel 240ezer forintot kóstál. Ár-érték arányban talán a középmezőnyben elhelyezkedő, hetedik generációs I5-tel és 940MX videókártyával szerelt darab tekinthető legjobbnak, a maga 180ezer forintos árával. Aki unja az egyenfekete gépeket, az ezüst és fehér színben is megtalálja ezt a gépet.

Acer Aspire F5-573G teszt

Külső

A belépő szintű multimédiás/játékos gépek világában ritka a fém ház, eddig egyedül az Asus K501 járt nálunk fém külsővel. Az Acer F5 fedlapja és csuklótámasza is fém borítást kapott, ez mindenképp pozitívum. A gép többi része viszont szürke műanyag, amiről akaratlanul is a leggagyibb kínai gyerekjátékok jutnak az ember eszébe. A szín és az anyaghasználat együtt nem túl szerencsés választás, talán jobb lett volna a standard fekete laptopműanyagnál maradni. Szerencsére a gépnek jót tesz a fém használata, az alsó rész és a kijelző is merevebb, mint a teljesen műanyag kategóriatársak házai.

Acer Aspire F5-573G teszt

Csatlakozók

A gép elején az SD kártyaolvasót találjuk két visszajelző led társaságában.

Acer Aspire F5-573G teszt

Jobb oldalra került a dvd író, mellette egy USB2-es csatlakozó, a headset csatlakozója és a töltőnyílás.

Acer Aspire F5-573G teszt

Hátul csak a zsanérokat láthatjuk.

Acer Aspire F5-573G teszt

A bal oldal elég zsúfoltra sikerült. Itt van a biztonsági zár nyílása, a hűtés kivezetése, az USB 3.1 csatlakozó, a LAN port, a VGA és a HDMI csatlakozók és egymáshoz nagyon közel a két USB3-as port. Ezek annyira közel vannak, hogy csak vékony pendrive-okat tudunk egyszerre bedugni, egy mobilnetes stick már bele fog takarni a másik portba is.

Acer Aspire F5-573G teszt

Beviteli eszközök

Numerikus paddal ellátott standard billentyűzetet szereltek a gépbe, mely fehér háttérvilágítást kapott (ez utóbbi nem állítható, csak ki-be kapcsolható). A gombok könnyen járnak, bár a kényelmesnél kicsit rövidebb úton, a leütési visszajelzés kellően határozott. Ami mégis elrontja a gépelési élményt, az a zörgés és a bizonytalan úton járó gombok illetve a nem túl jól sikerült alátámasztás. Kicsit itt is érezni a hasonló kategóriás Lenovoknál tapasztalt „levegőben gépelés” érzését, amikor a billentyűzet alátámasztásai annyira gyengék, hogy gépeléskor is képes enyhe hullámzásba kezdeni.

Acer Aspire F5-573G teszt

A touchpad a szokásos, mai divatnak megfelelő clickpad, mely sima felületű, érzékelése megfelelő. A „gombokat” viszont a kényelmesnél valamivel nagyobb erővel kell nyomni, ez tovább fokozza az egész koncepció kényelmetlenségét.

Hang, kommunikáció

Egy multimédiára és játékra is használt gépnél fontos szempont lehet a hangminőség, mégis azt látjuk, hogy a gyártók szeretik elhanyagolni ezt a területet. Természetesen csodákat nem lehet tenni: egy laptopban kevés hely áll rendelkezésre, a kevés hely pedig kis hangszórókat, ennél fogva gyenge hangminőséget jelent. Ezt különösen a mély hangok hiányán érezhetjük. A multimédiás gépek gyártói kísérleteznek különféle megoldásokkal (Asusnál külső mélyhangszóró, Lenovo és Dell gépeiben beépített „mélynyomó”), de tökéletes eredményt egyik sem hoz.

Acer Aspire F5-573G teszt

Nincs ez másként a tesztelt Acer F5-nél sem. A hangok közül a középtartomány az, ami markánsan jelen van, a magas hangok már tompulnak, mélyeket pedig szinte egyáltalán nem tud kiadni magából a két kis hangkeltő (melyek hangminőségét az sem segíti, hogy a gép alján vannak és lefelé néznek). Ráadásul nagyobb hangerőn elkezdenek torzítani, úgyhogy még inkább rá leszünk szorulva egy külső hangszóró támogatására.

A kommunikációs pakk a szokásos: vezeték nélküli chip, melyet ezúttal a Qualcomm szállított, kódjele QCA9377, benne AC-s wifit és 4.1-es, Low Energy támogatású bluetooth-ot találunk. A vezetékes csatoló a Realtek-től érkezett és gigabites sebességet kínál (RTL8168).

Kijelző

A 15,6-os méretű megjelenítő fullhd felbontású, de sajnos csak TN paneles, így bár megfelelő mennyiségű információt láthatunk a kijelzőn, a betekintési szög, a színek élénksége és a kontraszt sok kívánnivalót hagy maga után.

Acer Aspire F5-573G teszt

A kijelző merevítéseinek jót tett a fém fedlap, mert valamivel nehezebben hajlik, mint a műanyag gépeké. Ennek ellenére vigyázni kell rá, mert egy közepesen erős óvodás simán kettéhajtja az egészet. A zsanérok megfelelően erősek, ugyanakkor könnyen járnak. A kijelző mozgatásra sokkal kevésbé inog, mint a kategóriatársaké, ez egy plusz pont.

Processzor

A gép az Intel legfrissebb, Kaby Lake kódnevű lapkájával van szerelve, abból is az I5-7200U-t kapta. A cpu 2,5 Ghz-es és támogatja a turbo módot 3,1 GHz-ig, 14 nm-en készül, 15W-ot fogyaszt és 2 fizikai mag dolgozik benne 4 szálon. Az előd 6-os generációhoz képest számítási teljesítményben kb. 10%-os előrelépést tud felmutatni.

Processzor adatlap
Processzor típusa
 
Intel Core I5-7200U
Kódnév Kaby Lake
Maximális órajel 2500 – 3100 MHz
Gyorsítótár 128 KB
Magok/szálak 2 / 4
Integrált GPU Intel HD Graphics 620 (300 – 1000 MHz)
Memória DDR4
Egyéb támogatott technológiák
Dual-Channel DDR4 Memory Controller, HyperThreading, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization, AES-NI
Gyártástechnológia 14 nm
Maximális fogyasztás (TDP) 15 Watt
Maximális hőmérséklet 100 °C
Processzor foglalata BGA
Virtualizáció típusa VT-x, VT-d

Acer Aspire F5-573G teszt

Grafikus kártya

A grafikus kártya az Nvidia-tól érkezett, GTX 950M a kódneve. Besorolása szerint ez egy (alsó-)középkategóriás grafikus kártya, a legtöbb mai játékot közepes beállítások mellett képes játszhatóan futtatni. Magja a GM107 jelzésű chip, melyben 640 shader magot, 40 textúrázó egységet és 16 renderelőt találunk. 5 streaming processzor áll rendelkezésre, mindegyikben 128 aritmetikus egységgel. A vga munkáját 4 GB memória segíti, mely szerencsére a gyorsabb fajta, GDDR5-ös. Fogyasztása 40-45W.

Videokártya adatlap
Gyártó és típus
 
Nvidia Geforce GTX 950M
Mikroarchitektúra Maxwell
Gyártástechnológia 28 nm
DirectX támogatása DirectX 12 (FL 11_0), Shader 5.0
Számolóegységek 640 – unified
Mag órajel 993 – 1124 (Boost) MHz
Shader órajel 900 MHz
Memória maximális órajel 5000 MHz
Memóriavezérlő 128 Bit
Memória típusa GDDR5
Memória mérete 4096 MB
Egyéb jellemzők Battery Boost, GameStream, ShadowPlay, GPU Boost 2.0, Optimus, PhysX, CUDA, SLI, GeForce Experience

Acer Aspire F5-573G teszt   Acer Aspire F5-573G teszt

Acer Aspire F5-573G teszt   Acer Aspire F5-573G teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

Elérkeztünk a gép legjobb részéhez. Illetve… hogy is mondjam. Egyrészt van egy nagyon lassú HDD-nk, ami egészen extra módon teszi kényelmetlenné a gép használatát. Viszont van egy m.2 SSD bővítőhelyünk, amibe ráadásul mindenféle garanciavesztés nélkül tehetünk SSD-t, hiszen van szerelőablakunk is. Ezt 3 csavar kitekerésével és néhány pöcök leküzdésével nyithatjuk, alatta találjuk a HDD-t, az előbb említett m.2 bővítőhelyet és a két memóriaslot-ot, melyből csak az egyiket foglalja el a gyári 4 GB ram.

Acer Aspire F5-573G teszt

És akinek ez nem lenne elég (mármint a HDD+SSD felállás), az egy darab csavar meglazításával kiveheti a DVD írót és a helyére egy mozdulattal betehet akár még egy HDD-t vagy egy második SSD-t. Tehát összesen 3 meghajtónk lehet, ami egy állandó tárhelyhiányban szenvedő embernek maga a Kánaán. És hangsúlyozom még egyszer: mindezt egy egyszerű csavarhúzó segítségével elérhetjük, garanciavesztés és küzdelem nélkül. Nem is emlékszem, hogy a konzumer kategóriában mikor volt utoljára ilyen gép nálunk, idén még biztosan nem.

Acer Aspire F5-573G teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gép hűtéséről egyetlen pozitív dolgot lehet mondani: viszonylag halk. Ezen túl azonban csak a bajok vannak vele. Egyrészt valószínűleg pontatlanul illeszkedik a cpu-ra, mert míg teljes terhelés mellett az egyik mag 80 fokon üzemelt, addig a másik egészen 98 fokig kúszott fel. Itt már közbelépett a throttling és a 3,1 GHz-es órajel visszaesett 2,9-re.

Még rosszabb a helyzet, ha a videokártyát is leterheljük. A nem túl egészséges 87 fokos tartományba melegszik a gpu, órajele 950 MHz-ről 650-re esik, miközben a cpu egészen 2,3 GHz-ig esik vissza. Itt már mindkét cpu mag eléri a 95 fokos hőmérsékletet.

Mindeközben mint említettem, a hűtés viszonylag halk marad, nincs sivító ventilátorhang, csak a levegő áramlását hallani. A felszíni hőmérsékletekkel kapcsolatban viszont megint csak rossz hírekről tudok beszámolni, a billentyűzet átlépi a már kellemetlenül meleg 40 fokot, a gép alján pedig szinte éget az 50 fok közelébe melegedő műanyag.

Akkumulátor és hőmérséklet
Acer F5-573G-58N1
Processzor
 
Intel Core i5-7200U
Grafikus vezérlő(k)
Intel HD620
Nvidia Geforce GTX 950M
Akkumulátor használat
Filmnézés, netezés, 50% fényerő
 
4 óra 15 perc
Játék 1 óra 50 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett
Félig: 1 óra
Teljesen: 2 óra
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (avg) Benchmark (avg)
CPU hőmérséklet 46°C 85°C 98°C
GPU hőmérséklet 79°C 87°C
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 22°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
27 26 24 28 26 23
29 31 25 33 26 25
29 28 27 27 26 27
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
35 33 28 48 30 24
38 41 28 48 31 25
34 37 34 29 31 29

Természetesen játék közben valamivel kisebb terhelés éri a gépet és nem kell a fenti extrém hőmérsékletekre készülni, de a cpu hőmérséklete játék alatt is eléri a 85 fokot, a vga pedig 80 fok közelébe melegszik.

Érdekes dolog és szintén a hűtési rendszer hiányosságait mutatja, hogy a terhelés megszűnése után sokkal lassabban hűl vissza a rendszer, mint más gépeknél. A ventilátor viszonylag gyorsan lecsökkenti a fordulatszámát, de a cpu-nak és a gpu-nak percek kellenek, mire újra 50 fok alá csökken a hőmérsékletük.

Büszkén hirdeti a gépen a matrica, hogy 12 órás akkuidő. Nem tudom, ezt hogy sikerült lemérni… Tény, hogy a gépben az átlagos 40-50 Wh-s akkuknál nagyobb, 62 Wh-s akku került. Ugyanakkor a szokásos „filmlejátszás wifin, 50% fényerőn” teszt során kereken 4 órán keresztül bírt akkuról működni. Elképzelni sem tudom, hogy lesz ebből 12 óra, ha csak úgy nem, hogy minimális fényerőn, a gépen semmit nem csinálva mérjük.

Acer Aspire F5-573G teszt

Értékelés

Kezdjük az értékelést a negatív dolgokkal. A gép egészen nyilvánvalóan hozta tudomásunkra, hogy a hűtése kevés. A nálunk járt Acer F5 a legerősebb változat volt (i5 + 950M), így ebben a felállásban érdemes kerülni a gépet. Ez a 200-220ezer forintos kategória. A másik nagy visszatartó erő a TN paneles kijelző lesz, bár ebben a kategóriában más gyártók sem nagyon adnak IPS kijelzős gépeket. És a harmadik negatívum a kicsit bizonytalan, emiatt kényelmetlen billentyűzet. Mellékesen pedig az USB3-as portok elhelyezkedése és a tompa, torzító hang…

Most jön a de! Aki felül tud emelkedni a TN paneles kijelzőn és nem napi 8 óra gépelésre akarja használni a gépet, annak 180ezerért lesz egy gépe I5+940MX felállásban, ahol már valószínűleg elegendő lesz a hűtés napi 1-2 óra játékra, kap egy fém felületekkel ellátott gépet, amit otthon óriási tárterületű multimédiás központtá tud bővíteni. És külső hangszóróval szinte bármilyen tartalomfogyasztásra és alkalmi játékra is megfelelő szórakoztató központot „építhet” magának.

Értékelés
Acer F5-573G-58N1
Előnyök
 
Erős hardver, jó cpu-vga párosítás
Fém felületek
Szerelőnyílás
 
Hátrányok
TN paneles kijelző
Lassú HDD
Kevés RAM
Gyenge hűtés
Alternatívák
 
HP Pavilion 15
Asus K501
Lenovo Ideapad 700
 

Acer Aspire F5-573G teszt   Acer Aspire F5-573G teszt   Acer Aspire F5-573G teszt

Acer Aspire F5-573G teszt   Acer Aspire F5-573G teszt   Acer Aspire F5-573G teszt

Case

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét