A legjobb laptop nyomában – Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt

0
1637

A legjobb laptop felkutatására indult szerkesztőségünk, és ennek nyomozásnak a most következő állomása az Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt. Mielőtt megvennéd a Laptopszalonban ezt a szépséget, olvasd el az alábbi néhány sort. Akiknek csak néhány percuk van, azoknak beágyaztuk a lényegre törő tesztvideónkat:

 

Adatlap
Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt
Processzor Intel® Core™ i5-8250U Quad Core + Hyper-Threading (6 MB SmartCache, 1.60 – 3.40 GHz)
Lapkészlet Kaby Lake Refresh
Memória 8 GB DDR4-2400MHz SDRAM
Kijelző 15.6″ HD (1920 x 1080) Acer ComfyView™ LED, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® UHD Graphics 620
NVIDIA GeForce® MX150
Háttértár 256GB NVMe SSD
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x USB Type C (3.1 Gen 1 5Gbps), 1x HDMI™ 2.0, 1x SD™ kártyaolvasó, 1x Ethernet csatlakozó (RJ-45), 1x 3.5mm jack audio/mikrofon kombinált csatlakozó
Kommunikáció Acer InviLink™ Nplify™ 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth® 4.0
Egyéb HD (720p) webkamera + beépített mikrofon, Dolby® Audio Premium® hangrendszer
Akkumulátor kapacitása  48Wh / 3220mAh / 4 cella, akár 6 óra üzemidő
Méret 390 x 266 x 26.75 (mm)
Tömeg akkumulátorral 2,70 kg
Töltő tömege 0,2 kg
Operációs rendszer Linux
Fogyasztói ár (2018. augusztus) 234 890 Ft
Garancia 36 hónap (+12 hónap a Laptopszalonnál)

A legjobb laptop nyomában – Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt -külcsín

Kívülről nagyon könnyen felfedezhetjük a nyilvánvaló Nitro stílusjegyeket, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni. A fekete alapokra építkező piros színek nagyon meghatározó arculatot kölcsönöznek a tesztalanynak. A vékony kialakítás miatt viszont felmerülhet a gyanú, hogy az AN515 esetében a forma felülkerekedett a funkción. Az anyaghasználatra és az összeszerelés minőségére azonban lehet különösebb panasz. Előbbi jó minőségű műanyagot és szálcsiszolt alumíniumot foglal magába, az utóbbi pedig masszív, strapabíró vázat. A fedlapok textúrája még annak ellenére is vonzza a tekinteteket, hogy matt fekete színben ez egészen ritka jelenségnek számít. Összességében a Forma-1 versenygépeihez lehetne talán leginkább hasonlítani az Acer üdvöskéjét. A kérdés már csak az, hogy ez a jól eltalált külső milyen belső értékeket takar?

Acer Nitro 5 AN515-31-561Q

A legjobb laptop nyomában – Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt -beviteli eszközök

Billentyűzet

A célközönséget elnézve korántsem elhanyagolható a billentyűzet milyensége. A szigetes kialakítás mindenféleképp jó pont, ahogy a numpad megléte is. Külön funkcióbillentyűvel tudjuk szabályozni a háttérvilágítást, amely nem meglepő módon vöröses színben pompázik. Ennek köszönhetően kicsit úgy érezhetjük magunkat, mint egy különleges műveleti katona a bevetésre induló helikopter belsejében. A nyomáspont megfelelő, zajszintje alacsony, a felület tapintása és kialakítása egészen funkcionális. Mégis, a hardcore gamerek számára ez a billentyűzet már csak azért is felejthető, mert nem mechnikus. Ettől függetlenül a célt jól szolgálja.

Érintőpad

Méreteit tekintve (10.6 x 7.7 cm) a használható kategóriát erősíti az Acer Nitro érintőpadja. Ennek ellenére egészen biztos, hogy a legtöbb játékhoz ennél többre lesz szüksége a felhasználónak. A kötelezőt természetesen leteszi az asztalra. A duplaujjas görgetés, a gesztus érintések kezelése operációs rendszertől függően, de jól működik. Nagyon sok gyártó nem figyel oda az érintőpadra, ezért kifejezetten olcsó hatást kölcsönöz az egész laptop számára. Szerencsére ebbe a hiába nem futott bele az Acer sőt, a piros-fekete színkombináció itt némi funkciót is nyer.

A legjobb laptop nyomában – Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt – kijelző

A 15.6 hüvelykes matt kijelző 1920x1080p (FHD) natív felbontással rendelkezik, amelyet egy IPS panelen keresztül biztosít számunkra. Kontraszt aránya 1104:1, átlagos fényereje 264.6 cd/m², utóbbit szerencsére nem impulzusszélesség-moduláció (PWM) elvén működtetett szabályozás vezérli.

Acer Nitro 5 AN515-31-561Q

Fordítsuk le ezt a sok hókuszpokuszt magyar nyelvre. Az 1920x1080p felbontás nem kínál majd tűéles képet, de ez mégsem jelenthet problémát, hiszen a hardver ezen a felbontáson kínálja majd az optimális teljesítményét. Emellett segítségünkre lesz majd a matt felület, hiszen kevesebb tükröződés mellett sokkal könnyebben találunk optimális helyet a gép számára. Az IPS panel garanciát jelent a jó betekintési szögekre, az átlagon felüli színhűségre, kontrasztra és fényerőre. Az utóbbi kettőből előbb essen pár szó a kontrasztról. Ez az érték egészen jónak nevezhető, mivel az általunk ajánlott legolcsóbb új gép ennek felét se tudja. Fényerő tekintetében majdnem ugyan ez a helyzet, azzal kiegészítve, hogy a 30-50 ezer forintos kijelzők sorában a 250 cd/m² számít átlagos értéknek.

A legjobb laptop nyomában – Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt – teljesítmény

Processzor (CPU)

A Nitro mellkasában egy négyamgos Intel Core i5-8250U CPU dobog 1.6 – 3.4 GHz közötti frekvencián. Ez a 8. generációs Intel Core megoldás, ami a Kaby Lake Refresh kódnevet kapta és először 2017. augusztusában mutattak be a nagyközönség számára. Tekinthetjük akár a Core i5-7200U közvetlen leszármazottjának is, noha az csak két maggal dolgozott négy szálon, vagyis a multi-tasking során jóval gyengébb volt.

A gyártó saját állítása szerint, akár 40%-os különbséget is tetten érhetünk a teljesítményben.

És az állítás valamennyire meg is állja a helyét: ennek az ULV (Ultra-Low-Voltage) processzornak a korábbi standardok szerint az i7-es ligában a helye. Áramfogyasztása mindössze 15 Watt (@800MHz), ami – megfelelő akku-kapacitás mellett – nagyban elősegíti a hordozható használatot. Az integrált memória vezérlő támogatja a DDR4-2400 / LPDDR3-2133 dual-channel memóriák alkalmazását. Sajnos a Meltdown és a Spectre néven ismertté vált támadásokkal szemben még ez a processzor sem rendelkezik hardveres védelemmel.

Grafikus gyorsító (GPU)

A Nitro 5 AN515-31-561Q belsejében két GPU kapott helyet, az egyik: a processzorba integrált Intel UHD 620 GPU. Ez leginkább a mindennapokban való böngészésben, médiafogyasztásban, vagy éppen az irodai alkalmazások futtatásában lesz majd segítségünkre. Ennél több érdkességet tartogat magában a dedikált GPU: az GeForce MX150 az Nvidia belépő kategóriás mobil grafikus gyorsítója, amelyet a GP108 chip köré és Pascal architektúrára építettek. Az első leleplezésre 2017 közepén került sor, amikor az asztali „nagytestvért”, vagyis a GeForce GT 1030-at is bemutatták. A GP108 chip-nek köszönhetően számos technológiai megoldást támogat: DisplayPort 1.4 (ready), HDMI 2.0b, 4K HDR (h.265 kódolással, PlayReady 3.0 funkcióval. Nem kifejezetten éhes, megelégszik 25 W áramfelvétellel is.

Háttértár

Háttértárként 256GB SSD-t kapunk. Ez egyben jó és rossz is. Jó, hiszen ennek köszönhetően kifejezetten gyors a rendszer és rossz, mivel viszonylag szűk a hely. Arra azonban bőven elég, hogy az operációs rendszer és a legszükségesebb programok, játékok és médiatartalmak helyet kapjanak rajta.

Felhasználói élmény

Azok, akik tetszjeinket olvassák, gyakran találkozhatnak ezzel a kifejezéssel. A felhasználói élmény képletét a beviteli & megjelenítő eszközök (billentyűzet, érintőpad, kijelző) és az egyes hardverelemek (CPU-GPU-RAM-háttértár) alkotják. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy a Nitro egy igazi kezesbárány, hiszen az alapfeladatok teljesen zökkenőmentesen zajlanak WIN10 alatt. Ezt az élményt elsősorban az SSD-nek köszönhetjük, ezért ennek a cseréje maximum abban az esetben forduljon meg a fejünkben, ha nagyobb SSD-ben gondolkodunk.

Acer Nitro 5 AN515-31-561Q

Gamer élmény

A játékos teljesítmény a játékok futtatása során mérhetjük, fő meghatározó elemeiként a CPU – GPU duója nevezhető meg. Ez a Nitro esetében azt jelenti, hogy az i5-8520U & MX150 kombinácója minden jelenlegi játék megjelenítésére alkalmas low – medium beállítások között. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a GPU nem kifejezetten a hardcore gamer közönséget célozta meg az Acer. Egy konkrét példával élve: az Assassin’s Creed Origins csak alacsony beállítások mellett, HD felbontáson futott zökkenőmentesen. A kevésbé megerőltető címek, mint például a Call of Duty WW2 már közepes beállítások mellett is játszható volt FHD felbontáson. Összességében elmondhatjuk, hogy inkább alkalomszerű játékra alkalmas az AN515-31-561Q-31. Akik komolyabb igénybevételnek tennék ki azok számoljanak azzal, hogy számottevő kompromisszumokra fognak kényszerülni.

Acer Nitro 5 AN515-31-561Q

A legjobb laptop nyomában – Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt – egyéb

Csatlakoztathatóság

Az biztos, hogy Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt nem a laptop port repertoárjának köszönhetően jött létre. Összesen négy darab USB csatlakozót kapunk, ezek közül kettő támogatja a 2.0, további egy az 3.1 gen 1, egy pedig az USB Type-C szabványt. Ezzel lényegében a kötelezőt le is tudta a Nitro. Találunk még rajta egy SD kártyaolvasót, egy HDMI és egy Gigabit-Ethernet (Realtek RTL8168/8111) portot. Az adatkapcsolatról a kétsávban dolgozó QCA6174 és Bluetooth 4.2 modulok gondoskodnak. Mindkettő teljes egészében megfelel az elvárásoknak.

Hangrendszer

A hangrendszer egészen multimédiásra sikerült. Ez kifejezetten jó hírt jelent azok számára, akik az átlagosnál jobb hangzást keresnek anélkül, hogy bármit csatlakoztatniuk kellene. Minden hangszín tetten érhető és így filmnézéshez, zenehallgatáshoz egyaránt megfelel. Ez persze nem azt jelenti, hogy az audiofil igényeket ki tudná elégíteni.

Zajkibocsájtás

Figyelembe véve, hogy – a hűtőventillátorokon kívül – mozgó alkatrészt nem tartalmaz a Nitro belseje, egy viszonylag halk eszközzel van dolgunk. Üresjáratban a ventik nem is dolgoznak, a hangjuk csak némi terhelést követően jön meg. Komoly terhelés alatt azonban egészen hangossá is válhat, akár az 50 dB(A) értéket is megközelíthetjük.

Melegedés

A melegedés alapjaiban határozza meg, hogy egy laptop esetében mekkora élettartamot jelezhetünk előre. Figyelembe véve, hogy az AN515 belsejében komolyabb hardver csomag kapott helyet, mint egy átlagos consumer gépben, a melegedést nem nevezhetjük számottevőnek. Ez elsősorban az alacsony energiafogyasztású eszközöknek, másodsorban a korrekt hűtésnek köszönhető.

Áramfogyasztás

Az Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt során a dobozban mellékelt 65 W AC adaptert használtuk. A maxium áramfelvétel 45 W körül mozgott, alapjáraton pedig megelégedett 9.5 Wattal is.

Üzemidő

Ahogy az alábbá táblázatból is látható, a Nitro-val közel 7 órát is netezhetünk. Ez már egészen jónak számít, de azt is figyelembe kell vennünk, hogy félig-meddig játékos masináról van szó. Vagyis komoly terhelés alatt a szűz akkumulátortól se várjunk 1 óránál többre elegendő kakaót.

Jótállás, szerelhetőség

Az Acer Magyarországon 3 év gyári jótállást nyújt, amelyhez a Laptopszalonban vásárolt eszközökre a bolthálózat – a szükséges feltételek teljesülése mellett – további 1 évet biztosít. További plusz pont, hogy viszonylag egyszerűen szerelhető, a laptop alsó feladpján található két szerelőnyílás felnyitását követően a háttértárhoz és a memóriához is hozzáférhetünk. A laptop hőcserélő alkatérszeinek újrapasztázását és a belső tisztítást azonban jobb szakértői kezekre bízni.

Akkumulátor és hőmérséklet
Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt
Processzor Intel® Core™ i5-8250U
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 620
NVIDIA GeForce® MX150
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 6 óra 51 perc
Játék, 10/10 fényerő 0 óra 58 perc
Akkumulátor töltése Félig: 0:45 perc
Teljesen: 1:45 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap Játék Benchmark
CPU hőmérséklet 38 °C 62 °C 91 °C
GPU hőmérséklet n.a. n.a. n.a.
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 25 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
25,7 26,1 26,5 26,5 25,3 24,7
22,7 28,4 25,4 27,1 23,4 24,2
26,3 24,3 24,1 24,9 23,7 23,9
Burkolati hőmérsékletek (Benchmark alatt)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
38,9 35,8 34,9 43,5 40,7 39,1
36,1 34,4 31,6 34,7 38,2 33,9
30,9 32,1 28,4 31,7 28,7 27,9

A legjobb laptop nyomában – Acer Nitro 5 AN515-31-561Q teszt – ítélet

“Alkalmi játékra szabott erőteljes laptop” – ezek az Acer szavai. Ez a marketing szöveg lényegében meg is állja a helyét, de nem árt letisztáznunk a részleteket. Bár néhány játékosból megrökönyödést válthat ki, de mégis azt kell mondanunk: a processzor megállja a helyét. A grafikus gyorsító sajnos már sokkal inkább kérdőjelezi meg a gamer jelzőt.

Acer Nitro 5 AN515-31-561Q
(+) vonzó megjelenés (-) megjelenéshez képest erőtlen GPU
(+) IPS kijelző
(+) 3 év garancia (-) szűkös háttértár

Ami a többi paramétert illeti, alapvetően elégedettek lehetünk, szinte minden tekintetben a kornak megfelelő hardvert kapunk a pénzünkért. Mégis, a Nitro ahhoz az autóhoz hasonló, ami külsőre sportkocsira hasonlít, de belül csak egy 1.6 / 105 LE szívóbenzin húzza az igát.

Mindezeket figyelembe véve az Acer Nitro 5 AN515-31-561Q azok számára lehet a legjobb laptop, akik szűkösebb büdzséből gazdálkodnak, és kifejezetten gamernek látszó laptopot keresnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét